21. İstanbul Caz Festivali Özel: Dün gece sonrası artık yeni bir perküsyon kahramanımız var; Zohar Fresco.

<span style="color: rgb(183, 33, 38);">21. İstanbul Caz Festivali Özel:</span> Dün gece sonrası artık yeni bir perküsyon kahramanımız var; Zohar Fresco.

Dün gece (3 Temmuz 2014, Perşembe) 21. İstanbul Caz Festivali`nin maraton konserlerinden birini yaşadık. Tam üç saat sahnede rafine cazın en iyisini dinledik ama doymadık. Dün gece bir de yeni bir perküsyon kahramanımız oldu; Zohar Fresco. Bu harika adamla arkadaşımız Burak Sülünbaz bir hafta kadar önce güzel bir söyleşi gerçekleştirdi ama konser öncesi bu bölümde aynı ekipten Leszek Mozdzer`in röportajını yayınladığımız için Fresco bu sabaha kaldı. Bir açıdan iyi ki kalmış. Başta dün gece bu harika üçlüyü izleyen şanslı cazseverler olmak üzere şimdi herkes artık Fresco`ya daha yakından bakacak.


Zohar Fresco; "Türkiye

kökenliyim, İstanbul’da

büyük bir ailem var ve

kökenlerimle her zaman

gurur duyarım"

Burak Sülünbaz: Birlikte oluşturduğunuz müziğin kimyasını çok seviyorum. Polska albümünden önce sizi iki güzel albümde daha birlikte dinledik, 2005`de yayınlanan "The Time" ve 2006`da yayınlanan “Between Us and the Light”, piyano bas ve perküsyonun üç virtüözün biraraya gelerek yarattığı çok güçlü bir bileşen olarak meydana gelen albümler bunlar. Önce Lars Danielsson’un bestelerinin ağırlıklı olduğu bir repertuvarla çıktınız yola daha sonra sizin bestecilik yönünüzde albümlerde kendini hissettirmeye başladı. Bu üç albüm arasında ne tür konseptüel farklar yarattınız?

Zohar Fresco: Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. Bence bu üç albüm arasındaki fark yaşamımız. Yıllar geçtikçe müziğimiz hakkında daha da bilgi sahibi olduk ve aramızdaki dostluk pekişmiş oldu bunu müziğimizde hissetminiz mümkün.

Burak Sülünbaz: Grup üyelerinin rollerini nasıl tanımlarsınız ve grubunuz dünya müziği, caz ya da folk veya klasik müzik arasında nerede yer alıyor?

Zohar Fresco: Grubumuz soy isimlerimizden oluşuyor, kurallarımızdan biri, birbirimizi dinlemek ve birlikte çalmak. Müziğimiz çoğunlukla doğaçlamalardan oluşuyor, bu da her konserimizi kendine has ve biricik kılıyor, tabii ki biz hep kalbimizi açık tutarak, birlikte çalmayın insanlarla müziğimizi paylaşmayı başarabildikçe bu böyle devam edecek. Sanıyorum bu trio bahsettiğimiz üç türün yani caz, klasik ve yöresel müziğin tam arasında.

Burak Sülünbaz: Müziğinizi nasıl yaparsınız? Önce bestelerinizi bir araya getirip içinden mi seçersiniz yoksa bir kişi müzikleri yaparken siz ona eşlik mi edersiniz?

Zohar Fresco: Üçümüzde beste yapıyoruz. Sonra birlikte çalıp dinliyoruz ve bizim kimyamıza en uygun bestelerimizi kendi müziğimize uyarlıyoruz. (Cazkolik notu: Dün gece konser esnasında Leszek Mozdzer hangi parçanın kimin bestesi olduğunu mutlaka belirtiyordu)

Burak Sülünbaz: Bildiğim kadarıyla kökenleriniz İstanbul`a uzanıyor. Türkiye hakkında ne hissediyorsunuz ve Türkiyenin üzerinizde etkileri nelerdir?

Zohar Fresco: Evet Türkiye kökenliyim, İstanbul’da büyük bir ailem var. Türkiye kökenlerimle her zaman gurur duyarım. Türk kültürü, müziği, yemekleri dili ve buna benzer şeyleri çok severim ve (röportajın yapıldığı gün itibariyle) gelecek hafta Türkiye’de sahnede olacağım için çok mutluyum. Türk müziğinin üzerimde hissedilir bir etkisi var, bunu davul tekniğimde ve vokal seslerimde rahatça hissedebilirsiniz.

Burak Sülünbaz: Kendinize has tekniğiniz gruba çok iyi uyum sağlamış. Polska projesinde Polonya`nın en yetenekli piyanistlerinden Leszek Mozdzer ve gelmiş geçmiş en iyi kontrabasçılardan Lars Danielsson ile birlikte çalıyorsunuz. Başarınız bu kombinasyonla zaten garantiydi. Bu müzikal birliktelik nasıl doğdu ve müzikal yolculuğunuzdaki bir sonraki adım ne olacak?

Zohar Fresco: Kariyerimdeki bir sonraki nokta solo albümüm olacak, önümüzdeki yıl tamamlanmasını hedefliyoruz. Yeni albüm yayınlandıktan sonra tanıtım turnesinde olacağım. Tüm bestelerin bana ait olduğu, perküsyon ağırlıklı bir albüm olacak ve albümde bana bir akerdiyon ve bir kemençe sanatçısı eşlik edecek.

Burak Sülünbaz: Bildiğim kadarıyla genç müzisyenlere yardım konusunda her zaman açıksınız ve onların gelişimi için atölye çalışmalarıyla onlara yardımcı olmaya çalışıyorsunuz. Bu, tecrübeli bir müzisyenin bir anlamda misyonu olmalı bana göre. Genç müzisyenleri yetiştirme konusunda ne söylemek istersiniz veya onlara bir öneriniz olur mu?

Zohar Fresco: Öncelikli düşüncem bana göre müzik hepimize aittir. Bu müzikal yaşantının içinde olma şansı yakaladığım için, insanlarla müziğimi paylaşabildiğim için, onların bu güzel dünyaya katılmasına yardımcı olabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum.

Burak Sülünbaz: Konseriniz Istanbul Caz Festivali`nin ana etkinliklerinden biri olacak ve duygu dolu ve her zamanki gibi dinamik olacağı kesin. Bize sahneye koymak için neler getiriyor olacaksınız?

Zohar Fresco: Bu konser benim için de duygu dolu olcak, yanımda güzel hislerimi ve bol bol sevgi getireceğim. Konsere gelen herkes ile sevgimi ve müziğimi paylaşabilmek için elimden geleni yapıyor olacağım.

Burak Sülünbaz: Cazkolik okurlarıyla bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.Harika bir performans bizi bekkliyor olacak.

Zohar Fresco: Çok iyi bir konser olacağını düşünüyorum ve insanlar bizden çok güzel şeyler alacaklar.

Burak Sülünbaz

Cazkolik.com / 04 Temmuz 2014, Cuma

Zohar Fresco: "Yes my roots are from Turky, I still

have a very big family in Istanbul."

Burak Sülünbaz: I love this combination you, Leszek Mozdzer and Lars Danielsson before "Polska" album we have listened to you in two beautiful projects "The Time"project in 2005 and "Between us and the light" in 2006, very powerful combination with piano, bass and percussion, the three virtuso get together playing mostly Lars Danielsson`s compositions in the first project than your compositions came after that, what are the conceptual differences between "the Polska" and "The Time" and "Between Us and the Light" where is "Polska" idea comes from?

Zohar Fresco: I am very happy you like this music. I think the different between this three albums are the life time.. After years we all getting more information more music and more friendship, that you can hear in music.

Burak Sülünbaz: How do you define the roles of each members of the group? And what is Mozdzer , Fresco and Danielsson group is located in world music or jazz music or folk music or classical music?

Zohar Fresco: This group called by our last name, one of our roles is to listen to eachother and then play together. Our music is based on improvisations, every concert is different, in that case we are always coming with open heart and love to play together and share this music with people. I think this trio is located somewhere between all this three genres.

Burak Sülünbaz: How do you make music? You write music and choose the right tunes in all this music or one of the member compose it and others are contribute?

Zohar Fresco: Three of us composing, then we play it all together and then we are choosing the best compositions for this specific trio. Piano, bass, percussion.

Burak Sülünbaz: I know your roots comming from Turkey, how do you feel about Turkey and how does Turkish music has an influence on you.

Zohar Fresco: Yes my roots are from Turky, I still have a very big family in Istanbul. I love the Turkish culture, music, food, language ect. I am proud of my Turkish roots. So I am very happy to come there and preform next week. I have a big Turkish music influence in my music. You can hear that by my drum and vocal sounds.

Burak Sülünbaz: Your unique percussion style perfectly fit to this band also in Polska Project you are working with one of the most talented Polish pianist Leszek Mozdzer and one of the most talented jazz basist of all time Lars Danielsson ,Your success is garanteed with this combination ofcourse. How this relationship, "the first meeting" started and where is your musical journey going to? What will be the next?

Zohar Fresco: My next spot will be my solo album, hopefully will be out next year. After it will be then I`ll preform with it too. In my album will be all original compositions by me, The compositions are based more on the percussion side, using drum, vocal and another two musician, accordion and kemanche.

Burak Sülünbaz: As far as i know you love always open for helping young musicans and developing their skills for this reasons you are making some workshops and training the young percussionists. This is an important mission of an experienced musican, what do you want to say about edication process of younger generation of musicans, what is your recommendation for them?

Zohar Fresco: First, I believe that music is belong to all of us. I feel lucky that I can take pert in this music world, and share with people my style of music / drumming and let them join to this wonderful music world.

Burak Sülünbaz: Your concert will be one of the main event of Istanbul Jazz Festival. Your concert has full of emotion and as powerful as it can be always.What will you bring with you to the stage. Can you give some information please.

Zohar Fresco: Also for me this concert is with full of emotion, I`ll try to bring with me good feeling and lots of love. I`ll do my best to share it with all of the people how will come to our concert.

Burak Sülünbaz: I really hope that it will be great concert and people can get something from us. See you in Cemal Resit Rey Concert Hall on 3th of July.

Burak Sülünbaz

Cazkolik.com / July 4, 2014

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.