Müziğini mağazandan satın al

Müziğini mağazandan satın al

2009 yılında ilk kez New York'da kutlanan Record Store Day müzik sektörünün içinde bulunduğu satış durumuna çözüm olabilir mi, gelenek başlatabilir mi sorusunu İstanbul'un en eski müzik mağazası sahiplerinden Lale Plak'ın sahibi Hakan Atala'ya sorduk.

 

Geçtiğimiz Cumartesi günü New York’da "Record Store Day" olarak kutlanınca Cazkolik olarak aklımıza acaba aynı konuyu burada da tartışmaya açabilir miyiz diye sormak geldi. Bu sorun, dünyanın her yerinde yaşanan ve sadece müzisyenleri değil yüzbinlerce sektör çalışanını da ilgilendiren bir sorun aynı zamanda.

 

New York kaynaklı ’Record Store Day’ haberinin etkisiyle öncelikle İstanbul’un en eski müzik mağazası olan ünlü Lale Plak’ı ve sahibi Hakan Atala’yı aradık, sokaktaki müzik tüketicisiyle bire bir her gün yüzyüze görüşen, müziği kimlerin tükettiğini, nasıl tükettiğini, neleri tükettiğini, hangi alışkanlıkları ve nasıl bir profile sahip olduğunu en iyi bilenlerden biri olduğu için kendisine sorduk, aşağıda New York’da kutlanan bu gün ve sektör ile ilgili konuştuklarımızı okuyabilirsiniz.

 

Esasen, böyle bir gün burada, ülkemizde kutlanır mı, bunca yoğun gündem içinde kim buna zamanını ve enerjisini harcar, en önemlisi de basın böyle bir kavrama sahip çıkar mı, büyük firmalar önemini üstlenir mi bilemeyiz ama bu soruyu ilk soran olmak bile bizim için önemli, siz okurlarımız da tartışmaya katılın lütfen, müziği dinleyen tüketiciler olarak ne düşünüyoruz konusunu aramızda tartışmak önemli bir bilgi birikimi yaratacaktır eminiz.

 

Cazkolik.com

 


 

Karşılaştırma yaparsam yabancı caz albüm satış oranı daha yüksek

 

Cazkolik: 18 Nisan’ı New York çevresi ’Record Store Day’ olarak kutlamış, haberi duyunca böyle bir gün mü varmış diye düşündüm açıkçası ama sanırım ya ilk olarak kutlanıyor ya da ikinci...  Bu haberin çerçevesinden yola çıkarsak, müzik sektörünün geçirdiği evreler malum, geleneksel yöntemlerle albüm satışları son yıllarda büyük bir hız kaybetti, müziğe erişim yöntemleri artık farklılaşıyor. Karamsar olmak istemem ama İstanbul’un en eski ve köklü müzik marketlerinden biri olarak bu konuda ne düşündüğünüzü öğrenmek isterim... Tabii bir de duruma tersinden bakarsak sizin gibi butik nitelikli müzik mağazaları için bu durum aslında yeni bir şans içeriyor olabilir mi?

 

Lale Plak / Hakan Atala: Sorunuzu tersten cevaplayayım. İlk önce yıllardır Lale Plak olarak çalıştığımız için büyük müzik marketlerinin kapanması bize çok  büyük bir değişiklik getirmemiştir. Lale Plak’ta benim yıllar önce kurduğum bu düzenin daha da popüler olması sevindirici bir durum. Müzik sektörünün geçirdiği evrelerin olumsuz sonuçları işin doğrusu bizi pek de negatif etkilememektedir. Yukarıda belirttiğim gibi bizim bu çalışma düzenimiz özellikle son 20 yıldan beri geldiği için de ektiğimiz tohumların meyvelerini alıyoruz. Mağazamızın köklü bir geçmişi olduğunu unutmamak gerekir... Bu da tabii ki benim için bir avantaj.

 

Cazkolik: Müzik satışının geçirdiği evrelere ilk elden şahit oldunuz, Plâk, kaset , cd...  Şimdi de digital ortam, size göre yaşanan bu değişim sokaktaki ticareti etkiledi ama müziğe etkisi ne oldu?

 

Lale Plak / Hakan Atala: Şunu altını çizmek isterim (33’lük, 45’lik, kaset CD)’ye ek olarak Lale Plak’ta kartuş sattığımızı da ilave etmek isterim. Değişimi analogdan digitale geçiş olarak nitelendirebiliriz. Bu konudaki gözlemim müziğe çok da olumlu katkısının olduğun söyleyemem, müzisyen olanlara digital ortam mutlaka bir fayda sağlamıştır ancak müzik kalitesi olarak digitalin çok büyük bir getirisi olduğunu sanmıyorum.. Bunu söylemekteki kastım müzik enstürümanlarının az kullanılmasına yönelik bir söylemdir, fakat şu anda son beş senedir tam tersi digitalden analoğa dönüş başladı. Buna örnek olarak 33 devirli plakların yeniden basılması ve satışların eskiye göre yüksek ivme kazanmasıdır diyebilirim.

 

Cazkolik: Genel müzik tüketicisi eğilimleri hakkında sorsam; Kendi gözleminiz olarak ve biz de bir caz sitesi olarak bizim caz dinleyicimiz nasıl bir caz peşinde? Neleri seviyor ve koleksiyoner alıcı var mı? Gözlemleriniz bizim için de referans teşkil edecek aslına bakarsanız.

 

Lale Plak / Hakan Atala: Özellikle son söyledikleriniz için teşekkür ederim. İşin doğrusu genel tüketiciden ziyade caz tüketicisine yönelik eğilimleri şöyle sıralayabilirim. İlk olarak; koleksiyoncular için olmazsa olmaz caz albümlerini toplayanlar. İkincisi referans kayıtları tercih edenler, üçüncüsü vokal caz tercih edenler. Son olarak da Kuzey Avrupa cazı, Amerikan standart caz ve avangart caz gibi pek çok caz türünü tercih eden dinleyiciler bulunmaktadır. Geniş enstrüman ailesinin icracılarını takip eden ayrı bir kitle de bulunmakta.

 

Cazkolik: Yerli yabancı albüm müzisyen ayrımı konusuna gelirsek eğer yine tüketici eğilimi anlamında caz albümleri satış kotasında yabancılar ile karşılaştırırsanız neler söylenebilir? Mesela en çok satan yerli albüm bugün ya da geçmişte şudur gibi bir gözleminiz oldu mu acaba?

 

Lale Plak / Hakan Atala: Çok satan bir yerli caz albümü söylemem zor. Karşılaştırma yapacak olursak (yapmamamız gerekir ama) yabancı caz albüm satış oranı daha yüksek.

 

Cazkolik: Müzik mağazası sahibi olarak, müzik sektörü ile olan ilişkilerinizi merak ediyorum, uzun yıllar müzik sektöründe ve halen çalışan biri olarak soruyorum bunu, müzik üretimi yapan firmalarla bağlantılarınız nasıl? Satış ve ticari alışveriş dışında deneyim ve bilgi birikimi paylaşımı oluyor mu aranızda?

 

Lale Plak / Hakan Atala: Siz de müzik sektöründen geldiğiniz için çektiğim sıkıntıları biliyorsunuzdur. İletşim zor. Özellikle benim ilgi alanımda çok sıkıntı çekiyorum. Tabii bunun dışında bilgilerimi paylaşabileceğim ve bilgilerini paylaşan firmalar yok dersem haksızlık olur. Yine de kendi başımıza bazı firmaların albümlerini kendi olanaklarımla getirtiyorum.

 

Cazkolik: Son olarak, haber konumuza dönersek ülkemizde de böyle bir günün kutlanması fikrine nasıl bakarsınız? New York’daki güne Warner Bros sponsor olmuş. Büyük firmaların sahip çıkması güzel birşey. Müzisyen ve sanatçıların da sahip çıkacağı bir olgu belki sizin ağzınızdan duyulursa gelecek için böyle bir etkinliğin fikri ortaya atılmış olur ne dersiniz?

 

Lale Plak / Hakan Atala: Tabii ki böyle bir günün kutlanmasına çok sıcak bakarım ve tabii desteklerim. Umarım böyle bir gün gerçekleşir, az da olsa ümidim var.

 

Cazkolik: Hakan Bey, suya taş atmak gibi bir şey olan bu konuyu ve bağlantılı sorunları kısa da olsa konuşabildiğimiz için teşekkür ederim.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 24 Nisan 2009, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.