Wim Wenders`in filminde başrol oynayan dünyanın en iyi fado şarkıcılarından Teresa Salgueiro ile konseri öncesi Cenk Erdem konuştu.

Wim Wenders`in filminde başrol oynayan dünyanın en iyi fado şarkıcılarından Teresa Salgueiro ile konseri öncesi Cenk Erdem konuştu.

Dinlediğiniz müzik sanatçının "Lisboa" isimli şarkısıdır.


Bu konsere bilet almak için lütfen tıklayın.


Henüz 17 yaşında ünlü Wim Wenders filmi Lizbon Hikayesi’ndeki başrol oynayan ve dikkatleri çeken, Portekiz’in uluslararası arenadaki en ünlü gruplarından Madredeus’un sesi olarak milyonlar satan Teresa Salgueiro, kariyerinde çeyrek asırı geride bırakırken, kendi şarkılarını yazdığı ilk albümü “O Misterio” ile hayalini kurduğu müzikleri yapıyor. Fadoyu aşan ve gelenekselle yeniyi buluşturan şarkılara can veren otantik sesi ve yorumuyla ilk kez 20 Mart’ta İş Sanat sahnesine çıkıyor.

José Carreras, Caetano Veloso, Angelo Branduardi gibi meşhur isimlerle işbirliği yaparak kaydettiği "Obrigado" albümü ile büyük çıkış yakalayan Teresa Salgueiro, “O Mistério” albümünü şiirsel, aydınlık hissi uyandıran ve gölgeler de taşıyan bir albüm olarak tarif ediyor. Dünya müziğinin en yetenekli şarkıcılarından biri olarak eleştirmenlerin bol bol övdüğü Teresa Salgueiro, Portekiz geleneğini, İstanbul’a çok benzettiği Lizbon’u ve 20 Mart’ta İş Sanat sahnesine getiriyor. Teresa ile kariyerini, müziklerini, Madredeus’la uzun soluklu macerasını ve İstanbul’u konuştuk.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove


Teresa Salgueiro: "Son geldiğimde bembeyaz bir

şehir olarak hatırladığım İstanbula bu kez kendi

şarkılarımla geliyorum."

Cenk Erdem: Kariyerinizde 25 yılı geride bıraktınız, geçmişe dönüp baktığınızda neler hissediyorsunuz?

Teresa Salgueiro: Özetlenemeyecek kadar uzun bir yol aldım ama her zaman müziğe olan tutkum ve aşkım yanımdaydı. Müzikle büyümüş oldum ve çok iyi müzisyenlerle çalışarak kendimi geliştirme şansı da yakaladım ama aslında hiç planlamadan, aklımda bile yokken kendimi müziğin içinde bulmuştum ve dönüp baktığımda çok doğru seçimler yaptığımı hissediyorum.

Cenk Erdem: Son albümünüz “O Misterio” için ilk kez şarkıların tüm sözlerine ve müziklerine imza atmış oldunuz, peki kendi şarkılarınızı yazmak için neden bu kadar beklediniz?

Teresa Salgueiro: Lise döneminde bir yandan flüt ve piyano dersleri de alıyordum ama aklımda şarkı söylemek gibi fikir yoktu, şarkı söylemek hoşuma da gidiyordu ancak profesyonel olarak şarkı söyleyeceğim de hiç aklımdan geçmiyordu. Madredeus’un vokalist seçmelerine de öylesine girmiştim ama yolumu tamamen değiştirdi, tüm bu dönemlerde olağanüstü müzisyenlerle çalışarak bir şarkıcı olarak kendimi geliştiriyordum, kendi şarkılarımı yazmanın henüz zamanı değildi.

Cenk Erdem: Peki son projenizin tüm o senelerden sonra yeni bir başlangıç olduğunu söyleyebilir miyiz?

Teresa Salgueiro: O seneler boyunca Madredeus’un başarısı hem bizim için hem de Portekiz için bir ilkti ve ben de kendimi turnelerin, konserlerin, albüm kayıtlarının ve çok büyük bir maceranın içinde bulmuştum. 20 yıldan sonra Madredeus’tan ayrılıp ilk kez kendi müziklerimi yapmaya başladığımdan beri yepyeni bir yolculuk içine de girmiş oldum diyebilirim.

Cenk Erdem: Peki tüm söylediklerinizle son albümünüzün müziklerini nasıl tarif ediyorsunuz?

Teresa Salgueiro: Müziklerim için çok daha kişisel ama Portekiz’in köklerinden beslenen müzikler diyebiliriz. Hem köklerimize, hem Portekiz’in birbirinden farklı kültürleri barındıran geleneksel müziklerine bağlı şarkılar hem de yeni bir müzik diyebiliriz… Albümüm füzyon ama akustik referansları da buluşturan bir tarz olarak özetlenebilir.

Cenk Erdem: 25 yaşında Wim Wenders’ın meşhur “Lizbon Hikayesi” filminde başroldeydiniz, sizin için bir dönüm noktası sayılabilir mi?

Teresa Salgueiro: Wim Wenders olağanüstü bir sinemacı ve Lizbon Hikayesi için Madredeus’un müziklerini kullanmak isteyince o sırada üçüncü albümümüzü hazırlıyorduk ve eski şarkılarımız yerine Madredeus’un yepyeni müziklerini kullanmasını teklif ettik. Böylece hem filmin müzikleri hem de albümümüz için kayıtlara girmiş olduk ve bizim için müthiş bir fırsat oldu.

Cenk Erdem: Madredeus Portekiz’den çıkan en ünlü gruplardan biri ve ekibe katıldığınızda sadece 17 yaşındaydınız, peki şimdiki müzikleriniz yine Madredeus’un etkilerini de taşıyor mu?

Teresa Salgueiro: Madredeus’la çalıştığım yıllar boyunca çok iyi müzisyenlerle hem bir şarkıcı olarak kendimi geliştirebildim hem de benim için de şarkılar yazıldı. Ancak tüm birikimlerimle artık kendi şarkılarımı ifade etmek istediğim bir dönemdeyim ve şarkılarımın çok daha aydınlık hissettiren, şiirsel ama ayrıca gölgeler de taşıyan şarkılar olduğunu söyleyebilirim…

Cenk Erdem: Eleştirmenler size dünya müziğinin en yetenekli şarkıcılarından biri olarak gösteriyorlar, peki sizin favorilerinizi sorsam?

Teresa Salgueiro: Bana kalırsa Brezilyalı Marisa Monte çok özel bir şarkıcı, hem çok kendine has bir tarzı var, hem de kendi bestelerini yapıyor, üstelik albümlerinin prodüktörlüğünü de kendi üstleniyor. Tam bir sanatçı ve gelenekselle yeniyi buluşturan çok özel bir tarzı var. Norah Jones ve U2‘yu da çok seviyorum.

Cenk Erdem: Peki bir Portekizli şarkıcı olarak, günlük hayatınızda fadonun ve portekiz müziklerinin yeri?

Teresa Salgueiro: Fadoyu bugüne taşıyan ve dünya müzikleri arasında özel bir yer kazandıran tek isim Amalia Rodrigues. Fado geleneği bugünkü yerini Amalia Rodrigues’e borçlu. Çok özel bir sesi var ve fadoyu başkalaştıran ve dünyaya ulaştıran da onu o kendine has yorumu. Portekiz’in müziklerini devleştiren çok özel başka isimler de var. Zeca Afonso ve Carlos Paredes de Portekiz’in en büyük isimleri.

Cenk Erdem: İstanbul’da 20 Mart’ta konser veriyor olacaksınız, İstanbul hakkında en çok neler biliyorsunuz?

Teresa Salgueiro: Sanırım İstanbul’a en son geldiğimde 2005 senesiydi ve konser için gelmiştik, çok hızlı bir ziyaretti ve İstanbul’u gezmeye bile fırsatım olmamıştı. Üstelik çok iyi hatırlıyorum her yer bembeyazdı, kar yağıyordu. Fotoğraflarda gördüğüm İstanbul bana Lizbon’u çağrıştırıyor, köprüleri, boğazı bana Lizbon’u hatırlatıyor ama hiç gezemedim tek hatırladığım beyaz bir İstanbul. Kendi şarkılarımla ilk kez geliyorum ve şehri tanımayı çok istiyorum.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove

Cazkolik.com/ 12 Mart 2014, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.