John Scofield: Proje için yepyeni müzikler yazdık

John Scofield: Proje için yepyeni müzikler yazdık

Yeni bir İstanbul Caz Festivali daha geldi... Bu yıl cazseverleri unutulmaz konserler bekliyor ve biz de Cazkolik olarak sizin bu konserlere hazırlanmanıza ne kadar yardımcı olabilirsek o kadar heyecan duyacağız. Bu nedenle, bu sene, önceki festivallere göre rekor sayıda röportaj ve yazı yanında radyo programlarıyla yayında olmayı hedefliyoruz. Bu yaz festivalin ilk röportajını caz gitarın efsanevi isimlerinden John Scofield ile gerçekleştirdik. Sevgili arkadaşımız Ümit Baykara sanatçıyla oldukça bilgilendirici bir söyleşiye imza attı. Her bir cevabında sanatçı hakkında yeni şeyler öğrenmemizi sağlayan bu güzel röportaj için arkadaşımıza teşekkür ediyoruz. Bir teşekkür de bu söyleşilerin gerçekleşmesini sağlayan İKSV`nin medya departmanındaki dostlarımıza, onların hiç zaman kaybetmeyen hızları olmasa söyleşileri bu hızla yayınlayamazdık. Son bir not da bu söyleşilerin güncel bilgi edinme ihtiyacı yanında zamanla çok değerli birer arşiv malzemesi olması, Türkçe başvuru kaynağına dönüşmesi ve yıllar sonra dahi hâlâ okunacak olması bizi en mutlu eden ayrıntılardan.

 

Cazkolik.com

 


 

"Bu proje için üçümüz de yeni müzikler yazdık" diyen John Scofield Ümit Baykara`ya çalışmalarını anlattı

 

 

Ümit Baykara: Mr. Scofield, öncelikle sorularımıza zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim, sizinle sohbet etmek benim için çok anlamlı. İstanbul’da sizden daha genç ve ‘cool’ iki müzisyenle çalacaksınız, bu yeni ‘power trio’dan dinleyici olarak neler beklemeliyiz ve turne nasıl gidiyor?

 

John Scofield: İlk New York Blue Note’da çalarak başladık ve henüz bir hafta oldu ama harikulade gidiyor! Bu proje için hepimiz yeni müzikler yazdık, oldukça elektrikli müzikler! Brad (Mehldau) synthesizer ve Fender Rhodes’da, ben de bazen bas çalıyorum ve Mark da (Giuliana) kimi elektronikler ve tabii davulda.



Ümit Baykara: Peki, bu üçlü kimin fikriydi nasıl biraraya geldiniz diye sorsam?

 

John Scofield: Brad bana ‘birlikte bir şeyler yapar mıyız’ dedi, Mark ile birlikte Mehliana’da yaptıklarını gerçekten sevmiştim bu yüzden doğru bir karar olduğunu düşündüm ve `hadi yapalım` dedim.

 

Ümit Baykara: İlhamınızı nerelerden alıyorsunuz ve devamında şunu da sorayım; aradan geçen yıllar zarfında ilham kaynaklarınızda ne gibi değişiklikler oldu?

 

John Scofield: Sanırım genel olarak hayattan ve diğer sanat formlarından diyeceğim ama yapılmış olanın dışında yeni ve taze şeyler yapmak hâlâ benim esas ilham kaynağımdır, bu duygum, benim müziği geliştirme konusunda yola devam etmemi sağlıyor. Bu hep böyle oldu.

 

Ümit Baykara: Yaşanan dijital devrim ve sosyal medya patlamasının sizi ve müzik yapma şeklinizi nasıl etkilediğini öğrenebilir miyim?

 

John Scofield: Dijital platformda kayıt işlerinin çok daha kolaylaştığını söyleyebilirim ve elbette ben de internet sayesinde herkes gibi müziğin tamamına erişebiliyor, zevkle dilediğimi araştırabiliyorum.

 

Ümit Baykara: Mr. Scofield, size aşağıdaki gibi seçenekler sunsam, tercihlerinizi ve sebebini bize söyleyebilir misiniz?


• Canlı ya da stüdyo
• Açıkhava konseri ya da salon konseri
• Akustik ya da elektrik tercihi
• Besteler ya da doğaçlamalar

 

John Scofield: Doğrusu hepsini seviyorum, farklı durumların hiçbiri sıkıcı olmuyor.

 

Ümit Baykara: Müziğinize, kariyerinize tümüyle hakim olmayan biri için hangi albümlerinizi önerirsiniz?

 

John Scofield: "Blue Matter", "A Gogo", "What We Do", "Time On My Hands", "Uberjam", "A Moments Peace", "Past Present".

 

Ümit Baykara: Daha önce birlikte çalıştığınız isimler arasından bana bir çeşit rüya grubu gibi beş isim verebilir misiniz?

 

John Scofield: Uberjam albüm kadrosuna ek olarak Dennis Chambers diyorum ama üzgünüm sadece 4 kişi oldu. Gelecek yaz ilk defa çalacağız ve hâlâ bir rüya!

 

Ümit Baykara: John Medeski ile harika işlere imza attınız, Medeski New York Downtown müziğin en önemli isimlerinden. Bu ekip için ne düşünüyorsunuz?

 

John Scofield: John Zorn ve o ekibi çok takdir ederim ama hiç dahil olmadım.

 

Ümit Baykara: Pek çok defa Türkiye`de bulundunuz, buranın müziği ve müzisyenleriyle yakınlığınız oldu mu?

 

John Scofield: Ortadoğunun yaylılarını, müziğini ve şarkılarını seviyorum, her zaman hayranı olmuşumdur.



Ümit Baykara: Son bir soru; bu ekiple albüm kaydetme düşünceniz var mı? ve devamında yapmayı düşündüğünüz diğer projeler neler olduğunu da sorayım?

 

John Scofield: Brad (Mehldau) ile daha yeni başladık, nasıl gideceğini göreceğiz. Bu konuyu henüz konuşmadık. Yeni albümüm “Country for Old Men” sonbaharda çıkacak. Steve Swallow, Bill Stewart ve Larry Goldins’le beraber Country klasiklerini caza çevirdik ve 2017’de turnesini yapmayı planlıyoruz. Ayrıca, Jack DeJohnette ve John Medeski ile DeJohnette’in 75. yaşını kutlayan bir projemiz daha olacak, projenin adı Hudson ve 2017 içinde onun da turnesini yapacağız.

 

Ümit Baykara: Tekrar teşekkür ederim Mr. Scofield, sizi burada izlemeyi merak ve heyecanla bekliyoruz.

 

Ümit Baykara

Cazkolik.com / 17 Haziran 2016, Cuma

 

(Arkadaşımız Ümit Baykara uzun yıllardır Açık Radyo`da her Cuma akşamı saat 21:00`de "Aşağı Mahalle" isminde New York Downtown müziğine odaklanan radyo programını hazırlayıp sunuyor.)

 

(Fotoğraflar Sedal ve Sedat Antay tarafından sanatçının son Akbank Caz Festival konserinde çekilmiştir.)

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Ümit Baykara

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.