Son albümü ve konserleri ile Buika fırtınası müzik dünyasında dinmeyeceğe benziyor. Cenk Erdem, Buika ile son albümünü ve müziğini, hayatını, neler hissettiğini... her şeyi kendisiyle konuştu...

Son albümü ve konserleri ile Buika fırtınası müzik dünyasında dinmeyeceğe benziyor. Cenk Erdem, Buika ile son albümünü ve müziğini, hayatını, neler hissettiğini... her şeyi kendisiyle konuştu...

* English text is below.



çok da uzak olmayan bir tarihte yeniden ülkemizdeki hayranlarıyla buluşacaktır, bu söyleşinin Buika ile ilgili günceli yakalamak bakımından çok yararlı olacağına inanıyoruz ve söyleşiyi gerçekleştirdiği için Cenk Erdem’e buradan müzikseverler, cazseverler adına teşekkür ediyoruz.

Cazkolik


BUIKA EXCLUSIVE 2010
 
Flamenko ile cazı bir araya getiren, çağdaş dünya müziğine yepyeni bir soluk veren İspanyol şarkıcı Buika, Kübalı caz piyanisti ve ünlü besteci Chucho Valdez ve dörtlüsüyle canlı kaydettiği yepyeni albümüyle geri dönmüşken yepyeni bir sohbet fırsatı yakaladım…

“El Último Trago” adını verdiği albümünde Buika ünlü Meksikalı efsane şarkıcı Chavela Vargas’ın en ünlü şarkılarına yepyeni bir yorum getiriyor.

EMI Müzik Türkiye etiketiyle yayınlanan son albümüyle Türkiye’de çoktan en çok satanlar arasında yer alan Buika, Pasion Turca ile yeniden Türkiye’ye gelmeye hazırlanıyor. Buika o kadar içten ki egosunu fırlatıp atmış, tıpkı şarkı söyleyişindeki içtenliğiyle de sohbet ediyor…

Cenk Erdem




Buika; "Caz ya da blues ya da

flamenko benim için fark etmiyor,

sadece şarkı söylüyorum ve hissettiğim

şekilde söylüyorum."

 
CE / Geçtiğimiz sene Ocak ayında İstanbul’da ilk performansınızı gerçekleştirdiniz ve sahnedeki vokal tarzınızda sesinizle oyun oynar gibiydiniz, yoksa canlı performanslarınızda daha çok caz numaraları yapmayı mı seviyorsunuz?

B / Pek sayılmaz. Caz ya da blues ya da flamenko benim için fark etmiyor, sadece şarkı söylüyorum ve hissettiğim şekilde söylüyorum. Aslında istediklerimiz hep aynı… Aynı aşkı istiyoruz, aynı aşkı anlatıyoruz. Hepimiz müziğin içindeyiz, benim için hepsi aynı.
 
CE / Son albümünüz “El Ultimo Trago” Meksika’nın efsane divası Chavela Vargas’ı şarkılarıyla kutluyor, Vargas’ın şarkılarında sizi en çok çeken nedir?

B / Çok cesur. Hepimizin hayatta onun kadar cesur olmaya ihtiyacımız var. Kendim olmaktan çekinmiyorum. Chavela Vargas şarkılarıyla kendim olma cesareti buluyorum…
 
CE / Bir önceki albümünüz “Nina de fuego “ daha çok flamenko tadındaydı ama yeni albümünüz daha çok Latin caz havası veriyor, “El Ultimo Trago” albümünüz bir flamenko molası diyebilir miyiz?

B / Her gün yeni biri olabiliriz, her yeni gün yeni bir fırsat demek. Ben de her yeni albümde yeni bir ben oluyorum. Bu albüm de bana bir sanatçı olarak yeni bir pencere açıyor… Bir flamenko molası değil, çünkü müziğini de tanımlamak gerekmiyor, sadece benim kendimi ifade edebilmem için yeni bir fırsat.
 
CE / Yeni albümünüzde meşhur Kübalı caz piyanisti Chucho Valdes ile işbirliği yaptınız ve her ikinizin de Afrika kökleri olduğu halde, sizin tarzınızı nasıl etkiledi?

B / Valdes bir üstad aslında hepimiz birer üstadız ama bir öğretmen bir mentor bize öğretiyor. Gerçekte bize nasıl öğreneceğimizi göstermiyorlar. Bizim kendimizden öğrenmemize aracı oluyorlar. Hepimiz bu hayatın birer üstadıyız, sadece içimizdekini keşfetmeye ihtiyacımız var.
 
CE / Afrika kökleriniz var fakat Mayorka’da büyüdünüz ama ayrıca bir sanatçı olarak New York ve Las Vegas’ta deneyimleriniz var, sanki sınırlarınız yokmuş gibi geliyor, peki bir sahne kimliği olarak neyi temsil ediyorsunuz?

B / Benim yerim, ülkem kendimi iyi hissettiğim her yer. Sahnede başka bir düzen var ama ruhum, bedenim, ve kalbim orada. Farklı farklı kimliklerim olabilir ama esas kimliğim mutlu olduğum yerlere ait ve sahne mutlu olduğum yerlerden biri…Sahneye aitim.
 
CE / Chavela Vargas hem bir sanatçı figürü olarak hem de yıldız olduğu dönemde Frida Kahlo ile romantik ilişkisi nedeniyle cesaretiyle de çok önemli bir figür, onun cesaretini şarkılarında da hissediyor musunuz?

B / Bana tüm şarkıları onun cesaretini hissettiriyor ve özellikle yalnızlıkla mutlu olabilme cesaretini veriyor. Yalnızlıktan kaçarsan kendinden kaçmış oluyorsun. Vargas bana kendim olabilme ve yalnız kalabilme cesaretini veriyor…
 
CE / Chavela Vargas aynı zamanda Pink Martini’nin son albümünde de konuk sanatçı ve sizde onun adına bir albüm yaptınız, hangi şarkısı sizin tarzınızı en çok temsil ediyor?

B / Henüz söylemediği şarkısı beni en çok temsil eden şarkısı, sırrını paylaştığımı biliyorum. Onun hiç söylemediği şarkısını hissediyorum…
 
CE / Uzun zamandır prodüktör olarak Javier Limon ile çalışıyorsunuz ve size bir tür füzyon ve caz havası veriyor, Limon dışında çalışmak istediğiniz başka prodüktörler de var mı?

B / Elbette var ama tanımıyorum. Ben şarkılarımı yazıyorum, stüdyoda çalışıyorum ve şimdilik Javier Limon’u tanıyorum ve onunla çalışıyorum. Hayatla ilgili söyleyecek sözü olan birileriyle, yeni birileriyle de elbette yeni şarkılar söylemek istiyorum…
 
CE / Ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodovar da Chavela Vargas’ı sever ve sizi de keşfetmiş oldu ayrıca  albümünüzde sizi öven bir yazısı var, peki siz onun filmlerini nasıl buluyorsunuz?

B / Onunki bir cesaret tarihi. Özgürlük adına yarattığı öyküler çok cesur öyküler. İspanyol halkının bu konularda vizyonlarını genişlettiği için çok şanslıyız. Çok açık yürekli ve cesur, filmlerini çok seviyorum…
 
CE / Dünyaca ünlü pop yıldızlarından Nelly Furtado ile son albümü “Mi Plan” için işbirliği yaptınız, bu proje nasıl gelişti?

B / Bu projeleri bana menajerim Mariana getiriyor. Ben hep stüdyodayım, şiir yazıyorum, şarkı söylüyorum. Yeni bir proje ile ilgili olarak benim yaptığım herhangi bir telefona cevap vermek hepsi bu…
 
CE / Nelly Furtado ile düetiniz “Fuerte” mücadele eden kadınları anlatıyor, bu şarkının öyküsü nedir?

B / Şarkı güçlü insanları anlatıyor. Çevremizde bir sürü güçlü insan ve bir sürü güçlü fikir var ama sizin fikirleriniz esas olan, kendi gücünüzü tanımanız gerekiyor. Güçlü olmamız, gücümüzü fark etmemiz gerekiyor…
 
CE / Ayrıca bazı house dans şarkılar kaydediyorsunuz, elektronik müziği de seviyor musunuz?

B / Elektronik müziğe bayılıyorum. Yeni bir elektronik albüm hazırlıyorum. Söylediğim gibi benim tarzım budur demek istemiyorum, çünkü ne hissedersem öyle kaydediyorum. Kaydettiğim Sonando Contigo adında bir şarkım var bile…

CE / Son albümünüzün açılış parçası “Soledad” yalnızlığı anlatıyor, peki siz yalnızlıkla baş edebiliyor musunuz?

B / Daha önce söylediğim gibi yalnızlık çok kıymetli. Yalnızlık benim en iyi arkadaşım. Yalnızlık kendimi duyabildiğim tek yer. Yalnızken kendimi görebilirim ve kendimi daha iyi anlayabilirim…
 
CE / Nelly furtado gibi başka süperstarlarla yeni projeleriniz var mı, pop arenasında kiminle çalışmak hoşunuza giderdi?

B / Ben müziğe inanıyorum müzik aslında bir tür din gibi geliyor bana. Her sanatçıya hayranlık duyuyorum. 5 bin kişiye, 25 bin kişiye şarkı söyleyen bir pop star düşünün, bu olağanüstü bir deneyim. Farklı fikirlerde, inançlarda insanlar onun şarkısıyla bir oluyorlar, müziğiyle bir oluyorlar. Bu yüzden hayranlık duyduğum çok fazla isim var, Madonna gibi bir pop starının sahnede şarkı söylerken bir araya getirdiği binleri hayal edin…
 
CE / Radyolarda Türk dinleyicisi en çok flamenko şarkılarınızı sevdi, sizce Türk insanına flamenko neden bu kadar çekici geliyor?

B / Sizin geleneksel şarkılarınız gibi flamenko şarkılardaki acıda bir zarafet var. İhtiyaçtan söylenen şarkılar, gerçek şarkılar ego için yapılan şarkılardan değil… Hem sizin geleneksel şarkılarınızda hem flamenkoda aynı yalnızlıklar var… Sadece ağlayan şarkılar değil acıyı zarafetle anlatan şarkılar…



BUIKA EXCLUSIVE

Spanish singer Buika, keeps on shining throughout the world, as a contemporary world music star, bringing flamenco and jazz together with her delicious smoky voice. Her latest album “El Último Trago” (The Last Drink) makes a tribute to legendary Mexican Diva Chavela Vargas with her timeless songs… On her new release she colloborated with famous Cuban jazz pianist Chucho Valdes also.

Her album has been released by EMI Music Turkey and she has already been one of the best sellers in Turkey. By the way, she plans to visit Turkey with Pasion Turca team again. She was so real and warm like she left her ego at the door when she spoke to me about her career, new album, Vargas and loneliness.

Cenk Erdem



Buika; "Jazz, blues or flamenco they

are all the same for me, i just sing and i

sing in the way i feel. In fact, we all ask

for the same…


CE / You performed in Istanbul last year for the first time and you were like playing games with your vocal style, are you more into jazz tricks when it comes to live performances?

B / Not really. Jazz, blues or flamenco they are all the same for me, i just sing and i sing in the way i feel. In fact, we all ask for the same…We ask for the same love, we all talk about the same love. We are all in the music and they are all the same for me.

CE / Your latest album “El Ultimo Trago” celebrates legendary Mexican Diva Chavela Vargas with her songs, what attracts you most in her songs?

B / She’s so brave. We need to be that brave in the life. I am not afraid of being myself. Chavela Vargas songs give me that courage to be myself…

CE / Whereas your previous album “Nina de fuego “was more of flamenco flavour,your new album is more into a kind of Latin jazz ,  can we say  “El Ultimo Trago” is a kind of break from flamenco?

B / We can be a brand new person each and everyday and everyday is a new opportunity. I feel like a brand new me on every new album and this album also opens a new window for me as an artist. It’s not a break from flamenco because there is no need to make certain definitions for music and it’s just a new opportunity for me to express myself.

CE / On your new album you colloborated with famous Cuban jazz pianist Chucho Valdes and although you both have African roots, how did he affect your own style?

B / Valdes is a maestro and we are all maestros but only one teacher or mentor teaches us. In fact, they don’t teach us they lead you to learn from yourself. We are all maestros of this life, we only need to discover what is inside.

CE / You have African roots but raised in Mallorca but also had experiences in New York and Las Vegas as an artist, it feels like you have no boundaries, so what do you think you represent as a stage identity?

B / My country is the place where i feel good. There is another land of order on stage, my soul, my body and my heart are all over there. I may have different identities at the same time but my real identity belongs to the place i feel happy and that place is stage. I feel so happy when i’m on stage. I belong to stage…

CE / Chavela Vargas is an important artistic figure not only with her talents but also with her bravity in her times of stardom with her romantic affair with Frida Kahlo, do you feel her courage in her songs?

B / All of her songs feel her courage and especially they give me courage to be happy with my loneliness. If you hide away from your loneliness, it means you hide away from yourself. Vargas encouraged me to be myself and to love my loneliness…

CE / Chavela Vargas is also a guest singer on Pink Martini’s latest album and you came up with a tribute album to her, which song of hers is the most representative of your own style?

B / The song she hasn’t sung yet is the one which represents me most, i know i share her secret. I feel the song she never sang…

CE / You have been working with Javier Limon as a producer for so long and he is giving you a kind of fusion and jazz feeling, any other producer you would love to work with besides Limon?

B / Of course i would love to work with some others too, but i don’t know them yet. I write my songs, work in the studio and work with Limon. I would love to work with someone new. I would like to sing with someone who has a word about life.

CE / Famous Spanish movie director Pedro Almodovar loves Chavela Vargas and he also discovered you and wrote an introduction for your album praising you, but what about you, do you like his movies?

B / His story is a history of bravery. The stories he created in the name of freedom are so brave. We are so lucky that he could open the Spanish people’s mind. He is open heart and brave, i love his movies…

CE / You also colloborated with one of the most famous pop stars Nelly Furtado on her new album “Mi Plan”, how did you come up with this project?

B / My manager Mariana comes up with these kind of projects. I am always in the studio writing poems, singing, recording. All i do is answering the phones about a new project, that’s it…

CE / Your duet  song “Fuerte” with Nelly Furtado tells about women struggling, what’s the story of this song?

B / Song talks about strong people. There are so many strong people and strong ideas around us but you have to recognize your own strength, your idea is the one. We have to be strong and we have to recognize our own strength…

CE / You also recorded some house dance tracks, do you love electronic music also?

B / I love electronic music and i am electronic music. Now, i am working on a new electronic album. But i do not want to say my style is this or that., because i record whatever i feel. I have already recorded an electronic song “Sonando contigo”

CE / Your new album’s opening track is about loneliness, can you handle loneliness?

B / As i mentioned before, loneliness is precious. It’s my best friend. It’s the place i can hear m yself.I can see myself when i’m alone, i can understand myself in a better way.

CE / Are there any upcoming projects with some superstars like Nelly furtado and who would you love to colloborate from pop scene at all?

B / I believe in music and it feels like a unique religion. I respect all the artists. Think about a pop star singing to a crowd of five thousand or twenty five thousand, it’s an amazing experience. People with different ideas, people with different religious beliefs become one with his or her music.. So, i admire so many artists. Imagine  a pop star like Madonna singing to the crowds of thousands…

CE / Turkish listeners loved your flamenco songs on radio airplays most, why do you think flamenco is this much attractive for Turkish people?

B / There is elegance in the pain flamenco songs tell us just like your traditional songs. Real songs are not those made only for ego. They are songs to sing for need. Both flamenco songs and your traditional songs have same feelings of loneliness. They are not crying songs but they are songs which tell about the pain in an elegant way.



Cazkolik.com / 6 Nisan 2010, Salı
 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Hakan Artımak
    07 Mayıs 2010 Çarşamba 03:20

    Konserine gittim albümünü aldim, bayildiğim birses müthiş sahnesideöyle alıştığımız tarz değil ama bençe müthiş çekici bir kadin. alin dinleyin gidin süper !! :))

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Serpil Yöndem
    16 Mayıs 2010 Cuma 01:55

    El Ultimo Trago gerçekten çok güzel bir albüm. Etkileyici bir ses. Şiddetle tavsiye edilir.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.