Mehmet Çağlar, Berklee`de Billboard Scholarship ödülünü kazanan genç flütist Sarpay Özçağatay ile konuştu.

Mehmet Çağlar, Berklee`de Billboard Scholarship ödülünü kazanan genç flütist Sarpay Özçağatay ile konuştu.

Dinlediğiniz parça Sarpay Özçağatay`ın Berklee`nin geçen yıl yayınlanan Jazz Revelation Records Complation isimli albümünde yer alan "7th Legion" adındaki kaydıdır. Parçanın bestesi ise aynı zamanda piyanoda dinlediğimiz Türk caz müzisyeni Utar Artun`a aittir.


Genç nesil caz müzisyenlerimizden, flüt sanatçısı Sarpay Özçağatay’dan güzel haberler var... Kendisi, prestijli Berklee ödüllerinden biri olan Billboard Scholarship’in bu yıl ki sahibi oldu. Hazır bu güzel haberi kendisinden almışken, bir de röportaj yapıp cazseverlerle paylaşmayı istedik.

Mehmet Çağlar


Sarpay Özçağatay: "Kendi parçalarımı içinde bulunduğum durumların bende yarattığı ruh hali ve duygulara göre veya çevremde olup bitenlere göre şekillendiriyorum..."

Mehmet Çağlar: Berklee maceran nasıl başladı? Neden Avrupa da bir konservatuarı değil de Berklee`yi tercih ettin?

Sarpay Özçağatay: Benim Berklee’ ye geliş sürecim çok değerli müzisyen arkadaşım ve birlikte çaldığım, aynı zamanda kardeşim gibi olan Utar Artun`un Berklee sınavına birlikte girme teklifiyle başladı. Ben o yıllarda Avrupa’da bir okula hazırlanıyordum, bütün başvuru işlemlerimi halletmiş sınav için gidiş tarihini bekliyordum. Tam o sırada Utar`ın teklifini de geri çeviremedim çünkü çok cazipti ve tabii ki de hep gitmek istediğim hayallerini kurduğum müzik okuluydu Berklee. Ani bir kararla Utar ile birlikte Paris`e, Berklee’nin Avrupa sınavlarına gittik ve güzel haberlerle geri döndük kendimi bir anda Avrupa planları yerine, Amerika planları yaparken buldum. Okula ilk başta %50 burs ile başladım, bir çok konserde projede kendimi geliştirmek ve tecrübe edinmek adına elimden geldiğince yer almaya çalıştım halen de calışıyorum. Berklee`de herhangi bir durumda flüt sanatçısına ihtiyaç duyulduğunda hep tercih edildim ve tabii ki bunun getirisi olarakta çok öğreniyorum, tecrübelerime hergün yenisini ekliyorum ve şu an tam burslu öğrenci olarak eğitimime devam etmekteyim.

Ekonomik olarak bu kolejde okumak kolay değil. Şunu da eklemek isterim Berklee hayallerime kavuşmam da bana desteklerini hiç esirgemeyen Age İnşaat’a çok müteşekkirim. İlk gidiş adımını atarken ve eğitimim süresince benden desteklerini hiç esirgemediler. Bu fırsat ile onlara buradan birkez daha, sanatı ve sanatçıyı destekledikleri için teşekkür etmek istiyorum. 

Mehmet Çağlar: Orada ne gibi zorluklarla karşılaştın?

Sarpay Özçağatay: En büyük problem uyum konusu oluyor ilk başta, kültür farklılıkları, farklı bir dil, insanlar, algılayış, paylaşımlar... Herş ey farklı.... Ben bile, yapı gereği kolay uyum sağlayan biri olarak ilk başlarda zorlandım ama şu an kendimi çok daha rahat hissediyorum. 

Mehmet Çağlar: Bir şeyler yazar çizerken, nelerden etkileniyorsun peki?

Sarpay Özçağatay: Tabii ki herkes gibi bende de duygular ön plana çıkıyor bir parça yazmak istedigimde... Kendi parçalarımı yaratırken genelde yaşadığım, içinde bulunduğum durumların, bende yarattığı ruh hali ve duygulara göre veya çevremde olup biten durumlara göre parçalarımı şekillendiriyorum. Tarzlarına ise duruma ve hissiyata en uygun olabileceğini düşündüğüm tarz. Tabii hayal gücümün de desteği seçerek karar veriyorum.

Mehmet Çağlar: Gelecek planların neler? Türkiye’ye geri dönüş ne zaman?

Sarpay Özçağatay: Türkiye`ye eğitimim bitene kadar döneyemeceğim, ayrıca bittikten sonra ise New York`a taşınıp bir süre daha orada müzisyenlerle çalıp tecrübe kazanmaya devam etmek istiyorum, kendi grubum ile de performanslar sergilemek istiyorum, eğitimimi akademik anlamda yükseltmek için master yapmayı planlıyorum (tabi bu şu an için sadece düşünce aşamasında). Bütün bunlar olup bittikten sonra veya kendimi hazır hissetiğim de ise ülkeme en yeterli biçimde dönüp, ülkemde bulunduğum saha içerisine ne kadar katkıda bulunabilirsem o kadar katkıda bulunmak istiyorum, caz müziğini ve tabii ki tek müziğin klasik veya caz değil başka tarz müziklerin de olduğunu, bu müziklerin içerisinde flütün nasıl daha aktif olarak kullanılabileceğini göstermek ve bu çizgide yürümek isteyen genci yaşlısı herkese klavuz olmak istiyorum. Türkiye için planlarım arasında ise burada tanıdığım birçok müzisyeni Türkiye’de performans vermeleri için davet etmekte var, tabii bu organizasyonlara gönüllü olmak isteyen herkesi dahil edip, büyütüp desteklemek isteyen sponsorlar ile birlikte güzel projelere imzalar atmak istiyorum. Böylece en azından Amerika`da müzik adına olup biten gelişmeleri elimden geldiğince Türkiye`deki müzikseverlerle buluşturmak istiyorum.

Mehmet Çağlar: Yakın zamanda birkaç ödül aldın. Bize bunlardan, birde sence neden seni seçtiklerinden bahseder misin?

Sarpay Özçağatay: Öncelikle Berklee College of Music Music okuluna bana verdikleri bu ödüller icin çok teşekkür ediyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi Berklee de herhangi bir organizsyon veya konserde flüt enstrümanına ihtiyaç duyulduğunda hep arandığımdan dolayı, benim için çok önemli projelerde sürekli yer alma fırsatı buldum. Çok önemli 3 konser de flüt sanatçısı olarak görev aldım. Bu konserlere ise hem caz flüt hocam hem de Performans Bölüm Dekanı olan Matt Marvuglio ve woodwind (nefesli sazlar) bölüm başkanı çok değerli caz saksofon sanatçısı Bill Pierce tarafından davet edildim. Ayrıca bu konserlerde efsanevi basçı Ron Carter ve caz dünyasının önemli isimlerinden biri olan Kevin Eubanks ile çalma imkanı buldum. Ayrıca Ron Carter konserinde davulda bizlere caz ve daha bir çok müzik türünde bir yıldız olan Terri Lyne Carrington (Herbie Hancock`in davulcusu ve aynı zaman da Berklee’de eğitmen) eşlik etti. Onlarla birlikte Berklee Performance Center da 1200 kişinin önünde çalmak benim için büyük bir şerefti. Kevin Eubanks konseri de yine aynı şekilde çok önemli ve bana yeni tecrubeler kazandıran unutulmaz bir anı oldu... Bir diğeri ise yine Berklee’de hocalık yapan, dünyaca ünlü caz fusion gitaristi David Fiuczynski ile edindiğim tecrübeydi.

Aldığım ödüllere gelecek olursak ikisi de şu an okuduğum performans bölümünden geldi. İlki “Kenney Endowed Scholarship Performance Division” ödülü oldu, ikincisi ise geçtiğimiz haftalarda aldığım ve Berklee’nin en prestijli ödülü olan Billboard Endowed Scholarship ödülüydü. Bu ödül hepimizin çok yakından bildiği Billboard Müzik Dergisi tarafından verilen bir ödül. 1200 kişi önünde Berklee Performance Center`da, Berklee`nin en önemli ‘’showcase’’lerinden olan ‘’Singer Showcase’’in ilk yarısında aldım. (Sarpay’ın ödülü aldığı anını görmek için 46. dakikaya gidiniz lütfen http://www.ustream.tv/recorded/14048304)

Bu ödül için herhangi bir başvuru yok, tamamen okuldaki performans bölümü hocalarının sizi layık görmesi ile veriliyor. 4000 kişilik Berklee nüfusu içinden bu ödüle layık görülmek hem kendi adıma hem de ülkem adına çok önemli ve gurur verici bir şey... Buna layık olmak için artık daha çok çalışıp, elimden gelenin daha fazlasını yapmaya gayret ediyorum. Beni seçme nedenleri sanırım çaldığım enstrüman ve bu enstrüman ile yaptığım şeyleri en azından okul çevresinde yapan olmadığı için olsa gerek diye düşünüyorum.

Mehmet Çağlar: Peki şu an ki projelerin neler? Hangi oluşumlar var birlikte çalıştığın. En son bıraktığımda Betone vardı ve sonra Amerika’da Sharp – Eye diye bir grubun var sanırım? Peki daha başka neler var?

Sarpay Özçağatay: Üzülerek söylüyorum ki Betone grubu dağıldı. Çok önemli bir gruptu ama artık devam etmiyor. Bunun yanısıra şu an için grubumun bir adı yok ama kendi grup projem var. Kendi grubum olarak adlandırabiliriz... Projeler arasında indian singer Annette Philip (www.annettephilip.com) ile birlikte bir quintet projem var. Tabii Berklee’de ki bir çok öğrenci ile projelerde çalıyorum, konserlerde eşlik ediyorum.

Mehmet Çağlar: Madem öyle röportajın sonuna yaklaşırken bir de şunu sormak istiyorum. Aldığın bu ödüllerden sonra geleceğe bakışında kesin değişimler olmuştur. En sıradışı hayalin ne mesela? Grammy ile anıldığını hayal ediyor musun?

Sarpay Özçağatay: Benim bu dünyada tek bir emelim ve hayalim var, çalmaya çalıştığım müziği en iyi şekilde yapabilmek ve bundan hem kendim hem de insanların zevk almasını sağlayabilmek (tabii ki en zor iş...). Bunun sonucunda insanların sizi bir Grammy veya herhangi bir ödüle layık görmesi çok gurur verici bir şey. Ama ödül için birşey yapmak, makam için, çok satan bir albüm için, madalya için vs... Bunlar çok önemli değil... En azından benim için yaptığın iş ile güzel bir insan olarak anılmanın bu dünyada müzisyeni var eden tek şey olduğuna inanıyorum. 

Mehmet Çağlar: O zaman biz de doğru söze ne denir diyoruz... Söylemek istediğin son sözleri alıp, röportajımızı bitirelim o zaman...

Sarpay Özçağatay: Öncelikle bu röportaja beni layık gördüğünüz için çok tesekkür ediyorum. Yaptığım müziği icra ederken kullandığım enstrüman flütü değerlendirmek için, bununla ilgili genel bir açıklama yapmak isterim; Müzik çalmak, müzik yaratmak, enstrüman çalmak, bir grup ile müzik yapmak vb... Herşey gönülle, kalple duygularla olmalı. Eğer duygu yoksa bir grup ile müzik yapıyorsan ya da iki kişi ile hiç farketmez. Duyguya ek olarak dinleme sanatının olmadığı yerde ortaya çıkan şey de bunlardan yoksun oluyor. Tekniğin, yeteneğin ne olursa olsun önce duygular ve dinleme sanatına sahip olmalı insan diye düşünüyorum. Ben de kendi duygularım, hayal gücümün, kalbimin, enerjimin yettiği sürece müziği bu şekilde icra etmeye ve dinlemeye devam edeceğim, her nerede olursa olsun...

Benimle, flütle, müzikle veya Berklee ilgili herhangi bir konu hakkında, bana sormak istediğiniz sorular veya paylaşmak istediğiniz görüşler varsa, bana; sarpay@sarpayozcagatay.com e-mail adresinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca vaktiniz olursa www.sarpayozcagatay.com adresinden performans ve kayıtlarımı dinleyebilirsiniz.

Mehmet Çağlar: O halde biz de başarılarının devamını dileriz...

Cazkolik.com / 23 Mayıs 2011, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • hilmi erkal
    23 Nisan 2011 Pazartesi 09:37

    Sarpay"cım, seninle gurur duyuyorum. böyle yazılarını okudukça, seni sahnelerde görünce gurur duymamak elde değil. başarılarının devamını diliyorum, gözlerinden öpüyorum.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • özden fatma saka
    24 Nisan 2011 Salı 08:46

    canım oğlum...seni doğurmakla senin annen olmakla nasıl gururlandığımı biliyor musun....bu dünya için bir adet pırlantasın...

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Altay Baysal
    24 Nisan 2011 Salı 11:39

    Sevgili kardeşim Sarpay, Müziğine ne kadar tutkuyla bağlı olduğunu, imkansızlıkları imkana çevirmek için nasıl çalıştığını, hayallerini ve Berklee"ye gidiş maceranı belki de en yakın paylaşan kişilerden biri olduğum için, Berklee hayatını da elimden geldiğince takip etmeye çalıştığım için, seninle ne kadar gurur duyduğumu anlatacak söz bulamıyorum. Dilerim ki her şey senin için en güzel, en parlak, en heyecan verici şekilde gerçekleşsin ve bizi gururlandırmaya devam et...

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Aytül Samuk
    25 Nisan 2011 Çarşamba 08:19

    Sarpay"cım, Harika bir iş başarmışsın, seni yürekten kutluyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz. HER ŞEY GÖNLÜNCE OLSUN. Aytül Teyzen

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.