22. İstanbul Caz Festivali Özel: Caz müziğin dört büyük ismini buluşturan konser öncesi arkadaşımız Murat Beşer Chris Potter`la konuştu.

<span style="color: rgb(183, 33, 38);">22. İstanbul Caz Festivali Özel:</span> Caz müziğin dört büyük ismini buluşturan konser öncesi arkadaşımız Murat Beşer Chris Potter`la konuştu.

Cazkolik kurulduğundan beri en fazla önem verdiğimiz konulardan biri sanatçılarla birebir röportajlar yapmak oldu. Bu röportajların en önemli yanı, konuştuğumuz sanatçının güncel bilgilerini caz okuruna iletmek ve gerçekleşecek konsere dair konser öncesi ayrıntılı bilgileri öğrenmek oldu. Yanısıra, röportajı yapan arkadaşlarımızın da kişisel yaklaşımları röportajların farklı renklerde gerçekleşmesini sağladı. Tıpkı aşağıda okuyacağınız Chris Potter röportajı gibi. Potter`a İKSV, İstanbul Caz Festivali`ndeki arkadaşlarımız sayesinde ulaşabildik. Malumunuz, yaz ayları festival ayları ve festivalde izlediğimiz sanatçıların tamamı bir gün İstanbul`da ertesi gün başka ülkede, başka şehirde. Bu nedenle, konakladıkları otellerde çok kısıtlı zamanları oluyor, istedik ki minimum sayıda soruyla merak ettiğimiz herşeyi öğrenebileceğimiz özel bir söyleşi olsun. Sevgili dostumuz Murat Beşer`in Potter için hazırladığı dört sorunun onun tecrübesinde ve bilgisinde birinin hem Potter, hem bizim ve tabii hem de okurumuz için ne kadar önemli olduğunu okuyunca farkedeceksiniz eminiz. Bu nedenle sevgili Murat`a ayrıca teşekkür ediyoruz.

Cazkolik.com


"Birlikte çaldığım insanlar evrendeki en

inanılmaz müzisyenler..."

Murat Beşer: Son yıllarda konsept albümlerinize çok alışmıştık; mitolojik dünyalarda yaşıyor, hayali şehirlerde geziyorduk. Dave Holland, Eric Harland ve Lionel Loueke ile çaldığınız yeni dörtlü proje bizim için sürpriz oldu. Bu ekip nasıl hâsıl oldu?

Chris Potter: Dave Holland ile onun gruplarında yıllarca çaldım, aynı şekilde, Eric Harland ile de bir çok farklı durumda beraber çaldık. Yanısıra, Lionell (Loueke) Dave ve ben hep birlikte Herbie Hancock ile çaldık, yani, anlayacağınız, aramızda derin bir geçmiş var ama ne ilginçtir ki bu dörtlü hep birlikte hiç çalmadık. Bu dörtlü bana, kişiliklerin çok iyi bir karışımı gibi geliyor ve hiç şüphesiz bu insanlar evrendeki en inanılmaz müzisyenler. Hep birlikte bir kaç konserde çaldık, hepimiz için oldukça özeldi ve herkes bizim konserlerde çalmamız için çok iyi müzikler yazdı. Dave (Holland), Lionell (Loueke) ve Eric (Harland) virtüöz isimler olmalarının yanında çok iyi birer dinleyiciler ve müziği kendi kişisel egolarının üstünde tutan insanlar. Tabii bu özellikler de konserlerde sihirli ve sürprizlere açık anların, ilham veren yaratıcılıkların oluşmasına neden oluyor.

Murat Beşer: Sizin aynı zamanda sağlam bir projeci olduğunuzu da çok şahit olduk. Bu yeni dörtlüde müzikal hatları ve birlikteliğin anahtar kelimelerini açabilir misiniz?

Chris Potter: Bu grupta anahtar öneme sahip olduğunu söyleyebileceğim şey, birbirinden ilham alan, birbirinden öğrenen güçlü müzikal kişiliklerin en açık ve davetkâr müziği mümkün kılmak için buluşmuş olmalarıdır. Bizim grupta herkes kendi müzikal deneyimleri ve yeteneklerinden oluşan kişisel servetini getirip masanın üstüne koyar ve bu sayede sanıyorum sizler de konserde bizim beraber çalmaktan gerçekten ne kadar zevk aldığımızı ve performansımızı açıkça göreceksiniz. Benim için, bu adamlarla çalacağımız bir sonraki konserde olmak gerçek bir sevinçtir!

Murat Beşer: Ekipteki iki müzisyen ile daha önce çaldınız, ama özellikle gitarcı Lionel köklerini caza entegre etmiş, alışılmadık eğilimleri olan birisi. Onunla iki solocu olarak yan yana çalmak nasıl tarif edilir?

Chris Potter: Caz sahnesinde göründüğünden beri Lionell Loueke`nin çok özel bir müzisyen olduğunu düşünmüşümdür hep ve Batı Afrika müziği ile caz birbirine oldukça yakındır, Lionell Loueke ise bu geleneği yeni ve derin bir duyguyla birbirine kaynaştırma konusunda çok özel bir konuma sahip. Bunların yanısıra Loueke çom sempatik ve sıcakkanlı biri, bu yüzden onunla beraber çalmak kolay, konserlerde karşılıklı çalarken hem birbirimizi destek olma hem de arada meydan okuma konusunda çok kolay ve rahat anlaşıyoruz.

Murat Beşer: Bu dörtlünün yol haritası ne? Sadece bir turne ya da bir albüm mü? Devamı var mı?

Chris Potter: Bu harika bir soru! Açıkçası sadece bu yaz turne için planlamıştık ama bizim için şimdiye kadar alışılmadık derecede eğlenceli ve ilham verici konserler oldu, bu nedenle, gelecekte neler olacağını hep birlikte göreceğiz…!

Murat Beşer @muratbesercom

Cazkolk.com / 07 Temmuz 2015, Salı

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.