Seksenlerden bu yana jazz-fusion gitarın Grammy ödüllü büyük ustası Frank Gambale 20 Mart akşamı Salon konseri öncesi arkadaşımız Cenk Akyol`un sorularını yanıtladı.

Seksenlerden bu yana jazz-fusion gitarın Grammy ödüllü büyük ustası Frank Gambale 20 Mart akşamı Salon konseri öncesi arkadaşımız Cenk Akyol`un sorularını yanıtladı.

Dinlediğiniz müzik Frank Gambale`nin Nunzio`s Near isimli çalışmasıdır.


Frank Gambale kimdir: 20 Mart akşamı Salon sahnesinde izleyeceğimiz Frank Gambale 1958 Avustralya doğumlu günümüzün jazz-rock kökenli en önemli fusion gitaristlerindendir. Guitar Institue Of Technology okulunu Yılın Öğrencisi Onur Ödülü` derecesiyle bitiren Gambale kısa sürede kurduğu grubun ardından ilk stüdyo albümünü `Brave New Guitar` ismiyle 1985 yılında yayınladı. Aynı yıl `jazz rock` kemanın dünyaca ünlü Fransız müzisyeni Jean-Luc Ponty ile dünya turnesine çıkan ünlü müzisyen kısa süre sonra, aynı yılın sonunda Chick Corea Elektric Band grubuna dahil oldu ve ekiple gerçekleştirdiği kayıtlar ve konserler kadar  yine aynı dönem Steve Smith`in VitaI Information`ı ile de (ve halen) albümler yayınlamaya, konserler vermeye devam ediyor. Aşağıda okuyacağınız röportajda Gambale`yi ülkemizde en iyi tanıyan isimlerin başında gelen arkadaşımız Cenk Akyol sanatçının son otuz yıllık gelişimini yakından takip etmenin yanısıra gitar tekniğine getirdiği yenilikleri ve müzikal değişimini de izliyor.


Frank Gambale: "Müziği seviyorum, gitarımı

seviyorum ve tüm bunlarla uğraşırken en mutlu

insan benim..."

Cenk Akyol: ‘Grubu ilk duyduğumda davulsuz da fusion mu olurmuş’ dedim kendi kendime. Bunu düşünmeme sebep Alain Caron gibi bir bas gitaristin olduğu bir grupta insan davulcunun kim olacağını merak ediyor ama böyle düşünürken, piyanist Otmaro Ruiz ile önümüzdeki konserin o kadar da elektrikli olmayacağını anladım fakat yine de konserin neye benzeyeceğini bilemiyorum. 20 Mart akşamı bizi nasıl bir konser bekliyor?

Frank Gambale: Grupla beraber yaptığımız, ilk Natural High, ikincisi Natural Selection olan iki albümden parçalar çalacağız. Bu projeyi beraberce ve özellikle davulsuz yapmaya karar verdik. Davul olmadan enstrümanlar daha temiz duyuluyor, swing`i ortaya daha iyi çıkıyor, ayrıca sanki davul varmışçasına funky elektriği var. Aslına bakarsanız, seyirciler her gösteriden sonra davulun olmadığını farketmediklerinden bahsediyorlar.

Cenk Akyol: Son yıllarda nereye yetişeceğinizi şaşırmış gibisiniz; Return To Forever`da Al Di Meola ve Bill Connors`dan sonra gruba cuk oturacak isimdiniz bence de. Turnenin çok başarılı geçtiği yayınlanan (Mothership Returns) konser albümünden belli oluyor. Vital Information ile de bağınızı koparmadınız. En azından beraber kliniklere çıkıyorsunuz. Eşinizle Soulmine isimli bir vokal caz projeniz de var. Bu aralar önceliğiniz hangisi?

Frank Gambale: Gerçekten önceliklerle uğraşmıyorum, tüm bu projelere vakit ayırmaya çalışıyorum. Herşeyi taze tutan, müziğin bu denli çeşitliliğini, seviyorum. Müziği seviyorum, gitarımı seviyorum ve tüm bunlarla uğraşırken en mutlu insan benim. Bir tek seyahat kısmından o kadar da hoşnut değilim işimin.

Cenk Akyol: Virtüözlerin en büyük sorunları çalgıcılıklarının, müzisyenliklerinin önüne geçmesi olsa gerek, böyle bir ikileminiz var mı ?

Frank Gambale: Hayır!

Cenk Akyol: Yılın büyük bir bölümünü enstitüler ve konserlerde geçiriyorsunuz, Konserler daha heyecanlı olsa da seçilmiş ve müzik delisi gençlere tecrübelerinizi aktarmak da hoş olsa gerek. En çok sorulan soru hangisi? (eşsiz Sweep Picking tekniğiniz olsa gerek?)

Frank Gambale: Çok fazla soru geliyor ama bir çoğu Sweep Picking, müzik teorisi ve müzik piyasası konuları çevresinde dolanıyor. Seminerlerde tavsiyelerimi direk olarak müzisyenlerle paylaşmaktan çok hoş. Sanırım bir zamanlar onların bulunduğu konumdan şu anda benim bulunduğum konuma nasıl geldiğimi anlatmanın, anlamalarını sağlamanın ve onlara yardımcı olmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Cenk Akyol: Bir de şunu öğrenmek isterim, bu tür kliniklerde hangi tip soruların sorulmasını istersiniz? Sanırım çoğunlukla seçilen amplifikatörler, pedallar, gitarları haddinden fazla konuşmak müzik yapmanın önüne geçtiğini düşünüyor musunuz? Yoksa müziğin yazılması ile müziğin çalınması eş değer ölçüde mi?

Frank Gambale: Müziğin kendisi ve besteleme, düzenleme gibi şeylerin daha ilginç ve önemli olduğunda hem fikirim. Modern müzik alet edevatları benim çok fazla ilgimi çekmiyor çünkü ortalıkta o kadar çok kaliteli cihaz var ki artık neyi kullandığının eskisi kadar bir önemi kalmadı. Mühim olan o araçlarla ne elde ettiğin!

Cenk Akyol: Birkaç kez Türkiye`ye geldiniz, Bunlardan bir tanesi Vital Information ile yaklaşık on sene önceydi. Ben de izleme şansına erişmiştim ve çok iyi bir performanstı. Avrupa ve Kuzey Amerika dışına çıktığınızda değişik müzikler keşfettiğiniz oluyor mu ?

Frank Gambale: Farklı ülkelere gittiğimde kulağımı daima açık tutarım ve çoğunlukla birileri gelip, `şunu, şunu dinlemiş miydin` diye sorar ve ben de onlara `ver bakalım şu CD’leri, can kulağıyla dinlerim` derim. Yakında görüşeceğiz, İstanbul`a tekrar gelmeyi gerçekten istiyorum özellikle de Vital Information ile. En kısa zamanda görüşmek dileğiyle...

Cenk Akyol
cenkakyol@cazkolik.com

Cazkolik.com / 19 Mart 2013, Salı

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.