Fado`nun yükselen genç ve güzel sesi Ana Moura ilk kez konser vereceği İstanbul dinleyicisini merak ediyor.

Fado`nun yükselen genç ve güzel sesi Ana Moura ilk kez konser vereceği İstanbul dinleyicisini merak ediyor.

Dinlemeye başladığınız şarkılar Ana Moura`nın "Leva Me Aos Fados" ve "Como Uma Nuvem No Ceu" isimli parçalarıdır.


ANA MOURA İLE ÇOK ÖZEL

Sahnede ünlü Fado şarkıcısı Maria de Fe’nin keşfettiği günden beri, Ana Moura çağdaş bir fado şarkıcısı olarak tüm dünyada yükselmeye devam ediyor.

2003 yılında yayınladığı ilk albümü “Guarda-me a Vida na Mão” ile yakaladığı başarıyı 2004 yılında ikinci albümü Aconteceu ile sürdüren Ana Moura, aynı sene dünyanın en prestijli konser salonlarından New York’s Carnegie Hall’de sahne alan ilk Portekizli şarkıcı unvanını almış oldu.

Dünyanın heryerinde konserler vermeye başlayan Ana, ünlü rock yıldızı Mick Jagger ile aynı sahneyi paylaştıktan sonra 2007 yılında Amalia Rodrigues Vakfı tarafından “Yılın En İyi Fado Yıldızı” ödülünü kucaklamış. Son albümü “Leva-me aos Fados” piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra platin plak satışlarını geride bırakırken, Ana Moura ilk kez İstanbul’da 7 Mart’ta Cemal Reşit Rey’de sahne alacak. Ana Moura ile bir fado yıldızı olarak yükselişini, ona cesaret veren annesini, şarkılarını ve İstanbul’u konuştuk.

Cenk Erdem


Ana Moura: "Müziğim fado ama elbette müziklerim ayrıca kişiliğimi de yansıtıyor..."

Cenk Erdem: Anneniz Fernanda Pereira’nın güzel sesinizi fark eden ilk kişi olduğunu okumuştum, peki sizi şarkı söylemeye teşvik eden kişi de yine anneniz miydi?

Ana Moura: Evet, beni hep iyi bir şarkıcı olduğuma inandıracak şekilde konuşuyordu. Benim ailemde neredeyse her akşam şarkı söylemek ya da müzik çalmak çok doğaldı, bu yüzden henüz 4 yaşındayken şarkı söylemeye başlamıştım bile. Bütün ailem beni destekledi. Aslında benim ilk hayranlarım sayılırlar! Annem şarkı söylemek konusunda ve özellikle fado söylemek konusunda beni cesaretlendirdi.

Cenk Erdem: İlk olarak bir pop / rock cover grubu olan Sexto Sentido’ya şarkıcı olarak katılmıştınız, o günlerde en çok hangi şarkıyı söylemekten keyif aldığınızı hatırlıyor musunuz?

Ana Moura: Sexto Sentido senin de söylediğin gibi çoğunlukla cover’lar çalıyordu. Buna rağmen, bana söylerken en çok dokunan şarkı Amalia Rodrigues’in meşhur ettiği bir fado şarkısı olan “Povo Que Lavas No Rio”. Sözlerini Pedro Homem de Melo’nun yazdığı, bestesi Alain Oulman’a ait bir şarkı. Belki de çoktan içimde hissettiğim fado kökleri yüzünden her zaman bu şarkı söylemeyi çok seviyordum.

Cenk Erdem: Bir pop grubundayken aynı zamanda fado evlerinde şarkı söylüyordunuz, peki fado tutkunuz ne zamanlar başlamıştı?

Ana Moura: Fado’ya aniden aşık olduğum özel bir an olduğunu sanmıyorum. Zaten çok küçükken ailemden duyduğum ilk fado şarkılarından beri her zaman fado benim için çok özel oldu.  ünlü geleneksel fado evlerinden biri olan Sr Vinho’da şarkı söylemek üzere ilk kez davet edildiğim ilk andan itibaren harika ozanlar, farklı nesillerin fado şarkıcıları ve müzisyenlerle çevrelendim. Hepsi beni yaşam tarzı haline getirdikleri fado’nun bir parçası haline getirdiler.

Cenk Erdem: Sahnedeyken ünlü fado şarkıcısı Maria de Fe sizi keşfetmiş, o geceyi hatırlıyor musunuz?

Ana Moura: Maria da Fé beni ilk kez kendi sahibi olduğu fado mekanlarından birinde fado’nun birçok ünlü ismiyle birlikte bir yılbaşı yemeğinde dinlemişti. Oradaydım çünkü beni daha önce dinleyen bazı müzisyenler o gece benim de şarkı söylemem için davet etmişlerdi. Fado denildiğinde hayranlık duyduğum isimlerden birinin önünde şarkı söyleyeceğim için çok heyecanlıydım, ama aynı zamanda benim için çok özel bir andı.

Cenk Erdem: Lizbon’da meşhur Sr. Vinho’da sahneye almaya başladıktan sonra şarkı yazarı, prodüktör ve şarkıcı Jorge Fernando ile tanıştınız, bu tanışma kariyerinizde bir dönüm noktasıydı diyebilir miyiz?

Ana Moura: Evet. Jorge Fernando benim dört albümümün prodüktörü ve söylediğim bir çok fado şarkımın da bestecisi. Benim şu anda  bulunduğum yere gelmemde çok yardımcı oldu ve şimdiye kadar beraber yaptığımız işlerden onur duyuyorum.

Cenk Erdem: İlk albümüz “Guarda-me a Vida na Mão” , 2003 yılında yayınlandıktan sonra en çok tanınan çağdaş fado şarkıcılarından biri haline geldiniz, peki müziğinizi siz bize nasıl tarif edersiniz?

Ana Moura: Müziği kelimelerle tanımlamaya çalışmak çok zor, en azından benim için öyle. Benim müziğim fado ama elbette benim müziklerim ayrıca benim kişiliğimi de yansıtıyor. Müziğim hakkında söyleyebileceğin en iyi şey içtenliği, çünkü okuduğum fado şarkılarına her zaman kendi ruhumu da katıyorum.

Cenk Erdem: Mick Jagger’la 2007 yılında şarkı söyleyerek, efsanevi bir rock topluluğuyla Rolling Stones’la aynı sahneyi paylaşan ilk ve tek fado şarkıcısı oldunuz, bu bir fado sanatçısı için bir tür meydan okuma sayılmaz mı?

Ana Moura: Benim için büyük bir meydan okuma ama aynı zamanda büyük bir sorumluluk. Konserlerine sadece birkaç saat kalmışken beni de sahnede şarkı söylemeye davet ettiler ve bu nedenle prova bile yapamadık. Bu beni daha da çok heyecanlandırdı.Ama sonunda benim için sihirli bir deneyim ve büyük bir şeref oldu.

Cenk Erdem: 7 Mart’ta ilk kez İstanbul’da , Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahne alacaksınız, İstanbul hakkında neler biliyorsunuz?

Ana Moura: İstanbul bir şehirden çok daha ötesinde bir efsane. Farklı uygarlıkların yaşadığı sihirli bir yer. İstanbul tüm dünyaya kültürel açıdan bir zenginlik katıyor. Sanırım son zamanlarda tıpkı Türkiye gibi İstanbul da bir kozmopolit olarak çok daha popüler, Türkiye’nin harika bir kültür zenginliği var. Harika şehrinize gelmeyi sabırsızlıkla bekliyorum aynı şekilde Türkiye’deki dinleyici müziğime nasıl tepki gösterecek çok merak ediyorum.

Cenk Erdem

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.