Tekfen`in 60. yılında büyük müzisyen Alkistis Protopsalti'den büyük bir konser

Tekfen`in 60. yılında büyük müzisyen Alkistis Protopsalti'den büyük bir konser

Tekfen Filarmoni Orkestrası, Tekfen’in 60. kuruluş yıl dönümü şerefine 2 Kasım akşamı Ankara’da CSO Konser Salonu’nda, 3 Kasım akşamıysa İstanbul’da Zorlu PSM’de dev konserlere hazırlanıyor. Orkestra, bu özel temsilde, Yunan kültürü ve müziğini dünyaya tanıtan Yunanistan’ın divası Alkistis Protopsalti ve etnik caz dünyasının ünlü ismi Lübnanlı Rabih Abou Khalil gibi isimlere eşlik edecek. Konseri, klasik müziğin “harika çocuğu” Özbek Aziz Shokhakimov yönetecek. Konserde ayrıca, Tekfen Filarmoni’nin daimi solistlerinden, bu toprakların usta müzisyenleri Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan ve Ercan Irmak da olacak. Konserin solistlerinden Yunanistan’ın divası Alkistis Protopsalti ile kariyerini ve Türkiye konserini konuştuk.

 

Cazkolik.com

 


 

Hayatın kendisi bana ilham veriyor

 

Hakan Akoğlu: Yunan ruhunu ve kültürünü müziğinizle tüm dünyada başarılı bir şekilde tanıtıyorsunuz. Bu anlamda kültürlerarası bir müzik elçisi olduğunuzu söyleyebilir miyiz?

 

Alkistis Protopsalti: 42 yıllık kariyerimde müziğimle geçmişten bugüne yunan dili ve kültürünü aktararak tüm dünyadaki insanlarla iletişime geçiyorum bu benim için mutluluk verici. Dinleyicilerle hayallerimi, yaratma sevincini, üzüntüyü, umudu, duyarlılığı, aşkı, Yunanistan’ın rengini ve eşsiz ışığını paylaşıyorum. Kendimi tüm dünyayı birleştiren muazzam müzik zincirinin küçük bir halkası olarak görüyorum.

 

 

Hakan Akoğlu: Gypsy Kings, Goran Bregovic, Vittorio Grigolo gibi dünyaca ünlü birçok müzisyen ile de ortak çalışmalar yaptınız. Yunan müziği dışında farklı tarzda müzisyenlerle çalışmak nasıl bir deneyim?

 

Alkistis Protopsalti: Bir sanatçının hayatında, müziklerin, seslerin, kültürün ve ifadenin birbirine karıştığı an, coşku vericidir. Nasıl tasvir etsem… Bir kitap yetmez aslında. Otantik Çingenelerden Klasik Vittorio Grigolo’ya kadar, Tito Puente’den Ebi’ye kadar, Goran’dan senfonik orkestralara kadar, bu eşsiz ortak çalışmalarda çok güçlü duygular ortaya çıkıyor. Başka ülkelerden sanatçılarla, başka kültürlerle sahnede paylaştığım anlar benim için gerçekten harikulade.

 

Hakan Akoğlu: 2 ve 3 Kasım’da sizi bu kez Tekfen Filarmoni orkestrası eşliğinde dinleme fırsatı bulacağız. Bizleri nasıl bir konser bekliyor?

 

 

"Dithesio" sanatçının digital platformlarda en çok dinlenen şarkısı

 

Rabih Abou Khalil, Yurdal Tokcan, Göksel Baktagir ve Ercan Irmak`ın da yer alacağı sahnede orkestrayı Özbek Aziz Shokhakimov yönetecek

 

Alkistis Protopsalti: Büyük orkestralar ve sesleri beni büyüler! Sahnede gözlerimi kapatır ve bir seyahate çıkarım. Tüm seslerin beni kucakladığını ve evrenin bir parçasına dönüştüğümü hissederim. Seslerin gerçek hazzını yaşamak bir kendinden geçme, adanmışlık, şefkat, güç ve delilik hali. TEKFEN ile bu mühim Filarmoni Orkestrası ile söyleyeceğim ve ruhumu paylaşma fırsatι bulduğum için çok sevinçliyim. Bu iki konser için sabırsızlanıyorum ve gelecek için müthiş bir başlangıç olacağını umuyorum.

 

Hakan Akoğlu: Başarılı bir müzik kariyeriniz varken Ağustos 2015’te Yunanistan’ın Turizm Bakanı oldunuz. Politikanın bir parçası olmaya nasıl karar verdiniz?

 

Alkistis Protopsalti: Ülkem için müzik aracılığı ile yaptıklarımdan çok da uzak olmayan ancak farklı bir şekilde Yunanistan’a hizmet etmek, çok büyük bir onurdu. Vatan için yemin ettiğim an çok etkileyiciydi. Turizm Bakanlığı ülkemizin ve kültürümüzün aynası. Ülkemiz için en ciddi yatırım turizm. Ama benim damarlarımda sadece müzik akar. Uygar devletler arasındaki zıtlıklar yok olmalı… Savaşlar toplumları ve insanları parçalar, uygarlıkları yıkar, ruhlarımızı karartır… Antik Yunan trajik şairi Sofokles’in (İ.Ö. 496 – 406) deyişini hatırlayalım : “Bela tek gelmez.” Barış tek çözüm, en büyük nimet, hak.

 

 

İlham, hayalgücü ve araştırmak... Benimle ilgili üç harika sözcük

 

Hakan Akoğlu: Kariyeriniz boyunca birçok ödül aldınız. Önemli organizasyonlarda sahne aldınız. Sizin için kariyerinizin en unutulmaz anı hangisi?

 

Alkistis Protopsalti: Atina 2004 Olimpiyatları müthiş anlardı! Bu çok önemli evrensel sportif olaya katılmış olduğum için gerçekten çok mutluyum! Atina’nın tıklım tıklım dolu Olimpik Stadı, rengarenk balonlar, tüm dünyadan gelmiş sporcular, müzik, şarkılar, dans ve sporun o eşsiz anının verdiği sonsuz sevinç, hep unutulmaz kalacaklar!

 

Hakan Akoğlu: Geniş bir repertuvarınız var, Farklı dillerde ve müzikallerden şarkılar, hatta Michael Jackson’dan “They Don’t Care About Us” ı bile söylediniz. Size neler ilham veriyor? Şarkıcı olarak yorumlamayı en çok sevdiğiniz 3 şarkı hangisi?

 

Alkistis Protopsalti: Her gittiğim ülkede o dilde şarkılar öğrenmek beni mutlu ediyor. İspanyolca, Çince, Fransızca, İbranice, İngilizce, Arapça ve hatta yeni yeni Türkçe şarkı söylüyorum. Büyük besteci Livaneli’nin bir şarkısı var, “San to Metanasti” yani “ Kardeşim Duymaz”. Konserlerimde birçok kez yorumladım. O kadar güzel ki! Üç şarkıya gelince, hepsi de sanat hayatımda rol oynamış oldukları için çok zorlanarak seçeceğim. Tamamıyla spontane bir şekilde belirteyim: To heirokrotima (k eimaste akoma zondanoi) Theos an einai (ki an magapaei kaneis) ve Lava (san ifestio pu ksipna). İlham, hayal gücü ve araştırmak, benimle ilintili üç harika sözcük… Devamlı olarak enternasyonal müzik sahnesini takip ederim, düzenli şekilde Londra’da ve New York’da gösteriler izlerim, her gün mutlaka çok müzik dinlerim. Hayatın kendisi, tüm dünya ile irtibat, insanların gözlerinde gördüğüm ateş, tümü bana ilham veriyor.

 

Hakan Akoğlu: Müzik dışında nasıl bir hayatınız var? Bu ilham ve enerjiniz nerden geliyor?

 

Alkistis Protopsalti: Beni enerjiyle dolduran yerlere seyahat ederim, En yaratıcı saatlerim sabah erken vakitlerde, deniz kenarında olduğum anlar. Seyahatler, tehlikeli sporlar, adrenalin, Hint Okyanusu’nda köpek balıkları ile yan yana yüzerek gidilen yabani ve zor destinasyonlar bana ilham verir. Yunuslarla veya kocaman köpek balıkları ve balinaların yanında yüzmek hoşuma gider. Dalışlar ve gördüklerim beni dinlendirir, denizin dibi etkileyici şekilde hücrelerimi arındır. Hayatı ve yazın özgür halini severim.

 

Hakan Akoğlu: Türk müziği ile ilişkiniz nasıl? Bildiğiniz yada birlikte çalışmak istediğiniz şarkıcı ya da besteciler var mı?

 

Alkistis Protopsalti: Sezen Aksu, Sertab Erener, Nükhet Duru, Barış Manço ‘yu beğenirim… Livaneli, Fahir Atakoğlu, Onno Tunç’u çok beğenirim… Bir noktada müziklerimizin birleşmesi büyüleyici.

 

Hakan Akoğlu

 

Cazkolik.com / 26 Ekim 2016, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Kamil Güzeltan
    27 Ekim 2016 Perşembe 01:03

    Burda tanınmaz ama yunanistanda sevilir, yunan dünya diasporasıda sever ankara konserine bilet aldım bakalım nasıl geçecek ilk kez sahnede izliycem.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.