Şairlerin Fadista`sı Cristina Branco ile festival konseri öncesi arkadaşımız Cenk Erdem konuştu.

Şairlerin Fadista`sı Cristina Branco ile festival konseri öncesi arkadaşımız Cenk Erdem konuştu.

Şairlerin sesi; Cristina Branco

Portekiz’in geleneksel Fado müziklerini tüm dünyaya tanıtan en özel isimlerden biri Cristina Branco, tıpkı Fado müziklerine soul ve caz havası veren Mariza gibi, tıpkı Fado şarkılarını dramatik yorumuyla yeniden ünlendiren Dulce Pontes gibi, Cristina Branco da çağdaş bir Fadista olarak Fado geleneğini hissederek yaşatıyor. Branco, 32. Ankara Müzik Festivali’nin misafiri olarak 18 Nisan’da başkentte sahnede.

* * *

Ünlü Hollandalı şair Slauerhoff`un ve Shakespeare`in birçok şiirini Fado ile biraraya getiren Branco, Fado`dan her zaman beklenen acı, hasret ve çaresizlik şarkıları yerine hayattan keyif alan şarkılara da imza atıyor. 18 yıllık müzikal yolculuğunu sunduğu ilk derleme albümü “Idealist” piyasaya çıkar çıkmaz büyük bir turneye çıkan Branco, 18 Nisan’da Ankara’da ilk kez MEB Şura Salonu’nda sahne alacak.

* * *

18 yaşında büyükbabasının hediye ettiği bir Amalia Rodrigues plağıyla fadoya aşık olan ve caz ve blues dinleyerek büyüdüğü halde, fadoya gönül verdikten sonra dünyaca ünlü bir fado şarkıcısı haline gelen Cristina Branco ile Fado geleneğini, çağdaş Fado şarkıcılarını, Fado ile kurduğu bağı ve Fado’nun o meşhur melankolisini konuştuk.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove


Cristina Branco: "Bir mesaj verebilmek için önce

o mesaja kendiniz inanmalısınız..."

Cenk Erdem: Büyük bir turnedesiniz ve neredeyse tüm dünyayı dolaştınız, peki farklı ülkeleri gezerken bir şarkıcı olarak nelerden ilham alıyorsunuz?

Cristina Branco: Biz tüm hassas insanlar arasındaki çeşitlilikten, farklılıklardan ya da benzerliklerden ilham alıyorum; ama bazılarımızı da şiddete, katılığa iten nedenlere şaşırıyorum. Bildiğimiz dünyayı geri çevrilemez bir noktaya getirecek kadar değiştirmeye çalışan açgözlülüklerden şoke olmama rağmen yargılayıcı olmamaya gayret eden bir gözlemciyim.

Cenk Erdem: Albümlerinizde geleneksel fado müziklerine eklediğiniz yeni fikirlerle ünlendiniz; peki siz müziklerinizi nasıl tarif edersiniz?

Cristina Branco: Şarkılarımda şarkılardaki karakterlerin üzerine giydirilen müzikler var ve müzik konusunda keskin sınırlar yok. O hikayelerdeki sözler de şarkıların esas derdi oluyorlar. Nasıl olsa bir şekilde köklere yeniden dönebilirim ve yenilikçi fikirleri seviyorum. Bu yüzden bir şarkıcı olarak şarkılardaki Jeanne D’arc dönemimi yaşıyorum. Müzik her şekilde benim savaşım, hatta katıksız Fado ile ortaya çıkmadığım zamanlarda bile.

Cenk Erdem: Peki 1997 yılındaki ilk albümünüzden beri sizce bir sanatçı olarak ifadenizde neler değişti?

Cristina Branco: Fırtınadan önceki sessizlik! Belki kimi yeteneklerimi daha iyi kullanabilme becerisi kazandığım söylenebilir. İçimde çok asabi olabiliyorum ama o da artık dışarıdan pek görülmüyor… Bir mesajı dinleyene de geçirebilmek için, öncelikle siz inanmalısınız ve farkedilebilmek için çığırtkanlık yapmak zorunda da değilsiniz, en güzeli kulaklarına fısıldamanız.

Cenk Erdem: Fado’nun en çok hasret, acı ve çaresizlik temaları üzerinde durularak sömürülmesine karşı olduğunuzu biliyorum ancak sizce de Fado acıyı zarif bir şekilde anlatmıyor mu?

Cristina Branco: Hem de çok şiirsel bir şekilde anlatıyor. Benim anlatmaya çalıştığım Fado’nun sadece dram ve acıdan ibaret olmadığı. Fado hayatı anlatıyor ve hayat sadece acı demek değil. Dram ve trajedi Fado’ya mistik bir etki veriyor ancak fado trajedi değil hayat demek.

Cenk Erdem: Çağdaş Fado şarkıcıları arasında en çok kimleri seviyorsunuz?

Cristina Branco: Benim gibi Pasion Turca ile birlikte çalışan Mariza’yı ve Ana Moura’yı çok seviyorum. Ancak çok sevdiğim bir erkek sesi olarak Camane’e bayılıyorum. Mutlaka dinlemelisiniz. Fado’yu hep kadın seslere yakıştırırlar ama Camane harika bir Fado şarkıcısı.

Cenk Erdem: Fado’nun efsanevi ismi olarak Amalia Rodrigues’i bilmeyen yoktur, peki size en çok ilham veren şarkısı hangisi?

Cristina Branco: Tek bir şarkı seçmek kolay değil ama zaten Live albümümde de bana en çok ilham veren Amalia Rodrigues şarkılarını söylemiştim. Ama yine de “Cansoço” benim için çok özel bir şarkı. Yorgunluğu anlatıyor. Kendini aynada tanıyamayacak kadar yorgun bir kadının hikayesi. Aşkta acı çekmekten yorulmuş bir kadını anlatıyor ve kederli bir şarkı.

Cenk Erdem: Fado özellikle şarkıcının vokal performansına dayanan bir gelenek, sizce hangi ünlü pop yıldızı Fado söylemenin altından kalkabilirdi ve bu sizin de hoşunuza giderdi?

Cristina Branco: Pop yıldızlarının çoğunun insanları kışkırtması hoşuma gidiyor. Madonna ve Lady Gaga bunu çok iyi yapıyor. Lady Gaga’nın ayrıca sesi de çok iyi. Ama özellikle Lady Gaga’nın insanları kışkırtma biçimini seviyorum. Ancak Fado söylemesi için benim önerdiğim isim Melody Gardot, sesini ve yorumunu dinlemenizi de öneririm. Fado söyleseydi çok hoşuma giderdi.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove

Cazkolik.com / 17 Nisan 2015, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.