Paco De Lucia söyleşisi

Paco De Lucia söyleşisi

Flamenkoyu 21. yüzyıla taşıyan müzisyenlerin başında Paco De Lucia gelir. Türkiye'ye otuz yılda defalarca gelen Paco De Lucia artık altmışlı yaşlarını geçerken, röportajında dediği gibi, evinde ailesiyle oyalanmayı daha çok seven biri.

 

Francisco Sanchez Gomez yani Paco De Lucia 1947 yılında Cadiz’de dünyaya geldi. Modern flamenkonun başta caz dünya müzikleriyle entegre olmasını sağlayan gitarist ülkesinin de en saygın isimlerinden. Saygınlığını 2004 yılında "Prince of Asturias Awards" ödülüyle pekiştiren De Lucia özellikle Al Di Meola, John McLaughlin, Larry Coryell gibi gitar devleriyle yaptığı konserler ve albümleriyle dinleyicinin hafızalarında çok taze.

 

Beş çocuklu flamenko gitaristi Antonio Sanchez’in en küçük oğlu Paco De Lucia’nın abisi ünlü flamenko şarkıcısı Pepe De Lucia, diğer abisi flamenko gitaristi Ramon de Algeciras. Annesi Portekiz’li Lucia Gomez. Paco De Lucia aslen sahne ismi. Endülüs kökenli ailenin çocuğu olarak yetişen büyük gitarist 1958 yılında, 11 yaşında ilk kez Radio Algeciras’dan seslenerek başladı.

 

Söyleşi için sevgili Cenk Erdem’e teşekkürler. Paco De Lucia’nın İstanbul’a gelmesini sağlayan ekibin de yöneticisi olan Erdem, büyük müzisyenle söyleşiyi de kendi gerçekleştirdi.

 

Cazkolik.com




 

Paco De Lucia ile özel

 

Flamenko’ya ismini altın harflerle yazdıran efsane gitarist Paco de Lucia  flamenko ateşini 10 Nisan’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda vereceği muhteşem bir konserle İstanbul’a getirdi.

 

Dünyadaki tüm gitaristlerin imrendiği ve takip ettiği Paco de Lucia, yepyeni şarkıları ile çıktığı 2010 dünya turnesi kapsamında 10 Nisan’da CRR’de hayranları ile buluşurken, konser öncesinde büyüleyici kariyeri, flamenko tutkusu, günlük yaşantısı, ailesi ve İstanbul konseri hakkında konuştuk.

 

Cenk Erdem

 


 

 

Paco De Lucia; "Caz ya da pop gibi başka türlerin iyi müzisyenleriyle çalmama rağmen bir flamenko müzisyeniyim"

 

Cenk Erdem: Tüm tecrübelerinizle artık yaşayan bir efsane olarak kabul edilmek nasıl bir duygu?

 

Paco De Lucia: Bana bu şekilde bir yakıştırma yaptığınız için teşekkür ederim. Bugün tüm emeklerimin başarıyla sonuçlandığına şahit olmak benim için bir ayrıcalık. Yapmak istediğim geleneksel flamenkoyu modern dünyaya taşımaktı. Şimdi gördüğüm flamenkonun modern müzikler arasında kendine bir yer bulduğu ve saygı gördüğü. Artık turistler için yapılan şovlarda kalan ya da müzelik bir müzik olarak unutulan değil, yine hayatın içinde.

 

Cenk Erdem: Siz kendi müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

 

Paco De Lucia: Ben bir flamenko gitaristiyim ve hep öyle kalacağım. Caz ya da pop gibi başka türlerin iyi müzisyenleriyle çalmış olmama rağmen ben kendimi bir flamenko müzisyeni olarak görüyorum. Diğerlerinden doğaçlamada olduğu gibi çok öğrendiğim doğru ama asla bir caz müzisyeni olmaya kalkışmıyorum.

 

Cenk Erdem: Çok küçük yaşlarda gitar çalmaya başlamışsınız, bu iyi bir gitarist olmak için şart koşullardan biri mi?

 

Paco De Lucia: Şart bir koşul mu bilemem. Benim gitar çalmaya başladığım yıldan çok daha geç yaşta başlayan çok iyi gitaristler biliyorum. Bununla beraber iyi bir müzisyen olmak için çok sıkı çalışmak gerekiyor ve ne kadar erken başlarsanız, o kadar iyi olur.

 

Cenk Erdem: Flamenkoda flamenkoyu caz ve klasik müzik gibi diğer türlerle bir araya getiren çok önemli bir figürsünüz, bu durumda siz “kendi flamenkonuzu" yapıyorsunuz diyebilir miyiz?

 

Paco De Lucia: Flamenko grupları için hiç alışılmadık enstrümanlar kullanmaya başladığımda bazıları beni hain ilan ettiler. Ancak bütün istediğim bir anlamda müziği kelepçelerinden kurtarmaktı. "Benim flamenkom” demeyi tercih etmem ki doğru da olmaz. Benim müziğimdeki Flamenkonun yüreği, tutkusu ve duyguları aynı, ben sadece ifade etmek için başka yeni yollar kullanıyorum.

 

Cenk Erdem: Flamenko dinlerken duyguları coşkuyla ifade ediyor gibi geliyor, sizce flamenko duyguları nasıl aktarıyor?

 

Paco De Lucia: Belki sizin kulağınıza öyle geliyor ama zaten çingeneler çok tutkulu insanlar ve elbette müzikleri de öyle.

 

Cenk Erdem: 11 yaşından beri sahnedesiniz peki profesyonel hayatınızla ilgili herhangi bir pişmanlığınız var mı?

 

Paco De Lucia: Hayır, hiçbir pişmanlığım yok, bana tekrar sorsan, yaptığım her şeyi yine aynı şekilde yapardım.

 

Cenk Erdem: Bunca tecrübenizden sonra sahnede çalarken artık neler hissediyorsunuz?

 

Paco De Lucia: Artık çok mutluyum ve rahatım diyebilirim, kendimi ne istersem yapabildiğim için ayrıcalıklı hissediyorum. Bu işe başladığımda hayat o kadar kolay değildi, şimdi geldiğim noktaya ulaşmak için çok uzun bir yol aştım.

 

Cenk Erdem: Günlük hayatınızda kimleri dinlemekten keyif alıyorsunuz, özellikle dinlemeyi sevdiğiniz bir müzisyen var mı?

 

Paco De Lucia: Grubumdaki genç müzisyenlerden dolayı yeni müzikleri çok duyuyorum. Hepsinin kendilerine ait farklı farklı projeleri var ve bana bol bol dinletiyorlar.

 

Cenk Erdem: Chick Chorea, John McLaughlin, Larry Coryell gibi ünlü müzisyenlerle yaptığınız çalışmalar çok övülüyor, ancak bir pop yıldızı ile işbirliği yapacak olsaydınız, kiminle çalışmayı isterdiniz?

 

Paco De Lucia: Belki, Sting olabilirdi. Aslında bu sorunun cevabını pek bilmiyorum, biraz koşullara bağlı. Öncelikle sunulan herhangi bir projeyi beğenmem gerekiyor.

 

Cenk Erdem: Günlük hayatınıza tekrar dönecek olursak, müzik dışında nelerden zevk alıyorsunuz?

 

Paco De Lucia: Dürüst olmam gerekirse, şu an hayattan büyük keyif alıyorum. Artık 60’larımdayım ve en çok ailemle evde olduğum ve hiçbirşey yapmadığım zamanlar mutlu oluyorum. Hala çok seyahat ediyorum ve ailemi de mümkün olduğu kadar yanıma alıyorum. Yazları Meksika’da çok zaman geçiriyorum. Daha önceki yıllara oranla çok daha fazla seyahat ettiğim ülkeleri öğrenmek, tanımak için zaman ayırıyorum. Seyahat ettiğim zamanlarda konserler arasında daha çok zaman bırakarak gittiğim ülkelerin müzelerini ve değişik mekanlarını görmeye çalışıyorum.

 

Cenk Erdem: Caz müzisyenleri ya da sizin gibi farklı türleri cazla bir araya getiren müzisyenler bazı pop türlerine ve şarkıcılarına tahammül edemezler, sizin duymaktan hiç hoşlanmadığınız bir şarkıcı ya da müzisyen var mı?

 

Paco De Lucia: Herkesin duyacağı şekilde söylememeyi tercih ederim.

 

Cenk Erdem: İlk olarak 1973 yılında "Fuente y Caudal" albümünüzü yayınladığınızda ünlenmiştiniz ve şarkınız "Entre dos Aguas" çok meşhur olmuştu, son olarak Vicky Barcelona Cristina filminde şarkınız yine gündeme geldi, bu şarkı için kariyerinizin en büyük şarkısı diyebilir miyiz?

 

Paco De Lucia: Aslında, belki de evet. Hala bu şarkıyı grubumla çalıyorum ve çok seviyorum. Hala her şarkıda farklı yenilikler yaratarak çalmayı seviyorum, notası notasına her şarkımı olduğu gibi tekrar ediyor olmak sıkıcı olurdu.

 

Cenk Erdem: Önümüzdeki 10 Nisan tarihinde İstanbul’da konser veriyor olacaksınız, son olarak 3 sene önce Ankara’ya gelmiştiniz, sizce Türk izleyicisinin flamenkoya ilgisi nasıl?

 

Paco De Lucia: Ankara’ya 2007’de 20 yıl sonra ikinci kez festival için Pasion Turca ekibi ile birlikte gelmiştim, Türk insanı anlatıldığı gibi çok sıcakkanlı ve misafirperver bu beni çok mutlu ediyor.

 

Cenk Erdem: 10 Nisan’da İstanbul’da çok sıcak bir izleyici ile karşılaşacağımdan eminim.Türk izleyicisi flamenko için heyecan duyan bir izleyici bu yüzden çok keyifli bir konser olacak.

 


 

Exclusive with Paco de Lucia

 

Legendary guitarist of Flamenco, Paco De Lucia is up to burned down the city with Flamenco flames due April 10 in İstanbul at Cemal Reşit Rey Concert Hall.

 

While so many guitarists around the world envy him, he never stops coming up with beautiful new pieces and besides his world tour, he is about to release his new album, too. Turkish fans can’t wait to see him alive on 10th of April at Cemal Reşit Rey Concert Hall and just before the upcoming concert he talks about his amazing career, his passion for flamenco, his family and his İstanbul visit.

 

Cenk Erdem

 


 

 

Paco De Lucia; "I am and always will be a Flamenco guitarist. And although I played with many fine musicians of other styles like jazz or pop I consider myself as a flamenco musician"

 

Cenk Erdem: How does it feel to be seen as a living legend with all your experience after all?

 

Paco De Lucia: Well, thank you for calling me like that. Today I feel very privileged to witness that my efforts have come to a success. What I really wanted was to bring the traditional Flamenco into the modern world. And what I see now is that Flamenco has it’s place in modern music and is very well respected. It’s no longer music for tourism shows and does not belong into a “museum”. it is very much alive!

 

Cenk Erdem: How do you describe your own music?

 

Paco De Lucia: I am and always will be a Flamenco guitarist. And although I played with many fine musicians of other styles like Jazz or Pop I consider myself as a Flamenco musician. It’s true that I learned from others,  like improvisation on stage but I would never try to be  a Jazz musician.

 

Cenk Erdem: You started to play guitar in your very early ages,do you think this is a must to become a real good guitarist?

 

Paco De Lucia: I don’t know if it’s a must. I know very good guitarists that started later than I did. However it is hard work to become a good musician and the earlier you start, the better yo do.

 

Cenk Erdem: You are a very important figure for Flamenco combining it with different styles like jazz and classical music,can we say that you present your own flamenco?

 

Paco De Lucia: When I started to use instruments very unusual for Flamenco groups, some people called me a traitor. But all I wanted was to get the music out of it’s handcuffs so to say. I wouldn’t call it “my own Flamenco” cause it would not be true. The heart, passion and feeling of Flamenco in my music are all the same I am just using some other new ways to express flamenco.

 

Cenk Erdem: Flamenco feels like overexpressive of emotions, how do you describe flamenco as a way of expressing feelings?

 

Paco De Lucia: Maybe it does in your ears but Gypsies are very passionate people and so is their music.

 

Cenk Erdem: You have been on stage since you were 11 years old, do you have any regrets about your professional career?

 

Paco De Lucia: No, no regrets at all – if you ask me, I would do everything again in the same way I did it.

 

Cenk Erdem: How do you feel when you play on the stage with all the experiences you have been through?

 

Paco De Lucia: Today I feel very happy and comfortable, also very privileged that I can do what I really want. When I started my career, my life was not easy at all and it was a long way to arrive where I am now.

 

Cenk Erdem: When it comes to your daily life, what kind of music do you like to listen to? Is there any musician you love to listen to?

 

Paco De Lucia: Through the young musicians in my band for example I get to hear a lot of new music. They all have their own projects and make me listen a lot.

 

Cenk Erdem: Critics praise your colloborations with famous musicians like Chick Chorea, John McLaughlin, Larry Coryell a lot, if you had to colloborate with a  pop star,whom would you like to colloborate with?

 

Paco De Lucia: Hmh, maybe Sting? I don’t know it always depends – I have to like the project that is being proposed.

 

Cenk Erdem: When it comes to your daily life,what do you like to do most to entertain yourself apart from work?

 

Paco De Lucia: To be honest – I enjoy life very much now. I am at my 60’s and I am most happy when I am at home with my family and when I don’t have to do anything. Still I am travelling a lot and try to take my family to wherever I can. Through the summer I very often spend my time in Mexico. Now, I can spend more time seeing and learning about the countries that I travel to than I was able in the years before. When we travel we use more time in between concerts and it gives me the possibility to go to the museums or seeing interesting places.

 

Cenk Erdem: Jazz musicians or musicians like you combining different styles with jazz don’t like some specific popular styles or singers, is there any singer or musician you hate hearing?

 

Paco De Lucia: Well I wouldn’t say that in public.

 

Cenk Erdem: You first became so famous when you released your album "Fuente y Caudal" in 1973, and your song "Entre dos Aguas" did fabolous, which has been used lately in the movie “Vicky Barcelona Cristina”, can we say that this song was the biggest hit ofa kind of your career?

 

Paco De Lucia: Well, yes maybe... I still play it with my group and I love it. Still I am trying to find new aspects in every song that I repeat playing.Because playing the songs repeatedly note by note would be boring.

 

Cenk Erdem: You came to Ankara 3 years ago, now you are going to perform in İstanbul on 10th of April, how do you feel about the reaction of Turkish audience to flamenco?

 

Paco De Lucia: I had come to Ankara for the second time for the festival after 20 years, Turkish people are so warm and their hospitality is unbelievable in the way everyone knows well about you outside your country and it makes me happy. I was together with Pasion turca in Ankara and i will be working with Pasion turca again and I am sure i am going to perform for a very warm crowd on 10th of April in İstanbul. Turkish audience feels excited about flamenco so it will be very joyful live performance.

 

Cazkolik.com / 14 Nisan 2010, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.