Lindy Hop çılgınlığı 23. İzmir Avrupa Caz Festivali`nde

Lindy Hop çılgınlığı 23. İzmir Avrupa Caz Festivali`nde

Bir süredir Cazkolik’te İzmir röportajlarına devam edemesem de bu durum cazın hayatımda olmadığı anlamına gelmiyor. Bir yıl önce kurulan İzmir Lindy Hop Derneği ile caz müziği eşiliğinde dans ederek ve caz aktivitelerine katılarak farklı bir boyutta caz etkinlikleri devam ediyor. Bu dansa gönül veren ve gönüllü olarak yaymaya çalışan güzel insanlarla bir arada olmak oldukça keyif verici. 23. İzmir Avruha Caz Festivali`nde gerçekleştirilecek Lindy Hop etkinliğini fırsat bilerek bu güzel aileden biraz olsun sizlere bahsetmek amacıyla İzmir Lindy Hop Derneği’nden Besime Bakiler ve Can Çakıroğlu ile yaptığım röportajı paylaşıyorum.

 

Ceren Erdur

 


 

Yirmili yılların swing dansı ruhu ikibinli yıllarda Lindy Hop olarak yeniden dünyayı kasıp kavurmaya başladı

 

Ceren Erdur: Lindy Hop dansı nedir?

 

Besime Bakiler Can Çakıroğlu: Lindy Hop kökeni Afrika ve Avrupa`nın çeşitli danslarının birleşmesinden oluşan ilk kez Amerika`a Afrikan Amerikan dansçılar arasında oluşmuş bir danstır. Lindy Hop eşli, enerjik bir danstır. Dansta yönlendiren `lead` (çoğu durumda erkek) olmasına rağmen `follow`a (çoğu durumda kadın) büyük oranda serbestlik tanır.

 

Ceren Erdur: Neden Lindy Hop? Bu isim nereden gelmiş?

 

Besime Bakiler Can Çakıroğlu: 1927’de Charles Lindhberg (nam-ı diğer Lucky Lindy) dünya tarihinde ilk kez Atlas okyanusunu uçarak tek başına (yardımcı pilotsuz) geçiyor ve New York’dan Paris’e iniyor. İşte o zaman Charles Lindhberg ismi moda oluyor ve bu dans gibi pek çok şeye onun adı verilmeye başlanıyor. Bununla birlikte bu dansın isim babası olarak Shorty George (Snowden) geçiyor. Bir dans maratonunda Shorty George yaptığı hava (akrobasi) hareketleriyle, dans figürleriyle dikkat çekiyor ve dansı alıp başka bir yere götürüyor. ‘’We hop like a Lindy did (Lindy gibi hopluyoruz)’’ diyor. Ertesi gün gazete başlıklarında ‘’Lindy Hop Çılgınlığı’’ başlıkları yer aldığında bu dans ismini bulmuş oluyor.

 

Ceren Erdur: Dansın incelikleri neler? Hiç bilmeyenler için Lindy Hop’u aktarabilir misiniz?

 

Besime Bakiler Can Çakıroğlu: Caz müziği seven, hem eğlenmek hem de dans etmek isteyen herkesin yapabileceği bir danstır. Özellikle dans yeteneği olması gerekmeyen bir danstır. Her şeyden önce sosyal bir danstır. Caz gibi doğaçlamaya dayanır. Dansımız canlı, ritmik ve melodiktir. Katı kurallara bağlı değildir. Lindy Hop’u diğer danslardan farklı kılan ne? Lindy Hop, Afrika kökenli, eşli ve solo hareketli, doğaçlamalara imkan veren siyahi danslarla, Avrupai tarzdaki sekiz vuruşlu eşli dansların birleştirilmesiyle ortaya çıkmış bir dans çeşidi. Örneğin, kapalı duruşta dans ederken Avrupa salonlarına, doğaçlamalara da imkan veren açık duruşta ise Afrika kökenli danslara göndermeler var.

 

 

Ceren Erdur: Peki, bu dansı yapmak için ön koşul var mı?

 

Besime Bakiler Can Çakıroğlu: Dansı herkes yapabilir ancak bel veya bacaklarında sorun yaşayan insanların öncesinde doktora danışması önerilir. Lindy Hop katı kurallara bağlı olmayan, herkesin yapabileceği, sadece keyfiniz için dans edeceğiniz canlı, ritmik ve melodik caz müziğiyle yapılan sosyal bir danstır. Cazı ve dansı seven herkes Lindy Hop yapabilir.

 

Ceren Erdur: Lindy Hop’un Türkiye’deki süreci nasıl biraz bahsedebilir misiniz?

 

Besime Bakiler Can Çakıroğlu: Türkiye’de 2007 yılında İstanbul’da ders başlamış ve oldukça geniş kitleye ulaşılarak yılda iki kez uluslararası festivaller düzenlenerek birçok yurt dışından misafir ağırlanmaktadır. Bu festivallerden biri Swing İstanbul tarafından düzenlenen Orient Express ve diğeri İstanbul Lindy Hop tarafından düzenlenen Crossover festivalleridir. 2015 Mayıs ayında İzmir Lindy Hop olarak Çeşme’de ilk festivalimizi gerçekleştirdik. İstanbul dışından çeşitli illerde dans okullarında ayrı bir ders kolu olarak da karşılaşılmaktadır. İzmir’de de dans okulları dışında sadece Lindy Hop üzerine 25 Ekim 2014 tarihinden bu yana aktif olarak çalışmalar sürdürmekteyiz ve İzmir’de de çok hızlı bir şekilde Lindy Hop yaygınlaşmaktadır.

 

Ceren Erdur: İzmir’de dernek nasıl kuruldu? Dernekte neler yapılıyor? Kurucuları kimler?

 

Besime Bakiler Can Çakıroğlu: 25 Ekim 2014 tarihinde açılışını yaptığımız İzmir Lindy Hop derneğini, caz müziğine ve bu dansa gönül vermiş olan sekiz kişinin bir araya gelmesi ile kurduk. İzmir Lindy Hop Derneği Türkiye’de dernek olarak gönüllü kurulan ilk ve tek Lindy Hop derneğidir. Amacımız Lindy Hopu İzmir’de tanıtmak, Lindy Hop dansçılarına çalışma imkanı bulacakları, sadece bu dansa ait bir yer sunmak. İzmir’de Lindy Hop kültürünü ve dansını öğrenmek isteyen bizim gibi caz severlere ulaştırmak için kurduğumuz derneğimizde, Haftanın üç günü gönüllü eğitmenlerimiz tarafından dans bilgisi paylaşılmaktadır. Haftanın bir günü pratiğimiz ve iki hafta da bir dans gecemiz ve ayda bir canlı müzik ile partimiz vardır. Bunun dışında İzmir’de gerçekleşen caz konserlerine ve vintage retro etkinliklere dernekten katılmak isteyen arkadaşlarımızla birlikte katılım desteği veriyoruz. Dernek kurucularımız ise Ö. Dönmez, E. Baykal, E. Yılmaz, Besime Bakiler, G. Erdemir, Can Çakıroğlu, İ. Peker, Y. Akay.

 

 

Ceren Erdur: Peki, dernek olarak yaptığınız aktiviteler neler?

 

Besime Bakiler Can Çakıroğlu: İki hafta da bir dans gecesi, caz konserleri ve vintage retro aktivite katılımlarının yanı sıra dans dışında da sosyal amaçlı bir araya geliyoruz. Piknik, kahvaltı, sinema, konser, festivaller gibi birçok etkinliklerimiz mevcuttur.  İstanbul’da Swing İstanbul dans okulunun düzenlediği Orient Express ve İstanbul Lindy Hop’un düzenlediği Crossover festivallerine dernek üyelerimizle katılıyoruz. Bu yıl İsveç’de düzenlenen Harreng Uluslararası Lindy Hop Festivali`ne de dernek üyelerimizden katılanlar oldu.

 

Ceren Erdur: 23. İzmir Avrua Caz Festivali`nde derneğin bir Lindy Hop atölye çalışması olacak, bize bu çalışmadan bahsedebilir misiniz?

 

Besime Bakiler Can Çakıroğlu: Festivalde gerçekleşecek atölyemiz Lindy Hop`a henüz başlamamış caz hayranlarına bu dansı tanıtmak amaçlı yalıpıyor. Lindy Hop cazla birlikte dans edildiği için böyle bir etkinlikte bu dansı tanıtmayı istedik.

 

Ceren Erdur: Peki, dans ne kadar zamanınızı alıyor?

 

Besime Bakiler Can Çakıroğlu: Zaman belirtmek zor. Gündüz herkesin kendi işi var ve çalışıyor. En az üç akşam bir araya geliyoruz. Gönülden bağlı olduğumuz bu kültürün var olabilmesi için tüm boş vaktimizde büyük bir keyifle buluşuyoruz.

 

Ceren Erdur: Lindy Hop öğrenmek isteyenler size nasıl ulaşabilir?

 

Besime Bakiler Can Çakıroğlu: Facebook sayfamızdaki (https://tr-tr.facebook.com/izmirlindyhop/) bekleme listesi için ilgili online formu doldurarak ya da 0 553 407 1523 nolu telefonumuzdan bize ulaşabilirler ya da Kıbrıs Şehitleri Caddesi H. Üstay Apt. No: 117 Kat: 2 D: 2 adresindeki dernek merkezinde her Perşembe 20:00-21:30 arası gerçekleşen open door (açık kapı) etkinliğimizde de bizi ziyaret edip tanışabilirler.

 

Ceren Erder: Soruları yanıtlayan sevgili Besime Bakiler ve Can Çakıroğlu`na teşekkürler. Festivalde görüşmek üzere.

 

Ceren Erdur

 

Cazkolik.com / 02 Mart 2016, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.