Müzikleri ülkemizde oldukça ilgi gören İngiliz grubu Oi Va Voi İzmir konserleri öncesi arkadaşlarımızla konuştu...

Müzikleri ülkemizde oldukça ilgi gören İngiliz grubu Oi Va Voi İzmir konserleri öncesi arkadaşlarımızla konuştu...

Oi Va Voi, ismini Yidiş dilinden gelen modern İbranicede yerini bulan "Aman Tanrım!!’’ anlamından alan İngiliz bir folk grubu. 1990’ların sonlarında bir araya gelen grup deneysel bir grup olarak İngiltere’de Londra’da ortaya çıkıyor. Aşkenaz ve Sefarad Yahudilerinin kültüründen etkilenerek, Klezmer, Doğu Avrupa müziğinin etkilerini taşıyan grup aynı zamanda Macar halk müziği etkilerinden de yararlanıyor. Şu anda grubu oluşturan isimler ise Nik Ammar (gitar, mandolin, vokal, prodüksiyon), Josh Breslaw (davul, perküsyon, prodüksiyon), Leo Bryant (bas), Steve Levi (klarnet, vokal), David Orchant (trompet).

Grubun 2002’de yayınlanan ilk albümleri Digital Folklore’ü, 2003 yılında yayınlanan Laughter Through Tears albümü takip ediyor, 2007’deki Oi Va Voi albümünün ardından 2009 yılında Travelling the Face of the Globe isimli çalışmaları büyük beğeni kazanmış. Single çalışmaları da yapan bulunan grubun single listesi hayli kabarık. Brothers (2003), Refugee (2004), Yesterday’s Mistake (2004), Yuri (2007), Everytime (2009). Grup 2003 yılında BBC Awards for World Music’i, 2004 yılında da Edison ödülünü kazandılar.

Oi Va Voi, Türkiye turnesi kapsamında verdiği konserlerin İzmir ayağında 13 Ocak 2011’de Ooze Venue’de verdikleri konserin ardından turlarına Bursa, Eskişehir, İstanbulda devam edeceklerdi. Biz de Cazkolik İzmir ayağı olarak onlarla Türkiye turneleri, caz müziği hakkındaki düşünceleri ve müziklerinin ataları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. Oi Va Voi grubundan Josh Breslaw ve David Orchant samimiyetle sorularımıza cevap verdiler.


Cazkolik İzmir: Hepimizin bildiği gibi Oi Va Voi grubu Yahudi kültüründen gelmekte ve modern yansımalarla birleşen bir yapısı var. Böyle bir grubu kurmak için nasıl bir araya gelmeye karar verdiniz?

Oi Va Voi:
Öncelikle uzun yıllardan beri arkadaşız. Dokuz yıl önce bir araya gelmeye karar verdik. Yahudi kültürümüzden etkilenen bir grup kurduk. Biz çok geleneksel bir müzik grubu yaratmak istemedik ya da var olan bir şeyi tekrar yaratmak istemedik. Sadece Yahudi müziği çalmak istemediğimiz için sadece onlardan etkilenerek bir grup oluşturduk.

Cazkolik Izmir: İlk albümleriniz Digital Folklore and Laughter Through Tears çingene müziğini yansıtmakta. Bu albümü hazırlarken Yidiş müziği ile çingene müziği arasında bir ilişki kurdunuz mu?

Oi Va Voi:
Bildiğimiz gibi çingene müziği ve Yidiş müziği arasında benzerlikler var. Köyden köye değişen Avrupa’da yer alan folk müziği çalmaya çalışıyoruz. Bu soundu yakalamak çok ilginç. Biz bir yolculuktayız ve bu yolculukta bilinçli veya bilinçsiz olarak farklı kültürlerden etkileniyoruz. Avrupa, Macaristan kültürlerinin de müziğimize de etkileri var.

Cazkolik İzmir: Bu konser sizin Türkiye turnenizin İzmir ayağı. Bunun hakkında ne düşünüyorsunuz ve ne hissediyorsunuz? Daha önce Türkiye’de bulundunuz mu?

Oi Va Voi:
Daha önce İzmir’e bir festival için geldik fakat bu kulübe daha önce gelmemiştik. Bu bizim ilk olarak İzmir’de bir kulüpte çalışımız olacak ve çok mutluyuz.

Cazkolik İzmir: Müziğinizin cazın hangi kategorisinde yer aldığını düşünüyorsunuz?

Oi Va Voi:
Öncelikle müziğimiz bir caz kategorisinde yer almıyor (Gülüşmeler eşliğinde). Folk müzik olarak sınıflandırılabilir. İlk başladığımız zamandan itibaren albümlerimiz farklı kategoriler altında yer aldı. Folk müzik, dünya müziği, folk-rock gibi. Hiç bir belki de bandımız kategorileştirilmemeli. Ne hissediyorsak onu çalıyoruz.

Bu güzel söyleşi için teşekkür ediyoruz. Ayrıca Selin Vatansever’e de tercümeleri düzenlemesinden dolayı teşekkür ederiz.
 



Oi Va Voi is a British band whose name is derived from a Yiddish exclamation, popular in modern Hebrew meaning ‘‘Oh dear!’’It is an experimental band from London, England, which was formed in the late 1990s. Their sound was influenced by Ashkenazic and Sephardic Judeo-Espagnol music and klezmer, as well as Eastern European, especially Hungarian folk music, additionally electronic music.

Current band members are Nik Ammar (guitars, mandolin, vocals, production), Josh Breslaw (drums, percussion, production), Leo Bryant (bass), Steve Levi (clarinet,vocals), David Orchant (trumpet).

Their first album Digital Folklore was released on 2002 followed by Laughter through tears on 2003, Oi Va Voi on 2007, Travelling the face of the globe on 2009 which won them great recognition. Moreover, they also have singles which are 7 brothers (2003), Refugee (2004), Yesterday’s mistake (2004), Yuri (2007), Everytime (2009).  Before their first album had been released they won two awards. One of them was Oi Va Voi which won the Edison award for Album of the Year category in 2004 in Netherlands. Besides, they grasped the BBC Awards for World Music in 2003 in the Boundary Crossing category.

Within the scope of Turkey tour they had a concert in Ooze Venue in İzmir on January 13, 2011. They will continue their tour program with Bursa, Eskisehir and İstanbul. As the Izmir pillar of www.cazkolik.com, we wanted to make an interview with them regarding their Turkey tour, their music style, their thoughts on jazz music and their music heritage. The band member Josh Breslaw (drums, percussion, production) and David Orchant (trumpet) sincerely replied our questions.

Cazkolik İzmir: As we all know oi va voi is a band that is originated from Jewish culture and is synthesized with the modern reflections. How did you decide to   gather in order to create such a fascinating band?

Oi Va Voi:
First of all we are friends for many years. Nine years ago we decided to come together. Our parents dismissed Jewish Culture so we wanted to make a band that enables us to follow our Jewish heritage. We neither want to compose it in a traditional way nor to recreate it. Therefore, we did not perform only Jewish music but as we are influenced from our heritage we tried to perform it in a new way.

Cazkolik İzmir: Your first albums named Digital Folklore and Laughter through Tears reflect the sound of gypsies. While you are preparing this album did you consider the connections between gypsies and Yiddish sound?

Oi Va Voi:
As we know there are similarities between Gypsy and Yiddish sound. We tried to implement folk music in Europe altering from village to village like gypsies. Jewish people’s culture also includes travelling around the world like gypsies. It’s very interesting for us to catch that sound. We are on a journey and during this journey we are influenced from different cultures consciously or unconsciously. Our music sound is also affected from European and Hungarian cultures.   
 
Cazkolik Izmir: This concert is Izmir pillar of your concerts tour.  What are your thoughts and how do you feel about this.  By the way, have you ever been in Turkey before.

Oi Va Voi:
Once we came to İzmir for a festival but unfortunately we have never played in a club in Izmir before. This is the first time that we are playing in a club and we are very content.

Cazkolik Izmir: In which category of jazz music do you think your music is placed?

Oi Va Voi:
First of all, our songs are not categorized under any jazz music category. They can be categorized as folk music. We can not place our songs in one category. When we first started, our first album was classified in music genre of folk music, the others were classified as world music, folk rock etc… None of our bands shall be categorized. We play what we feel so we cannot categorize our band.

We thank them very much for this sincere interview. Additionally, we would like to thank to Selin Vatansever for helping us to edit the translation of article.

Söyleşi:
Beliz Hazan belizhazan@cazkolik.com
Ceren Erdur
cerenerdur@cazkolik.com
Yasemin Seymenoğlu
yaseminseymenoglu@cazkolik.com

Fotoğraflar:
Yasemin Seymenoğlu

Cazkolik.com / 01 Şubat 2011, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.