Cenk Erdem, Pedro Almodovar`ın kadınlarından Luz Casal ile konuştu.

Cenk Erdem, Pedro Almodovar`ın kadınlarından Luz Casal ile konuştu.

Pedro Almodovar’ın “Yüksek Topuklar” filmindeki unutulmaz “Piensa En Mi” yorumundan beri sadece İspanya’da değil tüm Avrupa’da ve özellikle Fransa’da herkesin yorumuna ve zarafetine hayranlık duyduğu Luz Casal tıpkı ismi gibi ışıl ışıl Akdeniz şarkılarıyla altı yıl aradan sonra ‘Almas Gemelas’ ismini verdiği yeni albümüyle kaldığı yerden devam müzik yolculuğuna devam ediyor. Casal yepyeni şarkılarını 21 Nisan’ akxamı İstanbul’da ilk kez Cemal Reşit Rey sahnesinde söylüyor olacak.


Müzik dünyasının ünlü EastWest stüdyoları, Los Angeles’ta kaydedilen albümde Casal Portekizce, Fransızca ve İtalyanca şarkılar da söylüyor. Albümün prodüksiyonunu Casal’la daha önce de birlikte çalışan Fransız prodüktör Renaud Letang ve Javier Monforte’nin üstleniyor. Son albümünün bizdeki ilk röportajını gerçekleştirirken, hem yeni şarkılarını, hem Casal’ın kendi favorilerini hem de İspanya’ya çok yakın hissettiği ve kahve keyfini de çok sevdiği İstanbul’u konuştuk.


Cenk Erdem


Yeni çalışmam "Alma" tam bir Akdeniz albümü...



Cenk Erdem: 6 yıllık bir aradan sonra “Almas Gemelas” yepyeni albümünüz, nasıl bir albümle geri dönüyorsunuz?


Luz Casal: Albüm duygularıyla, hisleriyle, fikirleriyle, arzuları ve amaçlarıyla benim için bu dönemin özel bir günlüğü gibi. Aynı zamanda da bende hayranlık uyandıran müzikleri yansıtıyor.


Cenk Erdem: Eleştirmenler son çalışmanızın şimdiye kadar yaptıklarınız içinde uluslararası markete en çok hitap eden albüm olduğunu söylüyorlar, siz “Alma” albümünüzü öncekilerle nasıl kıyaslarsınız?


Luz Casal: Dört dilde şarkı söylemek şüphesiz bu albümü uluslararası bir hale getiriyor. Aynı zamanda daha önceki 13 albümümde kullanılmamış olan orijinal ritimler ve sesler de böyle bir çeşitlilik ve etki yaratıyor.


Cenk Erdem: Fransızca, İtalyanca ve Portekizce şarkılar söylediğinize göre aslında tam bir Akdeniz albümü olmuyor mu?


Luz Casal: Kesinlikle. Üç tane Bossa Nova kaydetmiş olmama rağmen bir akdeniz havası ve kıvraklığı olduğuna inanıyorum. Özellikle İtalyanca ve Fransızca şarkılarla “Alma” tam da bir Akdeniz albümü.


Cenk Erdem: Albümde efsanevi Brezilyalı caz piyanistlerinden ve besteci Eumir Deodato dört düzenleme birden yapmış, sizce Deodato ‘nun şarkılarınıza dokunuşu nasıl bir fark yaratıyor?


Luz Casal: Daha önce boleroya bir övgü albümü olarak hazırladığım “La Pasion” albümünde de çalışmıştık ve hem düzenlemelerin zenginliği hem de albümün gördüğü ilgi açısından inanılmaz bir tecrübe olmuştu.
Eumir Frank Sinatra, Björk, Antonio Carlos Jobim’le gibi ünlü isimlerle gerçekleştirdiği çalışmalarından da öyle doğallıkla bahsediyor ki. Tam bir usta!


Cenk Erdem: Sizce yeni albümünüzde hala o çok sevilen meşhur “Piensa En Mi” yorumunuz gibi öne çıkacak yorumunuz hangi şarkıyla olur?


Luz Casal: Bana kalırsa kendi şarkılarımdan en çok “Si Pudiera”yı öne çıkarırım. Ödünç aldığım şarkılar arasında da “Mi Sono Innamorata di te” parçasını dinlemeniz lazım, açıkçası söylerken de müthiş bir zaafım var.


Cenk Erdem: İstanbul’a daha önce de gelmiştiniz ve yeni şarkılarınızı ilk kez 21 Nisan’da Cemal Reşit Rey‘de söylüyor olacaksınız; İstanbul’un en çok nesini sevmiştiniz?


Luz Casal: İstanbul’da hoşuma giden öyle çok şey var ki! Yemek hoşuma gidiyor, tatlılarınız ve mutfağınızın lezzetleri, özellikle kahve… Şehrin, günlük hayatın susmayan sesi … Pek çok eski binanın mimarisi de çok güzel. Aslında İstanbul’da tüm bu güzel duygularla evden uzakta olmanın verdiği duygular ve İstanbul’a çok yakın hissetmenin verdiği keyif de birbirine karışıyor.


Cenk Erdem


Cazkolik.com / 10 Nisan 2014, Perşembe


BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Erdem

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.