İzmirlilerin festivalle buluştuğu açılış konserinde arkadaşlarımız oradaydı ve Egg Project ile konuştular.

İzmirlilerin festivalle buluştuğu açılış konserinde arkadaşlarımız oradaydı ve Egg Project ile konuştular.

Dinlemekte olduğunuz parça içinde davuluyla Francesco Petretti`nin de yer aldığı Matthieu Bore`un "Frizzante!!" isimli albümünden "Love Love Love" adlı parçadır.


İzmir Avrupa Caz Festivali, kapılarını 2 Mart 2011 Çarşamba günü Egg Project grubunun konseriyle açtı. Roberto Nannetti (gitar), Franco Fabbrini (bas), Francesco Petreni (davul, perküsyon) ve Mirco Mariottini (klarnet)’den oluşan “Egg Project” grubuna, alanlarında önemli isimler olan piyanist Alessandro Giachero ve trompetçi Mirco Rubegni de konuk sanatçı olarak eşlik etti. Festival, pek çok cazsever ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da aralarında bulunduğu davetlilerin katıldığı 9. Caz Afiş Yarışması Sergisi ve kokteyli ile başladı. Konser öncesinde sahneye ilk olarak Caz Afiş Yarışması’nın birincisi Meltem Şahin davet edilerek ödülü Aziz Kocaoğlu tarafından verildi. Sonrasında ise eserleri sergilenmeye değer görülen 28 genç tasarımcı sahneye davet edilerek katılım belgelerini aldılar.

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın 18. İzmir Avrupa Caz Festivali kapsamında 2-8 Mart 2011 tarihleri arasında düzenlediği Caz Atölyesi’nde eğitmenlik de yapan Egg Project grubunun üyelerinden her biri, konser öncesinde farklı basın mensuplarına röportaj verirken biz de Cazkolik İzmir ekibi olarak grubun davulcusu Francesco Petreni ile konuşma fırsatı yakaladık…

Francesco Petreni: "Doğrusu bu festivali çok seviyorum ve yeniden burada olduğumuz için de mutluyum zira bu festival çok özel bir organizasyon..."

Cazkolik İzmir: Grubun ismi çok ilginç açılımı nedir?

Francesco Petreni: Grubumuzun adındaki “Egg” kelimesi Ensemble Jam Group kelimelerinin bir sentezi.

Cazkolik İzmir: Baş harflerinden oluşan bir kısaltma gibi…

Francesco Petreni: Evet, evet. “G” harfi “J” olarak da okunabiliyor, biz de “Jam” kelimesinin ilk harfini “G” olarak aldık ve böyle bir kelime oyunu yaptık. Ayrıca yumurta da şekil olarak grubumuzun sembolü gibi oldu.

Cazkolik İzmir: Peki, albüm ismi olarak neden “URLA”yı seçtiniz?

Francesco Petreni:
İtalyancada “Urla” kelimesi bağırmak anlamına geliyor. İki yıl önce festival için Türkiye’ye ilk gelişimizde Ceyda (Berk) bizi Urla’ya götürdü, çok hoş bir yer. Bir şeyleri Türkiye’ye, Urla’ya adamak istedik. Çünkü bizim için müzik gibi, insanları gibi hoş ve sevdiğimiz bir yer oldu Urla...

Cazkolik İzmir: Egg Project üyeleri olarak bir araya gelirken nasıl bir cazın çevresinde buluştunuz?

Francesco Petreni:
Son albümümüzde tümüyle orijinal besteler yer alıyor ama önceleri caz standartları çalarak başladık, daha sonra farklı şeyleri aramaya koyulduk. Brezilya müziğine geçiş yaptık, farklı şeyler denedik ve sonunda etnik tadların caza karıştığı bir müzik ortaya çıktı. Standart cazı sevmediğimiz için böyle yapmadık, o müziği hepimiz hala seviyoruz ama müzik değişiyor ve biz de farklılaşmak zorundayız...

Cazkolik İzmir: Belki de çaldığınız müziği cazın herhangi bir türüne ait hissetmiyorsunuz?

Francesco Petreni: Evet, belki de… Ben sınıflandıramıyorum, eğer siz de sınıflandıramıyorsanız mutlu olurum. Çünkü orijinal bir şeyler çalmaya çalıştık.

Cazkolik İzmir: Birazdan açılış konserinde yer alacaksınız, bu sizleri heyecanlandırıyor mu? Festivalin ilk grubu olmakla ilgili özel bir duygunuz var mı?

Francesco Petreni: Evet, bu bizim için büyük bir onur. Öyle olduğunu bilmiyordum, şaşırdım çünkü bu çok önemli bir şey. Doğrusu bu festivali çok seviyorum ve yeniden burada olduğumuz için de mutluyum zira bu festival çok özel bir organizasyon.

Cazkolik İzmir: Peki, bu gece bizi açılış konserinde bizleri neler bekliyor?

Francesco Petreni: Grup olarak yeni şeylerin arayışı içindeyiz. İlk olarak yeni albümümüz “Urla”dan parçalar çalacağız. Daha sonra farklı renklere yer vereceğiz, örneğin önce sextet, sonra trio, sonra quartet, quintet ve sonra tekrar sextet olarak farklı `combo`lar yapacağız. Daha sonrasında ise sizlere özel bir sürprizimiz olacak, bunu çaldığımız zaman göreceksiniz. Konserde klasik caz olmayacak diyebilirim, çalacaklarımızın hepsi grubun farklı üyelerinden gelen özgün besteler.

* * * * *

Bu güzel sohbet için teşekkür edip, sorularımızın bittiğini söylediğimizde Francesco Petreni’nin? “Bitti mi, bu kadar mı?” şeklindeki tepkisinden, röportajımızın bizim için olduğu kadar kendisi için de eğlenceli geçmiş olduğunu anladık. Milletlere göre oluşturulmuş kalıp yargılardan hoşlanmasak da hareketli, neşeli ve doğal tepkileri, jest ve mimikleriyle İtalyan sıcaklığını bizlere yansıttığını da söylemeden geçmeyelim. Bu arada grup ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyenler için grubun internet sayfasını duyuralım, çünkü arama motoruna “Egg Project” yazıp arayınca kolay kolay bulunmuyor: http://www.eggproject.it

Konserin sonlarına doğru Francesco Petreni’nin bahsettiği sürprizin ne olduğunuda  anlamış olduk. Roberto Nannetti elinde bir saz ile sahneye geldi ve sözleri Muhyiddin Abdal’a ait olan “Zahid Bizi Tan Eyleme” türküsünün melodileri salona yayıldı. Böylelikle Akdeniz`in doğusu ve batısı aynı şarkıda, aynı sahnede birleşmiş oldu. Egg Project’in bu jesti izleyicilerin kalplerinde yerini aldı.

Söyleşi: Ceren Erdur cerenerdur@cazkolik.com ve Yasemin Seymenoğlu yaseminseymenoglu@cazkolik.com

Fotoğraflar: Yasemin Seymenoğlu

Cazkolik.com / 11 Mart 2011, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.