İzmirli cazseverlerin yakından tanıdığı genç caz grubu Ayan Beyan ile İzmir ekibinden arkadaşlarımız konuştu.

İzmirli cazseverlerin yakından tanıdığı genç caz grubu Ayan Beyan ile İzmir ekibinden arkadaşlarımız konuştu.

Etnik müzik deyince İzmirlilerin aklına gelen gruplardan biridir Ayan Beyan. Stewart Todd (saksafon), Kenan Arat (gitar), Emrah Özgören (gitar), Mehmet Güler (davul), Mehmet Esat Gül (flüt ve klarnet)’den oluşan grup Hayalbaz’ın yanı sıra Kemeraltı’nın büyüleyici yapısını yansıtan 876 sokakta yer alan Mask Cafe-Bar’da da müziklerini icra etmeye devam ediyorlar. Grup üyelerinden Kenan ve Mehmet Esat ile yaptığımız güzel sohbete geçmeden önce o gün bizlere katılamayan diğer üyelerden de bahsedelim dedik.

Stewart Todd Londra’da doğmuş. Middlesex Üniversitesi Müzik Bölümü mezunu. Bir Türk ile evlendikten sonra İzmir`e yerleşme kararı alan Todd, “Sıcakkanlı insanların şehrinde olmaktan mutluyum. Ben sadece müzik yapmak istiyorum. Bu yüzden bunun hangi ülkede ve hangi şehirde olduğunun önemi yok” diyen biri. 1978’de İzmir’de doğmuş olan grubun davulcusu Mehmet ise Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Kubat, Servet Kocakaya, Pinhani, Gilles Guillou, Emerge And See, Koliband ve Her Halukarda gibi müzisyenlerle ve gruplarla çalmış. Ayrıca İstanbul, İzmir, Marmaris, Bodrum, Kuşadası gibi şehirlerde ve Line, Life Roof, Jazz Stop, Budha, Bronx, Taksim Sanat Evi, Queen, Shaft, Alman Bira Evi, Beyoğlu Irish Pub, Kemancı, Mavi, Punta, Bios, Opus, Kybele, Dungeon gibi birçok mekanda da sahne almış. Gitarist Emrah Özgören ise 1989 yılında İstanbul`da doğmuş. Müziğe erken yaşlarda başlayan Emrah, lise yıllarında bas gitarla tanışmış ve bu güne kadar da E.T.D, Deo Karantina, STONED, Oyasin gibi gruplarla çalışmış. Şu an Dokuz Eylül Üniversitesi`nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde okuyor. Bu sıralar müziğin hayatındaki yeri ise Ayan Beyan ile sahneye çıkmak ve solo projesi için besteler yapmak şeklinde devam ediyor.

Şimdi Kenan ve Mehmet Esat ile Kemeraltı’nın curcunalı havasının bu kadar içindeyken huzuru yakalayabilmiş bir mekan olan Mask Cafe’de yaptığımız sohbete geçiyoruz…


Ayan Beyan: "Tamamen doğaçlama müzik yapıyoruz, yaptığımız müziğin nasıl ortaya çıktığı "ayan beyan" ortada yani..."

Cazkolik İzmir: Ayan Beyan grubu nasıl bir araya geldi?

Kenan Arat: Davulcumuzla “Dembedem” diye bir grubumuz vardı. Bu gruba eklenen arkadaşlar da hep tanıdıklar zaten. Kemal Abi’ye (Mask Cafe’nin sahibi) Ayan Beyan grubunu ilettik ve başlamış olduk.

Cazkolik İzmir: Grubun ismi nereden geliyor?

Kenan Arat: Tamamen doğaçlama müzik yapıyoruz. Ayan beyan, açık seçik ne çıkarsa anlamında bir isim koyalım dedik. Yaptığımız müziğin nasıl ortaya çıktığı `ayan beyan` ortada yani…

Cazkolik İzmir: Stewart Todd’un eklenmesiyle müzik yapınızda bir değişiklik oldu mu? Farklı kültürden gelmiş bir müzisyenin varlığı bir ekleme yaptı mı, bir çeşitlilik kattı mı müziğinize?

Kenan Arat: Stewart 5-6 yıldır Türkiye’de. Artık neredeyse bizim kültürün bir parçası oldu. Santur çalan bir arkadaşımız var, ara sıra o da geliyor grubumuza. Kemancımız, davulcumuz ve gitarcımızla Doğu-Batı sentezi yapıyoruz. Tamamen doğaçlama oluyor ve o anda ne hissediyorsak bir bütün olarak onu çalıyoruz. Böylece Stewart da kendi tarzını bizim kültürümüzle birleştiriyor.

Cazkolik İzmir: Mehmet Esat senin öğrencilik hayatın var, bir yandan da grup… Kenan da birden fazla grupta yer alıyor bildiğimiz kadarıyla. Peki hepsini bir arada yürütürken yorulmuyor musunuz? Bu çok yönlülüğün artıları ve eksileri neler?

Mehmet Esat biraz daha sessiz kalıyor, o sırada Kenan Arat sözü alıyor: Dembedem Haziran’a kadar yok gibi. Sadece Ayan Beyan’da müzik yapmak keyifli benim için. Yorucu gelmiyor. Eskiden metal müzik ve rock müzik çalıyorduk. Daha sonra abimin etkisiyle Dembedem’de bu tür müziğe kaydık. Bir zamandan sonra metal müziği çok da kafamız kaldırmıyor. Bir de kültürel olarak tam ortada duruyoruz. Neden birtakım kalıplara sıkışıp kalalım ki diye düşündük. Kendimizle beraber müziği de şekillendirmek istedik.

Cazkolik İzmir: Yeşil Gazete’den Ramazan Kaya 2010’daki Rock-A Festivali sırasında Dembedemle bir söyleşi yapmış. Kenan’ın abisi Sinan orada şöyle tartışmalı bir konuya değinmiş “Müzik kayıt altına alınan bir şey mi yoksa an içinde ortaya çıkıp, o anı yaşatan bir şey mi?” Doğaçlamanın caz müzikteki yadsınamaz yerini de göz önünde bulundurursak siz ne düşünüyorsunuz konuyla ilgili?

Kenan Arat: Müzik o anda hissedildiği gibi çalınmalıdır. Stüdyoya gelip çalışmamız pek yoktur. Doğaçlama olduğu için programdan programa çalıyoruz. Bizim gruba değişik müzisyenler de ekleniyor. O anda onlar da dahil oluyorlar o anda hissettiklerimize ve o andaki duygulara göre doğu-batı kültürünün ortak ürünlerini icra ediyoruz.

Mayıs sonundan itibaren Ayan Beyan programlarına her hafta Kemeraltı’nın tarihi yönünü içten temsil eden Mask Cafe-Bar’da devam edecek. Kendine has bir tarzı olduğu “ayan beyan” ortada olan grubu dinlemek isteyenler 0 232 425 2080 numaralı telefonu arayıp bilgi alabilirler.

İzmir’in sıcak havalarında terasta doğaçlama Doğu-Batı kültürü sentezi dinlemek isterseniz Ayan Beyan tam size göre…

Röportaj: Beliz Hazan belizhazan@cazkolik.com, Ceren Erdur cerenerdur@cazkolik.com, Yasemin Seymenoğlu yaseminseymenoglu@cazkolik.com

Fotoğraflar: Yasemin Seymenoğlu

Cazkolik.com / 03 Haziran 2011, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.