> Önder Focan ve Şenol Filiz ile İtalyan müzisyenler ortak bir proje için 17. Uluslararası İzmir Caz Festivali?nde buluşacaklar...

> Önder Focan ve Şenol Filiz ile İtalyan müzisyenler ortak bir proje için 17. Uluslararası İzmir Caz Festivali?nde buluşacaklar...

Bu yıl 17.si gerçekleşecek olan İzmir Uluslararası Caz Festivali sponsor ve bütçe sorunlarından dolayı olacak geçen yıllara oranla bu yıl biraz daha dar bir program sunuyor maalesef. Ama bu sayıca az konser arasında özellikle dikkatimizi çeken bir projeyi merak ettik. İtalyan Luigi Campoccia Quartet ile Önder Focan ve Şenol Filiz’in de katılımıyla uluslararası bir proje niteliğine bürünen konser "On The Way To Damascus" adını taşıyor. Luigi Campoccia piyano, Daniele Malvisi tenor ve soprano saksofon, Rossano Gasperini bas, Paolo Corsi davul ve perküsyon, Önder Focan gitar ve Aziz Şenol Filiz’in ney çalacağı konser 4 Mart Perşembe günü ASSM küçük salonda sahne alacak.

Bu projeyi özellikle merak ettik, "On The Way To Damascus" nedir, neyi anlatır, konsere gidenler neyle karşılaşacak... ve tüm bu sorularımızı sevgili Önder Focan’a yönelttik, sağolsun bizi kırmadı ve tüm ayrıntıları anlattı. İşte "On The Way To Damascus" konseri...


"On The Way To Damascus" İtalyan piyanist Luigi

Campaccio’nun Akdeniz çevresindeki ülkelerin

müziklerinden esinlenilmiş ve kendi caz anlayışıyla

harmanlanmış bir proje..."

Cazkolik: Önder Bey, önce projenin adı ilgimizi çekti; "On The Way To Damascus". Bir kültürel kesişim yolculuğunu mu anlatıyor bize, nedir? Sizden öğrenebilir miyiz? Bir de "Damascus"un buradaki özel anlamı nedir acaba?

Önder Focan: Öncelikle bu proje benim projem değil. Francesco Martinelli (İzmir Festivalinin de danışmanı olan) Luigi Campaccio’nun Akdeniz çevresindeki ülkelerin müziklerinden esinlenilmiş ve kendi caz anlayışıyla harmanlanmış bir proje oluşturduğunu biz bildirdi. "Swing A la Turc" projesini dinleyerek bundan çok etkilendiklerini ve bu projede çaldığımız bazı parçaları kendi düzenlemeleri ile bizle birlikte Türkiye ve Avrupa’da konserlerde ve kayıtlardan seslendirmek istediklerini bildirdi. Bu amaçla da Şenol Filiz ve benim de yer aldığın bir grup kuruldu.

"Damascus" ise İtalya’dan bakınca Akdeniz’in en doğu noktası olarak görüldüğü için ad olarak seçildi sanıyorum.

Cazkolik: Siz ve Aziz Şenol Filiz’in Luigi Campoccia Quartet ile daha öncesinde yürüttüğünüz bir çalışma değildi yani bu?

Önder Focan: Hayır. Yukarıda anlattığım gibi bir hikayesi var.

Cazkolik: Peki, müzisyen olarak birbirinizle buluşmanız nasıl gerçekleşti?

Önder Focan: Birebir henüz karşılaşmadık, birbirimizi CD’lerimizden tanıyoruz. Bize notalar, örnek kayıtlar geldi. Bunun üzerine biz burada çalışmalar yaptık.

Cazkolik: Anladığımız bu projenin ekip lideri Luigi Campoccia, projenin fikir babası da mı kendisi acaba, ve kendisi grup hakkında sizden neler öğrenebiliriz?

Önder Focan: Projenin babası Luigi Campoggio. İtalyan bir piyanist olduğunu biliyorum. İzmir’e gidince kendisini daha da yakından tanıyacağım.

Cazkolik: Konserde seslendirilecek müzikler daha önceden bir albüm, CD vs. gibi bilinen, yayınlanmış müzikler mi? Proje için özel değil herhalde!!! (Bunların hepsini mecburen size soruyoruz çünkü festival sitesinde konser ile ilgili okuduğumuz hayli uzun yazılar sanki okura bir tür düzenlemeden geçirilmeden sunulmuş, bu yüzden çok şey okuyor ama konser konusunda boşlukta kalıyorsunuz maalesef.)

Önder Focan: Bu parçalar bu proje için özel. Hem bizden hem de İtalyanların parçaları özellikle bu proje için çok özel.

Cazkolik: Peki, son soru olsun; Bu konseri İstanbul’da niye göremeyeceğiz? Bu konuda sizin bir çalışma içinde olduğunuzu duyduk ama sonu gelmedi anladığımız, sizden öğrenebilir miyiz?

Önder Focan: İzmir festivali grupları konsoloslukların kültür merkezleri kanalıyla temin ediyor. Dolayısıyla İstanbul’daki herhangi bir etkinlik de yine İstanbul’daki konsolosluk veya kültür merkezi kanalıyla olması gerekiyor. Sahne bulunması, yol vesaire masraflarının karşılanması gerekiyor. Nedense bu kadar küçük bütçeli bir şeye İstanbul’daki İtalyan Konsolosluğu / Kültür Merkezi ilgi duymadı.

Cazkolik: Anladım, ilginçmiş hakikaten... Evet, anlaşılan çok ilginç ve mutlaka izlenmesi / dinlenmesi gereken bir proje olcak, sadece öncelikle İzmirli cazseverleri o gece mutlaka konserde olmaları gerektiğini buradan tekrar hatırlatmak istiyor ve sevgili Önder Focan’a çok teşekkür ediyoruz.

Cazkolik.com / 28 Şubat 2010, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.