Luz Casal ile çok özel bir söyleşi...

Luz Casal ile çok özel bir söyleşi...

Dinlemekte olduğunuz parçalar Luz Casal`ın son albümü "La Pasion"dan seçilen "Historia De Un Amor" ve "Alma Mia"dır.


Luz Casal, "Avea Dünya Müziğinin Sıradışı Sesi Konserleri"nin konuğu olarak 23 Şubat’ta Aya İrini Müzesi’nin mistik atmosferinde İspanyol aşk şarkıları ve bolerolarla geçmişi günümüze taşıyacak…

Luz Casal, Pedro Almodovar’ın efsanevi filmi “Yüksek Topuklar” için, Agustin Lara klasiği “Piensa en mi“(Beni Düşün) şarkısına yaptığı unutulmaz yorumla adeta bir efsane haline gelmişti. Efsane Latin Amerika’nın tüm güzel şarkılarını ilk kez İstanbul’a getiriyor.

Cenk Erdem


Luz Casal: "Hastalığım bana kişisel bazı yanlarımı geliştirmem için bir fırsat verdi..."

Cenk Erdem: 1992 yılında Pedro Almodovar’ın filmi “Yüksek topuklar’da “ kullanılan Agustin Lara klasiği “Piensa en mi” şarkısına sizin yorumunuzla tüm dünyada büyük ilgi gördünüz, Almodovar’ın filmleriyle herhangi bir şarkıya sihirli bir dokunuş yaptığını söyleyebilir miyiz?

Luz Casal: Pedro Almodóvar’ın filmleri için müzik seçmek konusunda oldukça ince bir zevki var, ayrıca bunu yaparken çok göze çarpan işler çıkarıyor…

Cenk Erdem: Albümünüz “Como la flor prometida” (Söz vermiş çiçek gibi) 1995 yılında 800 binden fazla satarak kariyerinizin en başarılı albümü oldu, sizce bu albümün sırrı neydi?

Luz Casal: Genel olarak, sanırım albüm satışlarında başarılı olmak bir ya da birkaç şarkının başarısıyla alakalı, ayrıca imaj ve moda gibi faktörler de satışlar için önemli. Aslında, albümlerimden birinin diğerlerine göre daha çok ilgi görmesi benim için bir gizem.

Cenk Erdem: Eleştirmenler şarkınız “Te deje marchar” (Gitmene izin veriyorum) için İspanyol müziğinin en önemli şarkılarından biri diyorlar, bu şarkının öyküsü nedir?

Luz Casal: “Te deje marchar” (Gitmene izin veriyorum) aşktan feragat etmenin hikayesi. Aşk için büyük bir sınav…

Cenk Erdem: Kariyerinizin başlarında daha çok pop müzik yapıyordunuz diyebilir miyiz?

Luz Casal: Daha çok pop yapıyordum çünkü o dönemde çok güçlü bir pop-rock ve anglo-saxon etkisi vardı. Adım adım, kulaklarımı başka müziklere ve başka dillerde söylenen şarkılara açmaya çalıştım…

Cenk Erdem: Son albümünüz La Pasion’da Latin Amerikan tadı ağırlık kazanıyor, peki son albümünüzdeki müziği siz nasıl tanımlıyorsunuz?

Luz Casal: Bu albüm sadece tek bir türe, Hispanik-Amerikan kültürünün çok güçlü ve popüler köklerine ait bolerolara adanmış bir albüm. Benim için ciddi bir meydan okumaydı.

Cenk Erdem: Daha önce Jane Birkin’le çok iyi işler çıkarmış ve Björk gibi ünlü isimlere remiksler yapmış Fransız prodüktör Renaud Letang ile çalıştınız, sizin kendi tarzını nasıl etkiledi?

Luz Casal: İşleri Renaud’ya ve bir müzik aranjörü olarak Eumir Deodato’ya bırakmak, bana büyük cesaret verdi. Bu albümün bu tür müziklerle bilinen profesyonellere, bu şarkıların ihtiyaç duyduğu ruhu ve atmosferi verebilecek isimlere ihtiyacı vardı. “La Pasion”un kayıtlarında yer alan herkes için çok farklı sıra dışı bir iş oldu.

Cenk Erdem: Son albümünüzdeki fotoğraflarda efsanevi moda fotoğrafçısı ve Madonna, Björk ve Sting gibi isimlere video klipler çeken Jean Baptiste Mondino’nun adı geçiyor, Mondino ile nasıl bir araya geldiniz?

Luz Casal: Albüm için imajlardan, matbaaya ve renklere kadar doğru bağlar kurmak çok önemli. Fotoğraf çalışmalarıyla inanılmaz parlak bir isim olduğundan Mondino’yu seçmek bizim için çok net bir karardı. Kayıtlar sırasında albümü dinleyince hemen işin içine girdi.

Cenk Erdem: Son albümünüz La Pasion çoktan Türkiye’de de yayınlandı ve dinleyiciler için “Historia de un amor“ en tanıdık şarkı, bu şarkının sizin için de özel bir anlamı var mı?

Luz Casal: “Historia de un amor” albüm repertuarındaki tüm şarkılar arasında benim en çok bağ kurduğum şarkı. Kendi kişisel anılarımla ve duygularımla çok fazla ilişkisi var..

Cenk Erdem: Kansere karşı uzun soluklu bir savaş verdiğinizi biliyorum ama yeniden sağlığınıza kavuştunuz, peki tüm bunlar kariyerinize bakışınızı değiştirdi mi?

Luz Casal: Hastalığım bana kişisel bazı yanlarımı geliştirmem için bir fırsat verdi. Hayatımdaki öncelikleri değiştirdim ve müzik kariyerimle ilgili daha büyük bir heyecan duymaya başladım.

Cenk Erdem: Şarkılarınızı ilk kez 23 Şubat’ta İstanbul’a getiriyorsunuz, peki İstanbul hakkında en çok neler biliyorsunuz?

Luz Casal: Mimarisi ve geçmiş yüzyıllardan beri tarihi ve kültürel önemi ayrıca edebiyatı hakkında çok duyuyorum ve biliyorum… Avea’nın "Dünya Müziğinin Sıradışı Sesi Konserleri"nin bir parçası olarak davet edildim. Sağlığımı yeniden kazanmak için çok büyük bir mücadele verdim, şimdi yeniden şarkılarımla sahnede olmak, konser vermek üzere farklı şehirlere ve ülkelere yeniden davet edilmek çok heyecan verici. Bu heyecanımı İstanbul’da da paylaşıyor olacağım.

Cazkolik.com / 16 Şubat 2011, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.