Sami Kısaoğlu iddialı yeni albümü The Mosaic Project`i yayınlayan davulcu Terri Lyne Carrington ile konuştu...

Sami Kısaoğlu iddialı yeni albümü The Mosaic Project`i yayınlayan davulcu Terri Lyne Carrington ile konuştu...

Dinlediğiniz müzik Carrington`ın yeni yayınlanan albümünden alınan I Got Lost In His Arms isimli çalışmasıdır.


Bitmekte olan yazın en güzel festival konserlerinden biriydi Sing The Truth konseri. Dianne Reeves, Anjelique Kidjo ve Liz Wright gibi bol ödüllü süper solistlerin yanında müzisyen olarak piyanoda Geri Allen gibi bir dev isim, basta James Genus ve gitarda Romero Lubambo eşlik ederken davulda dikkatimizi çeken isim ise yıllardır kadın caz davulunu sürükleyen isimlerden biri olarak kabul edilen Terri Lyne Carrington`dan başkası değildi. Aynı zamanda bir proje insanı olan Carrington bu kez Cazkolik`te yukarda adı geçen isimlerin de içinde yer aldığı yeni albüm projesiyle gündemde. "The Mosaic Project" isimli süper projesini yaz başında yayınlayan Carrington`la Cazkolik yazarı ve müzikolog dostumuz sevgili Sami Kısaoğlu konuştu. Hem festival konseri üzerine ama ağırlıklı olarak albüm üzerine geçen söyleşi bu çarpıcı proje hakkında bizegerekli tüm bilgileri ilk elden öğrenmemizi sağlıyor. Bu çarpıcı söyleşiyi gerçekleştiren sevgili Sami Kısaoğlu`na çok teşekkür ediyoruz.


Terri Lyne Carrington: "Bu proje, uzun yıllardır çalıştığım bu inanılmaz kadınlarla bir kutlama projesi aslında..."

Sami Kısaoğlu: İstanbul konseriyle ilgili duygularınızı öğrenebilir miyiz?

Terri Lyne Carrington: Evet, güzel bir konserdi ama mekanda sesle ilgili bir sorun yaşadık, umarım dinleyiciler bundan fazla etkilenmemişlerdir. O gece biz hepimiz büyük bir enerjiyle doluyduk çünkü Anjelique`in (Kidjo) doğum günüydü, üstelik burada geçirdiğimiz zaman boyunca inanılmaz yemekler yedik, aman tanrım! Konser öncesinde verilen yemekte öyle güzel şeyler yedik ve doyduk ki bu tatmin bizim geceye daha da enerjik, yaratıcı duygularla çıkmamıza neden oldu, hepimiz çok memnun kaldık...

Sami Kısaoğlu: Bir müzik markette ya da bir müzik klübünde İstanbul`un müzikal zenginliğini keşfetme fırsatınız ya da yerel müzisyenlerle birlikte çalma şansınız oldu mu?

Terri Lyne Carrington: Maalesef yerel müzisyenlerle deneyim fırsatı bulamadığımı üzülürek söylemek zorundayım. Bir müzik mağazası gezmeyi istemiştim ama maalesef bu kez zamanlamamız böyle şeyler yapmaya uygun değildi. Umarım bir daha ki sefere ama benim Berklee`de İstanbul`dan öğrencim var ve ondan kültürünüz hakkında bir şeyler öğreniyorum.

Sami Kısaoğlu: Yeni albümünüz The Mosaic Project"i yayınladınız, bu projenin arkasındaki motivasyonun ne olduğunu öğrenebilir miyiz?

Terri Lyne Carrington: Ben aslında, uzun yıllardır birlikte çalıştığım bu inanılmaz kadınlarla bir kutlama yapmak istedim. Hemen hemen hepsi bu albümde varlar ve dostluklarıyla uzun yıllardır müzikal ve kişisel olarak hayatımda yeralan bu inanılmaz kadınların bir arada olduğu bir proje yapmanın tam zamanı olduğunu düşündüm. Kimileri 20 yıldır arkadaşım, kimileri daha yeni ama hepimiz kolayca bir araya geldik ve işte o zaman hissettim ki bu doğru bir zaman...

Sami Kısaoğlu: The Mosaic Project`in repertuvarına nasıl karar verdiniz?

Terri Lyne Carrington: Uygun olduğunu düşündüğüm bir şarkı hakkında karar verirken duyguların beni taşımasına izin verir ve kafamın içinde şarkıcıların sesini işitmeye başlarım. Bu yüzden belirli bir şarkıcıyla ilgili parça düzenlemesini tamamlayınca kendilerine gönderip kaydetmek isteyip istemediklerini sordum, bu açıdan çok şanslıyım ki tümüyle çalışma fırsatını buldum.

Sami Kısaoğlu: "The Mosaic Project" gibi big band içeren bir albüme çalışmanın zorlukları nelerdir, albüm kayıtları esnasındaki duygularınız nelerdi, bunu öğrenebilir miyiz?

Terri Lyne Carrington: Evet, herkesin bir arada olması zaten yeterince zor bir durum oluşturuyor ama bunu idare etmeyi başardık. Şarkıcıların haricinde herkesin kaydını ayrı aldık, en sonunda ben gitar ve perküsyon olarak yapılmış olanların üzerine kaydederek yeniden müziği yapılandırdım. Elimde, herşeyin içinde olduğu bir harddiskle 6 hafta kadar ortalıkta dolaştım durdum. Neyin nasıl olacağına dair fikirlerim vardı ama dostlarımın bana ilettiği fikirler de parçaların son halini şekillendirmemde etkili oldu.

Sami Kısaoğlu: Bugünlerde neler dinliyorsunuz? Cazın ilk günlerinden bu yana sizin için favori olan beş davulcunun ismini öğrenebilir miyiz?

Terri Lyne Carrington: Birinin çalışından zevk alırken bir başkasının bir başka yanını sevebilirsiniz, aslında kimseyi kimseyle mukayese etmek istemem, böyle düşünmüyorum ama sevdiğim davulcular var sayabileceğim, mesela Jack DeJohnette, Roy Haynes, Tony Williams, Steve Jordan, Brian Blade, Bill Stewart... Siz bana beş kişi sordunuz ama ben altı isim söyledim...

Sami Kısaoğlu: Siz bir davulcusunuz ama aynı zamanda kendi grubunuz için müziklerde yazıyorsunuz, peki, bir parçayı bestelemeye nasıl başlarsınız?

Terri Lyne Carrington: Müziği ilk olarak kafamın içinde duyarım, sonra duyduğum müziği bilgisayarıma aktarırım, aktardıktan sonra bilgisayarda bir süre onunla oynar ardından da notaya aktarırım. Bu bana zaman kazandırdığı gibi notalar üzerine fazla takılmadan soundu rahatça izleme fırsatını da veriyor.

Sami Kısaoğlu: Bize günümüz caz sahnesi içinden 3 yenilikçi isim verseniz kimler olur?

Terri Lyne Carrington: Esperanza (Spalding), Kurt (Elling ?) ve (Robert) Glasper. Kafamın içinde, üst kısmındakiler bunlar ama emin değilim hangisi genç ya da değil, hangisi bugünün bir parçası ya da değil... Jason Moran`ı severim, sonra Brian Blade, sonra kendi kuşağımdan Steve Coleman ve Geri Allen gibi isimleri sayabilirim mesela...

Sami Kısaoğlu: Siz aynı zamanda davul eğitimcisisiniz. Sizin görüşünüze göre bir davul öğrencisinin üç temel özelliği ne olmalıdır ve Türk davul öğrencilerine neler tavsiye etmek istersiniz?

Terri Lyne Carrington: Temeller ellerinizde şekillenir. sonra elbette koordinasyon gelir, ardından yaratıcılık ve sound (dokunma ve dinamikler) ve ardından konseptler gelir ama konseptler diğer stiller kadar sizin tarzınızın tarihini de çalıştıktan sonra gelir. Tarih olmadan bugün olmaz.

Sami Kısaoğlu: Deniz ürünleri yemeyi sevdiğinizi duydum, bende öyleyim, merak ediyorum, deniz ürünleriyle ilgili özel bir tarifiniz var mı?

Terri Lyne Carrington: Ah... Levreğe bayılırım, taze sıkılmış portakal suyu, tuz, biber ve sarımsakla birlikte fırına verilmiş Şili levreği nefis olur... Çok güzeldir...

Sami Kısaoğlu: Bize zaman ayırdığınız ve sorularımızı yanıtladığınız için çok teşekkür ederiz.

Sami Kısaoğlu

Cazkolik.com / 06 Eylül 2011, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.