Erdinç Aktuğ ile artık bir gelenek halini almaya başlayan Ankara Caz Festivali konserlerini konuştuk...

Erdinç Aktuğ ile artık bir gelenek halini almaya başlayan Ankara Caz Festivali konserlerini konuştuk...

14. Ankara Caz Festivali tüm hızıyla sürüyor. İkinci haftasına girdi ve önünde bir çok iyi konser var, bunlardan biri de bu söyleşinin yayına girdiği gün sahne alacak olan Erdinç Aktuğ Quartet konseri.

Erdinç Aktuğ ile kısa bir söyleşi gerçekleştirip hem kendi konserleri hem de önümüzdeki konserler hakkında konuşmak istedik, sağolsun bizi kırmadı ve aşağıda okuyacağınız kısa ama verimli konuşma ortaya çıktı. 11 Şubat gecesi için kendisine ve ekibe iyi konserler diliyoruz.

Sevgili Aktuğ Ankaralı bir müzisyen, Ankarada yaşayan ve çalan biri, müzisyenliği dışında festivalin yönetiminde de görev alıyor, yani mutfaktan biri aynı zamanda konuşmanın içeriğinde bu detayları da okuyabileceksiniz.


"Her sene festivalde Ankaralı genç müzisyenlerle böyle konserler vermeyi gelenek haline getirmek istiyorum..."

Cazkolik: Erdinç Bey nasıl gidiyor hazırlıklar?

Erdinç Aktuğ:
Valla, hazırlıklar çok yoğun ilerliyor, siz aradığınızda tam provayı bitirmiştik bizde.

Cazkolik: Ankaralı olarak tanınan bir caz müzisyenisiniz, rica etsek bize biraz kendinizden ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Erdinç Aktuğ:
Evet, biz Ankaralı olarak bilinen arkadaşlarımızla geçen sene de böyle bir proje yapmıştık festival içinde, bu sene biraz daha genç bir kadroyla projeyi gerçekleştirdik, bizim dışımızda bir tek Meltem Ege var İstanbul’dan, onunla beraber bu projeyi gerçekleştirdik. Ben de Ankaranın genç müzisyenlerine böyle bir konser ortamı yaratmak için bir çeşit misyon üstlendim. Bu sene de böyle bir çalışma yapalım dedik ve bu konserde piyanist Ali Tolga Demirtaş besteleri çalacağız. Bir de Meltem’in düzenlediği standart caz parçaları var onları çalacağız beraber. Bu projeyi ayrıca ilerde albüme çevirmeye de çalışacağız. 10 Mart’ta bu projeyi Eskişehir’e de götüreceğiz.

Cazkolik: Peki, kimlerle çalıyorsunuz?

Erdinç Aktuğ:
Piyanist Ali Tolga Demirtaş, kontrbasta Gökhan Över, saksofonda Volkan İldinç, vokal olarak da Meltem Ege ve ben, ben ayrıca davuldayım biliyorsunuz.

Cazkolik: Peki, sizin cazla ilişkinizi öğrensek?

Erdinç Aktuğ:
Müzik benim baba mesleğim, çok küçük yaştan bu yana trampetin yanında uyuyan biri olarak büyüdüm, benim aşkımdır müzik. O açıdan müziğe, davul çalmaya çok geç yaşlarımda başlamış olsam da hep müziğin içinde ve içiçe yaşayan biriydim, farklı bir okul okudum, müzikle ilgisi olmayan. Doğru zamanda, doğru yerde, doğru insanlarla bulunmam kaydıyla biraz çabuk yol katettiğme inanıyorum. Duayen bir isim Yıldız İbrahimova ile çalıştım, Tuna Ötenel ile komple bir yıl beraber çalıştık Tuna Abi’yle.

Cazkolik: Müziğinizin etnik bir tadı var, bundan bahsedebilir misiniz?

Erdinç Aktuğ:
Evet, etnik bir yanı var bizim müziğin, bunun en büyük sebebi yurtdışına da açmak istiyoruz bu projeyi, yurtdışında etnik temalar ister ritmik, ister enstrüman yönünden olsun isterse tema olsun önemli kabul görüyor. Çok ender duydukları melodiler, müzikler, enstrümanlar olduğu için festivallerde hüsnü-ü kabul görüyorsunuz, hızla bir çok yere davet ediliyorsunuz, o yüzden bu tarz bir şey yapmayı istiyoruz.

Cazkolik: Umarız tüm planlarınız dilediğiniz gibi gerçekleşir. Peki, sizin konseriniz böyle, festivalin ikinci haftasındayız, bundan sonraki konserlerde siz Erdinç Aktuğ olarak okurlarımıza hangi konserleri önerirsiniz, buradan duyurmuş olalım.

Erdinç Aktuğ:
Bence çok önemli iki konser var, Mulgrew Miller var, muhteşem bir müzisyen. Kerem Görsev bize çok ısrar etmişti mutlaka getirin diye, geçen sene takvimde bir uyuşmazlık olduğu için fırsat bulamadık ama bu sene ayarlayabildik, hatta Kerem’de ekibiyle geliyor konseri izlemeye, İstanbul’dan da başka gelenler olacak sırf bu konser için. Bir de Maria Joao var, Portekiz’li bir şarkıcı, inanılmaz bir kadın, çok önde söyleyen bir solist, bu iki konseri mutlaka öneririm. Bu iki konserin haricinde Yıldız Hanım’ın ve Ayhan Sicimoğlu’nun konserlerini şiddetle tavsiye ederim. Yıldız Hanım’ın konser biletleri bitti şimdi ikinci konseri açıyoruz onun da biletleri bitmek üzere, öyle ilgi var anlayacağınız.

Cazkolik: Siz ayrıca festival yönetiminde de görevlisiniz bildiğim?

Erdinç Aktuğ:
Evet, Ankara Caz Derneği koordinatörüyüm ben aynı zamanda.

Cazkolik: Yani sene içinde bu konserlerin ilişkileriyle sürekli çalışma halindesiniz?

Erdinç Aktuğ:
Tabii, direk müzisyen ilişkileriyle uğraşıyorum, tüm bağlantıları, teknik takibi vs. hepsini kontrol etmeye, ayarlamaya çalışıyorum bir yandan.

Cazkolik: Kolaylıklar dilerim, peki Özlem Hanım ile yaptığımız söyleşide kendisine de sormuştum, bu festivalin mimarlarından biri olarak önümüzdeki yıllara ilişkin ne gibi hayalleriniz, müjdeleriniz var?

Erdinç Aktuğ:
Seneye "Davulun Sesi" olarak zaten belirlemiştik sloganımızı, ben kendi adıma çok güzel bir proje yapmayı istiyorum ama onun haricinde çok bilinen, önemli davulcuları getirmeye cçalışacağız, takvimleri uyanlarla görüşme halindeyiz.

Cazkolik: Kesinleşmiş bir isim yok ama galiba?

Erdinç Aktuğ:
Şu anda yok ama yerli olarak Ferit Odman’la konuştuk, herhalde onun bir projesi olacak, Volkan Öktem’le konuştuk, onun mutlaka olmasını istiyoruz, bu isimlerin haricinde Dave Weckl ile görüşeceğiz, Dennise Chambers ile görüşeceğiz, bu isimlerin de olmasını arzuluyoruz.

Cazkolik: Erdinç Bey konser öncesi kısıtlı zamanınızdan ayırdığınız için Cazkolik okurları adına teşekkür ediyorum ve konserinizde başarılar diliyorum.

Cazkolik.com
/ 10 Şubat 2011, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.