Müzikte 40 yılın ardından veda konserleri veren İspanyol diva Paloma San Basilio ile Cenk Erdem konuştu.

Müzikte 40 yılın ardından veda konserleri veren İspanyol diva Paloma San Basilio ile Cenk Erdem konuştu.

Bir Akdeniz Romansı; Paloma San Basilio

40 yıllık kariyerini büyük bir veda turnesiyle sonlandırmaya hazırlanan ve Latin Müzik Akademisi`nin “Yaşam Boyu Başarı” ödülünü kucaklamış İspanya’nın ünlü divası Paloma San Basilio, 25 Nisan’da İstanbul İş Sanat’ta, Türkiye’de ilk kez konser verecek.

Şov dünyasına ilk adımını 1975 yılında “Siempre en Domingo” adlı televizyon programıyla atan ve aynı yıl “Sombras” isimli ilk albümünü kaydeden İspanyol yıldız Paloma San Basilio, 1997 yılında şöhreti yakaladığı “Donde Vas” albümünden bugüne kadar otuzdan fazla albüm yayınlamış.

Seksenlerde Madrid‘te gişe rekorları kıran Evita müzikalindeki meşhur Eva Peron rolüyle süperstarlığa yükselen Paloma, sonraki yıllarda Puerto Rico’da, başladığı “Evita” turnesi büyük ilgi görüp Amerika ve Güney Amerika turneleriyle devam edince, neredeyse İspanyolca konuşulan bütün ülkelerde bilinen bir yıldız haline gelmiş.

Doksanlarda Paloma’nın şöhreti ardı ardına çıkardığı albümlerle perçinlenirken, Plácido Domingo ile Miami Arena`da 16 bin kişiye ve 1996’da, José Carreras ile Bogota Stadyumu`nda 30 bin kişiye verdiği konserler sanatçıyı latin dünyasının en ünlü yıldızlarından biri haline getirmiş.

İkibinerde de meşhur “My Fair Lady” müzikaliyle hızını kesmeyen diva, Bernard Shaw’un ünlü “Pigmaleón" adlı oyununun müzikal adaptasyonunda da aylarca kapalı gişe oynamış. Şöhretler Kaldırımı`nda el izi de bulunan İspanyol diva Paloma San Basilio son 10 yıldır ayrıca resim yapıyor ve ilk sergisini açmış bile.

Ayrıca, İspanya’nın en ünlü gazetelerinde de tıpkı bizim diva Ajda gibi yazıyor. İstanbul’u daha önce fotoğraf çekimleri için gezen Paloma San Basilio 25 Nisan’da ilk konserini vereceği İstanbul için benim için sihirli bir kelime ifadesini kullanıyor. Paloma San Basilio ile 40 yıllık müzik kariyerini, büyük sükse yaptığı Evita karakterini, latin müziklerinin yarattığı duyguları ve İstanbul’u konuştuk.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove


Paloma San Basilio: "Müzikte geçirdiğim kırk yılın

ardından zaman geçirmek istediğim sevdiğim

başka şeyler de var..."

Cenk Erdem: Başarılarla dolu çok uzun bir kariyeriniz var ama hiç de hırslı olmadığınızı söylüyorsunuz, peki, bir şarkıcı olarak kendinizi nasıl tanımlarsınız?

Paloma San Basilio: Yaratıcı, çalışkan ve mükemmelliyetçi olduğuma inanıyorum. Fakat benim için daha önemli olan tüm duygularımı dinleyiciye geçirmek. Hiçbir zaman mesleğime bir yarışma gözüyle ya da bir rekabet duygusuyla bakmadım.

Cenk Erdem: Kariyerinizde neredeyse 40 yılı geride bıraktınız ve şimdi veda turnesindesiniz, ama yine de müziğe veda etmek zor değil mi?

Paloma San Basilio: Benim için insan hayatının farklı dönemleri var ve başkalarının da kendini geliştirebilmesi ve yetiştirebilmesi için yer vermek gerekiyor. Sanırım hayatımın 40 yılını müziğe vermiş olmak, tatmin olmam ve şükran duymam için oldukça yeterli, ama hayatta resim gibi, yazmak gibi seyahat etmek ya da ailemle ve arkadaşlarımla zaman geçirmek gibi sevdiğim başka şeyler de var.

Cenk Erdem: Peki size müzikte en çok neler ilham veriyor?

Paloma San Basilio: Şarkıda melodi gerçekten çok önemli ve aynı şekilde sözlerin arkasındaki hikaye de önemli. Ama kendi adıma bir şarkının müziğinin bana verdiği his, sözlerin de ötesinde daha da önemli geliyor.

Cenk Erdem: Evita ve My Fair Lady gibi efsanevi müzikallerdeki oyunculuğunuzla da çok yönlü ve güçlü bir sanatçısınız, sizce de şarkıcı olmak biraz oyunculuk da gerektirmiyor mu?

Paloma San Basilio: Benim için müzisyenlik oyunculuk yeteneği kadar önemli. İşin gerçeği şarkıcılıkta da hikayeler anlatıyorsunuz. Benim için bir şarkıcıyı ve aktrisi ayırmak çok zor. Karşılıklı fayda sağlayan bu ilişki sanatçıya izleyici ile daha derin düzeyde iletişim kurabilmesi için yardımcı da oluyor.

Cenk Erdem: Sahnede bir başka güçlü kadın Evita olarak deneyimizi bize nasıl tarif edersiniz?

Paloma San Basilio: Güçlü kişilikleri olan karakterleri seviyorum. Benim için canlandırmak zor olmadı çünkü kadının toplumda çok önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum. Toplumda kendilerine ait bir alan isteyen ve hakları için mücadele eden kadınları temsil etmeyi seviyorum, çünkü ben de öyleyim.

Cenk Erdem: Latin müzik dünyasının süperstar isimlerinden birisiniz, peki Latin müziklerde siz en çok çeken?

Paloma San Basilio: Ahenk, hissettirdiği atmosfer, müzikalite, ritim ve hisleri son derece güçlü bir duyguyla ifade edişini seviyorum.

Cenk Erdem: Plácido Domingo ve José Carreras gibi efsanevi isimlerle birlikte çalıştığınız halde beraber sahne almak isteyebileceğiniz başka kimler olabilir?

Paloma San Basilio:
Kariyerim boyunca İspanya’dan ve İspanya dışından çok tanınmış harika sanatçılarla sahne aldım, ama hepsi kendiliğinden gelişti. Takdir ettiğim isimlerle yine çalışmak isterim ama bu benim için bir hedef de değil. Şimdiye kadar olanlar da hiçbir zaman süslü bir pazarlama çalışması değillerdi ve daha çok müziğin güzelliğini sanatçı arkadaşlarımla da paylaşmış oldum…

Cenk Erdem: Peki yıllarca önce katıldığınız kariyerinizdeki o meşhur Eurovision Şarkı Yarışması gecesini hangi duygularla hatırlıyorsunuz?

Paloma San Basilio: Kariyerimin ilk dönemlerinde katılmıştım ve aslında genel olarak yarışmalardan ve rekabetten hoşlanmayan biri olarak benden pek de beklenmeyecek bir hareketti. O zamanlar büyük İspanyol şarkı yazarlarından Juan Carlos Calderon ‘la bir albüm kaydediyorduk ve o sırada İspanyol televizyonundan Eurovision şarkı yarışmasında İspanya’yı temsil etmemizi teklif ettiler. Oldukça ilginç bir deneyimdi.

Cenk Erdem: Bir yandan da Madrid ve Seville ‘de bir ressam olarak ilk serginizi açmışsınız, ne kadar zamandır resim yapıyorsunuz?

Paloma San Basilio: Çocukluğumdan beri resim yapmayı çok seviyorum ama son 10 yıldır İspanya’nın güneyindeki evimin verdiği ilhamla çok daha fazla odaklandım diyebilirim. Akrilik esaslı boya kullanıyorum ve soyut resimler yapıyorum.

Cenk Erdem: Bir şarkıcı ve aktris olarak ayrıca El Mundo ve ABC gibi İspanya’nın en prestijli gazetelerinde yazıyorsunuz, köşelerinizde neler hakkında yazıyorsunuz?

Paloma San Basilio:
Çevremde olup bitenler hakkında ve sosyal meselelerle ilgili yazmayı seviyorum, ayrıca bazen sadece aklıma gelenleri ya da çok yoğun hissettiğim her ne varsa yazıyorum.

Cenk Erdem: İstanbul’da daha önce fotoğraf çekimleri için bulunmuştunuz ve tarihi mekanlarını da gezmişsiniz, peki İstanbul denildiğinde aklınıza ilk neler geliyor?

Paloma San Basilio: Benim için İstanbul kültürel zenginliklerle dolu sihirli bir kelime. Bana kalırsa en iyi Doğu ve Batı füzyonu ve daha çok bilmek ve tadını çıkarmak istediğim bir ülkenin şehri.

Cenk Erdem: 25 Nisan’da İstanbul’da İş Sanat’ta, Türkiye’de ilk kez sahne alıyor olacaksınız, peki izleyicilere ne gibi sürprizleriniz var?

Paloma San Basilio: Sanatımı Türkiye’deki dinleyicilere taşıyabilme fırsatı bulduğum için çok heyecanlıyım. Ne gibi sürprizler yaptığımı bilmek istiyorsanız, konserime mutlaka gelin.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove

Cazkolik.com / 24 Nisan 2014, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.