Endülüs müziklerini flamenkoyla sarmalayarak deniz kokulu sığınaklar yaratan Chambo ile konuştuk.

Endülüs müziklerini flamenkoyla sarmalayarak deniz kokulu sığınaklar yaratan Chambo ile konuştuk.

Chambao`nun röportaj geçen son albümü "10 Anos Around The World" isimli albümünü Cazkolik Shop`tan satın alabilirsiniz.


Endülüs müzikleriyle elektronik müziği buluşturan ve şarkılarında flamenkodan, tangoya birbirinden farklı türleri kendilerine özgü bir tarzla harmanlayan Chambao, 2002 yılında yayınladıkları “Flamenco Chill” isimli ilk albümlerinden beri dünya müziğinin en başarılı gruplarından biri olmayı sürdürüyor. Ekip, 10. yıllarını kutladıkları dünya turneleriyle 12 Kasım’da İş Sanat’ta.

Kariyerlerinde 10 yılı geride bırakan Chambao, Akdeniz müziklerini farklı tarzlarla buluşturmakla kalmıyor, dünyaca ünlü yıldızlarla yaptıkları kayıtlarla da büyük ilgi görüyor.

İsmini İspanya’nın güneyinde, Malaga’da, çatısı palmiye yapraklarından ya da bambulardan yapılan ve ahşap sopalarla desteklenen kumsal barakalarından alan Chambao’nun müzikleri de sanki hayatın tüm yoruculuğundan koruyan deniz kokulu bir sığınak gibi…

Chambao’nun şarkılarına yeniden hayat verdiği ve Sony Music etiketiyle yayınlanan albümleri “10 Anos Around The World”, 2 CD olarak bizde de satışta. Albümde grubun şarkılarına ünlü dj’lerle remixler ve ayrıca Cesaria Evora’dan, Lila Downs’a, Ricky Martin’den, Estrella Morente’ye kadar birbirinden ünlü yıldızlarla düetler yer alıyor. Chambao’nun sesi ve şarkı yazarı La Mari ile müziklerini, geride bıraktıkları 10 yılı, yeni albümlerini ve 12 Kasım konseri öncesi İstanbul’u konuştuk.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove


La Mari: "İstanbul ve semazenler bana Endülüs`ü

çağrıştırıyor..."

Cenk Erdem: Müziklerinizde flamenkoyu farklı yollarla sunmaya çalıştığınızı söylüyorsunuz; peki flamenkonun en çok hangi özelliklerini koruyorsunuz?

La Mari: Aslında Chambao olarak özünde flamenkodan çok Endülüs müzikleri yapıyoruz diyebilirim. Birçokları gibi ben de flamenko hayranıyım ama kesinlikle yaptığımız müzikler Akdeniz’de, Endülüs’te, Malaga’da hergün soluğunu aldığımız toprakların köklerini alıyor…

Cenk Erdem: Şarkı sözlerinizde fazlasıyla sosyal meselelere de değiniyorsunuz ama gerçekten şarkıların dünyayı değiştirebileceğine inanıyor musunuz?

La Mari: Bir iddiada bulunmaya niyet ederek değil, sadece düşündüklerimi yazarak söylüyorum, her zaman içimde ne varsa ifade ediyorum. Kimi zaman Cebelitarık Boğazı gerçeğini (yıllardır olup bitenleri), ve kimi zaman hislerimi, aşkı, düşlerimi anlatıyorum…Ya da kimi zaman isteyen herkesin dilediği gibi hissedip, dilediği yere çekebileceği sözleri.

Cenk Erdem: 2009 sonlarında iklim değişimi konusunda bilinçliliği artırabilmek için Patagonya’da Perito Moreno buzullarına seyahat ettiniz; peki verdiğiniz seyircisiz konser size neler hissettirdi?

La Mari: Plak şirketinin fikriydi ve doğaya, yeryüzüne ve bazen tehlikeli olabilen insanlığa sembolik olarak şarkı söylemekten ibaretti. Karşı konulmaz ve gerçekten uçsuz bucaksız eşsiz bir doğal güzelliğin içinde ufacık hissetmek harika bir deneyimdi.

Cenk Erdem: Müzik kariyerinizde 10 yılı geride bıraktınız; sizce yıllar içinde kendinizi bir sanatçı olarak ifade edişinizde neler değişti?

La Mari: Chambao 2009 sonlarında bir ara verip 2012 ortasında yeniden dönmüş oldu, belki çok uzun bir ara olmadı, müzik dinleyerek, konserlere giderek, hayat hakkında biraz daha fazla öğrenerek zaman geçirdim.Sanırım bu sürecin sözler ve müzikler üzerinde de etkisi oldu, aslında öyle çok düşünmeden kendiliğinden gelişti. Chambao’nun özü kendi müzikleri daha fazlası değil.

Cenk Erdem: Müzikteki 10.yılınızı kutlarken çıkardığınız son albümünüzü bize nasıl tarif edersiniz?

La Mari: 10 yılın Chambao hitleriyle 2 CD’den oluşan “10 Years Around The World” albümünü yayınladık. Birinci CD için Nneka, Lila Downs, Javier Ruibal gibi konuk sanatçıların katkılarıyla şarkılarımızı yeniden kaydettik ve ikinci CD için de ünlü isimlerle ve onların müzikleriyle yaptığımız düetleri koyduk. Yeni versiyonlar yeni bir formda yeniden hayat buldular, herbir sanatçının kendi tarzıyla ve keyif alarak şarkılara verdiği farklı havayı görmek çok heyecanlıydı. Sonuçtan çok memnunum ve umarım benim hoşuma gittiği kadar dinleyenlerin de hoşuna gider, bu albümü Chambao dinleyenlere bir teşekkür olarak hazırladık.

Cenk Erdem: Bir önceki stüdyo albümünüzün misafirlerinden biri de efsanevi Kübalı piyanist Chucho Valdes olmuştu; sırada başka sürpriz isimlerle de projeleriniz var mı?

La Mari: Chucho Valdes, Joemi Carmona ve Carles Benavent ile birlikte konuk olmuştu. Benim için birlikte çalışmak harika bir deneyimdi ve şarkıyı daha da güzelleştirerek verdikleri hava büyük bir keyif oldu, bence albümün cevheriydi. Beraber çalışmakla çok iyi hissedebileceğim başka isimlerle de biraraya gelmek isterim, ama bilemezsiniz…

Cenk Erdem: Şimdiye kadar Latin süperstar Ricky Martin’den, dünya müziği efsanesi Cesaria Evora’ya kadar birçok ünlü isimle çalışmış oldunuz ama dünyaca ünlü bir pop yıldızıyla da çalışmayı seçseydiniz kim olsun isterdiniz?

La Mari: Gerçek şu ki, kimle çalışmak isterdim şu ara söyleyemem çünkü bahsettiğim “10 years Around The World” projesi üzerinde son 1 yıldır çalışırken zaten birlikte çalıştığım birçok isim oldu ve hepsinden çok keyif de aldım. Zaman belki bana yine başka sanatçılarla da işbirliği şansı verebilir, ama genelde şu aralar pek üstünde durmuyorum.

Cenk Erdem: Müzikleriniz şehir yaşantısının kargaşasından kaçış gibi de hissettiriyor; peki siz günlük hayatın stresinden uzaklaşabilmek için neler dinliyorsunuz?

La Mari: Tarifiniz için çok teşekkürler! Ben de çoğunlukla günlük hayatın stresinden kaçmak için kırsal yerlere, deniz kenarına kaçıyorum, Toumani Diabaté’den Mercan Dede’ye ve Nithin Sawhney’e kadar elime geçen müzikler ve keyif için seyahat ediyorum, kimi zaman da seyahatlerde elime geçen, çok hoşuma giden ve hiç bilmediğim müzikler keşfediyorum.

Cenk Erdem: İstanbul’a ilk kez 5 yıl önce gelmiştiniz, bu kez 12 Kasım’da yepyeni şarkılarınızla sahnede olacaksınız; ilk ziyaretinizden İstanbul’la ilgili aklınızda en çok neler kaldı?

La Mari: Çevremdeki herkesin sevgi dolu ve ne kadar sempatik olduğunu hatırlıyorum, bayıldığım yemeklerinizi de hatırlıyorum. İstanbul bana Endülüs’ü de çağrıştırıyor ayrıca semazenleri de biliyorum…Çok sevdiğim iki tane Mercan Dede albümü de aklıma geliyor! Ülkenizle ilgili çok güzel anılarım da var ve müziklerimizi paylaşmak üzere davet edildiğimiz için şükran duyuyorum.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove

Cazkolik.com / 03 Kasım 2013, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.