Barana Quintet, Barana-Hayyam ve Şarap temasından doğaçlama caza uzanan yolculuğunu anlattı.

Barana Quintet, Barana-Hayyam ve Şarap temasından doğaçlama caza uzanan yolculuğunu anlattı.

Cazkolik: Merhaba, Barana Quintet olarak albümünüz geçen ay elimize geçtiğinde daha kapağındaki görselin kendini kolay ele vermeyen ifadeciliği ile farklı bir müziğin bizi beklediğini anladık, yanılmadık, ekip olarak isminizi Anadolu`nun müzik geleneğinden alıyorsunuz bize öncelikle "Barana"dan söz etmenizi rica edelim, nasıl bir müziktir Barana, birlikte üretilen bir gelenek olduğundan söz ediyorsunuz...

Behzat Üvez: Geleneksel Barana, Anadolu’da birlikte müzik üretilen bir laboratuvarın adı. Balıkesir Dursunbey taraflarında hala ve artık folklorik değeri ile sürdürülmeye çalışılan bir gelenek. Müzik, dans ve şiirlerle dolu bir gecenin adı. Büyük bir hiyerarşi sözkonusu ama amaç birlikte üretmek. Asyada da var bu gelenek hala ve bir çeşit jam session aslında.

* * *

Hollanda‘da Barana konseptinde daha evrensel; cross-over ve doğaçlamalarla öze bağlı kalmayı çok da amaçlamayan bir sentezi oluşturmaya çalışıyoruz. Barana, daha önce birlikte Global Village Orchestra da birlikte çalıştığım, klarnetçi Steven Kamperman ile 2002 de kurduğum müzikal bir kolektif. Bu kolektifte şimdilik bir trio, bir quintet ve büyük Barana orkestrası Barana & Co yer alıyor. Her projede yeni temalar ve müzisyenler var.

Cazkolik: Kapağın anlamı belli oldu, peki ardından albümde elbette hemen Ömer Hayyam dikkati çekiyor, "Zavallı Hayyam"ın sözlerinden alıntı yaparak soralım; "Can güzel bir şaraptır, insan onun testisi / Beden bir ney gibidir, kan o neyin sesi" Hayyam`ın `Şarap`, `Can`, `Tanrı`, `Beden` metaforlarını sizi gözünüzle nasıl algılamamız gerek, müziğinizdeki yansımaları örneğin nasıl?

Behzat Üvez: Aslında albüm bir Hayyam albümünden ziyade şarabı baz alan bir albüm ama şarap deyince akla ilk gelen Hayyam. Onun gerçekçi ama dogmalara karşı mistik ve biraz da hedonist çıkışı müzik örgüsünde de önemli yer aldı. Doğaçlamalardaki serbestliğin altında doğu mistizmi hep hissettirilmeye çalışıldı. Her enstrüman hem kendi geleneğine bağlı ama onu da aşma çabaları sürekli var.

Cazkolik: Peki, Hayyam`ın bir de elbette ekipteki Hollandalı müzisyenlerle olan ilişkisini sormamız lazım, Hayyam`da simgeleşen tanıdıkları bir dünya mıydı?

Behzat Üvez: Barana Quintet’ te bir Alman, bir Polonyalı, iki Hollandalı ve bir Türk var. İlk çalışmalarda Hayyam`in Hollandaca çevirilerini verdim. Temanın içeriği yapılan müziğe ruh verecekti sonuçta. Genelde birlikte çalıştığımız tüm müzisyenlerin dünya görüşleri de benimle aynı paralelde sayılır. Günümüzdeki dinci ve din karşıtı fundementalist akımlara Hayyam hepimizin kucakladığı bir cevap oldu.

Cazkolik: Gruptaki tek Türk müzisyen sizsiniz, peki Barana Quintet nasıl bir araya geldi bunu okurlarımıza anlatabilir misiniz?

Behzat Üvez: Ben 2002 de Music Meeting festivalinin kapanışı için özel kompozisyon gorevi aldığımda Steven’i aradim ve birliktelik orada başladı. İlk olarak Barana’nin 9 kişilik ilk grubunu oluşturup, Barana & Co adıyla Yunus`un, Karacaoğlan`in sözlerinden de yararlanarak ilk repertuvarımızı hazırladık.

* * *

Bu kapanış konseri canlı olarak yayınlandı ve onun kayıtlarını NPS TV`den alarak ilk CD`mizi çıkarttık. Bu aslında Barana’nın yolunu da çizen ilk projemiz oldu. Sonra Barana & Co’nun ikinci albümü "İleriye Anılar" ve Barana Trio ile "Gül" ve "Bülbül" albümleri izledi bunu. Sonra kayıtları bitmesine karşın albüm olmayı bekleyen iki proje daha oldu. Fransız Hardy Gardy’ci Valentin Clastrier ve Italyan tefci Carlo Rizzo ile Modes et Maqam, Ceylan Ertem ile Xenopolis.

* * *

Aslinda Barana Hollanda’ da kendi yolunu da kendisi yaratmış oldu böylece. Önceden düşünülmüş temalara uygun kırka yakın müzisyen ve onlarla oluşturulan gruplarla devam edildi Barana Quintet’e dek. Bu arada vokalist Sanem Kalfa ve gitarcı Erman Dirikcan ile de çalışmalarımız oluyor.

Cazkolik: Albümün elbette bir de caz yanı var, müziğinizin açık bir ucu var ve bu uçta caz ve doğaçlama yoğun, cazla olan ilişkinizi sizden öğrenmek istesek?

Behzat Üvez: Caz ile Hollanda da karsilastim aslinda. Turkiyede Turk muzigi ile cok daha ilgiliydim.
Burada yepyeni muzisyenlerle ve anlayislarla karsilasinca artik muzeyi beklemek istemedigimi farkettim. Calabildigim aletlerle kendi muzigimi yapmak istedim. Bana en buyuk kucagi acan da tabii ki caz ve cazcilar oldu. Dogaclama mayamda olan bir seydi. Boylece yeni bir birliktelik olustu. Burada bizim muzigimizin adi konusunda da surekli ad arama cabalari var. Isin gercegi bu beni pek ilgilendirmiyor. Zira calistigimiz projelerdeki muzisyenlerin arasinda klasikciler de var, elektronikciler de. Yani isin ucu epey acik gibi..

Cazkolik: Doğaçlamanın müziğinizde tahrik edici bir yanı var gibi görünüyor?

Behzat Üvez: Albüm kayıtlarında sure ve kompakt olmak gibi kaygilarla dogaclamalari kisitliyoruz ama Barana aslinda bir “liveband” ve calan muzisyenlerin hepsi de dogaclamayi kendi muzikal kisiliklerine etiket olarak koyan kisiler. Isin en buyuk hazzi her konserde ayni malzeme ile farkli yolculuklara cikilmasi ve bundan kendimizin de aldigi sinirsiz keyif.

Cazkolik: Yaşadığınız yer, Hollanda... Bu müziğin ordaki karşılığını sizden öğrenmek ilginç olacak bizim için?

Behzat Üvez: Hollanda’da da bunun karsiligi pek yok gibi. Odenek aldigimiz devlet sanat fonu bunu dunya muzigi olarak degerlendiriyor, ama albumlerimizin elestirmenleri genellikle caz elestirmenleri. Caldigimiz yerler daha cok caz agirlikli mekanlar, festivaller. Biz buna world jazz demeyi yegliyoruz.

Cazkolik: Biraz da kendinizden, Türkiye olan ilişkinizden, burasıyla ilgili çalışmalarınızdan ve projelerinizden söz etseniz?

Behzat Üvez: Ben Ankara’lıyım. 30 yıl orada yaşadım. Müzikle hep içiçe olmama karşın Mülkiye`den mezun oldum. Devlet Halk Dansları topluluğunda kuruluşundan itibaren 10 yıla yakın görev yaptım. Kökenim Halkevleri, yani müziğe ilk adımım orada oldu. 1989 dan beri Hollanda da Groningen kentinde yaşıyorum. Türkiye benim için Galatasaray, tatiller ve nostaljiden ibaret artık.

* * *

Buradaki müzik okulunda da hem yönetici hem öğretmen olarak calışıyorum. Barana Hollanda devlet sanat fonu tarafindan 4 yıllık ödeneğe layık görüldükten sonra da tüm ağırlığımızı oraya vermeye başladık. 2012 yılına dek projelerimiz belirlenmiş durumda. Hollanda içinde ve dışında oldukca aktif olarak konserler veriyoruz.

* * *

Seneye bir büyük Barana Big Band projemiz olacak Türk ve Hollandalı müzisyenlerle. Yine 2102 de Barana Festivali düzenliyoruz Hollanda da. Önümüzdeki sonbaharda da burada geçen yıl turnesini yaptığımız Xenopolis projesi ile geleceğiz. Bu projeyi yaşamımda tanıdığım en yetenekli sanatçılardan olan Ceylan Ertem ile gerçekleştireceğiz.

Cazkolik: Yeni albümün burada ve Avrupada ki yankılarından söz edebilir miyiz?

Behzat Üvez: Şarap albümü Hollanda’da oldukça sıcak karşılandı, eleştirmenler epey cömerttiler, diğer Avrupa ülkelerinden de çok olumlu şeyler duyduk. Kanada ve bazı Amerikan radyolarında çalındığımızı biliyoruz. Türkiye`den gelen tepkileri Barana`nın web sitesi ve Facebook`taki takipçilerinden duyuyoruz. Radikal`de Eray Aytimur`un bir söyleşisi olmuştu ama Barana henüz bilinmiyor Türkiye de. Bunun için daha sık gelmek niyetindeyiz.

Cazkolik: Bekleriz... ve son olarak da yine albümle ilgili şunu soralım, albümde Hayyam`ın sözleri var ama vokalli bir albüm değil bu, Hayyam`ın sözlerini müziğin parçası olarak kullanıyorsunuz, kimi parçalarda söz hiç kullanılmamış zaten?

Behzat Üvez: Bu albümde başrol oyuncumuz şarap. Vokaller için tek seçenek Hayyam idi tabii, ama çılgın Dionysos’un şarabı, Kapadokya`nın Derdalani, Fransız bağbozumu dansı Bouree evrenselleştirdiler "Şarap"ı, orada da ortak dil salt müzik oldu.

Cazkolik: Behzat Bey, bugüzel müzikler ve albüm için teşekkür ediyor, 17 Mart gecesi müzikseverleri Hayyam ve Şarap`ın mistik dünyasına davet ediyoruz.

Albüm ve grup ile ilgili detaylı bilgiler için www.barana.nl ve www.myspace.com/barana1 adreslerine bakabilirsiniz.

Cazkolik.com / 15 Mart 2011, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.