Müziğin içinde altmış yıldan bu yana ismiyle yaşayan Joe Sample, Cenk Erdem ile festivaldeki konseri öncesi konuştu...

Müziğin içinde altmış yıldan bu yana ismiyle yaşayan Joe Sample, Cenk Erdem ile festivaldeki konseri öncesi konuştu...

Dinlediğiniz parça Joe Sample ve Randy Crawford`ın efsanevi The Crusaders ile birlikte seslendirdikleri "Street Life"tır.


Joe Sample ile çok özel...

5 yaşından beri piyano çalan, cazın efsane piyanisti Joe Sample, ilk kez bundan 35 yıl önce ilk albümüne gitar çaldığında tanıştığı ve en ünlü şarkılarına da imza attığı Randy Crawford ile birlikte 13 Temmuz’da 18. İstanbul Caz Festivali’nin konuğu oluyor. Altmış yıldır piyano çalan ve Miles Davis, Joni Mitchell, Marvin Gaye, B.B. King, George Benson, Eric Clapton, Tina Turner gibi efsane isimlerle birlikte stüdyoya giren Joe Sample, Randy Crawford’ın sesine ve yorumuna bayılıyor. Joe Sample ile kariyerini, şarkılarını, projelerini ve yıllardır en büyük şarkılarına da imza attığı Randy Crawford’ı konuştuk.

Cenk Erdem


Joe Sample: "Randy, şarkı söylerken çok samimi ve

gerçek. Ben herhangi bir şarkıcının bağırarak şarkı

söylemesini sevmiyorum. Başkalarını etkilemeye

çalışarak şarkı söyleyen şarkıcılardan hiç

hoşlanmıyorum. Randy’deki sadeliği çok

seviyorum..."

Cenk Erdem: Henüz 5 yaşında piyano çalmaya başladınız ve yaklaşık 60 yıldır caz sahnesinin en iyi piyanistlerinden biri olarak kabul ediliyorsunuz, bu durumda bütün düşlerinizi gerçekleştirmiş olmalısınız?

Joe Sample: Hala düşlerim var, hala yeni şarkılar yazmak, yeni projeler yaratmak gibi hayallerim var. Daha da iyi bir piyanist olmak için çalışıyorum. Özellikle yıllarca dinlenileceğini bildiğim bir çok projenin içinde yer aldığım için çok şanslıyım ama yepyeni projelerle yeni müzikler yaratmak istiyorum.

Cenk Erdem: Uzunca bir dönem Los Angeles’ta, beraber stüdyoya girilebilecek en iyi müzisyenlerden biri olarak gösterildiniz ve Joni Mitchell, Marvin Gaye, B.B King, Tina Turner ve Anita Baker gibi efsaneler isimlerle albüm kayıtları gerçekleştirdiniz, peki en çok hangi albümün kayıtları sırasında keyif aldığınızı hatırlıyor musunuz?

Joe Sample: Joni Mitchell gibi, Marvin Gaye gibi isimlerin projelerinin daha o zamanlarda da çok özel projeler olduğunu ve kalitesini iyi hissedebiliyordum ve böyle bir çok isimle çalıştığım için çok mutluyum. Yaptığım işlerde hemen hemen her zaman çok mutluydum. 1920’lerin, 1930’ların müziklerini severek büyüdüm ve müzik yaparken de çalıştığım müzisyenlerle çok büyük keyif aldım. Blues kayıtları da yaptık, gospel albümlerine de girdim ama hepsi çok kaliteli işlerdi…

Cenk Erdem: Randy Crawford ile birlikte 15. Uluslararası Magusa Kültür Sanat Festivali’nin konuğu oldunuz ardından 18. İstanbul Caz Festivali’nin de konuğu olacaksınız, bundan 35 yıl önce tanıştığınıza göre artık sahnede aileden biriyle birlikteymişsiniz gibi gelmiyor mu?

Joe Sample: Beraber müzik yapmayı, beraber sahnede olmayı çok seviyoruz ama aslında günlük hayatımızda birbirimizden çok farklı yaşam tarzlarımız var. Çok farklı tarzlarda insanlarla sosyalleşiyoruz. Bulunduğumuz sahneye, seyirciye göre sahnede aldığımız keyif elbette değişiyor ama beraber müzik yapmaktan çok mutlu oluyoruz…

Cenk Erdem: Efsanevi R&B grubunuz The Crusaders ile 1979 yılındaki meşhur şarkınız “Streetlife” aynı zamanda Randy Crawford’ın da kariyeri için bir dönüm noktası olmuştu, peki sizce herkese yarayan bu şarkının sihri neydi?

Joe Sample: Ben Randy Crawford’la ilk albümünde 1976 yılında tanışmıştım ve ikinci albümünde 1978 yılında da beraber çalışırken, onun benim yazdığım şarkıları çok güzel söyleyeceğini hayal etmeye başlamıştım. Özellikle kafamda onun için yazabileceğim bazı melodiler vardı. Street Life’ı bestelediğimde 13 dakikalık bir şarkı olmuştu ve hemen Will Jennings’e dinlettim. Will sözlerini yazdı ve bir single olması için şarkıyı kısalttık. Ben bir Top 40 şarkı yazarı değilim, bu şarkı satar mı? diye düşünüp bestelemiyorum, Randy’nin sevdiğim tarafı da çok ruhani olması ve içten şarkı söylemesi… Street Life içten bir şarkıydı…

Cenk Erdem: Ayrıca Randy Crawford’ın en büyük çıkışını yaptığı “Secret Combination” albümü de dahil olmak üzere, hemen hemen tüm albümlerinde siz çaldınız, peki yetenekli bir müzisyen olarak onun şarkı söyleme biçiminde en çok neyi seviyorsunuz?

Joe Sample: Randy, şarkı söylerken çok samimi ve gerçek. Ben herhangi bir şarkıcının bağırarak şarkı söylemesini sevmiyorum. Başkalarını etkilemeye çalışarak şarkı söyleyen şarkıcılardan hiç hoşlanmıyorum. Randy’deki sadeliği çok seviyorum. Şarkıların amacı ruhu iyileştirmek ve bunu bağırarak gerçekleştiremezsiniz. Sadeliği seviyorum, Beethoven’ın Ayışığı sonatı gibi...

Cenk Erdem: Birlikte kaydettiğiniz albümlerden hem “Feeling Good” hem de “No Regrets” Grammy adayı oldular, sırada ne gibi projeleriniz var?

Joe Sample: Hamburg’ta NDR (Kuzey Almanya Radyosu) Orkestrası ile kaydettiğimiz “Children of the sun” albümü önümüzdeki Ocak ayında piyasaya çıkıyor olacak. Ayrıca çok farklı bir folk projem var. 19. yüzyıldan kalma bir Amerikan folk türü olan “la la müzik” türü neredeyse yok olmuş durumda, yeni bir proje olarak bu türü tekrar canlandırmak istiyorum.

Cenk Erdem: Baz Luhrmann’ın meşhur filmi Moulin Rouge’da, Nicole Kidman sizin şarkınız “One Day I’ll Fly Away”’i yorumlamıştı, Nicole Kidman’ın yorumunu nasıl buldunuz?

Joe Sample: Nicole Kidman’ın şarkımı söylemesi hoşuma gitti ama filmde şarkının sadece bir kısmını söylüyordu ancak yine de özellikle partnerinin benim şarkıma karşılık olarak söylediği şarkı bir Elton John şarkısıydı ve bu çok hoşuma gitmişti.

Cenk Erdem: Ayrıca Randy Crawford’ın “One Day I’ll Fly Away,” “When Your Life Was Low,” ve “Last Night At Dance Land”, gibi en ünlü şarkılarına da siz imza attınız, peki onun sesinden en çok hangi şarkınızı duymak hoşunuza gidiyor?

Joe Sample: Randy çok spiritüel biri ve şarkı söylerken şarkının her cümlesini ve şarkıdaki tüm düşünceleri ve hikayeyi yaşayarak söylüyor. Sahnede sanki bir güç tarafından ruhu ele geçirilmiş gibi. Bence çok iyi bir Broadway şarkıcısı da olabilirdi çünkü söylediği şarkıları yaşıyor.

Cazkolik.com / 08 Temmuz 2011, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.