Haziranda Akdeniz caz gündemini Antalya Caz Fest. belirleyecek. İlk konseri verecek Aydın Esen`e sorduk.

Haziranda Akdeniz caz gündemini Antalya Caz Fest. belirleyecek. İlk konseri verecek Aydın Esen`e sorduk.

Son iki, üç yıldır yaz gelince Akdeniz tatil bölgelerinde caz etkinlikleri bakımından eskiye göre daha hareketli günler yaşanıyor. Mayısta, onbeş gün kadar önce Bodrum`da caz günleri yapıldı, Haziranda ise bu kez Antalya harekete geçiyor. 18 - 22 Haziran arası caz günleri düzenleyen Antalya konserlerinin ilki ülkemizin yetiştirdiği en seçkin caz piyanistlerinden, sadece ülke içinde değil, hatta daha çok yurtdışında yaptığı projelerle dünya caz sahnesinde adından büyük övgülerle sözedilen Aydın Esen ile altmışlardan bu yana cazın içinde yer alan bir başka büyük ve önemli isim Bob Moses konseri olacak. Konserin bilgisi bize ulaştığı andan itibaren Haziran ayının en özel konserlerinden biri olacağına inandığımız proje için sevgili Aydın Esen`i arayıp hem konser hem de Bob Moses ile yakınlıkları hakkında konuştuk.


Aydın Esen: "Son yıllarda müzikal bakımından

Moses`da ben de kafaca son derece uygun bir

noktaya geldik ve bu durumu bir konserde birlikte

görmek istedik..."

Cazkolik: Aydın Bey, bizce Haziranın en ilginç ve özel projelerinden birine Bob Moses`la birlikte imza atacaksınız. öncelikle Moses`la ilişkinizin öncesini öğrenmek istesek, nasıl bir araya geldiniz? Galiba tanışıklığınız hayli eskiye gidiyor...

Aydın Esen: Tanışmamız çok eskiye dayanıyor, 30 yıl oluyor, 82-83 gibi tanıştık ama ben onu müzisyen olarak daha öncesinden de tanıyordum tabii. Kendi dönemi içersinde yaptığı işleri çok iyi biliyorum, benim çok takdir ettiğim işlerdi ama birlikte çalmaya başladığımız dönemler daha sonradır. Sanırım ikimiz de Boston`daydık, o yılar birlikte çok çaldık. Tabii benim tanıştığım ve birlikte çaldığımız dönem ile önceki dönemi arasında yaptığı işler bakımından çok fark vardı. Müzisyen olarak tüm o çevre içinde hem besteciliğiyle, hem icracı yanıyla son derece özel bir isimdir. Yıllar içinde bazen bir araya gelmeye çalışıyoruz ama bu kolay bir şey değil tabii, o orada ben çoğunlukla burada. Yılda bir kaç kez telefonla konuşuyoruz, ikimizinde kafasında yapmayı istediğimiz şeyler var, telefonda onları konuşuyoruz. Ben seksenli yıllarda o dönem sonrası New York`a geçince o Boston`da kaldı ilk kopuş öyle başladı. Zaman zaman bir araya geldik. Birlikte epey konser verdik, turnelerde dolaştık ama benim New York`ta olduğum dönemde o Boston`da kaldı zaten oralı olmayı tercih etti. Sözünü ettiğim 84-85 yılları.Son 30 yılı baz alırsanız orada birlikte olduğumuz dönemler haricinde çok fazla çalma imkanımız olmadı ama oradayken epey çaldık. İki kere Japonya`ya gittik, orada güzel konserlerimiz oldu, bir kere Avrupayı dolaşmıştık birlikte, öyle bir turnemiz oldu. Moses çok bağlıdır müziğine ama sonrasında çok fazla bir araya geldiğimiz söylenemez.

Cazkolik: Peki sonradan Türkiye`ye birlikte gelme, burada çalma imkanınız oldu mu?

Aydın Esen: Bundan üç beş yıl evvel oldu. Birlikte Ankara ve Eskişehir`de konserler verdik, nasıl denk gelmişti hatırlamıyorum ama olmuştu. Sonrasında ikimizde müzik olarak kafaca çok güzel yerlere geldik ve epeydir birlikte bir şeyler yapmayı istiyorduk, işte şimdi bunu gerçekleştireceğiz. Bu konserin Antalya da olması da bizim için çok iyi oldu. Son konuştuğumuzda baktım o da çok heyecanlıydı.

Cazkolik: Sahnede sadece ikiniz mi olacaksınız...

Aydın Esen: Evet, sadece ikimiz... Ben sadece klavye değil, elektronik takımları da kuracağım, öyle bir şeyler olacak.

Cazkolik: Peki, Bob Moses deyince (en azından benim aklıma) hep o altmışlı yılları, içinde bulunduğu sivil haklar hareketiyle bağlantılı çalışmaları, Rahsaan Roland Kirk gibi isimlerle yaptığı işler geliyor. Ama sonrasında sizin kadar son dönemlerini takip etme imkanım olmadı... Antalya konserinde birlikte o yıllara dönme durumu olmaz sanırım?

Aydın Esen: Moses`ın o dönemi ne harikadır değil mi... Bu konserde oralara kadar uzanır mıyız tam bilmiyorum ama ikimizin de kafasında son dönemlerde çok yeni şeyler belirdi, biraz bu işlere dokunan işler yapmayı istiyoruz. En güzeliyle düşündüğümüz şeyleri ortaya sermeye çalışacağız. İkimiz bir arada olduğumuz için belki bazı şeyleri çağrıştırsa da son dönem kafamızda belirenlerin resmini yapmaya çalışacağız, ikimizde kendimizi buna hazırladık. Ben buna hayatın akışında geldiğimiz yerin görünmesi gibi diyorum.

Cazkolik: Bu konser Antalya Caz Festival kapsamında, peki Moses`la sonrasında İstanbul ya da başka şehirlerde caz dinleyicisi karşısıa çıkma durumu olacak mı?

Aydın Esen: Birlikte İstanbul konserimiz yok, öyle bir şey planlamadık ama benim epey yoğun günlerim oldu-oluyor İstanbul`da. En son Babylon`da çaldım, çok güzel bir gece oldu benim için. Yakında Miroslav Vitous`la bir İzmir konseri olacak, ona hazırlanıyorum bir yandan. Son yıllarda Miroslav`la Weather Report turnemiz oldu, genellikle böyle geçti.

Aslında benim için belki de daha önemli bir başka detay var, bunu daha Moses bile bilmiyor ama kafamda kimisi bitmiş, kimisi eksikleri olan dört-beş albüm projem var, bunlardan biri de Moses`la olan çalışma. İstanbul`da bir hafta içinde onun da benim de iyi tanıdığımız bir stüdyo var oraya kapanıp en azından bir kaç parçanın kaydını tamamlamak istiyorum umarım bunu gerçekleştirebiliriz. Bu aslında uzun vadede benim için daha önemli bir proje. Ama zaten Antalya konseri İstanbul`da geçirdiğimiz zamanın ertesinde olacağı için yapabileceğimi sanıyorum. Avrupada bir takım çalışmalar içinde olacağım, sonrasında sanırım bir Los Angeles seyahati görünüyor, orada sürmekte olan ve benim de katılacağım kayıtlar var, onlara dahil olacağım, ordaki kayıtların sonrasında kafamda belirginleşmeye başlayan farklı projeler var onları biraz şekillendirmem lazım. Kafamda 15-20 yeni parça var, onları halletmenin peşindeyim, bakalım inşallah...

Cazkolik: Aydın Bey, biz de Antalya konserini merakla bekliyoruz, işlerin başından fazla uzaklaşamadığımız için planımız günü birlik Antalya`ya gelip konserinizi izlemek, umarız bir aksilik olmaz ve orda sizinle birlikte oluruz. Size harika bir dönem diliyoruz, çok teşekkürler.

Cazkolik.com / 01 Haziran 2012, Cuma


Bob Moses kimdir?

1948 yılında dünyaya gelen caz davulcusu Bob Moses ilk gençlik yıllarında, 1964 ile 65 arasında Rahsaan Roland Kirk ile birlikte çaldı. Ardından gitarist Larry Coryell ile fusion grubu Free Spirits`i kurdular. 1967 ile 69 yılları arasında vibrafoncu Gary Burton ile turneye çıktı. Özellikle altmışlı yıllarda free caza ilgi duyan Moses aynı dönemde Amerikayı sarsan ve siyahların sosyal hakları için mücadelede bulunan insanlarla birlikte pozisyon aldı. American Civil Rights hareketlerine katıldı. Bu duygularla free caza bağlandı aslında hala benzer bir ruh içinde olduğunu söylemek mümkün. Yetmişli yıllarda Dave Liebmann`ın Open Sky triosunda çaldı, Jack DeJohnette`in Compost albümünde ve daha da dikkat çeken ayrıntı Pat Metheny`i dünyaca ünlü sanatçı yapan çıkış albümü Bright size Life isimli albümünde çaldı. 1975 yılında kendi şirketi Mozown Label`ı kuran Moses hem farklı müzisyenlerle albüm kayıtlarında ve konserlerde çaldı hem de temelinde `free spirit` olarak adladırabileceğimiz serbest çalışmalarla kariyerini ilerletti. Yukarda Aydın Esen`in de anlattığı gibi seksenlerin başında Esen ile Moses New York`ta tanıştılar. Bob Moses 10 yaşında tanıştığı davulla, 14 yaşında tanıştığı bestecilikle aradan geçen uzun yıllara rağmen hala ilk günkü çocukça heyecanıyla devam ediyor.

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.