Mariza: Fadoyu kalbimle söylemeyi seviyorum

Mariza: Fadoyu kalbimle söylemeyi seviyorum

Sevgili Cenk Erdem artık ülkemizin ender fado uzmanlarından biri, albüm çıkarıp da konuşmadığı kimse yok gibi. Son olarak Mariza ile son albümü Fado Tradicional albümünü konuştu. Dünya müziği yıldızları arasında en çok satan isim, tam 3 Latin Grammy Ödülü birden var. Mariza, Portekiz’in fado geleneğini çağdaş yorumuyla efsaneler arasına giren Amalia Rodrigues‘den sonra tüm dünyada taşıyan en ünlü fado şarkıcısı.

 

Mariza, kariyerinin en iyi şarkılarını topladığı ilk Best Of albümünü geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkardı ve şimdi en iyi şarkılarını 6 Kasım’da ilk kez Ankara’da ve 7 Kasım’da İstanbul’da söyleyecek.

 

BBC‘nin “Avrupa’nın En İyi Sanatçısı” ödülünü 3 kez ülkesi Portekiz’e kazandıran Mariza, Asya, Afrika, Kuzey Güney Amerika ve Avrupa ülkelerini kapsayan ve kendi adını verdiği 2014 Best Of albümünün dünya turnesi ile Ankara ve İstanbul’da da izleyicilerle buluşacak.

 

Geçen Mayıs Şampiyonlar Ligi final Maçı açılışında şarkı söyleyerek milyonlara ulaşan Mariza, Portekiz Devleti tarafından Portekiz kültürünü yurtdışında en iyi temsil eden sanatçı unvanını aldı.

 

Mariza, 6 Kasım’da M.E.B Şura Salonu’nda Ankara’da ilk kez sahnede olacak. 7 Kasım’da  İstanbul’da, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda olacak.

 

 

Cenk Erdem: Geleneksel bir çevrede fado şarkılarla büyürken; böyle bir kariyer hayal etmiş miydiniz?

 

Mariza: Çocukluğum herkesin evlerinde, sokaklarda fadolar söylediği çok geleneksel bir mahallede geçti ve hiç profesyonel bir hayalle şarkılar söylemiyordum. Şarkı söylemek hepimiz için çok doğaldı. 5 yaşında fadolar söylemeye başladığımı düşünecek olursanız, profesyonel bir hayal kurmak için fazla erken bir yaş sayılabilir.

 

Cenk Erdem: Fadolar çok melankolik ve hüzünlü şarkılar; siz de melankolik biri misiniz?

 

Mariza: Tam tersine hiç melankolik biri olduğum söylenemez. Çoğunlukla sahnede şarkı söylerken, şarkının duygusunu izleyici nasıl alıyorsa, ben de öyle yaşıyorum. Özellikle Akdeniz ülkelerinin insanları duygularını oldukça coşkulu yaşıyorlar ve şarkı söylerken ben de izleyiciyle o duyguları paylaşabiliyorum. Ama günlük hayatta hiç melankolik değilim, oldukça neşeli biri sayılabilirim.

 

Cenk Erdem: Lenny Kravitz gibi dünyaca ünlü isimlerle de şarkılar söylediniz; popüler isimler arasında işbirliği yapmak isteyeceğiniz özellikle hayranlık duyduğunuz bir erkek şarkıcı var mı?

 

Mariza: Düet işi hiç zannettiğiniz gibi olmuyor. Hayal ettiğiniz, ya da beraber şarkı söylemek nasıl olurdu dediğiniz biriyle değil de; tesadüflerle gerçekleşebiliyor. Örneğin Lenny Kravitz bir rock star ve onunla şarkı söyleyebileceğimi hiç düşünmezdim ama bana bir şarkısını dinletti ve o şarkıyla sahnede birlikte olmak müthiş bir deneyim oldu. Erkek şarkıcılar arasında sesini en sevdiğim John Mayer; onunla bir kayda girmek ya da şarkı söylemek isterdim.

 

Cenk Erdem: 6 Kasım’da ilk kez Ankara’da sahne alacaksınız ve 7 Kasım’da da İstanbul’a geliyorsunuz; Türkiye’deki dinleyiciyi nasıl şarkılar bekliyor?

 

Mariza: Kısa bir süre önce ilk Best Of albümümü piyasaya çıkarmış olduk. En iyi şarkılarımı bir araya getirirken, dinleyicilerle işbirliği yaptık ve facebook sayfam üzerinden şarkılarıma oy verdiler. İlk derlemede en sevilen şarkıları dinleyiciler seçmiş oldu ve Ankara ve İstanbul’da da sahnede dinleyicilerin en sevdiklerini söylüyor olacağım ama repertuvarımda daha önce hiç söylemediğim bazı yeni şarkılar da var.

 


 

Bir yandan Afrika kökleriyle zenginleşen ve bir yandan fado geleneğinin doğduğu Lizbon’da bu geleneğin sokaklara taştığı bir çevrede büyüyen Mariza artık Latin Grammy ödüllerinden de kucaklamış bir fado şarkıcısı olarak şarkılarını tüm dünyaya ulaştırıyor. 1999 yılında efsane Amalia Rodrigues’in adını taşıyan vakıf tarafından "Fado`nun Sesi" unvanını aldığından beri bu unvanı birbirinden güzel albümlerle haklı çıkaran Mariza, yeni albümü `Fado Tradicional` ile fadonun köklerine dönüyor, Mariza ile "Fado Tradicional" hakkında sohbet ettik.

 

Cenk Erdem

 

 

Mariza: "Şimdi tamamen geçmişe dönüyorum. Ailemin işlettiği fado tavernasına, çocukluğumda dinlediğim şarkılara ve büyüdüğüm mahalleye geri döndüğüm bir albüm hazırlamış oldum"

 

 

Cenk Erdem: Yeni albümünüz “Fado Tradicional” Fadonun köklerine dönüyor, peki siz kendinizi saf geleneği yeni nesillere aktarmak konusunda sorumlu hissediyor musunuz?

 

Mariza: Böyle bir sorumluluk hissetmekten çok bu albümle geleneksel şarkıcılara ve anılarıma teşekkür ediyorum. Fado ağızdan ağıza söylenerek bugünlere gelen bir gelenek ve gelecek nesillere böylece aktarılıyor. Ben de en geleneksel mahallelerden birinde geleneksel şarkıcıları dinleyerek büyüdüm. Aslında onlar da bize öğretmediler sadece birbirinden güzel şarkılar söylediler. Bu albümle o şarkıcıları dinlediğim çocukluk anılarıma geri dönüyorum ve bu geleneği kucaklayan herkese teşekkür ediyorum.

 

Cenk Erdem: Önceki albümlerinize kıyasla yeni albümünüz temelde hangi açılardan daha farklı diyebiliriz?

 

Mariza: İlk albümüm “Fado Emmim“ çok saf bir albüm.Bu albümdeki şarkıları söylerken turneler, konserler ve fado ile dünyayı dolaşacağım bir hayat aklıma hiç gelmemişti. İkinci albümümde “Fado Curvo” ile paylaşmak istediğim şiirlere ve hikayelere geçmiş oldum. Brezilya’da kaydettiğimiz “Transparante” romantik şairlerin sözleriyle şarkılar söylediğim romantik bir albümdü. ”Terra” ile 8 yıl boyunca dünyayı gezip, farklı kültürleri tanıyıp, farklı birikimleri buluşturduğum bir albüm hazırlamış olduk. Son albümüm tamamen geleneksele dönüyor ve hem eski şarkılara, hem de bu eski şarkıları ilk kucaklayan şehir olarak Lizbon’a teşekkürlerimi ifade ettiğim bir albüm oluyor.

 

Cenk Erdem: Albümünüz “Terra “ile çoktan iki tane Latin Grammy ödülünüz oldu ve arkanızdaki sihirli isim prodüktör ve şarkı yazarı Javier Limon olmuştu, peki yeni çalışmanızda kimler yer aldı?

 

Mariza: Bu albümde daha önceki albümüm Terra için de Javier Limon ile ortak çalışan ve bana çok yardımcı olan Diogo Clemente ile çalıştım. Diogo ile sahnede de 3 yıldır birlikteyiz ve beni bir şarkıcı olarak çok iyi tanıyor, sesimi çok iyi biliyor. Benim için anılarımı toplarken, beni bu kadar iyi tanıyan bir müzisyenle çalışıyor olmak çok büyük bir rahatlıktı.

 

Cenk Erdem: Flamenko dehası Javier Limon’un tamamen kadınlarla gerçekleştirdiği “Mujeres De Agua” albüm projesine Buika, Estrella Morente ve Yasmin Levy gibi birbirinden ünlü isimlerle ve “Fadista Louco” şarkınızla katıldınız, bu şarkının öyküsünü dinlesek?

 

Mariza: Evde iş yaparken söylemeyi sevdiğim bir şarkıyı seçtik. Javier albümdeki içtenliğe çok önem veriyordu. Bana göre ruhumuzu ifade etmenin ve duygularımızı aktarmanın en en güzel yolu şarkı söylemek. "Fadista Louco” kalbiyle şarkı söyleyen bir şarkıcının hikayesini anlatıyor. Şarkıcı yüreğinin ne kadar deli olduğunu söylüyor. Ben de kalbimle şarkı söylemeyi seviyorum.

 

Cenk Erdem: Son albümünüz Fado Alfacinha, Fado Vianinha ve Fado Zé António gibi geleneksel melodileri biraraya getiriyor, peki bu eski şarkılarla sizin de anılarınız var mı?

 

Mariza: Şimdi tamamen geçmişe dönüyorum. Ailemin işlettiği fado tavernasına, çocukluğumda dinlediğim şarkılara ve büyüdüğüm mahalleye geri döndüğüm bir albüm hazırlamış oldum. Bütün istediğim geleneği sahneye taşımak ve mümkün olduğu kadar fazla dinleyiciyle paylaşmak.

 

Cenk Erdem

 

Cazkolik.com / 20 Ekim 2014, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.