12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali`nde dünyaca ünlü solistler ve orkestralar yeralacak

12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali`nde dünyaca ünlü solistler ve orkestralar yeralacak

Doğuş Grubu’nun kurucu destekçisi olduğu 12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali sekiz güne uzayan programıyla bu yıl 20-27 Ağustos tarihleri arasında Bodrum yarımadasına yayılacak. Festivalin açılışı İdil Biret’in Ender Sakpınar yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile vereceği konserle gerçekleşecek. Festival, açılış konserinin ardından Londra Oda Orkestrası, Vladimir Ashkenazy, Daniel Kharitonov, Lucienne Renaudin-Vary, Fazıl Say, Monica Molina, Bilkent Senfoni Orkestrası, İbrahim Yazıcı, Nazım Hikmet Korosu, Zürih Tonhalle Orkestrası, Lionel Bringuier, Gautier Capuçon, Patricia Kopatchinskaja ve Lura gibi dünyaca ünlü sanatçıları ve orkestraları ağırlayacak.

 


 

75’inci yaşını kutlayan usta sanatçı İdil Biret’e “Onur Ödülü”

 

12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali, müzik dünyasının en büyük piyano virtüözlerinden biri kabul edilen İdil Biret’in Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile 20 Ağustos Cumartesi 21.00’de D-Marin Turgutreis Ana Sahne’de vereceği konserle başlayacak. İdil Biret`e Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali tarafından "Onur Ödülü"nün takdim edileceği açılış gecesinin programında, Biret`in üstün yorumuyla Edvard Grieg`in piyano repertuarına kattığı başyapıtı La Minör Konçerto seslendirilecek.

 

 

Günümüzün en geniş repertuvarına sahip piyanistlerinden Biret, 1957 yılında dünyanın en köklü müzik okulu Paris Konservatuvarı’nı "Birincilerin Birincisi" unvanıyla bitirdi. Henüz sekiz yaşındayken Paris Radyosu`nda ilk resitalini veren İdil Biret, günümüze dek sayısız ödül ve kayıtla, klasik müzik dünyasının takdirini kazandı. Türkiye`nin gurur kaynaklarından İdil Biret, halen dünyanın en önde gelen salonlarında konserler vererek 75. yaş kutlamalarına özel kayıtlar çıkarmaya devam ediyor.

 


 

Fazıl Say ve Genç Yıldızlar ilk kez bir arada

 

 

Fazıl Say, 12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’ndeki ilk konserinde 22 Ağustos Pazartesi 21.30’da genç müzisyenlerle Bodrum Kalesi’nde festivale özel bir projeyle yer alacak. Günümüzün önde gelen müzik festivallerinde konserler veren Dorukhan Doruk, festivalde Say`ın klasikleri arasında yer alan "Dört Şehir" Piyano ve Viyolonsel Sonatı’nı seslendirecek. Geleceğin en parlak kemancılarından biri olarak gösterilen ve yorumlarıyla eleştirmenlerden tam not alan Berfin Aksu, Say`ın piyano ve keman sonatını seslendirecek. Türkiye`nin yeni nesil genç solistlerinden piyanist Iraz Yıldız, konserde seyircilere sürpriz bir program sunacak. Konserin şan solistleri, Nazım Hikmet Korosu`nun genç yetenekleri olan Seda Taşpınar, Uğur Okay ve Gülcan Burcu Değirmenci de Fazıl Say şarkılarını yeni yorumlarıyla seslendirecekler.

 


 

Festivalde Akdeniz esintisi

 

 

“En iyi Latin Müziği Şarkıcısı” kategorisinde Grammy Ödülü’ne pek çok kez aday gösterilen İspanyol besteci, müzisyen ve aktris Monica Molina festivale özel bir orkestrayla 23 Ağustos Salı 21.00’de D-Marin Turgutreis Ana Sahne’de konser verecek.

 

Babasının şarkılarını yeniden yorumladığı Mar Blanca albümü ile büyük beğeni toplayan ve Türkiye ile gönül bağını her fırsatta dile getiren İspanyol diva yeni albümünde yer alan şarkılarını senfoni orkestrası eşliğinde ilk kez festivalde seslendirecek.

 

Bodrum Kalesi’nde izleyeceğimiz dünya müziğinin bir diğer ismi ise Carlos Saura’nın 2007 tarihli filmi Fados’ta söylediği “Flor di nha esperanca” ile tüm dünyanın dikkatini çeken Lura olacak. Yükselen kariyerini Paulino Vieira, Bonga, Paula Flores gibi isimlerle yaptığı düetlerle perçinleyen Lura, 27 Ağustos Cumartesi günü 21.30’da Bodrum Kalesi’nde eski ve yeni şarkılarından bir seçki sunacak.

 


 

Bu yıl da dünyaca ünlü orkestralar festivalde

 

12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali, Vladimir Ashkenazy şefliğinde İngiltere’nin seçkin oda orkestralarından Londra Oda Orkestrası’nı (London Chamber Orchestra) 21 Ağustos Pazar günü 21.00’de D-Marin Turgutreis Ana Sahne’de ağırlayacak. Usta orkestra şefi Vladimir Ashkenazy`nin yönetimindeki Londra Oda Orkestrası müzik dünyasının yükselen iki yeteneği, piyanist Daniel Kharitonov ve trompetçi Lucienne Renaudin-Vary’e eşlik edecek.

 

 

İngiltere`nin en eski profesyonel oda orkestralarından Londra Oda Orkestrası, kurulduğu günden bu yana dünyaca ünlü bestecilerin yapıtlarını ilk kez seslendirdi ve günümüz bestecileriyle prömiyerlere imza atmaya devam ediyor. Dünyaca ünlü piyanist ve şef Vladimir Ashkenazy`nin yönetiminde festivale konuk olan Londra Oda Orkestrası, klasik müziğin özgürlüğe sembol olan iki büyük bestecisinin yapıtlarından oluşan programda, iki genç müzik dehasına eşlik edecek.

 

Lucienne Renaudin-Vary, 2016 yılında Fransa`nın en prestijli klasik müzik ödüllerinden Les Victoires de la Musique Classique`de “En Büyük Yeni Keşif” ödülünün, piyanist Daniel Kharitonov ise 2015 yılı 15. Uluslararası Tchaikovsky Yarışması`nın üçüncülük ödülünün sahibi. Kharitonov, Mariinsky Tiyatro Orkestrası, Tchaikovsky Senfoni Orkestrası ve 12 yaşından beri Moskova Virtüözleri Oda Orkestrası’nın sürekli solistleri arasında yer alıyor.

 

 

Festival programında yer alan bir diğer büyük orkestra ise dünya çapında birçok ödüle sahip Zürih Tonhalle Orkestrası (Tonhalle Zurich Orchester) olacak. Orkestra, günümüzün en aktif ve genç şeflerinden Lionel Bringuier yönetiminde, iki farklı programla D-Marin Turgutreis Ana Sahne’de konser verecek. Zürih Tonhalle Orkestrası 25 Ağustos Perşembe günü saat 21.00’deki ilk konserinde kayıtları ve performanslarıyla günümüzün en önemli çellistlerinden biri olarak gösterilen Fransız solist Gautier Capuçon’a eşlik edecek.

 

Avrupa`nın en ünlü ve köklü müzik kurumlarından Zürih Tonhalle Orkestrası, 20 ülkeden 100`ün üzerinde profesyonel müzisyeni bir araya getiriyor. 1868 yılında kurulan orkestra bugüne dek Rudolf Buchbinder, Alfred Brendel, Gidon Kremer, Sabine Meyer, Joshua Bell, Yo-Yo Ma gibi pek çok önemli isimle konserler verdi. Orkestra 2014-2015 sezonundan bu yana yeni müzik direktörü ve şefi Lionel Bringuier ile çalışmalarını sürdürüyor.

 

Kayıtları ve performanslarıyla günümüzün en büyük çellistlerinden biri olarak gösterilen Gautier Capuçon, 2001 André Navarra Ödülü`nü kazanmasının ardından "Yılın Yeni Yeteneği" olarak anılmaya başlandı. 2004`te Borletti-Buitoni Vakfı Ödülü`nü alan sanatçı bugüne dek pek çok Echo Klassik ödülüne de layık görüldü. Berlin Filarmoni, Kraliyet Concertgebouw, Staatskapelle Dresden, New York Filarmoni, Londra Senfoni, Philadelphia Senfoni, Boston Senfoni gibi orkestralarla verdiği konserlerde, Sir John Eliot Gardiner, Kirill Petrenko, Gustavo Dudamel, Charles Dutoit gibi şeflerle birlikte çaldı. İki yıl önce "Classe d`Excellence de Violoncelle"i Paris`te kuran Capuçon, dünyanın dört bir yanından üstün yetenekli genç çellistlere ders vererek ilham kaynağı oluyor.

 

Zürih Tonhalle Orkestrası, 26 Ağustos Cuma günü saat 21.00’de D-Marin Turgutreis Ana Sahne’de gerçekleşecek ikinci konserinde ise klasik müziğin son dönemdeki en parlak yıldızları arasında yer alan keman virtüözü Patricia Kopatchinskaja’ya Tchaikovsky`nin Keman Konçertosu’nda eşlik edecek. Sanatçının bu konçertoyu yorumladığı albümü geçen yılın en sevilen klasik müzik albümlerinden biri oldu. Son derece aktif bir solist olarak hem orkestra hem de oda müziği çalışmalarını sürdüren Kopatchinskaja`nın yalnızca bu sezon birlikte sahneyi paylaşacağı topluluklar arasında Staatskapelle Berlin, La Chambre Philharmonique, Chamber Orchestra of Europe, Houston Senfoni ve Seattle Senfoni Orkestrası yer alıyor.

 


 

Fazıl Say Nazım Oratoryosu’nu Bodrum’a taşıyor

 

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın başyapıtlarından Nazım Oratoryosu, anlatıcı solist Genco Erkal ve solistler Serenad Bağcan, Arda Aktar, İdil Bursa, Gökçe Çatakoğlu, Çetin Özen eşliğinde 24 Ağustos Çarşamba saat 21.00’de D-Marin Turgutreis Ana Sahne’de yer alacak. Fazıl Say, 2001 yılında bestelediği, beş farklı bölümden oluşan ve Türkiye`de çok sesli müziğinin başyapıtları arasında yer alan Nazım Oratoryosu’nu İbrahim Yazıcı’nın yönetiminde Bilkent Senfoni Orkestrası ile sahneleyecek. Fazıl Say’ın müzik direktörlüğünde Haziran 2015’te kurulan Nazım Hikmet Korosu, genç ve dinamik kadrosuyla bu görkemli konserde yer alacak.

 


 

Gün batımı ve sabah konserleri

 

İzleyicilerin büyük beğeniyle karşıladığı Gün Batımı ve Sabah Konserleri, 12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’nde de devam ediyor. Triopax, Ferhat Can Büyük, Çellistanbul, Emre Engin, Cansın Kara ve Oxana Shevchenko, Aziz Baziki önderliğinde Mavi Quintet, Boğuç Fagot Quartet, Ayşe Şenogul, Mehmet Ariç, Ezgi Anıl’ın konserleriyle festival programı renklenecek.

 

“Antik Şehrin Kapısı” olarak anılan Mindos Kapısı’nda 27 Ağustos Çarşamba saat 20.00’de Ezgi Anıl’ın solistliğinde gerçekleşecek “Paquito” Trio konseri festival katılımcılarına farklı bir deneyim sunacak.

 


 

Bodrum’un kültür, sanat ve müzik festivali

 

12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali bu yıl D-Marin Turgutreis ve Bodrum Kalesin’nin dışına çıkarak Adasofra, Gümüşlük Eklisia Kilisesi, TÜRSAB Kültür Merkezi ve Şevket Sabancı Parkı’nın yer aldığı buluşma noktaları ile tüm Bodrum’a yayılacak.

 

20-27 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek festivalde, klasik müziğin eşlik edeceği çeşitli yan etkinlikler düzenlenecek. Sahne İstanbul koordinatörlüğündeki çocuk atölyeleri, açık hava film gösterimleri, d.ream Akademi ile yemek atölyeleri ve büyüklere masal dinletileri festival takipçilerinin takviminde yer alacak. Ayrıca, Gaia Gallery küratörlüğüyle festival boyunca gerçekleşecek karma sergi herkese Bodrum’u kültür, sanat ve müzik ile deneyimleme fırsatı sunacak.

 


 

Festival Biletleri

 

12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’nin biletleri 12 Nisan Salı günü saat 11.00’den itibaren Biletix satış noktalarından, Biletix Çağrı Merkezi’nden ve Biletix web sitesinden, 11 Temmuz tarihinden itibaren de D-Marin Turgutreis gişelerinde satışa çıkıyor. Festivalin tüm bilet gelirleri Tohum Otizm Vakfı’na ve Bodrum Sağlık Vakfı’na bağışlanıyor.

 


 

Cazkolik.com / 04 Ağustos 2016, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.