21. İstanbul Caz Festivali Özel: Yılda bir kez geliyorum ama Türkiye`de cazın sevildiğini biliyorum diyen Danilo Perez`le konseri öncesi sohbet ettik.

<span style="color: rgb(183, 33, 38);">21. İstanbul Caz Festivali Özel:</span> Yılda bir kez geliyorum ama Türkiye`de cazın sevildiğini biliyorum diyen Danilo Perez`le konseri öncesi sohbet ettik.

21. İstanbul Caz Festivali`ni okurlarımız dünyaca ünlü isimlerle yaptığımız röportajlarla hatırlayacak. Geçtiğimiz Cuma yeni bir caz mekanı olarak selamladığımız İstanbul Erkek Lisesi bahçesinde harika bir konser veren "Işığın Çocukları"ndan Danilo Perez`le konser öncesi özel söyleşi yapmıştık. Gerçi söyleşiyi yeni yayına giriyoruz ama konserden önce gerçekleşmişti. Bunu önemle hatırlatmak isteriz.

Önemli not: Bu söyleşi Cazkolik yazarlarının ortak sorularıyla gerçekleşmiştir. Röportajın gerçekleşmesi için adeta bir prodüktör gibi çalışan sevgili Burak Sülünbaz`a çabaları için teşekkür ederiz.

Cazkolik.com


Danilo Perez" "Hatırladığım

en iyi hatıra Berklee`de

öğrenciyken dinlediğim büyük

besteci ve piyanist Aydın Esen`dir."

Foto: Selçuk Polat

Cazkolik: İstanbul`a hoşgeldiniz, ilk bu soruyla sohbetimize başlamak istiyorum çünkü sizi daha çok fotoğraflarınızdan tanıyoruz. Fotoğraflarınızda her zaman güler yüzlü dinamik, enerjik birisiniz. Gerçekte de kendiyle barışık, mesleğini ve müziği seven biri misiniz?

Danilo Perez: Müziği seviyorum ve müzik yapabildiğim için kutsanmış durumdayım. Mutlu bir evliliğim ve üç mükemmel çocuğum var. Ailem en büyük ilham kaynağım.

Cazkolik: Babanıza karşı özel bir sevginiz olduğunu biliyoruz. Bazen “Babamla müzik yapabilme imkanı bulabildiğim için minettarım diyorsunuz. O da bir şarkıcı, eğitmen ve orkestra şefi. Onunla aranızda nasıl bir ilişki var, bir baba oğul olarak ve bir meslektaş olarak.

Danilo Perez: Babamla her durumda çok sıcak bir iletişimim var, onunla her zaman bir arkadaş gibi olmuşuzdur ve onu derinden severim.

Cazkolik: Müzik eleştirmenleri sizin Pan-Amerikan müziğinize övgüler yağdırıyor. Son albümünüz Panama 500`de 1500`lerde yaşamış kaşif Vasco Nunez de Balboa‘ya ithafen bir parçada var. Albümünüzü Türkiye‘de henüz dinleme şansı bulamadık ama ilk ağızdan sizden öğrenmek isteriz.

Danilo Perez: Panama 500 Pasifik Okyanusunu yeniden keşfetme üzerine bir yolculuğu amaçlayan bir projedir. Kolonizasyon döneminde İspanyolların, yerli Kızılderililerin, kölelerin Atlantik`ten Pasifik`e yolculukları sırasında karşı karşıya geldikleri farklı zorluklarlı yakalamaya çalışır. Bu parça temel olarak, caz, Pan-Amerikan folklor ve klasik müziği birleştiren benim üç boyutlu müzik diye adlandırdığım bir kavrama dayanmaktadır. Geleneksel Panama folklor müziği ve Kuzey Amerika Blues ve benim klasik müzik, caz ve Pan-Amerikan folklorik geçmişimle içselleştirilmiş, armonik dilimle harmanlanmış doğaçlamalarım arasında melodik referanslar var. Panama 500 albümünün kaydının sonunda dinleyiciyle insanlar arasında geçmişten atalarımıza, hikayelerimize müziğimize saygı ve onur duyduğu bir geleceğe ışık tutmasını istiyorum.

Cazkolik: Kendi müziğinizde Latin Amerikan Folk, blues ve hatta Orta Doğu sesleri birbirleriyle harmanlanmış. Dünyaya yukardan baktığınızda hep aynı coğrafi kuşağın çizgisini mi takip ediyor bu müzikal karışım. Çok uzak ülkeler olsak da müzikal bağlarımız var mı?

Danilo Perez: Çocukluğumdan beri dünyanın tüm müziğine çoğunlukla aşinayım. Bu yüzden Panama`da büyümüş olduğum için mutluyum, coğrafik konumu ve Panama Kanalı`nın dünyanın çoğunun kültürleri ve insanları üzerinde çok büyük etkisi var.

Cazkolik: Panamanın müzikal mirası nedir? Panama hakkında daha detaylı fikir sahibi olmak isteyen Türk dinleyicisine ne dinlemesini tavsiye edersiniz? Türk müzik zevki hakkında bir fikriniz var mı?

Danilo Perez: Akordiyon müziğinde Osvaldo Ayala, Ulpiano Vergara, Sammy y Sandra, vokalde Tano Mojica, Pille Collado ve Miguelito Rivera ve salsa müzikte Ruben Blades. Ben Türkiye`de klasik ve halk müziğinin çok güçlü olduğunu biliyorum. Yılda bir geliyorum ve cazın sevildiğini farkettim. Hatırladığım en iyi hatıra Berklee`de öğrenciyken dinlediğim büyük besteci ve piyanist Aydın Esen’dir.

Cazkolik: Panama ile ilgili bir soru daha, bildiğimiz kadarıyla Panama caz Festivali`nin de yöneticisisiniz, festivale büyük emeğiniz var, turneler ve albümlerden festival işlerine nasıl zaman ayırıyorsunuz?

Danilo Perez: Eşim Patricia Zarate, Panama projelerimi yönetiyor, ben sanat yönetmeniydim o da icra direktörü. Ayrıca, eğitim gönüllüleri için yoğun bir enerji ve kaynak yatırımı yaptık.

Cazkolik: Türkiye`de sizi daha önce hep Wayne Shorter`ın grubunda dinledik, Shorter`ın sizi dinler dinlemez grubuna davet ettiği doğru mu? Bir efsane olan Wayne Shorter ile 10 yıldan fazladır birlikte çalıyorsunuz, nasıl bir ilişkiniz var, sizin gözünüzde Shorter nasıl biri?

Danilo Perez: Beni Dizzy Gillespie ile çalarken izlemiş. Wayne babam gibi oldu artık, birlikte müzik yaparken çok eğleniriz daha da önemlisi hayatın her yönüyle ilgili sohbet etmekten hoşlanırız, filmler, boks, müzik ve bilim kurgudaki sosyal değişimler hakkında sohbetler ederiz. O benim hayatımda çok büyük bir ilham kaynağıdır.

Cazkolik: Ben Street ve Adam Cruz ile farklı bir trionuz daha var ve bir yerde okuduk müziğinizi öngürelemez (very unpredictable) olarak tanımlıyorsunuz, bu üçlüyle nasıl bir müziğiniz var?

Danilo Perez: Ben müziğin her yönüyle doğaçlama yaptığımızı ve oracıkta oluşturmak olduğunu söylemek istemiştim.

Cazkolik: Mr. Perez, bu da son sorumuz olsun, 4 Temmuz gecesi sizi "Children of the Light Trio olarak izleme imkanımız olacak. Aynı zamanda ekibin diğer üyeleri de oldukça harika ve tanınan isimler. Size şunu sormak istiyorum, Shorter`sız müziğiniz nasıl olacak?

Danilo Perez: Wayne Shorter ilham demektir fakat aynı zamanda yanımızda orjinal besteler de getiriyoruz. Kompozisyon ve doğaçlamanın [comprovising] karışımından oluşan bu yerçekimsiz ortamın bizi nereye götüreceğini hep beraber göreceğiz.

Cazkolik: Okuyucularımız için sorularımıza verdiğiniz içten cevaplardan ötürü çok teşekkür ederiz.

Danilo Perez: Müziğime gösterdiğiniz ilgi için ben teşekkür ederim ve Cazkolik okurlarına en iyi dileklerimi sunarım.

Cazkolik.com / 07 Temmuz 2014, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.