Güzel sesler melankoliye iyi gelir prensibini ikincisini yayınladığı "İyileştiren Şarkılar 2" albümüne de uyarlayan Cenk Erdem ile Deniz Türkoğlu konuştu.

Güzel sesler melankoliye iyi gelir prensibini ikincisini yayınladığı "İyileştiren Şarkılar 2" albümüne de uyarlayan Cenk Erdem ile Deniz Türkoğlu konuştu.

Röportaja eşlik eden şarkı geçtiğimiz haftalardaki trajik ölümüyle tüm dünyada hayranlarını yasa boğan Amy Winehouse`ın "To Know Him Is To Love" isimli şarkısıdır.


Cenk Erdem, Cazkolik okurlarının oldukça yakından tanıdığı bir isim. Şimdiye değin yaptığı sayısız röportajla, yazdığı yazılarıyla bir çok dünya isminin okurumuzla buluşmasını sağlayan sevgili Cenk aynı zamanda şimdilerde ikincisini yayınladığı "İyileştiren Şarkılar" serisiyle de popüler müzik gündeminin ilgi çeken isimlerinden biri. Cazkolik yazarı sevgili Deniz Türkoğlu, Cenk Erdem ile serinin ikincisi yayınlanan albümün etrafında ama daha çok müziğin iyileştiren yanını konuştular.


Hem psikolog hem DJ olarak tanınan Cenk Erdem "İyileştiren Şarkılar" albümünün gördüğü büyük ilginin ardından "İyileştiren Şarkılar 2" ile yine beğeni toplamaya devam ediyor. Cenk Erdem`in çalışması bütün müzik marketlerde yerini aldı.

Topkapı Müzik Universal etiketiyle piyasaya çıkan yeni albümü güzel seslerin melankoliye iyi geldiği prensibiyle Cher, Dalida, Diana Ross, Elton John gibi özel sesleri ve Amy Winehouse, Melanie Fiona, Sophie Ellis Bextor, Nelly Furtado ve Buika gibi günümüzün en güzel seslerini 19 şarkılık albümde topladı... Cenk Erdem, bu şarkıların hepsinin pembe tablolar kurmadığını, tam aksine sevinç, hüzün, acı, hasret gibi hayatın içinden her türlü duyguyu kuvvetli aktaran şarkılar olduklarını ve bu yüzden ruhumuza iyi geleceklerine inandığını söylüyor...

Deniz Türkoğlu


Cenk Erdem: "Müzik tercihlerimizle kişilik özelliklerimiz arasında müthiş bir bağ var. Dinlediğimiz şarkılarla kim olduğumuzun, ya da nasıl olmak istediğimizin ipuçlarını veriyoruz."

Deniz Türkoğlu: 2009 yılında "İyileştiren Şarkılar" albümünüzün gördüğü büyük ilgiden sonra şimdi ikinci albüme de imza atıyorsunuz, bu ilgiyi psikolog olarak nasıl açıklıyorsunuz?

Cenk Erdem: Bana göre hem bir psikolog hem bir DJ olarak şarkılar seçmiş olmam merak uyandırmış olabilir, açıkçası ben de bu merakı boşa çıkardığımı düşünmüyorum çünkü hem psikolog olarak Cerrahpaşa’da çok kıymetli tecrübelerim oldu hem de 17 yaşımdan beri DJ’lik yapıyorum. Her iki meslek de benim profesyonel olarak emek harcadığım işler, birden bire şarkılar seçmeye başlamış değilim, bu şarkıları yıllardır dinliyorum ama ayrıca çocukluğumdan beri her gün yeni şarkılar keşfetmeyi de çok seviyorum. Bir yandan albüme kapağıyla kardeşim Can Erdem, can kattı ve gönlümüzü koyduğumuz bir iş olduğu anlaşılıyor…

Deniz Türkoğlu: Peki "İyileştiren Şarkılar" başlığı tam olarak nasıl şarkılara gönderme yapıyor?

Cenk Erdem: Bu şarkılarla kastettiğim dünyayı pembe gösteren şarkılar değil. Şarkıların bize iyi geliyor olmasının esas nedeni her türlü duygumuza tercüman olmaları. Bu şarkılar aktardıkları farklı farklı duyguları çok güçlü aktaran şarkılar. Kısacası bu şarkılar duygu tonu yüksek şarkılar ve hüzün, aşk, acı, özlem, sevinç gibi hayatın tüm duygularını bir araya getirdiğim şarkılar. Kimi zaman öyle bir canınız yanar ki kimse sizi anlayamaz, işte o zaman bir şarkı sizin derdinizi anlıyordur, Amy Winehouse şarkılarında olduğu gibi...

Deniz Türkoğlu: Psikoloji ile müziğin ilişkisi bilimsel olarak nasıl açıklanıyor?

Cenk Erdem: Özellikle gençler üzerinde yapılmış bir çok araştırma var ve öncelikle müzik tercihlerimizle kişilik özelliklerimiz arasında müthiş bir bağ var. Dinlediğimiz şarkılarla kim olduğumuzun, ya da nasıl olmak istediğimizin ipuçlarını veriyoruz. Bir yandan bilimsel olarak en son nörologlar Montreal’de yaptıkları bir araştırmada, sevdiğimiz şarkıları dinlerken beyindeki dopamin salgısının arttığını ortaya koydular. Tıpkı ihtiyacımız olan yemekle karnımızı doyurduğumuzda olduğu gibi ihtiyacımız olan bir şarkıyla da ruhumuzu doyuruyoruz… Sadece kalbimiz değil beynimiz de güzel şarkılara tepki veriyor.
 
Deniz Türkoğlu: Şarkılar seçerken özellikle dikkat ettiğiniz bir kriter oldu mu?

Cenk Erdem: Melankoliye güzel sesler iyi geliyor, güzel bir ses şarkıdaki duyguyu daha iyi aktarıyor bu yüzden seçtiğim şarkıların söyleyenler Buika, Dalida, Cher, Diana Ross, Amy Winehouse gibi güçlü ve güzel sesler. Bir psikolog olarak seçtiğim şarkılardaki duygu tonuna bakıyorum, bir DJ olarak farklı dönemlerde çok sevilen şarkıları topluyorum. Oleta Adams’ın “Get Here” şarkısı sevgiye özlemi ne kadar güzel aktarıyorsa, "To know Him Is To Love Him" şarkısı da sevmeyi o kadar güçlü anlatıyor.

Deniz Türkoğlu: Peki bir DJ olarak bizim şarkıcılarımızdan en çok kimler size iyi geliyor?

Cenk Erdem: Zamanında Platon bedenimiz için jimnastiğe ruhumuz için müziğe ihtiyacımız olduğunu söylemiş. Öncelikle hepimizin şarkılara ihtiyacı var ama benim güzel şarkıda aradığım güzel ses oluyor. Şarkılardaki sözler ve melodi de beni çok etkiliyor. Sesi iyileştirici gelen bir çok şarkıcımız var. Tarkan gibi, şimdilerde nihayet yeni şarkılarına kavuştuğumuz Aşkın nur Yengi gibi. Kimileri de öyle içten şarkı söylüyor ki, ruhunuza işliyor. Mesela Kibariye, Buz şarkısını öyle güzel, öyle duygulu söylemiş ki bana yangın gibi geliyor…

Deniz Türkoğlu: Herhangi birinin ruhuna iyi gelen herhangi bir şarkı bir başkasına kötü gelebilir mi?

Cenk Erdem: Elbette öyle, birine iyi gelen bir şarkı birine kötü gelebilir hem burada dinlediğiniz farklı türleri hangi dozda dinlediğiniz de çok önemli. Belki Amalia Rodrigues’den fadolar dinlerken, tüm duygularınız harekete geçer ama üst üste dinlerseniz sizi aşağı çeker. Ancak aşk acısı yaşarken de trilaylom bir şarkı dinleyemezsiniz, o zaman ancak Nilüfer’den Haram Geceler dert ortağı olur belki. Ancak psiko dinamik kurama göre en mutlu olduğumuz dönem ana rahminde olduğumuz dönem olduğundan ve o dönemde duyduğumuz kalp atışları olduğundan tempolu şarkılar genel olarak birçoklarına daha iyi gelebilir…

Deniz Türkoğlu: Kaç yıldır dj olarak şarkılarla iç içesiniz?

Cenk Erdem: 1993 yılından beri profesyonel olarak DJ’lik yapıyorum. İlk olarak yerel bir radyo ile aynı anda Boğaziçi Üniversitesi’nin radyosunun kurulduğu ilk günlerinde ilk yayıncılarından biriydim. Suat Ateşdağlı’nın müzik direktörümüz olduğu, Türkiye’nin ilk dans müzik istasyonu Radyo 2019’da, Murat Uncuoğlu gibi, Dj Tarkan gibi bugünün marka haline gelen isimleriyle aynı ortamda radyo programları yapıyordum. Sonradan ismi Radiocity olan Kiss Fm’de tam 10 yıl çalıştım ve radyonun en güzel günlerinde çok zengin arkadaşlıklar kazandım. Geçtiğimiz yaz TRT Ankara Radyosu`nda her Çarşamba konuk DJ olarak programlar yaptım ve yaklaşık 9-10 yıldır partiler yapmaya, kulüplerde ve özel gecelerde çalmaya devam ediyorum.

Deniz Türkoğlu: Sırada başka nasıl projelerle karşımıza çıkıyor olacaksınız?

Cenk Erdem: Aslında İyileştiren Şarkılar’ı testere filmleri gibi uzatmak istemiyorum ama bir yandan Topkapı Müzik Universal yine çok ilgi görürse devam etmek taraftarı, öte yandan bazı yapımcılarla Türkçe şarkılardan oluşan bir proje yapmak üzere teklifler var. Geçtiğimiz yaz Sony Music’le beraber disko şarkılarını bir araya getirdiğimiz Psycho Disco da çok ilgi görmüştü. Kısacası yepyeni fikirlerle güzel şarkılar seçmeye devam edebilirim. Bu albümü son dansını bana saklayan Semiha teyzeme armağan etmiştim, şarkılarla herkesi dansa kaldırmak isteyebilirim.

Deniz Türkoğlu

Cazkolik.com / 18 Ağustos 2011, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.