Balkanlarla cazı buluşturan konserin iki isminden biri Lena Kovacevic Cenk Erdem ile buluştu...

Balkanlarla cazı buluşturan konserin iki isminden biri Lena Kovacevic Cenk Erdem ile buluştu...

Dinlediğiniz müzik Lena Kovacevic`in tanınmış parçası "Haunt Me"dir.


30 Haziran gecesi 15. Uluslararası Magusa Kültür ve Sanat Festivali’nde gerçekleşecek caz gecesinin , iki özel konuğundan biri, Balkan ve caz müziklerini buluşturan Lena Kovacevic henüz 6 yaşında piyano çalmaya başlayan ve Amsterdam’da caz üzerine eğitim aldığı konservatuvarı derece ile bitiren güzel müzisyen ilk albümünde caz ve pop üzerine Balkan tatları ekliyor... Aynı gece sahneye çıkacak olan ve folk ve cazı buluşturan Rebekka Bakken ile birlikte adaya caz keyfi getirecek Lena Kovacevic’in ilk albümüne ünlü bir prodüktör olarak Emir Kusturica ve Goran Bregovic ile çalışan Theodore Yanni imza atmış. Lena ile caz sahnesinde hızla tırmandığı başarılı kariyerini ve kendi müziklerini konuştuk.

Cenk Erdem


Lena Kovacevic: Bill Evans`ın "You Must Believe

in Spring" albümü bana çok ilham vermiştir.

Caz şimdi hayatımın büyük bir parçası..."

Cenk Erdem: Müziğe ilk olarak klasik piyano eğitimi alarak başlamışsınız, bu durumda piyano sizin ilk aşkınız diyebilir miyiz?

Lena Kovacevic: 6 yaşında piyano çalmaya başladım ve bir an önce bir piyanoya sahip olup, ne kadar çok piyano çalmak istediğimi hatırlıyorum. J. S. Bach en sevdiğim besteciydi ve hala piyano çalmayı çok seviyorum.Piyanoda hem Klasik müzik, hem caz çalmaya bayılıyorum.
  
Cenk Erdem: Amsterdam Müzik Konservatuvarı’nda caz üzerine eğitim aldınız ve derece ile mezun oldunuz, bu durumda caza çok tutkulu olduğunuzu söyleyebilir miyiz?

Lena Kovacevic: Klasik piyano eğitimi aldığım sırada caza aşık oldum. Bill Evans albümü ‘You Must Believe In Spring’ bana çok ilham vermiştir diyebilirim ve şimdi caz hayatımın büyük bir parçası. Caz üzerine eğitim almaya karar verdiğimde, Amsterdam’daki Konservatuvar benim için çok doğru bir seçim oldu… Harika müzisyenlerle çalışabildiğim için çok şanslıydım ayrıca Bobby McFerrin, Richard Bona, Mark Murphy ve daha birçok ismin verdiği seminerlere katıldım.
 
Cenk Erdem: Hollanda’da en iyi caz orkestralarından biri olan Hollanda Kraliyet Orkestrası ile işbirliği yaptınız, bu kariyerinizin başlangıcı için fazlaca bir meydan okuma sayılmaz mı?

Lena kovacevic: Orkestradan, 2004 turnelerinin bir parçası olmam için telefonda bir teklif aldığımda benim için harika bir sürpriz oldu. Henüz çalışmalarımın ikinci senesinde, böyle bir prodüksiyonun parçası olmak, benim için büyük bir deneyimdi…
 
Cenk Erdem: Diana Krall ve Nina Simone gibi isimlerle çalışmış, ünlü Amerikalı basçı John Clayton’ın bir projesinde de yer aldınız, caz sahnesinde şansınız hep yaver gitmiş diyebilir miyiz?

Lena Kovacevic: Büyük ihtimalle cazın beni bu kadar çekmesinin esas nedeni kendi tarzınızı yaratma şansınızın daha yüksek olması ve John Clayton ile tanıştığım zaman bunun müzikte kendi sesini bulmak için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım.
 
Cenk Erdem: İlk albümünüz daha önce Emir Kusturica ve Goran Bregovi? gibi ünlü isimlerle çalışan Avustralyalı Theodore Yanni’nin prodüktörlüğünde 2009 yılında yayınlandı, peki albümdeki müziklerinizi ve tarzınızı nasıl tanımlarsınız?

Lena Kovacevic: Bu albüm caz ve pop müzikten ilham aldığı kadar ayrıca hiç parallel olmayan Balkan müziklerini de işin içine sokuyor.

Sevdiğim ve benim bir parçam gibi hissettiğim bütün müzikleri buluşturan bir albüm yapmak benim isteğimdi. Bir yandan her zaman Frank Sinatra dinlerdim ama elbette geleneksel şarkılarımızı söylemeyi de çok erken öğrendim ve Balkan ritimleri derinlerde bir yerde hep içimde. Theodore Yanni, Avustralya’da büyüdüğü halde, Yunanistan’da doğmuş ve bu yüzden bizim geleneksel müziklerimize kendi çok yakın hissetti ve tanıdığım en iyi müzisyenlerden biri…
 
Cenk Erdem: Şimdiye kadar birçok prestijli festivalde sahneye çıktınız ve bu kez 15. Magusa Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nde sahne alıyorsunuz, tıpkı ilk albümünüzdeki gibi sahnede de Balkan müzikleri ve caz birarada mı olacak?

Lena Kovacevic: Müzisyenlerim ve ben Magusa Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nde sahneye çıkmayı dört gözle bekliyoruz. Konserde ilk albümümden şarkılar söylüyor olacağım, ama ayrıca çok meşhur bazı şarkıları çok ilginç düzenlemelerle sahneye taşıyor olacağız.
 
Cenk Erdem: Albümünüzdeki kitapçıkta “ Eğer müzik duygu taşıyorsa, bir şekilde ruha ulaşır” demişsiniz, peki hangi ünlü şarkıcılar şarkılarında size bu duyguyu veriyor?

Lena Kovacevic: Bu anlamda hayran olduğum çok sayıda şarkıcı var. Caz şarkıcısı Mark Murphy en sevdiklerimden biri, en çok Sarah Vaughan, Sue Raney, Diana Krall, Kurt Elling, Jamie Cullum, ayrıca Amy Winehouse ve Jill Scot dinliyorum…

Cenk Erdem

Cazkolik.com / 23 Haziran 2011, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.