İstanbul Müzik Festivali kapsamında yarın (26 Haziran) akşamı İstanbul Arkeoloji Müzesi bahçesinde fado konseri verecek olan güzeller güzeli Portekizli şarkıcı Ana Moura ile Cenk Erdem özel bir söyleşi gerçekleştirdi.

İstanbul Müzik Festivali kapsamında yarın (26 Haziran) akşamı İstanbul Arkeoloji Müzesi bahçesinde fado konseri verecek olan güzeller güzeli Portekizli şarkıcı Ana Moura ile Cenk Erdem özel bir söyleşi gerçekleştirdi.

Efsanevi Fado şarkıcısı Maria de Fe’nin sesine hayran kaldığı geceden itibaren dinleyen herkesi büyüleyen Ana Moura, günümüzün en iyi fado şarkıcılarından biri ve “Guarda-me a Vida na Mão” albümüyle müzik dünyasına ilk adımını attığından beri Uluslararası başarılara imza atarak, Portekizi ve Fado geleneğini tüm dünyada verdiği müthiş konserlerle temsil ediyor. Rock efsanesi Mick Jagger ile sahneye çıkan, pop ikonu Prince’in, Paris’te dinledikten sonra öve öve bitiremediği Ana Moura İstanbul’a geliyor. Ana Moura’nın sesi ve tutkulu yorumu, 40. İstanbul Müzik Festivali kapsamında, 26 Haziran Salı akşamı saat 21.00’de İstanbul Arkeoloji Müzeleri Avlusu’nda, Polimeks Holding sponsorluğunda müzikseverlerle buluşuyor olacak. Sanatçıyla şarkılarını, kariyerinin parlak gecelerini ve İstanbul dinleyicilerine neler hazırladığını konuştuk.

Cenk Erdem
http://twitter.com/#!/thecenkerdem

 

 

 


Ana Moura: "Şarkılarım öncelikle benim dünyamı

paylaşıyor. Şarkılarımın bu yüzden çok içten

fadolar olduğunu söyleyebilirim..."

Cenk Erdem: Güzel sesinizi ilk keşfeden ve sizi şarkıcıyı olmaya teşvik eden kim oldu?

Ana Moura: Annem diyebilirim... Her zaman benim iyi bir şarkıcı olabileceğime inanıyordu. Evde her akşam şarkılar söylenirdi ve ben de çocukluğumdan beri, neredeyse dört yaşımdayken bile şarkılar söylüyordum. Evdekiler benim ilk dinleyicilerim oldular ve beni fado ile zenginleştiren bir evde büyüdüm.

Cenk Erdem: Aslında bir fado şarkıcısı olduğunuz halde ilk olarak rock gruplarıyla şarkılar söyleyerek müzik işine girmişsiniz; peki bize o günlerden bahseder misiniz?

Ana Moura: Sexto Sentido ile bir cover grubu olarak rock ve pop şarkıları söylüyorduk ancak yine de repertuvara fadolar da alıyordum. Hatta onlarca pop şarkısı arasında mutlaka Amalia Rodrigues şarkıları da söylüyordum. Sahnede söylemekten en çok keyif aldığım şarkı “Povo Que Lavas No Rio” adında bir fado şarkısıydı.

Cenk Erdem: O halde çocukluğunuzdan itibaren; kariyerinizin ilk adımlarına kadar zaten en büyük tutkunuz hep fado oldu diyebilir miyiz?

Ana Moura: Söylediğim gibi özellikle beni fado şarkılara duyarlı hale getiren annem oldu. Evde hep fado dinliyorduk ve bir anlamda müzik fado demekti. Ünlü geleneksel fado evlerinden Sr Vinho’da sahneye davet edildiğim akşamdan beri, benim için sahnede şarkı söylemek demek; hasret ve ayrılık şarkılarıyla farklı nesillerin duygularını ve fadoları paylaşmak demek.

Cenk Erdem: Efsanevi şarkıcı Maria de Fe’nin sizi dinlediği akşama gitsek?

Ana Moura: Bir yılbaşı akşamıydı ve sadece Maria da Fé değil birçok fado müzisyeni ve şarkıcısı beni dinliyordu. Maria da Fe’nin sahibi olduğu bir mekanda sahneye çıkmak zaten başlı başına bir ödüldü. O sihirli akşamın bana uğur getirdiğini düşünüyorum.

Cenk Erdem: İyi şarkıcıların sıkı ekipleri ve harika prodüktörleri olur; Michael Jackson için Quincy Jones gibi sizin için de Jorge Fernando desek?

Ana Moura: Kesinlikle, evet. Lizbon’da Sr Vinho’da tanıştığımız gecenin benim için bir dönüm noktası olduğunu söyleyebilirim. Benim stüdyo albümlerimin hepsinde onun imzası var. Jorge Fernando olağanüstü fadolar yazıyor ve öncelikle harika bir şarkı yazarı.

Cenk Erdem: Frankfurt’ta, Frankfurt Radyo Orkestrası ile caz ve fado füzyonuyla büyük ilgi görmüştünüz; peki bize kendi tarzını nasıl özetlersiniz?

Ana Moura: İyi müzisyenlerin kendi tarzlarının fark edilebildiğini düşünüyorum. Benim şansım da Jorge Fernando gibi yetenekli bir prodüktörle ile kendi tarzımı oluşturabilmiş olmak. Geleneksel fadolar söylüyorum ama hem şarkıların hikayelerinde, hem de sahnede ilk albümümü yayınladığımız 2003 yılından beri ; ben de varım. Şarkılarım öncelikle benim dünyamı paylaşıyor. Şarkılarımın bu yüzden çok içten fadolar olduğunu söyleyebilirim.

Cenk Erdem: Beraber sahneye çıktığınız Mick Jagger’la enerjik performansınız hala çok konuşuluyor; İstanbul’da sahnede bizi neler bekliyor?

Ana Moura: Mick Jagger bir efsane ve benim için o deneyim büyük bir meydan okumaydı. İstanbul’da Müzik Festivali’nde, bambaşka bir enerjiyle kalbinize dokunuyor olacağım. Fado portekiz dilinde olabilir ama çok içten şarkılar ve 26 Haziran gecesi kalbinize ve anılarınıza dokunuyor olacağım.

Cenk Erdem
http://twitter.com/#!/thecenkerdem

 

 

 

Cazkolik.com / 25 Haziran 2012, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.