24. Akbank Caz Festivali Özel: Polonyalı caz piyanisti Marcin Masecki ile Burak Sülünbaz konuştu.

<span style="color: rgb(183, 33, 38);">24. Akbank Caz Festivali Özel:</span> Polonyalı caz piyanisti Marcin Masecki ile Burak Sülünbaz konuştu.

26 Ekim akşamı Akbank Sanat sahnesinde 24. Akbank Caz Festivali kapsamında konserini izleyeceğimiz Polonyalı caz piyanisti Marcin Masecki ile arkadaşımız Burak Sülünbaz festival kapsamında özel bir söyleşi gerçekleştirdi. Müziğini tarzlar arası tanımlamamız doğru olacak genç ve başarılı piyanistin müzik hayatında caz temel bir yer tutsa da başta klasik olmak üzere Hip Hop`dan tutun tanımlanması güç avantgart eğilimlere uzanan yelpazede müzikleri merakla takip ederek dinamik iç duygusunu canlı tutan bir müzisyen Marcin Masecki. Bu yıl daha önce Pera Müzesi`nde bir konser veren Masecki, İstanbullu cazseverlerle Adam Mickiewivz Enstitüsü`ne bağlı dijital platform culture.pl ile festivalin işbirliği sayesinde ikinci kez buluşmaya hazırlanıyor.


Marcin Masecki: "Genç caz müzisyenleri yetkin

ama yaratıcı olmakla ilgilenmiyor. Bu

yüzden caz, giderek klasik müziğe benziyor."

Burak Sülünbaz: Yaklaşık altı ay önce sizi İstanbul Pera Müzesi`nde Scarlatti`nin eserlerini yorumladığın solo piyano bir performansta izlemiştim ve çok etkilenmiştim. O zamandan bu zamana neler değişti?

Marcin Masecki: Diğer başka şeyler dışında trap müzikten (Southern Hip Hop`da denen, doksanların başında Amerika`nın güney eyaletlerinde ortaya çıkan agresif söz ve müzikleriyle ünlü bir müzik tarzı) oldukça etkilenmeye başladım. Benim müziğimde bilincim dışında etkili olmaya başladı. İki yeni solo albüm kaydettim. Bir tanesi Beethoven’ın son üç piyano sonatı ve diğeri ise benim kendi Mazurka’m. İkincisinde Scarlatti projesiyle aynı ruh devam ediyor.

Burak Sülünbaz: İki farklı projeniz var; The Warsaw Orchestra of Recreation ve Paris Tetris bu projeler devam ediyor mu?

Marcin Masecki: The Warsaw Orchestra of Recreation devam ediyor. Yönetimi yön değiştirdi. Birkaç yıl önce ben yönetmekteydim. Şu anda Lado ABC‘den diğer başka üyeler yönetmekte. Birlikte en son Macio Moretti‘nin küratörlüğünde Frank Zappa‘nın parçalarını yorumladığımız bir çalışma yaptık.

Burak Sülünbaz: Geçen sefer klasik müzik ve caz içindeki pozisyonunu konuşurken kendini klasik müzikte daha iyi hissettiğinden bahsetmiştin peki neden caz çalmayı da tercih ettin, caz dünyasına yolculuğun nasıl başladı.

Marcin Masecki: Hayatımın boyunca hep caz çaldım. Caz, klasik müzik deneyimime paralel gidiyor. Babam evde caz ve klasik müzik kayıtları çalardı ve ben yedi yaşında bir çocukken bir kesik tempolu caz piyanisti gördüğümde onun gibi olmak istemiştim. İlerleyen yıllarda cazın beni sürüklediği yere gittim, en azından ana sıralama olarak ama hala damarlarımdadır.

Burak Sülünbaz: Caz %100 sıkıcı bir müziktir dediğini hatırlar gibiyim, bu nasıl bir hissin bir tezahürüydü yoksa bir çeşit metafor olabilir mi?

Marcin Masecki: Aslında bunu hatırlayamıyorum ama ana akım olarak caz her geçen dakika daha da sıkıcılaşıyor. Hala bir sanat formu ama genç müzisyenler yetkin ama yaratıcılık edinme ve kazanım sahibi olmakla pek ilgilenmiyorlar. Bu yönüyle klasik müziğe benzemeye başlamakta.

Burak Sülünbaz: Bu sene Akbank Caz Festivali`nde nasıl bir performans gerçekleştirmeyi planlıyorsun.

Marcin Masecki: Doğaçlama yapacağım... Yeni Mazurka müziğimden bir şeyler çalacağım ama hepsinin derinliklerinde tempolu bir ritim yatıyor olacak.

Burak Sülünbaz: Kendini solo piyano çalarken nasıl hissedersin ve sana göre solo piyanonun avantajları veya dezavantajları nelerdir?

Marcin Masecki: Bir yandan herşey benim kontrolüm altında ve sahne üstündeki her şeyden ben sorumluyum tabii ki istersem karıştırabilirim ama bir yandan ise tek başıma ve desteksizim. Solo çalmayı seviyorum ama bunu çok sık yapmam. Diğer müzisyenlerle etkileşim içinde olmak müziğin en keyifli tarafıdır.

Burak Sülünbaz: Türkiye`den bir müzisyenle ile çalışma şansın oldu mu ve Türk müzik kültürü hakkında hangi fikirlere sahipsin?

Marcin Masecki: Cehaletimi mazur görün ama Türk müziği ve müzisyenleriyle bir tanışıklığım hiç olmadı .

Burak Sülünbaz: Müzikal dilinizi anlayabilmek için hangi projenizi dinlemimizi tavsiye edersiniz en güncel çalışmanız hangisidir?

Marcin Masecki: Birçok projem var aslında. Artık Polonezy orkestrasıyla çalışmıyorum. Solo müziğim için bir süre önce Soundcloud aracılığla paylaştığım “Sean” isimli bir genç Chopin yorumum var. Bununla birlikte etkileyici Candelaria Saenz Vailente yönetimindeki Pictorial Candi grubuyla çalışmalarım var.

Burak Sülünbaz: İstanbulda sizi tekrar dinleyeceğimiz için mutluluk duyuyoruz.

Marcin Masecki: Teşekkürler, ben de merakla bekliyorum.

Burak Sülünbaz
www.twitter.com/buraksulunbaz

Cazkolik.com / 21 Ekim 2014, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.