Levent Öget son konserleri öncesi Evrim Demirel ve Kudsi Ergüner`le konuştu

Levent Öget son konserleri öncesi Evrim Demirel ve Kudsi Ergüner`le konuştu

Levent Öget, 17 Mart 2014 akşamı Cemal Reşit Rey konser salonundaki konserleri öncesi Kudsi Ergüner ve Evrim Demirel ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdi.

 


 

 

Kudsi Ergüner: "Caz bugün öyle bir platform haline geldi ki artık herkes bu platform içerisinde yer alabiliyor"

 

 

Levent Öget: İyi akşamlar.

 

Evrim Demirel: Merhaba, hoş geldin.

 

Levent Öget: Bu kısa söyleşi için konsere çok az bir süre kala kabul ettiğiniz için teşekkürler, izninizle birer soru sormak istiyorum.

 

Kudsi Ergüner: Caz ile ilgili soruları beyefendiye sorun.

 

Levent Öget: Pekala, Sevgili Evrim, konsere çok az bir zaman kaldı, son albümünden (Ada) sonra şimdi grubun ve Kudsi Ergüner ile Cemal Reşit Rey’de bir konsere hazırlanıyorsunuz. Bir ön çalışma sonrası hem sen hem de Sayın Ergüner Türk Müziğinden oldukça yararlanan bir yapı içinde bir buluşmayı hedefliyorsunuz gördüğüm kadarıyla. Bu gece dinleyici neler beklemeli ya da bu gece bu konseri göremeyenler ‘ne kaçırdık’ diyeceklerdir?

 

Evrim Demirel: Bir kere kesin olan bir şey var ki bir deneyim kaçırdılar. Çünkü burada bugün bir dünya müzisyenini ağırlıyoruz. Evet, Türk Müziği tabanlı olabilir ama o artık dünyaya mal olmuş başka bir sanatçı ve herkesten başka türlü bir bakış açısı geliştirmiş. Ben de özellikle bunun için çalışmak istemiştim kendisiyle. İşin gerçeği yeni bir şey çıkacağını biliyordum. Yalnızca bir prova yaptık ama prova değil mesele, önemli olan zihinlerin uyuşması ve öyle bir uyuşma da ben biliyorum ki var zaten. Bakalım; iyi bir sonuç çıkacağını düşünüyoruz.

 

Levent Öget: Peki, sen albümünden sonraki süre içinde iki büyük etkinliğe katıldın, biri Uluslararası İstanbul Caz Festivali ve diğeri Uluslararası Akbank Caz Festivali.

 

Evrim Demirel: Geçen yıl, yine burada da bir konser gerçekleştirdik. O zaman misafir sanatçı yoktu, yalnızca biz dördümüz Ensemble olarak vardık.

 

Levent Öget: Evet, şimdi ise böyle büyük bir müzisyen ile böyle bir yöne doğru arayış içerisindesin. Ensemble ve senin fikirlerin nereye doğru gidecek?

 

Evrim Demirel: Açıkçası ben de bilmiyorum nereye gideceğini. Bir yere doğru gidiyor ve bu yönü hem kestirmek hem belirlemek çok kolay değil. Ancak benim beslendiğim bir şey var ki o da caz, Türk Müziği ve çağdaş müzik. Bu üç alandan besleniyorum ve bu alanlar içerisinde olan müzisyenler de bu projelere bir şekilde katkıda bulunuyorlar. Onlar da projeyi bir yerinden çekip başka bir yere doğru götürüyorlar. İşte belki bu noktada da sözü Kudsi Ergüner’e bırakmak gerekir.

 

 

Levent Öget: Kudsi Ergüner’i en son yıllar önceki ortak projeniz olan Kesişme’de piyanist-besteci Fazıl Say ile birlikte izleyebilmiştim.

 

Kudsi Ergüner: Evet, çok uzun yıllar öncesindeydi.

 

Levent Öget: Evet uzun yıllar geçti ve siz dünya çapında bir yıldız olarak bu uzun yıllar içinde pek çok projenin içinde bulundunuz. Evrim Demirel’i artık caz müzisyenleri de dahil olmak üzere bir müzisyen olarak tanıyorlar ve onun çalışmalarını heyecanla bekliyorlar. Siz bu buluşmadan neler bekliyorsunuz, neler söyleyebilirsiniz.

 

Kudsi Ergüner: Bizim Evrim ile tanışmamız aşağı yukarı on yıl öncesine dayanıyor. Onunla bir caz müzisyeni ve bestecisi değil de bir çağdaş müzik bestecisi olarak tanıştım. Amsterdam’da çağdaş müzik bestecileri için gerçekleşen bir konserdeki orkestrada yer almıştım. O zaman gördüm ki Evrim’in besteleri diğer bestelere göre bizim zevkimize daha çok uyuyordu. Bugün caz deniler konuyu ise artık herkesçe bilinen caz standartları üzerine koymamamız gerekiyor. Caz bugün öyle bir platform haline geldi ki artık herkes bu platform içerisinde bir yer alabiliyor. Tabii bu yer alışın da bir de spontane olması yani doğaçlama kabiliyeti olan müzisyenlerle birlikte olması gerekiyor. Her ülkeden müzisyen, Çinli’ si Japon’u bu platform içinde, işte o açıdan bakıldığında da sadece bir tek müzikler değil burada müzisyenler de buluşuyor. Yani değişik zevkler de buluşmuş oluyor. İşte bu da çok önemli bir konu, çok özür dilerim bence o yüzden bunu ‘caz’ diye isimlendirmemek gerekiyor. Çünkü...

 

Evrim Demirel: Buna ben de katılıyorum.

 

Kudsi Ergüner: Çünkü cazın standart bir yapısı var ama modern caz artık gelişe gelişe dünya müziğinin de bir platformunu oluşturdu. Tabii ‘dünya müziği’ denilen konuda da iki şey var, biri kitsch füzyonlar var. Bir şeyin içine bir udu koyup caz ya da ‘füzyon, yeni bir müzik oldu’ deniliyor. Burada sadece entrüman değil yani bir renk değil besteler var, Evrim’in yazdığı eserler var. O eserler bizim için bir doğaçlama platformu. Geleneksel bir iki eser de var ki tabii onlar da birer doğaçlama platformu. Biz geleneğe uyacağız diye bir çaba içinde de değiliz. Biz onları da şu anki zevklerimize, birbirimizin zevklerine uygun bir şekilde yeniden yorumlamaya çalışıyoruz. Bence müziği biraz daha geniş görmeliyiz.

 

Levent Öget: Peki, bu gece kategori yok diyorsunuz anladığım kadarıyla ve farklı denemeler yapacaksınız.

 

Kudsi Ergüner: Evet... Benim içinde iyi bir deneyim olacak bu yüzden beni davet ettiği için Evrim’e de teşekkür etmek istiyorum.

 

Levent Öget: Peki çok teşekkürler bu kısa görüşme için ve iyi bir konser sizlere.

 

Evrim DEMİREL: Teşekkürler Levent Öget. Sağ ol...

 

Fotoğraf için sevgili Leyla Diana`ya çok teşekkür ederiz.

 

Levent Öget

 

Cazkolik.com / 19 Mart 2014, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Levent Öget

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.