24. Akbank Caz Festivali Özel: "Tanrı arayışım ve yaşanan `an`ım, beni ben yapan şeyler bunlar."

<span style="color: rgb(183, 33, 38);">24. Akbank Caz Festivali Özel:</span> "Tanrı arayışım ve yaşanan `an`ım, beni ben yapan şeyler bunlar."

24. Akbank Caz Festivali`nin

vokal performansı bakımından

heyecan verici ismi Jose James

yeni albümüyle Babylon

sahnesine çıkmadan önce

arkadaşımız Burak

Sülünbaz`la konuştu.

Burak Sülünbaz: Öncelikle röportajımızı kabul ettiğiniz için teşekkürler. Son beş albümdür müzikal gelişimi gözlemiyorum. Özellikle, son albümün soundu çok hoşuma gitti. İstanbul konserini merakla bekliyorum. Albümün ana fikri nedir?

Jose James: Çok teşekkürler, bu albüm gerçekte iki şeydir; birincisi benim tanrı arayışım, ikincisi ise yaşanan anım ve beni ben yapan şeyler. Bunu, birlikte büyüdüğüm, sınırları zorlayan müzisyenler ve gruplar; Nirvana, 10000 Maniacs ve De La Soul gibi isimleri kapsar.

Burak Sülünbaz: Albümünü dinlerken kendimi sanki güzel bir filmin soundtrack albümünü dinlemiş gibi hissettim. Yani, bilirsin içinde bir çok farklı duygular var. Sen de benimle aynı fikirde misin? Bu ne tür bir film olurdu?

Jose James: Bu harika olabilirdi. Evet, sana katılıyorum, diğer albümlerime göre daha soundscape bir albüm olduğu doğru. Kesinlikle sessel olarak daha farklı yerlere gidiyor.

Burak Sülünbaz: Albümlerinde R&B, pop, blues, caz gibi farklı birçok tarz ve stili bir arada dinliyoruz. Müzikal yolculuğundaki başlangıç noktan ne oldu?

Jose James: Kesinlikle caz diyebilirim ama cazın kendisi Blues`dan, kilise müziğinden, New Orleans toplumunun müziğinden doğmuştur. Öyleyse bana göre hepsi aynı türden gelir.

Burak Sülünbaz: Dünyanın birçok yerinde performanslar sergilediğini biliyorum. Bu performanslar sırasında ilk aklına gelen, hatırladığın en eğlenceli an hangisi oldu?

Jose ames: Amsterdam`da bu yıl bir caz orkestrasıyla Royal Concertgebou`da bir performansım oldu gerçekten inanılmazdı. Mükemmel bir oda ve muhtemelen dünyadaki en iyi akustik. Kesinlikle ilginçti.

Burak Sülünbaz: Bu sefer Istanbul Akbank Caz Fetivalinde sahne alıyor olacaksın bizim için neler getirilorsun?

Jose James: Size fantastik bir grup getiriyorum. Hepimiz geliyor ve müziğimizi paylaşacak olduğumuz için çok heyecanlıyız. Fantastik bir gece olacak...

Burak Sülünbaz: Gün gün daha popüler oluyorsun. Kariyerindeki bir sonraki adım nedir?

Jose James: 100. yıldönümü anısına Billi Holiday`e bir övgü albümü hazırlığı içindeyim. Bu projede elektronik bölümde Taylor McFerrin ve Falty DL ile çalışıyorum.

Burak Sülünbaz: Sadece bir müziksever olarak bu sene festivalde hangi konserler ilgini çekerdi?

Jose James: Etkileyici performanslar var: Jamie Cullum, China Moses, Bilal, Christian McBride, Ambrose Akinmusire. Hepsini görmeyi çok isterim.

Burak Sülünbaz: Caz, hip hop, ritim arasındaki ilişkiyi nasıl açıklarsın. Hip hop nerde biter caz nerde başlar, yada onlar içiçe geçişmiş midir?

Jose James: Aslında ilginçtir çünkü hip hop jenerasyonundan gelen bazı sanatçılar var bunlar arasında kendim, Robert Glasper, Bilal gibi isimler var. Biz cazı ve Hip Hop`ı birlikte sevgiyle ve saygıyla taşıyoruz. Eğer iki müziği anlamaya çalışıp, saygı duyarsanız o müzikleri harmanlamanın bir yolunu bulursunuz.

Burak Sülünbaz: Son dönemde birlikte çalıştığın "parlayan yıldız" trompetçi Takuya Kuroda benim görüşüme göre senin sitiine uyan güçlü bir tarzı var. Onunla çalışmak nasıl, müzikal paylaşımınız hakkında ne söyleyebilirsin?

Jose James: Takuya çok iyi. Sahnedeki en iyi müzisyenlerden biri. Müziğe kalbini koyuyor ve sahnede muazzam bir enerjisi var. Büyük şeylere mukadder.

Burak Sülünbaz: Cazkolik okurları adına sorularımı yanıtladığın için teşekkürler, İstanbul konserinde başarılar, seni yeniden İstanbul`da görmek güzel.

Burak Sülünbaz: First of all, I’d like to thank you to accept this interview, i have been testifying your musical improvement with your latest five album. Especially, i like the sound of the latest album and looking forward to see you on stage in Istanbul. What`s the main idea of this album?

Jose James: Thanks so much. This album is two things really - my search for God in the living present and me looking at my past and everything that made me who I am now. That includes all the rad music I grew up with, like Nirvana and 10,000 Maniacs and De La Soul. Creative artists that pushed boundaries.

Burak Sülünbaz: When i first listen to that album i feel like i`m watching a cool movie and that would be its soundtrack, i mean it has different kinds of emotions inside, so if you agree with me what kind of movie that would?

Jose James: That would be amazing. Yes I agree that it`s more of a soundscape than any of my other albums. It definitely goes more places sonically.

Burak Sülünbaz: There lots different genres and styles that we can hear from your music, R&b, pop, blues, jazz etc. where is the starting point of your musical journey?

Jose James: Jazz for sure. But jazz itself was born from the blues, from gospel, from New Orleans society music. So it`s all the same.

Burak Sülünbaz: I know that you have been touring all over the world, what was the most enjoyable moment during this performance you can easily remember.

Jose James: I performed at the Royal Concertgebou in Amsterdam with the jazz orchestra this year and it was absolutely amazing. Stunning room and probably the best acoustics in the world. Definitely a highlight.

Burak Sülünbaz: Now this time you are coming to Istanbul for Akbank Jazz Festival, what is in your pocket for bringing to us?

Jose James: A fantastic band! We`re all so excited to come and share our music, it`s going to be a fantastic night!

Burak Sülünbaz: You are becoming very popular day by day. What will be the next step for your career?

Jose James: I`m doing a special tribute to Billie Holiday next year celebrating her 100th anniversary. And I`m gonna be doing a collaboration with Taylor McFerrin and Falty DL in the electronic side. 

Burak Sülünbaz: If you were an ordinary music listener When you look at the schedule which concert of the festival can catch your attraction?

Jose James: It`s an impressive lineup: Jamie Cullum, China Moses, Bilal, Christian McBride, Ambrose Akinmusire. I`d want to see all of them!

Burak Sülünbaz: How do you define the relationship between jazz, hip hop, rhythm, where the hip hop stops and where the jazz begins or they always stick together.

Jose James: Well this is an interesting time because you have jazz musicians now who are of the hip-hop generation - myself, Robert Glasper, Bilal. So we carry jazz and hip-hop together with the same love and respect. If you have respect and understanding for both musics than you can find a way to blend them together.

Burak Sülünbaz: I would like to ask you a question about your working partner "a rising star" jazz trumpeter Takuya Kuroda, he has a powerful playing style perfectly fit for your music in my opinion, how is working with him and what do you say about your musical partnership.

Jose James: Takuya is great! He`s one of the best players on the scene right now. He really gets to the heart of a song and has tremendous energy onstage. He`s destined for great things.

Burak Sülünbaz: Thanks for answering our questions for cazkolik.com, good luck for Istanbul concert, will be nice to see you in Istanbul.

Burak Sülünbaz
www.twitter.com/buraksulunbaz

Cazkolik.com / 29 Ekim 2014, Çarşamba

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.