"Suya Söyledim" albümüyle Türk müziği bestelerini yorumlayan Dilek Türkan`la Cenk Erdem konuştu.

"Suya Söyledim" albümüyle Türk müziği bestelerini yorumlayan Dilek Türkan`la Cenk Erdem konuştu.

Sandıktan çıkan melankoli...

İkinci solo albümü ‘Suya Söyledim’ ile Türk müziğinin sevilen şarkılarını yeniden yorumlayarak Türk müziğinin modern sesi olarak anılan Dilek Türkan, yepyeni albümünde de sağlam adımlar atıyor. Şarkıların düzenlemelerini Alp Ersönmez ve Cenk Erdoğan’ın gerçekleştirdiği “Suya Söyledim”, Sony Music etiketiyle görücüye çıktı bile. Albümdeki sürprizlerden biri de sözleri Sezen Aksu ve Bülent Ortaçgil‘e, müziği ve düzenlemesi ise Erkan Oğur’a ait ‘Bir Ömürlük Misafir’ adlı yepyeni şarkı. “Suya Söyledim” albümünde yine sesi su gibi içimize akan Dilek Türkan’ın şarkılarına melankoli de her sözünde çok yakışıyor. Ayrıca Barış Güleç’in çektiği su altında gerçekleştirilen albüm kapak fotoğrafları albümün bütünlüğünü güzelce tamamlamış. Yeni albümden sözü ve bestesi Erol Sayan’a ait olan çıkış şarkısı ‘Bana Bir Aşk Masalından’ video klibiyle bu aralar ekranlarda. Dilek Türkan’la şarkılarındaki hüznü, günlük hayatındaki neşesini, albümün şarkılarını ve gelecekle ilgili hayallerini konuştuk.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove


Dilek Türkan: Yıllar önce müziğe ilk başladığımda

amacım hayal ettiğim müziği yakalamaktı. Bu

sonu gelmeyen bir hayaldi, çünkü hep biraz daha

büyüyordu ve değişiyordu."

Cenk Erdem: Yeni albümde Türk müziğinin eski şarkılarını yeniden yorumlayarak karşımıza çıkıyorsunuz; albümdeki şarkılar size de biraz melankolik gelmiyor mu?

Dilek Türkan: Şarkılardaki yorum aslında benim ruh halimin bir yansıması. İki farklı tarafım var benim. Biri günlük yaşantımda dışarıya yansıttığım neşeli halim, diğeri ise kendi içimde yaşadığım melankolik hal. Şarkılarda da haliyle bu duygusal durum ortaya çıkıyor. Albümde çoğunlukla eski şarkılar var evet ama yeni şarkılar da var ve aynı duygu durumu onlarda da mevcut.Yeni ya da eski olması yoruma bir farklılık getirmiyor. Bu, benim içten gelen, her şarkıda biraz olan ve tamamen samimi bir duygu durumum.

Cenk Erdem: Yine de bir şarkıcı olarak melankoliye daha yatkın olduğunuzu söyleyebilir miyiz?

Dilek Türkan: Az önce söylediğim gibi melankoliyi kendi içimde yaşarım, bazen yazarak ifade ederim ama günlük koşuşturmacada oldukça enerjik ve eğlenceli bir yapım vardır. Yaşam içinde, belki de biraz da yaşım itibari ile bana dokunan, içime işleyen o kadar çok şey var ki. Bunu bir şekilde tolere etmek gerekiyor. Zaten şarkıların içine girdikçe boğulduğum duygu yoğunluğunu günlük eğlencelerle dengelemeye çalışıyorum.

Cenk Erdem: Peki tüm şarkılar içinde size kaydederken duygusal açıdan en zor gelen şarkı hangisi oldu?

Dilek Türkan: Bir ömürlük misafir” kısacık sözleri olan ama çok derin anlatıma sahip bir şarkı. O şarkıdan aldığım o kadar derin bir etki var ki. Benim de sözlerin hakkını vermem gerekiyordu. Bir de daha önce Erkan Oğur’un seslendirdiği bir eser olduğu için benim tarafımdan kendi yorumumla anlatımı çok kolay değildi. O yüzden bu şarkıyı sizin sorunuza örnek gösterebilirim.

Cenk Erdem: Enerjisi en yüksek şarkınız olarak “Mavi gözlerin” aşkı kutlayan bir şarkı sayılabilir mi?

Dilek Türkan: Çoğu şarkıda olduğu gibi aşkın yer aldığı bir parça fakat incinen, kırılan ama aşkla toparlanıp yoluna devam eden bir şarkı. Bu kadar enerjik olmasının sebebi de sanırım aşkı dimdik ayakta ifade ediyor olması.

Cenk Erdem: Albümde sıra ”Fikrimin ince gülü” şarkısına yorumunuzu dinlemeye geldiğinde neredeyse aşktan öldürüyor; peki siz aşkı nasıl tarif ediyorsunuz?

Dilek Türkan: Kendinden geçme durumu bence...

Cenk Erdem: Sözleri Sezen Aksu ve Bülent Ortaçgil‘e, müziği ve düzenlemesi ise Erkan Oğur’a ait ‘Bir Ömürlük Misafir’ adlı yepyeni bir şarkınız da var; sizin için özel bir hikayesi var mı?

Dilek Türkan: ‘Bir Ömürlük Misafir’e; hikayeden çok hediye demek lazım aslında. Bu şarkı Erkan Oğur’un albüme hediyesidir. Ve çok kıymetlidir bu benim için. İnsanın hayatta güvendiği dostları, büyükleri olmalı. Bu anlamda çok şanslı bir insanım.

Cenk Erdem: Yeni albümle Türk müziğini yeni bir soluk vererek temsil ediyorsunuz; siz neler hayal ediyorsunuz?

Dilek Türkan:
Yıllar önce müziğe ilk başladığımda amacım hayal ettiğim müziği yakalamaktı. Bu sonu gelmeyen bir hayaldi, çünkü hep biraz daha büyüyordu ve değişiyordu. Durum hala aynı. Dünya müzisyenleri ile ortak projeler, kendi şarkılarımı seslendirmek, önümüzdeki yüzyıla aktarmak adına Klasik Türk Müziği eserlerini geleneksel formla kaydetmek ve dünyanın bir tarafında Türk müziği dendiğinde ismimin anılmasını hayal ediyorum.

Cenk Erdem
https://twitter.com/shinyyylove

Cazkolik.com / 27 Mayıs 2015, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.