European Jazz Club konserlerinde Stefano Di Battista ile birlikte sahne alacak Ferit Odman ile konuştuk.

European Jazz Club konserlerinde Stefano Di Battista ile birlikte sahne alacak Ferit Odman ile konuştuk.

Böyle bir söyleşi elbette müziksiz olmaz, tabii ki müziği de ev sahibine ait olur. Bu nedenle seçtiğimiz parça da Ferit Odman`ın albümü "Nommo"dan aldığımız "Rob Roy".


18. İstanbul Caz Festivali dört yıldır olduğu gibi bu yıl da European Jazz Club konserlerinde birbirinden etkileyici müzisyen eşleşmelerine sahne olacak. Biz de Cazkolik olarak hepsini yakından izleyip sizlere aktarmayı memnuniyetle görevimiz kabul ettik ve ilk söyleşimizi de Ferit Odman ile yaptık. Caz müziğinin yükselen iki değeri; Türk cazının geleceği ve müzikal iştahı, yeteneği en parlak isimlerinden, ilk ve yeni albümü Nommo ile bizlere uzun bir kariyerin ilk cümlesini parlak bir tiradla söyleyen Ferit Odman ile İtalyan ve dünya cazının önde gelen alto saksofonistlerinden Stefano Di Battista 5 Temmuz 2011 Salı akşamı Salon`da `European Jazz`ın elli yıla varan konseptine ekleyecekleri yeni bir sayfaya şahitlik etmek için bekliyorlar. Biz de Cazkolik olarak sevgili Ferit ile o geceyi konuştuk...


Ferit Odman: "Bizim için aslında en önemli şey sahnede müziği doğru şekilde paylaşmak, fakat bir de bu paylaşımı sahne dışında yakalarsanız çok keyifli oluyor..."

Cazkolik: 5 Temmuz akşamı cazseverlere güzel bir gece yaşatacaksın, hepimiz merakla bekliyoruz, birlikte sahne alacağın Stefano Di Battista`yı şahsen benim ilk sevme nedenim onun da benim gibi bir Art Pepper fanatiği olduğunu öğrendikten sonradır, bu konser için özellikle Battista ile çalmak istediğini biliyorum, peki senin onunla çalmayı isteme nedenlerin neler, ilk bunları anlatabilir misin bize?

Ferit Odman: Benim albümümde bildiğiniz gibi Vincent Herring gibi bir inanılmaz bir altocu çaldı, bu kalibrede Avrupalı altocu tek isim geliyor akıla: Stefano Di Battista. Festivaldeki "European Jazz Club" konserleri için Avrupalı bir müzisyen seçmeniz gerekiyordu, benim IKSV`ye bildirdiğim ilk isim Stefano`ydu ve hem 4 Temmuz 50. Bursa Festivali hem de 5 Temmuz`da 18. Istanbul Caz Festivali`nde onunla çalacak olmak çok heyecan verici. Avrupa`nın tartışmasız en önemli caz müzisyenlerinden biri...

Cazkolik: Peki, o gece sen ve Battista dışında sahnede başka kimler olacak?

Ferit Odman: Türkiye`nin en değerli caz müzisyenlerinden oluşan bir kadro var: İmer Demirer (trompet), Burak Bedikyan (piyano), Kağan Yıldız (kontrbas)...

Cazkolik: Müthiş bir kadro! Peki nasıl bir hazırlığınız oldu? Bildiğim kadarıyla misafir müzisyenler genellikle konserden bir gün önce geliyorlar, yeterince prova yapma imkanınız olacak mı?

Ferit Odman: Notaları birbirimize yolladık. Herkes kendi hazırlığını yapıyor, 4 Temmuz`da Bursa`daki sound-check sırasında parçalara bakacağız. Çalan herkes son derece profesyonel ve disiplinli müzisyenler olduğu için bize ve dinleyiciye sadece konserden keyif almak kalacak...

Cazkolik: Evet, sizin bir gün önce Bursa konseriniz var tabii, onu da mutlaka buradan müzikseverlere hatırlatalım. Peki, benzer bir soruyu geçen sene İtalyan trompetçi Enrico Rava ile vereceği konser öncesi İmer Demirer`e sormuştum, daha otel odasında tanışır tanışmaz hemen birbirimize ısındık demişti, caz müzisyenlerinin dünyanın neresinde olursa olsun birbirleriyle hemen ve sıcak iletişim kurmak gibi bir özellikleri var, böylesi işbirliklerinden müzik ve tecrübe dışında bir çok güzel dostluklar da ediniyorsunuz mutlaka?

Ferit Odman: Evet, hatta bunun tohumunu Stefano ile yaptığım telefon görüşmelerinde attım. Kendisi ile son derece iyi anlaşacağımıza eminim. Bizim için aslında en önemli şey sahnede müziği doğru şekilde paylaşmak, fakat bir de bu paylaşımı sahne dışında yakalarsanız çok keyifli oluyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin caz müzisyenlerinin (çoğunluğunun) hiç bir kompleksi olmayan ve hayatlarını bu müziğe adamış insanlar olduğunu görürsünüz; e siz de aynı yoldaysanız, zaten hemen anlaşıp çok iyi dostluklar kurmak hiç de zor olmuyor..

Cazkolik: Kendi albümünde de böylesi harika bir kadro var ve hepsi de gerçekten çok önemli isimler, onlarla birlikte çalmak nasıl bir tecrübe kazandırıyor bunu merak ediyorum? Ve sonrada ilişkileriniz devam ediyor mu?

Ferit Odman: Grammy`li ve caz dünyasının yıldızları olan bu insanlarla çalışmak potansiyelinizi aşmanızı sağlıyor ve müzikal performansınızın doruk noktasına çıkmanıza ön ayak oluyor. Onlar ile iletişim ise hiç kopmuyor ve çok güzel arkadaşlıkların başlamasını sağlamış oluyorsunuz. Ben hala Terell Stafford, Brian Lynch, Vincent Herring, Anthony Wonsey ve Peter Washington ile e-mail yolu ile irtibattayım.

Aslında bu kopmayan iletişimi hemen biraz önce aldığım bir e-mail ile açıklayabilirim. (Ben ayda bir e-mail ile tanıdıklarıma newsletter yolluyorum, bu ay yolladığım newsletter`a ilk cevap Vincent Herring`den geldi) Gelen e-mail şöyleydi: "Konserlerinde hep çalacağımı düşünüyordum, ne oldu? Bıraktın mı artık beni? =) Şaka şaka, Stefano ile çok keyif alacağına eminim, gerçekten çok iyi bir müzisyen. Festivallerin ve yaz aylarının keyfini çıkar, en kısa zamanda yeniden beraber çalmak üzere" Vincent Herring

Cazkolik: Peki, bu gece neler dinleyeceğiz, kendi albümünden de çalacak mısınız, bizleri neler bekliyor?

Ferit Odman: İlk albümüm Nommo ve Stefano`nun yeni çıkan albümü Woman`s Land`den parçalara yer vereceğiz.

Cazkolik: Son soru festivale dair olsun bu söyleşiyi festival öncesi ve başı yayınlayacağımız için okurlara hangi konserleri mutlaka izlemelerini önerirsin?

Ferit Odman: Öncelikle Stefano`yu kesinlikle kaçırmamalarını dilerim, kendisi gerçekten çok çok iyi bir alto saksofoncu.. Bunun dışında Tribute to Miles, Michel Camilo & Giovanni Hidalgo ve Çağrı Sertel feat. Wolfgang Muthspiel konserleri benim programdaki favorilerim.

Cazkolik: Sevgili Ferit, bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyorum ve bu röportajı okuyan herkesi de mutlaka konseri izlemek için orada olmaya davet ediyorum.

Feridun Ertaşkan
Cazkolik.com
/ 30 Haziran 2011, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.