Dilek Sert Erdoğan: Bu albüm Türkiye`nin ilk soul albümü

Dilek Sert Erdoğan: Bu albüm Türkiye`nin ilk soul albümü

Dilek Sert Erdoğana göre yeni albümü Moments sadece an`ları resmeden bir çalışma değil, an`ların içindekini de bize gösteren bir kayıt. Hayata dair amacı olan, isteyen, mücadele eden, kalbine kulak veren birinin `soul` albümü. "An"ların sıcak samimi ve içimize yer edeceğini düşündüğüm ve bizleri de kendi anlarımız ile buluşturacağına inandığım Moments albümü hakkında Dilek Sert Erdoğan ile röportajımızı yapmadan evvel, Radyo Cazkolik stüdyolarında neşeli ve samimi radyo programımızı da gerçekleştirdik.

 

Dilek’i tanımaktan son derece mutlu olduğumu söylemem gerek. Güzel enerjisi ile belli ki hem kendisine hem de etrafindaki sevenlerine sevgisini saçıyor ve içinden geldiği gibi `kendi‘ gibi bir şeyler oluyor.

 

Sevgili Dilek Sert Erdoğan’ı öncelikle bu güzel albümünden dolayı kutluyorum ve sohbetimize başlıyoruz.

 


 

 

Dilek Sert Erdoğan: Bu albüm Türkiye’de yayınlanmış ilk `soul` albümü

 

 

Leyla Diana: Sevgili Dilek, yeni albümün hayırlı olsun ve tüm evrene ulaşsın :) Seninle yaptığımız radyo programında da söylediğin gibi bu bir `kadın` albümü diyorsun. Albümün ilk parçası "It’s Hard To Be A Woman“ ile de aslında çok şey ifade ediyorsun. Kadın albümü oluşunu biraz açmanı istersem neler söyleyebilirsin ve Türkiye’de kadın olmanın zorluklarına biraz senin gözünden bakarsak neler görürüz?

 

Dilek Sert Erdoğan: Kadın olmak dünyanın hiçbir yerinde çok kolay değil, öte yandan Türkiye kendine has bir muhafazakarlığı olan bir ülke. Örneğin kadınlar üst düzey yönetici, akademisyen, bankacılık gibi sektörlerde oran olarak Avrupa ülkelerine göre daha üstün bir konumdayken, normal, sıradan günlük yaşantı içinde kadının varlığını olması gerektiği şekilde hissedemiyoruz. Oysa ki kadının yaşam içindeki yükü çok ağır ve bu albüm ayakları yere basan, mücadele eden sıradan kadınların mücadelesini destekleyen bir albüm. Ama sadece kadın albümü tanımlaması yapıp erkeklere de haksızlık etmeyelim. Onlar için de zorluklar var elbette?

 

Leyla Diana: Belki yukarıdaki soruyla da bağlantılı olabilir bu soracağım; sen aslında zor olanı başaran bir kadın statüsündesin. Hem anne, hem eş hem de sanatçı kişiliğin ile böylesine bir albümü ortaya çıkartmanda seni zorlayan etkenler oldu mu? Olmadıysa bu işin sırrı ne?

 

Dilek Sert Erdoğan: Ben hiç bu açıdan düşünmedim. Çünkü bu içgüdüsel bir durum. Hayatta bir amacınız olmalı ve o amaç doğrultusunda ilerlemelisiniz. Amacınızın büyük ya da küçük olması önemli değildir, çok istemeli, odaklanmalı ve mücadele etmelisiniz. Bu bir sır mı bilmiyorum ama benim tam olarak yaptığım bu?

 

Leyla Diana: Albümünün özelligi ne? Caz kategorisinde olmadığını söylesen de aslında yer alacak bundan da eminim ama biraz değinir misin bu konuya?

 

Dilek Sert Erdoğan: Bu albüm Türkiye’de yayınlanmış ilk ’soul’ albümü olma özelliğini taşıyor. Caz albümü değil derken standard bir caz albümü olmadığını kastettim aslında. Caza ait öğeleri içinde barındırıyor, neticede bu müziğin orijini caz. Ama yabancı bir dilde Türkiye’de yapılmış bir ilk olması açısından çok önemli benim için. Albümdeki tüm söz ve müzikler -biri hariç- benim kalemimden ve kalbimden çıktı. İlle de kategorize etmek gerekirse en doğru tanım‚ ’Soul’ olacak hem müzikal anlamda hem de kelime anlamında.

 

Leyla Diana: Albümünün oluşumu birikimi, kimlerle çaliştığın ve ortaya çıkışıyla ilgili neler söylemek istersin?

 

Dilek Sert Erdoğan: Ben çekmecesinde gerekli gereksiz yüzlerce şarkı biriktiren bir müzisyen değilim. Söylemekten hoşlanmayacağımı hissettiğim bir şarkıyla hemen vedalaşırım. Uzun zamandır yazıyorum ama ilk kez bu albümle yazdıklarımı paylaşmaya karar verdim. Eskiler de var içlerinde çok taze olanlarda. Yaptığım herseye Genco (Arı) yeniden can verdi. Çok severek keyifle çalıştık. Gitarda Bilal (Karaman), basta Caner Üstündağ, davulda Derin Bayhan... Hepsi müthiş... Ve elbette çok sağlam nefesler var Şenova Ülker, Bulut Gülen, Çağdaş Oruç, Barış Yazıcı ve perküsyonda William Cardoso. Girdik, çaldık ve söyledik. Beş günde kaydettik albümü. Pre-production sağlam olunca post-production çok kolaylaşıyor. An’larımızı kaydettik o yüzden Moments albümün adı. Nasıl hissediyorsak o anlarda o şekilde çaldık ve kaydettik. Kes, yapıştır, kopyala durumu olmadı, en saf haliyle bıraktık.

 

Leyla Diana: 15 günde en çok satanlar arasında albümünü görmek nasıl bir duygu ve ikinci baskıya bu kadar kısa sürede ulaşması sende neler hissettirdi?

 

Dilek Sert Erdoğan: Elbette ki çok mutlu etti. Ben bu albümle ilgili beklentilerimi düşük, ümidimi yüksek tuttum ve yanılmadığımı görmek beni çok mutlu etti. Alternatif ve popüler birbirine zıt kelimeler olsa da bu albümün popüler olma yolunda ilerleyişini izlemek çok keyifli.

 

Leyla Diana: Albümün içeriği kadar aslında kapak tasarım ve işin görsel kısmı dediğimiz noktadaki albenisi de satışları etkileyen bir nokta. Bu konuda söylemek istediklerin neler?

 

Dilek Sert Erdoğan: Bu çok subjektif bir bakış açısı bana göre. Ancak şunu söyleyebilirim ki içtenlikle yapılmış bir çalışma. Kapakta yer alan kadının tam olarak beni yansıtması en dikkat ettiğim konuydu. Pozitif, neşeli ve fotoşopsuz. Çünkü kapaktaki ve sokaktaki hallerin tutarlı olması lazım.? Bunun dışında ilk bakışta tamamen yabancı bir CD görüntüsüne sahip albümün altında yazan uzuuuunn Dilek Sert Erdoğan ismi de insanlarda merak uyandırıyor, duyuyorum..Uzun yıllar Amerika’da yaşayan şeklinde başlayan cümleler duyuyorum. Kim çıkardı bunu bilmiyorum ama bu doğru değil, iş ve ziyaret dışında bir bağlantım yok, %100 Türküm ve buraya aitim.

 

Leyla Diana: Yeni, dumanı üstünde çıkan Moments albümünde sana başarılar dilerken, söyleşimize katıldığın için Cazkolik adına sana çok teşekkür ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum. Senin eklemek istediğin şeyler var mı?

 

Dilek Sert Erdoğan: Yaptığım iş insanların hayatlarında küçücük bir kıvılcım bile çakarsa bu benim için büyük bir mutluluktur. Müziğin dili evrensel ve insanın kendini en saf şekilde ifade etme biçimi. Ben bildiğim yoldan ilerleyerek dokunabildiğim her kalbe dokunmaya çalışacağım hep. Çok teşekkür ediyorum, sevgiyle kalın.

 

Leyla Diana

 

Cazkolik.com / 23 Mayıs 2013, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Mine Kalkan Ayan
    23 Nisan 2013 Perşembe 12:07

    Röportaj çok özlü ve tatmin edici bir seviyede doğrusu. Dilek S. Erdoğan çok güzel bir ses, kendisini kutluyorum ve başarılar diliyorum. Dinlediğimiz parça da mükemmeldi doğrusu. Sevgili Leyla, seni de, bizlere her zamanki gibi bir güzellik sunduğun için ve bu değerli sesleri dinlettiğin için, teşekkürler ediyorum.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Beyza Diler
    24 Ekim 2013 Perşembe 12:34

    Çok başarılı ve her yönüyle kaliteli, heyecan verici bir iş çıkmış. Sanatçının röportajdaki samimiyeti, donanımı ve tevazusu ise her türlü takdiri hak ediyor.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.