Festival tadında konserler dolu, yılın ilk büyük caz konserleri organizasyonu CRR Caz Şubatı 2017 programı belli oldu.

Festival tadında konserler dolu, yılın ilk büyük caz konserleri organizasyonu CRR Caz Şubatı 2017 programı belli oldu.

CRR Caz Şubatı 2017 konserlerinde izleyeceğimiz isimlerle yıla moral veren bir başlangıç yapacağız.

Yaşadığımız zor günlerin ardından CRR Caz Şubatı 2017 konserlerinde kimleri izleyeceğimiz sorusu ayrı önem kazanmıştı zira birçok ismin gelmeyi istemediği konuşuluyordu, böyle birkaç isim oldu maalesef. Bu yüzden nasıl bir caz şubatı yaşayacağımızı merak ederken konserler duyuruldu. Aşağıda konserlere ilişkin ayrıntıları bulabilirsiniz. Avrupa cazından iyi isimlerin yanında kendi caz sahnemize ilişkin de önemli konserler izleyeceğiz. Önemli olan cazseverler olarak öncelikle konserlere sahip çıkmak ki daha iyilerini talep edebilelim, bu önemli. Eminiz zaten konserler dolacak, cazseverler yıla güzel bir başlangıç yapacak. O zaman, haydi neler var hep birlikte bakalım. Müzikler de yayında.


Ketil Bjørnstadt ve Terje Rypdal ve Fred Frith Trio ile CRR Caz Şubatı 2017 konserleri çok güçlü bir geceyle başlayacak.

Ülkemiz cazseverin iyi tanıdığı iki isim; piyanist Ketil Bjørnstadt ve gitarist Terje Rypdal 2008 yılında yayınladıkları "Life in Leipzig" isimli 2005 konser albümünden bu yana dinlediğimiz ikili. Genel haber şablonu içinde tanımlarsak klasik eğilimli caz piyanistiyle rock eğilimli caz gitaristinin karşıtların birlikteliği diyebileceğimiz müzikleri özel kimyaya sahip. Leipzig opera binasındaki konser ve albüm sonrası ikili başka bir albüm yayınladı mı bilmiyoruz, şöyle bir bakındık, yeni bir çalışma görmedik, o halde, yine bu albüm, daha doğrusu konserdeki gibi bir müzik dinleyeceğimizi varsayabiliriz, yani, Bjørnstadt`ın düşük frekanslı gerilimlerine, kimi zaman Rachmaninov konçertolarını andıran riflere Rypdal`in `intikam` alan ve sertleşmekten çekinmeyen ve parçaların ortalama yedi-sekiz dakika sürdüğü, bir yazarın dediği gibi `Vladimir Horowitz`in Van Helen`la aynı sahnede olduğunu düşünün` bir konser!

Gecenin ikinci konseriyle konuya girdik ama Björnstadt ve Rypdal`in öncesinde Fred Frith Trio`yu izleyeceğiz. Frith ilginç ve çekici bir gitarist. Geçen yıl kimi eleştirmenlerin yılın en iyileri arasında gösterdiği "Another Day in Fucking Paradise" isimli bir albümü yayınladı, muhtemelen bu albümdeki ekiple çalıyor. Trio büyük çoğunlukla doğaçlama müzik yapan bir üçlü. Grubun karanlık ve hassas tonları olduğu kadar eğlenceli ve samimi anları da var. Bu grup İstanbullu cazseverler için yeni bir deneyim olacaktır, kaçırmayın diyoruz.


Sevgililer Günü`nde Roberta Gambarini`den caz standartları

14 Şubat Sevgililer Günü caz şarkıları dinlemek güzel bir fikir. Partnerinizi yemekti, mumdu, romantik bakışlar filandı gibi klasik bir sevgililer günü gecesi yerine dünyaca ünlü caz şarkıcısı Roberta Gambarini konserine götürmek çok `cool` olabilir, hatta karşı tarafın kalbinde level atlatabilir, ayrıca, ilk dediklerimizi yapmaya ayrıca meraklıysanız konser öncesi ya da sonrası yine zaman olacak. Muhtemelen Gambarini de gecenin önemine binaen aşk şarkıları söyleyecektir, bizden hatırlatması.


CRR Caz Şubatı 2017 konserlerinin evsahibi CRR Caz Orkestrası solist Meltem Ege ile farklı bir repertuvara hazırlanıyor.

CRR Caz Orkestrası sessiz ve derinden gidiyor. Keşke daha çok konser verse, orkestranın müzisyenleri yakından tanıdığımız, hepsi enstrümanının iyi isimleri, bir kısmına TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası`ndan aşinayız. 2007 yılında faaliyete başlayan orkestra geçen zaman içinde yüzden fazla Türk caz bestesini ekleyerek bilinen ünlü caz standartlarıyla beraber müthiş bir repertuvar oluşturmuş. Aynı zamanda makam müziği, Türk müziği eserlerini de düzenleyerek caz repertuvarına katan orkestra bu gece solist olarak Meltem Ege`yi ağırlayacak. Zamanının önemli bölümünü Los Angeles`ta öğretim üyesi olarak geçiren Ege Türk caz vokalin en önde gelen isimlerinden. Gitarist Önder Focan`la kaydettikleri "Songbook" konserleri de ikiliyi ara ara buluşturuyor. Müthiş bir caz gecesi olacağını şimdiden kenara not edelim.


Avrupa ve dünya caz devi Enrico Rava ile Avrupa cazının güçlü triosu Trio ELF`i aynı gece izleyeceğiz.

Caz Şubatı 2017 konserlerinin kuşkusuz en dikkat çeken isimleri arasında İtalyan ve Avrupa caz devi Enrico Rava var. Bu gece çift konserli, Alman cazın güçlü üçlüsü Trio ELF gecenin ilk konseri. Geçen sene Almanya`da yılın ödülünü kazandı, öte yandan Down Beat gibi cazın ev sahibi konumunda kabul edilen dergide tam sayfa yer verilen tek Alman grubuydu, dergi, trio için; "Trio Elf, ses dünyasında neler olduğunu en iyi şekilde keşfetmeye devam ediyor" dedi. Bu dediği 2011 yılındaydı, aradan beş yıl daha geçti. Bir başka kalem üçlü için "klasik caz üçlüsü formatında ama groove fikrine ilişkin kendi düşünceleri var ve onların sıcak akustik soundu yaratıcı elektronik kullanımıyla iyice zenginleşiyor" diyordu. Biz size durumu özetleyelim siz karar verin ama eskilerin güzel sözü şayan-ı tavsiye bir üçlüdür. Bur başka kalem ise "mırıldanan melodilerden, gözalıcı ritmlerden, üç sesin ortak nefes alışından oluşan ortak bir dinamizm" diyor mesela. Piyanoda Walter Lang ki bu ismi geçen sene yine Caz Şubatı konserlerinde izlediğimiz Lee Konitz`in piyanisti olarak hatırlayacaksınız. Yani, lafın kısası, kaçırmayın!

Gecenin ilk konseri diye öne Trio ELF`i yazdık ama şüphesiz gecenin starı, Avrupa cazın dünya markası Enrico Rava. Bir de ECM`in sahibi Manfred Eicher`e benzerliğiyle dikkat çekiyor, sizin de dikkatinizi çekti mi acaba? Yanyana fotoğraflarına bakınca kardeş sanabilirsiniz, hangisi abi olur acaba? Rava, İtalyan cazın da abisi konumunda, genç caz müzisyenleriyle sürekli kurduğu dörtlü, beşli gruplarla izliyoruz, hâlâ genç göründüğüne bakmayın, seksenine merdiven dayadı. Her kaynakta Miles Davis`i duyduktan sonra trompet çalmaya karar verdi denir, elan doğrudur. Bir not da, Rava müthiş çalışkan mı diyelim, ne diyelim, çok zengin bir diskografisi var, kendi albümleri, işbirlikleri vs. derken galiba son çalışması "Monash Sessions" oldu. Bu albümün çok hoş bir yanı var, Monash Üniversitesi Sir Zelman Cowen müzik okulunun yetenekli öğrencileri Enrico Rava`yla çalışarak kaydettikleri, yeteneklerini sergiledikleri bir albüm ama Caz Şubatı konserine bir önceki albümü "Wild Dance" ile geliyor usta sanatçı. Sahnede sanatçıyı albümde yeralan müzisyenlerle izleyeceğiz.


"CRR Caz Şubatı 2017" konserlerinin yıldız ismi şüphesiz David Sanborn olacak!

CRR Caz Şubatı 2017 konserlerinin bir diğer süper starı David Sanborn. Sanatçıyı galiba en son Zorlu PSM sahnesinde izlemiştik, aradan çok da zaman geçmedi, son albümü "Time and River" 1,5 yıllık yeni bir çalışma. Bir önceki içinde yer aldığı çalışması artık hayatta olmayan Bobby Hutcherson`ın son çalışasıyda, hammondda Joey DeFrancesco, davulda Billy Hart`lı albüm ödüller almıştı, Türkiye`de de iyi ilgi gördü, ondan önce yine İstanbul`da izlediğimiz Quartette Humaine albümü oldu. Bob James`li albüm konseri ikilinin verdiği ilk smooth caz izlemininin tersine mainstream bir konser olmuştu ki albüm de öyle zaten. Geçen sene sanatçı hakkında hastalık söylentileri çıkmıştı, bunlar umarız doğru değildir, hatta Zorlu PSM konserini izleyen birçok müziksever bu konuyu sorup durmuştu, şimdi usta sanatçıyı yeniden izleyecek olmak önemli, onun soundunun burada çok iyi müşterisi var ve yıllara yayılan bir dinleyici kitlesi bu, hem orta yaş ve üzeri hem gençler, kuşkusuz şubat ayının en merak edilen, en ilgi gören konseri olacaktır, aman kaçırmayın dememize gerek yok zaten kaçırmazsınız.


Alper Berksü`nün vefatı sonrası HiJazz Project ilk büyük konserini "CRR Caz Şubatı 2017"de verecek.

CRR Caz Şubatı kendi caz ortamımız için de iyi konserler öneriyor. Bunlardan biri HiJazz Project. Ekibin kurucu üyesi Alper Berksü grubun son albümünden kısa süre sonra vefat etmişti (albümle ilgili yayınladığımız haberimiz buradan okuyabilirsiniz). Topluluk nerdeyse big band formatında sahne alacak. Piyanoda Artun Sürmeli, trompette Şenova Ülker, saksofonda Levent Altındağ, trombonda Aycan Teztel, neyde Şenol Filiz, yaylı tanburda Birol Yayla, gitarda Ercüment Ateş, basta Eylem Pelit, davulda Volkan Öktem gibi Türk cazının gövde gösterisine dönüşeceği gece orada olmak her cazseverin boynunun borcu. Alper Berksü`yü de anmak için çok güzel bir fırsat sunuyor bu konser. Konserde gazelhan Mehmet Kemiksiz de yer alacak. Mevlana felsefesini, Mozart`la Dede Efendi`yi, cazla makam küziğini buluşturan bir gece olacak.


Zerrin Özer & Caz Band konseri "CRR Caz Şubatı 2017"nin sürpriz konseri olmaya aday!

CRR Caz Şubatı`nın sürpriz konseriyse Zerrin Özer & Jazz Band konseri olacak. Bu konseri takvimde görünce açıkçası biz de şaşırdık, böyle bir ön bilgimiz de yoktu, bu yüzden de sürpriz oldu. Nasıl bir proje olduğuna dair de bilgimiz yok. Tanıtım bilgilerinde 2005 tarihli türkü & caz olarak adlandırılan "Ve Böyle Bir Şey" albümüne atıf yapılıyor, "Allı Turnam"dan "Obur Dünya"ya geni bir repertuvar -en azından albüme kulak verdiğimizde anladığımız kadarıyla- pop caz aranjmanlarla harmanlanan bir yeniden yorum, muhtemelen yine böyle bir konser izleyeceğiz demektir ama sahnede yeralacak orkestraya dair bir bilgiye ulaşamadık, onu da ayrıca yazarız.

Cazkolik.com / 13 Ocak 2017, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.