Anadolu Üniversitesi`nin "7. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali"nde geri sayım başladı

Anadolu Üniversitesi`nin "7. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali"nde geri sayım başladı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da "7. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali"ne Anadolu’nun farklı illerinden gelen genç caz toplulukları katılıyor.

 

Anadolu Üniversitesi Caz Kulübü ve Genç Cazcılar tarafından organize edilen "7. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali" çok sayıda genç müzisyene profesyonel bir organizasyonda ilk kez yer alma fırsatı sunması nedeniyle her geçen yıl daha büyük bir ilgi ile karşılanıyor.

 

Dört gün süren etkinlikler kapsamında yer alan salon konserleri, atölye çalışmaları ve söyleşiler ile gerek katılımcı müzisyenler gerekse izleyiciler unutulmaz bir caz deneyimi yaşıyor.

 

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da verdiği ses sistemleri desteğiyle MORFİL, festivalin gerçekleşmesinde çok önemli bir rol üstleniyor. Ana sponsor ESPARK dışında hizmet sponsorları, StroerAkademi, Ekol Dijital ve PİNO sponsorluk hizmetleriyle "7. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali"ni destekleyen diğer markalar olarak öne çıkıyor.

 

Ankara Caz Derneği ise her yıl olduğu gibi "7. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali"nin de kurumsal destekçileri arasında yer alarak, gençlere yönelik çalışmaların arkasında ısrarla durduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

 

Amatör ruhunu koruyarak her yıl biraz daha profesyonelleşen organizasyon ve katılımcı müzisyenlerin kalitesi ile sadece Eskişehirli değil Türkiye’nin pek çok köşesinden gelen cazseverin de ilgi odağı olmaya devam ediyor.

 

Cazkolik olarak festivali düzenleyen ekiplerden Genc Cazcılar’la festival hakkında konuştuk, merak ettiğimiz soruları Devrim Dikkaya bize açıkladı, aşağıda festivalin bugüne kadar ki durumundan, müzisyenlerine ve gelecek projeksiyonuna kadar her sorunun cevabını bulabilirsiniz. işte Devrim Dikkaya ile yaptığımız söyleşi.

 


 

Festivalin en önemli amaçlarından biri genç gruplara kendilerini gerçek bir sanatçı gibi hissetmelerini sağlamak

 

Cazkolik: Devrim bey, yaptığınız iş aslına bakarsanız bir rüyayı gerçek kılmak gibi. Genç müzisyenlerin kendilerini gösterecekleri ortamlar çok sınırlı, üniversitelerin ilgili bölümleri yok, alanında bildiğim tek örnek olan Bilgi Üniversitesi’nin caz bölümü kapandı, öğrenciler kulüplerle organize olabiliyor. Bu sebeple, Amator Caz Müzisyenleri Festivali önemini artıyor. Bize festivalin sürecini anlatır mısınız.

 

Devrim Dikkaya: Festival fikri 2003 yılında başkanlık görevinde olduğum Anadolu Üniversitesi Caz Kulübü tarafından ortaya atıldı. Sanata çok destek veren Anadolu Üniversite’sinin öğrenci kulüplerine olan bakışı da her zaman yapıcı olmuştur. Rektörlüğün ve Caz Kulübü danışman hocası Yard. Doç. Dr. Emin Germen’in destekleri ile festivali başlatmış olduk.

 

İlk senesinden itibaren festivalin bazı misyonları oldu, sadece genç caz müzisyenlerine yer vermesi ve İstanbul dışından Anadolu’dan gelen müzisyenlere öncelik tanıması gibi.

 

11 Mart’da başlayacak olan "7 Amatör Caz Müzisyenleri Festivali" yine aynı hedeflerle genç caz müzisyenleri için önemli bir sahne olmaya devam edecektir.

 

Cazkolik.com:  Festivale kimler destek veriyor? Bakanlik destegi, resmi destek var mı?

 

Devrim Dikkaya: Festivale sadece Eskişehir’in yerel kurumları, Ankara Caz Derneği ve İzmir’den Top Yayıncılık destek vermekte. İlk yıllarda yoğun bir şekilde ulusal destekçi aramaktaydık. Ardından yorulduk ve yerel destekçilerden aldığımız hizmet sponsorlukları yanında oldukça ucuz sayılacak bilet gelirlerinin (2,5 -5 TL arası), festivalin masraflarını karşıladığını görünce bundan vazgeçtik.

 

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da verdiği ses sistemleri desteğiyle MORFİL, festivalin gerçekleşmesinde çok önemli bir rol üstleniyor. Bu sene festival ana sponsoru olan ESPARK dışında Stroer Akademi, Ekol Dijital ve PİNO "7. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali"ni destekleyen diğer markalar olarak öne çıkıyor.

 

Cazkolik: Peki, amatör müzisyenlere gelelim, bu yıl kimler var ve nasıl bir katılma süreci oldu?

 

Devrim Dikkaya: Festivalin 7 konserlik bir kontenjanı var. Her sene davet edilen profesyonel caz grubu dışında 6 genç caz grubu sahne almakta.

 

Festival yönetimi hiçbir zaman davet etmek için grup arayışında bulunmadı. Buna rağmen her zaman kontenjanın üstünde bir katılım başvurusu oldu. Bu durum festivalin daha uzun yıllar süreceğinin de bir işareti.

 

Bu sene festivalde profesyonel kategoride Önder FocanSibel Köse Band yer alacak. Genç gruplar kontenjanında ise İstanbul’dan BUMK Caz Korosu’08, Ankara’dan Betone ve MCNKY, Eskişehir’den Siret Trio, Hollanda’dan Oğan Şadan Band ve Goethe Enstitüsü katkıları ile Almanya’dan Grup Janke Randalu katılacak.

 

Cazkolik: Festivalinizin avrupadaki benzeri festivallerle olan benzerliği veya ilişkileriniz nasıl? Gelecekte bu konuda daha farklı projeler var mı Genç Cazcılar olarak?

 

Devrim Dikkaya: Anadolu Üniversitesi Caz Kulübü ortamında bir araya gelen bizler üniversite sonrasında Genç Cazcılar olarak caz dünyası adına gönüllü çalışmalar yapmaktayız. Halen ilk göz ağrımız olan bu festivalin organizasyonu Anadolu Üniversitesi ile beraber yürütmekteyiz.

 

Genç Cazcılar aramıza katılan gönüllü cazseverler ile genç caz müzisyenlerine yönelik farklı projeleri yürütmekteyiz. Çalışmalarımız hakkında genccazcilar.org adresinden bilgi alınabilir.

 

Yurt dışında bu festivale benzer çok az etkinlik var. Bu heyecan verici organizasyonlar ile güçlü ilişkiler kurmak için çalışmalara başladık.

 

Cazkolik: Anadolu Üniversitesi ile olan ilişkinizden bahsetsek? Ayrıca Ankara Caz Derneği de size destek verenler arasında ayrıcalıklı bir yere sahip.

 

Devrim Dikkaya: Bahsettiğim gibi biz Anadolu Üniversitenin zengin kültür ikliminde yetiştik. Her sene festival için farklı illerde yaşayan bizler kampüsümüze dönüyoruz. Rektörlük yöneticileri değişse de kurumsal kültürlerinde olan öğrenci merkezli yaklaşımın değişmediğine tanık oluyoruz.

 

Ankara Caz Derneği ise ilk yıldan itibaren yanımızda olan bir kurum. Aslına bakarsanız ulusal anlamda bize destek veren tek kurum. Onların maddi ve manevi destekleri ile festivali yürütmekte güç buluyoruz.

 

Cazkolik: Grupların repertuvarları nasıl? Kendi bestelerini çalanlar var mı?

 

Devrim Dikkaya: Festivale davet edilen topluluklarda deneyimin yanında gelecekte caza devam etme kararlılıklarını özellikle sorguluyoruz. Beste yapmaları onları tercih etmemizde de en önemli gösterge oluyor. Geçen 7 yılda Erzurum’dan Gaziantep’e Antalya’dan Muğla’ya kadar Türkiye’nin dört bir yanında grup ve müzisyen festivale geldi. Tabii İstanbul’dan gelen grupların kalite farkı olduğunu söylemeye gerek yok.

 

Cazkolik: Müzisyenlerle ilişkileriniz nasıl? Bir de Hollanda’dan bir grup var sanırım?

 

Devrim Dikkaya: Festivalin en önemli amaçlarından biri genç gruplara kendilerini gerçek bir sanatçı gibi hissetmelerini sağlamak. Profesyonel bir organizasyon ile kendilerine 4 gün boyunca hizmet vermekteyiz. Kendilerine verdiğimiz konser kayıtları ise festival sonrası için oldukça işlerine yaramakta.

 

Geçen yıllar içinde bu kaynakları kullanan çok sayıda müzisyenin yurt dışından burs kazandığını gördük. Acapella Boğaziçi gibi bir grup Eskişehir’de kazandıkları motivasyon ile bir kez daha katıldığı İstanbul Caz Festivali genç caz konserleri ardından Kerem Görsev tarafından fark edildi ve albümü çıktı.

 

Ogan Şadan, Genç Cazcıların yakından takip ettiği Amsterdam Konservatuvarı’ında eğitimi süren bir genç müzisyen. Bestecilik yönünü ortaya çıkaran Ogan, Avrupa ve Türkiye’de ki çok sayıda festival ve kulüpte sahne alması için davet edilmekte.

 

Bu sene katılacak gruplar hakkında festival resmi internet sitesinden bilgi alınabilir. (caz.anadolu.edu.tr). Unutmadan ekleyelim, festivalin adı sizi yanıltmasın. Davet ettiğimiz grupların sahnede yapacakları cazın kalitesi her sene üst düzeydedir.

 

Devrim Dikkaya’ya teşekkür ediyoruz.

 


 

7. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali Programı

 

11 Mart Çarşamba

 

Saat: 20.00: Önder Focan Sibel Köse Band  (Açılış Konseri)
Saat: 22.00: Parti: Los Amigos Bar

 

12 Mart Perşembe

 

Saat: 11.00: Atölye Çalışması: Önder Focan
Saat: 18.00: Betone
Saat: 21.00: BUMK Caz Korosu’08

 

13 Mart Cuma

 

Saat: 13.00: Atölye Çalışması: Onur Aymergen
Saat: 18.00: MCNKY
Saat: 21.00: Oğan Şadan Band

 

14 Mart Cumartesi

 

Saat: 18.00: Siret Trio
Saat: 21.00: Grup Janke Randalu

 

Tüm konserler Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da yapılacaktır.

 

Cazkolik.com / 02 Mart 2009, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.