Arkadaşımız Sami Kısaoğlu, Burhan Öçal ile yeni projesi "Musica Caravanserai" üzerine konuştu.

Arkadaşımız Sami Kısaoğlu, Burhan Öçal ile yeni projesi "Musica Caravanserai" üzerine konuştu.

Müzikal türler bağlamında bir

durak noktası; Burhan Öçal ile

"Musica Caravanserai"

üzerine.

Bulutların soluk alıp veren bir akordeon gibi açılıp kapandığı bir İstanbul gününde Beyoğlu’ndan Boğaziçi’nin en güzel semtlerinden birine uzanıyorum. Dar sokakların birbirine kesiştiği, bir zamanlar üzüm bağlarıyla meşhur Büyükdere semtinde yüzyıllık binaların arasından geçerek dik bir yokuşu tırmanıyorum. Eski bir Rum evi olan 5 katlı ahşap binanın kapısını çaldığımda perküsyon sanatçısı Burhan Öçal karşılıyor beni. Usta perküsyonist ile 8 Mayıs akşamı Babylon sahnesinde İstanbul prömiyerini yapacak olduğu yeni projesi “Musica Caravanserai”ı konuşmak üzere buluşuyorum. Boğaz manzarasına karşı yeşil çaylarımız demlenirken sohbetin girizgahını yapıyor Burhan Öçal. Bu proje ile herşeyden önce yeni bir ses, yeni müzikal renkler yakalamak istediğini dile getiyor. Doğu ve Batı uygarlıklarından farklı kültürlerin müzikal renklerini, kendi müzikal perspektifinden geçirerek yeni bir sound oluşturmak istediğini dillendiyor usta perküsyoncu. Tıpkı Selçuklu’nun hayatın onlarca farklı bileşenini barındıran devasa ölçekteki kervansarayları gibi bu çalışmanında müziğin onlarca farklı türünü kucaklayan bir proje olmasına özen gösterdiğini anlatıyor. Sanatçı sohbetimizin değişik duraklarında sıkılıkla “Musica Caravanserai” ile bu mimari yapılar kompleksinin sahip olduğu kültürel çeşitliliği müziğinde yansıtmak istediğinin altını çiziyor.

* * *

“Musica Caravanserai” gerek repertuar anlamında gerekse kadrosunda barındırdığı müzisyenler bakımından bir buluşma noktası. Türk müziği sanatçıları ve caz müzisyenlerini aynı sahnede bir araya getiren proje kapsamında Şenova Ülker (trompet), Ozan Musluoğlu (Kontrbas), Uraz Kıvaner (Piyano), İstanbul Oriental Ensemble’dan Volkan Gümüşlü (Keman-Viyola) ve Trakya AllStars topluluğundan Serkan Mesut Halili (Kanun) yer alıyor. Grubun repertuarı ise yüzyıllar, coğrafyalar ve müzikal stiller arasında farklı keşiflere ışık tutuyor. Burhan Öçal ve saz arkadaşlarının seslendirecek oldukları isimler arasında Osmanlı müziğinin en önemli bestecilerinden Buhurizade Mustafa Itri ve Tanburi Cemil’in yanı sıra cazın kilometre taşı isimleri Dave Brubeck (Blue Ronda A Turk & Take Fave) ve Dizzy Gillespie (A Night in Tunisia) de yer alıyor. Sözü geçen caz standartlarını 5/4’lük 9/8’lik ve 5/8’lik gibi Türk müziğine özgü ritimler barındırdığı için repertuarlarına eklediklerini dile getiren Burhan Öçal’ın konser kapsamında dinleyicileri için hazırladığı müzikal sürprizlerden biri de Mısır müziğinin önemli bestecilerinden Muhammed Abdulvahab’ın bir sirto eserine yer verecek olması. Türk klarnet müzisyeni Barboros Erköse’nin de anısına “Abdulvahab Bolero” isminde bir beste yaptığı Abdulvahab’ın sirtosunu önce özgün halinde sonrasında ise kendi düzenlemeleri ile çalacaklarını anlatan sanatçı performans boyunca birçok solonun da dinleyicileri beklediğini müjdeliyor.

* * *

Bu yaz Stuttgart’daki Open Air Festival’in de konuğu olacak olan “Musica Caravanserai” cazın özgürlükçü doğaçlamalarını Funk, HipHop gibi güncel müzik türleriyle ve Doğu`nun müzikal renkleriyle birleştiriyor. İlerleyen günlerde Burhan Öçal’ın bestelerinin ve konuk sanatçıların da katılımlarıyla farklı sulara yelken açacak olan bu proje 8 Mayıs Perşembe akşamı saat 21:30’da Babylon sahnesinde.

Sami Kısaoğlu
Müzikolog

Cazkolik.com / 07 Mayıs 2014, Çarşamba

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.