Sirel Ekşi ile konuştuk: Bahar İzmir`e caz festivaliyle geliyor

Sirel Ekşi ile konuştuk: Bahar İzmir`e caz festivaliyle geliyor

Bu yıl 23cüsü gerçekleşecek olan İzmir Avrupa Caz Festivali’nin programı açıklandı. İzmir’de Mart ayı ile beraber adeta baharın müjdecisi sayılan festival, bu yıl bize geniş bir caz yelpazesi sunuyor. Çeşitli ülkelerden sanatçıların konuk olacağı festivalde caz sadece konser salonlarında kalmayacak. Söyleşilerden açık caz atölyesine, gösterimlerden Lindy Hop atölyesine uzanan rengarenk bir yelpaze sunan festival ve festivalin bu yıl bize sundukları hakkında  İKSEV Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanı sevgili Sirel Ekşi ile konuştum. Gelin, başta İzmirliler olarak hep beraber festivalin heyecanına ortak olalım.

 

Ceren Erdur

 


 

Bu yıl İzmirliler olarak festivali coşkulu konserler, heyecan veren etkinliklerle kutlayacağız

 

Ceren Erdur: 23. İzmir Avrupa Caz Festivali başlıyor. Festival ile ilgili genel bir bilgi alabilir miyiz?

 

Sirel Ekşi: İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV), İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlediği 23. İzmir Avrupa Caz Festivali’ni 03-19 Mart 2016 tarihleri arasında gerçekleştirecek. Her yıl olduğu gibi festival bu yılda büyükelçiliklerin, konsoloslukların ve yabancı kültür merkezlerinin işbirliği ile yapılacak. Bu yıl Goethe Enstitüsü İzmir, İsviçre İzmir Fahri Konsolosluğu, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir Slovakya Fahri Konsolosluğu, İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu, İstanbul Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi, İzmir İtalya Konsolosluğu, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Polonya Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosluğu ile işbirliği yapıyoruz.

 

Ceren Erdur: Festival İlhan Erşahin`s İstanbul Sessions konseriyle başlıyor. Programda geniş bir yelpaze var. Neler bekliyor bizi bu yıl?

 

Sirel Ekşi: 23. İzmir Avrupa Caz Festivali, 3 Mart 2016 Perşembe günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde saat 20.30’da yapılacak İlhan Erşahin`s İstanbul Sessions konseriyle başlayacak. 19 Mart’a kadar da Almanya’dan Marcus Horn, İsviçre’den VEIN Trio ve Oğuz Büyükberber, Fransa’dan Agathe Jazz Quartet, Slovakya’dan Maria Kmetkova ve Pavol Bereza, Yunanistan’dan Ayça Gündüz Quartet ve George Kontrafouris, Avusturya’dan Juan Garcia-Herreros “Snow Owl”, Romanya’dan Florin Raducanu Jazz Balance Between Traditional-Calassical Free Jazz, İtalya’dan Luca Costantini Quartet ve Polonya’dan Piotr Baron Quintet bizlerle birlikte olacak.

 

 

Ceren Erdur: Festivalde konserler dışında pek çok atölye mevcut, bunlar hakkında bilgi alabilir miyiz?

 

Sirel Ekşi: Luca Costantini Quartet yönetimindeki Geleneksel Açık Caz Orkestrası atölyesinin yanı sıra, VEİN Trio ve Oğuz Büyükberber ile Piotr Baron Quintet de genç cazcılarla atölye yapacak. Bu yıl grafik ve tasarım bölümü öğrencilerine yönelik iki yeni atölye çalışması var. Yaşar Üniversitesi işbirliği ile Jazz Motion Animasyon Atölyesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ile işbirliği içinde Canlı Video Performans Atölyesi. İçerik Dergi Grubu ile geçen yıl başlatılan Jazzin Fanzin Atölyesi’nin bu yıl ikincisi yapılacak. Caz Kedisi Dergisi ile “Cazın Şiir Rengi” üzerine söyleşi, Ege Kitap ve Plak işbirliğinde “Boran Şentürk ile “Biraz Caz Biraz Plak” ve bu yıl ilk kez yapılacak ‘cazın dans hali’ olarak tanımlanan Lindy Hop Atölyesi, ilgi görecek etkinlikler arasında yer alacak. İzmir Avrupa Caz Festivali’nin en az konserler kadar ilgi gören caz seminerini yine festival danışmanı, caz tarihçisi, gazeteci, yazar Francesco Martinelli verecek. İngilizce yapılacak konuşmayı Ümit Tuncağ Türkçe’ ye çevirecek. Aynı zamanda seminerin konusu da olan “Round Midnight” filmi caz tarihinin önemli bir dönemine ışık tutacak.

 

 

Ceren Erdur: Gelenekselleşen genç caz müzisyenlerine yönelik açık caz atölyeniz de mevcut bu yıl?

 

Sirel Ekşi: Evet. İzmir İtalya Konsolosluğu işbirliği ile festivale katılan Luca Costantini Quartet 14 Mart 2016 Pazartesi günü AASSM Küçük Salonda konser verecek. 15-16-17 Mart Tarihlerinde de geleneksel Açık Caz Orkestrası Atölyesi`ni yürütecekler. 17 Mart 2016 Perşembe günü yine AASSM Küçük Salonda Açık Caz Orkestrası Final Konseri yapılacak. Luca Costantini Quartet ve genç cazcılar birlikte çalacaklar.

 

Ceren Erdur: Atölyeler arasında dans da yer alıyor. Lindy Hop atölyesinden bahseder misiniz?

 

Sirel Ekşi: Festivalde bu yıl ilk kez bir dans atölyesi yer alıyor. En çok ilgi gören etkinliklerden biri olacağına inanıyoruz. “Cazın Dans Hali” olarak tanımlanan 1930’lu yılları kasıp kavuran bir dans Lindy Hop. Katı kurallara bağlı olmayan, herkesin yapabileceği, sadece keyfiniz için dans edeceğiniz canlı, ritmik ve melodik caz müziği ile yapılan sosyal bir dans. İzmir Lindy Hop Derneği, festivalde bir atölye yapalım önerisiyle geldiğinde çok heyecanlandık. Çünkü Lindy Hop, ‘Ben hiç dans edemem’ diyenleri bile kısa zamanda dans ettiren bir enerjiye sahip. 12 Mart 2016 Cumartesi günü saat 14.00’de İKSEV’de yapılacak Lindy Hop Atölyesi’ne yaş, kilo, dans tecrübesi gibi şartlar aranmadan herkes katılabilecek. Atölyeyi İzmir Lindy Hop Derneği üyeleri yürütecek.

 

 

Ceren Erdur: Bu yılki festivalde hangi konser ve çalışmalar ön planda sizce?

 

Sirel Ekşi: Aslına bakarsanız festival programına hazırlanırken tüm konser ve etkinliklerin ön planda olması hedefleniyor. Örneğin, açılış konseri İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions üçüncü albümleri İstanbul Underground ile listeleri salladı. Markus Horn, sessiz sinemanın kült filmlerinden Nosferatu için yaptığı müzikle geliyor. Yani, hem bu filmi izleyeceksiniz hem de Markus Horn’un bu film için bestelediği müziği eşzamanlı dinleyeceksiniz. VEIN Trio ve Oğuz Büyükberber İzmir konseri için bir araya geldi, Agathe Jazz Quartet, Avrupa caz sahnelerinin yükselen yıldızı, caz divalarının velihatı Agathe Iracema ile tanışmamızı sağlayacak. Maria Kmetkova ve Pavol Bereza arp ve gitar eşliğinde yine çok özel bir proje sunacak. Ayça Gündüz Quartet ve Yunan caz piyanisti George Kontrafouris caz standartlarının yanı sıra Türk ve Yunan ezgilerini caz formunda yorumlayacak. Juan Garcia Herreros “Snow Owl” kontrbas gitar gibi özel bir enstrümanda, kendisine Grammy adaylığı getiren yeteneğini konuşturacak. Florin Raducanu, Jazz Balance Between Traditional – Classical Music Ve Free Jazz projesiyle Romen cazının inceliklerini yansıtacak. Genç ve çok yetenekli caz sanatçılarından oluşan Luca Costantini Quartet standartları kendi müzik gelenekleri ışığında yorumlayacak. Polonya’nın değerli sanatçısı Piort Baron önemli bir besteci ve eğitimci olarak festivale ağırlığını koyacak. Atölye çalışmalarımızı ve halka açık etkinliklerimizi incelediğinizde de genç müzisyenler, grafik sanatçıları, şiir ve plak severler, video art ve animasyon sanatçıları ve dans düşkünleri için özel olarak düşünüldüklerini göreceksiniz.

 

Ceren Erdur: Sevgili Sirel Ekşi’ye heyecanını, sevincini paylaştığı için çok teşekkürler. İzmirliler ile festivalde görüşmek üzere.

 

 

Cazkolik.com / 02 Mart 2016, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.