Kerem Görsev ile Tony Bennett konseri öncesi özel bir mini söyleşi

Kerem Görsev ile Tony Bennett konseri öncesi özel bir mini söyleşi

Bu yıl ki festivalin süperstarı elbette Tony Bennett. Uzun yıllardır gelmesi beklenen efsane isimlerden biriydi, geçen sene Leonard Cohen’e kavuşmamızı sağlayan yönetim bu sene de Tony Bennett ve U2 beklentilerine son noktayı koyarak Türk izleyicisiyle buluşturuyor. Bu konuda festival yönetimini gerçekten kutluyoruz. Bennett konseri öncesi Kerem Görsev’in sahne alacağını öğrendiğimiz zaman sevgili Kerem’in Bennett’i ne kadar sevdiğini bildiğimiz için aklımıza ilk gelen konser tarihine yakın bir mini söyleşiyi yapıp yayına sokmaktı. İşte düşündüğümüz söyleşi aşağıda... Fazla uzun olmayan, Bennett ve konser çevresinde dönen bir söyleşi istemiştik tam da öyle oldu. Bu mini konuşmanın konser öncesi cazseverlerin hayli ilgisini çekeceğini inanıyoruz ve buradan Kerem Görsev’e Cazkolik olarak teşekkür ediyoruz

 

Cazkolik.com

 


 

 

"Bennett’ın Amerikan caz standartlarını değişik bir stille söylemesi kendisinde herkesi hayran bırakan bir koku, özgün bir stil oluşturmuştur"

 

 

Cazkolik: Sevgili Kerem merhaba, öncelikle bize bu mini söyleşiyi yapma zamanı verdiğin için teşekkür ediyoruz ve hemen istersen başlıyalım, uzun zamandır biliyoruz ki Türkiye de izlemeyi-dinlemeyi en çok istediğin isimlerden biri Tony Bennett’di ve o da nihayet burada, öncelikle Tony Bennett hakkında cazseverlere neler söylemek istersin?

 

Kerem Görsev: Tabii ki ben ve benim gibi pek çok müziksever ve festivalleri yakından takip edenler defalarca Tony Bennett gibi bir efsanenin İstanbul daki bir organizasyonda yer alması için söylemlerimizi dile getirdik ve İstanbul Caz Festivali yöneticileri de bu sene gerçeğe dönüştürdü nihayet Tony Bennett geliyor. Tabii ki daha önce de düşünülmüştür fakat bu seneye denk gelmesi iyi oldu. Türkiye deki ilk konseri Harbiye Açıkhava gibi muhteşem bir konser alanında olması hepimiz için büyük bir şans. Tony Bennnett’i ilk defa ciddi olarak Bill Evans ile yaptıkları "Together" albümünde keşfetmiştim, herhalde 30 sene olmuştur, sonra ikili "Together Again" isimli ikinci albümünü yaptı ve sonra bütün albümlerini toplamaya başladım. Caz geleneği olan trio önünde ve Big Band ile yaylılı projelerde Amerikan caz standartlarını dünyada değişik bir stille söylemesi kendisinde herkesi hayran bırakan bir koku, özgün bir stil oluşturmuştur. Taklit edilmesi zor olan bir sesi ve tavrı olan Tony Bennnett’i kulağınız kesinlikle hemen ayırt edebilir.

 

Cazkolik: Söylediğin albümlerin içindeki parçaları da içeren bir derlemeyi Cazkolik’te yayınlamış ve en çok dinlenen playlistlerden biri olmuştu, haklısın. Peki, dünya genelinde büyük vokalist anlamında erkek sesleri kadın seslerine göre daha az çıkıyor, özellikle de Tony Bennett, John Hartmann, Sinatra gibi isimler bir kuşakta bir elin parmağını geçmiyor... Bu isimleri böylesine önemli yapan sadece sesleri olmasa gerek, sence nasıl bir sırrı var bu işin?

 

Kerem Görsev: Evet, hayata bakış, müzikal duruş, kendi istemediği bir projede yer almama, her zaman en iyi müzisyenlerle çalışma ve kendine uygun bir repertuar bulmak. Bu gibi efsane sanatçıları ayrı bir katagoriye koyar her zaman.

 

Cazkolik: Bennett öncesi Kerem Görsev Trio olarak sahne alacaksın, setlistinde bu geceye özel bir değişiklik yapmayı düşünüyor musun

 

Kerem Görsev: Ferit Odman ve Kağan Yıldız ile olan trio ile kendi bestelerimden olan bir repertuar ile konsere gelenleri Tony Bennett konserine ısıtacağız.

 

Cazkolik: Peki bir sürpriz haber peşinde koşalım, bir iki parçada mesela Bennett’in sahnede size eşlik etmek gibi bir  plân var mı? Buradan cazseverlere böyle bir sürpriz verebilir miyiz?

 

Kerem Görsev: Hayır zannetmiyorum, böyle bir plan yok ama biz her zaman böyle bir şahsiyete eşlik etmekten doğrusu onur duyarız.

 

Cazkolik: Son olarak da şunu soralım mı, kendi trion ile bu konserde yer alma fikri nasıl gelişti, festival yönetiminden gelen bir öneri mi, senin fikrin mi?  Bunu merak eden bir çok okurumuz olduğunu biliyorum?

 

Kerem Görsev: İKSV’de otururken caz konserlerinde neler olduğunu soruyordum, Pelin Opçin’e Harun ve Gülüm de masanın etrafında diğer konserleri söylüyorlardı. Bu konserler daha kesinleşmezken kimseye söylenmez ama ben herkesten biraz önce öğrenme hakkına sahip olduğumu düşünüyorum, tabii işin şakası... Tony Bennett’in geleceğini söyledi Pelin Opçin, bende direkt olarak ön grup ben olayım, trio olarak konserin açılışını yapmak istiyorum dedim.

 

Cazkolik: Hazır seni yakalamışken yeni albümünün kayıtları bittiği haberleri biz de dahil her yerde yayınlandı, ne zaman yayınlanacak, kesin bir tarih verebilir misin? Cazseverlere buradan şimdiden duyurmuş olalım?

 

Kerem Görsev: Yeni albümüm "Therapy" kısmetse 1 Aralık’ta piyasada olacak.

 

Cazkolik: Merakla bekliyoruz. Çok küçük bir kısmını önceden dinlemiştik, harika bir albümün cazseverleri beklediğini baştan belirtelim. Cazkolik’e zaman ayırdığın için teşekkür ediyoruz. Konserde oradayız, şimdiden iyi konserler ve umarız Bennett ile bir kaç şarkı birlikte söyleme, eşlik etme fırsatı olur, müthiş bir sahne olacağından eminiz.

 

Cazkolik.com / 09 Temmuz 2010, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.