Neden birbirimize destek olmayalım?

Neden birbirimize destek olmayalım?

Sanata gönülden bir katkı projesi; Toprağa Ses Ver

 

Ülkemizde sanatın ve sanatçının yeterli/gerekli ilgi ve desteği görmediğine dönük genel kanı ve yaklaşıma karşılık; "Neden birbirimize destek olmayalım" anlayışıyla yola çıkan bir grup sanatçının ortaya attığı bir “dayanışma projesi”dir. Ankara, İzmir, Afyon, Bilecik, Eskişehir, Konya, Çanakkale, Kayseri, Van, Kocaeli ve İstanbul’dan seramik sanatçılarının ve ressamların eserlerinin D’art Sanat Galerisi şemsiyesi altında sunulacağı bu projeyle, her türlü sanat etkinliklerine gönülden katılarak renk katan genç ses sanatçısı Sevil Esen’in, Olcayto Ahmet Tuğsuz’un besteleri ve Mehmet Teoman’ın şarkı sözleriyle destek olacağı Türkçe sözlü albümün yapımına katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

 

Sergi 10 Aralık 2016 ile 08 Ocak 2017 tarihleri arası D’art Sanat Galerisi’nde gerçekleşecek ve serginin tüm geliri ses sanatçısı Sevil Esen’in caz ezgili Türkçe sözlü albümüne aktarılacaktır. Adres: Bereketzade Mah. Hacı Ali Sok. Şükran Apt. No:8 Galata, İstanbul

 

Grafik Sanatlar ve Grafik Tasarım Bölümü`nden mezun olan Sevil Esen, lise ve Üniversite yıllarında amatör olarak sürdürdüğü müzik çalışmalarına, Yıldız Tumbul yönetiminde Işık Üniversitesi Tiyatro ve Müzikal Topluluğu’nda devam etti. Daha sonraki yıllarda Devlet Opera Sanatçısı Niyazi Ölmez önderliğindeki Doğuş Üniversitesi Müzik Topluluğu’nda Devlet Opera sanatçısı Özlem Abacı`dan şan sesleri almaya başladı. 2007`den bu yana profesyonel olarak sahne alan Esen; Levent Altındağ, Şenova Ülker, Haluk Dayıoğlu ve Nezih Yeşilnil gibi caz müzisyenleriyle çalıştı. Tasarım ve müzik çalışmalarını eşdeğerde sürdüren Esen, çeşitli kulüp ve organizasyonlarda Türkçe şarkılardan oluşan repertuvarını kendine özgü sesi ve caz ezgileriyle harmanlayarak dinleyiciyle paylaşmaktadır.

 


 

 

Sevil Esen: "Türkçe şarkılardan oluşan repertuvarımı caz ezgileriyle harmanlıyorum"

 

Leyla-Diana: Biraz kendinden bahseder misin? Sevil Esen kimdir mesela?

 

Sevil Esen: 1980, Adana doğumluyum. Kendimi bildim bileli sanatın her alanıyla ilgili biri olduğumu söyleyebilirim. Müziğe olan tutkumun yanı sıra Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar- Grafik Sanatlar ve Grafik Tasarım Bölümü`nde okudum. Hayatımda müzik ve tasarımı eş zamanlı olarak sürdürüyorum. Yaklaşık 10 yıldır profesyonel olarak çeşitli kulüplerde müzik yapıyorum.

 

Leyla-Diana: Müzikle tanışman nasıl oldu ve şarkı söylemeye başladın bu heves nerden çıktı? :)

 

Sevil Esen: Müzik benim hayatımda hep vardı diyebilirim, bu yolculuğa önce çok fazla dinleyerek başlıyorsunuz. 15 yaşımda abimin doğum günümde aldığı klasik gitarla yoğun olarak başladı müzik heyecanım o an anladım ki benim enstrümanım sesim ve bunun üzerine yoğunlaşmaya karar verdim. Amatör olarak okul korolarıyla başlayan müzik maceram ilerleyen yıllarda lise ve üniversitede de devam etti. Üniversitede okuduğum yıllarda değerli hocalarım Uğur Cümbüşel, Serpil Günseli yönetiminde Yıldız Tumbul`un şan dersleri verdiği Işık Üniversitesi Tiyatro ve Müzikal Topluluğu`na devam ettim. Daha sonraki yıllarda Devlet Opera Sanatçısı Niyazi Ölmez önderliğindeki Doğuş Üniversitesi Müzik Topluluğu`na katıldım ve Devlet Opera sanatçısı Özlem Abacı`dan şan sesleri almaya başladım. 2007`den bu yana profesyonel olarak sahne alıyorum, Levent Altındağ, Şenova Ülker, Haluk Dayıoğlu, Saygun Arpalı ve Nezih Yeşilnil gibi değerli caz müzisyenleriyle çalışma fırsatı yakaladım, bu yaptığım müzikte hızlı yol almamda bana büyük katkı sağladı. Çalışmalarımızı çeşitli kulüp ve organizasyonlarda Türkçe şarkılardan oluşan repertuvarımı kendimize özgü yorumumuz ve caz ezgileriyle harmanlayarak dinleyiciyle paylaşıyoruz.

 

Leyla-Diana: Projen ilgi cekici. Günümüzde bir çok sanat kurulusu tek tek kapatılırken direnmeye çalışıyoruz hepimiz. Bu projenin çıkış noktası ne oldu? Neyi hedefliyorsun/uz?

 

Sevil Esen: Evet. Benim için de sürpriz ve ilginç bir gelişme oldu, değerli dostlarım Emre Feyzoğlu ve Serap Feyzoğlu`nun ortaya attığı bu güzel fikir bir yemekte sesli düşünürken ortaya çıktı. Bu proje ülkemizde sanatın ve sanatçının gerekli ilgi ve desteği görmediğine dönük genel kanı ve yaklaşıma karşılık olarak "Neden birbirimize destek olmayalım" anlayışıyla ortaya çıktı ve gerek galeri gerekse sanatçılar tarafından büyük ilgi gördü. Bir grup seramik sanatçısı ve ressam TOPRAĞA SES VER adını verdiğimiz bir “dayanışma projesi”yle eserlerini 10 Aralık tarihinde D’art Sanat Galerisi şemsiyesi altında sunarak, elde edilecek gelirin, Olcayto Ahmet Tuğsuz’un besteleri ve Mehmet Teoman’ın da şarkı sözleri ile destek olduğu Türkçe sözlü albümümün yapımına katkı sağlamak üzere kullanmayı amaçlıyoruz.

 

Leyla-Diana: Türkiye`de cazın gidişatını nasıl görüyorsun ve kendini nerede konumlandırıyorsun?

 

Sevil Esen: Türkiye’de caz müziğe ilgi her geçen gün artıyor buna oranla üretim de, fakat yine de büyük kitlelerle buluşulamıyor. Bunun en büyük sebebi kendilerini ifade edecek ortamların az olmasından kaynaklanıyor. Festivallerin az olması, caz kulüplerinin her geçen gün kapatılması ve bilinçli dinleyicinin olmaması müziğin gelişimini sekteye uğratıyor. Ama yine de umutsuz olmamak lazım, üretimin olduğu yerde gelişim muhakkak olur. Benim ulaşabileceğim en büyük konum gerçekten istediğim işlerle dinleyiciyle buluşmak. Bu konuda tutucu bir tavır içinde değilim caz müziği seviyorum ve müziğime yansımasından mutlu oluyorum. Benim için en büyük başarı yaptığım müziğin en iyi şekilde karşı tarafa yansıması.

 

Leyla-Diana: Gelecek için planların ne olacak?

 

Sevil Esen: Yaptığımız projenin hak ettiği değeri görmesi ve albümüm en kısa zamanda sonuçlanması öncelikli planlarım arasında. Bu süreç gelecek ile ilgili planlarımızın belirlenmesinde bana yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

 

Leyla-Diana: Eklemek istediğin şeyler var mı?

 

Sevil Esen: Bu güzel röportaj için teşekkür ederim. Sizinle ve Cazkolik okuyucularıyla buluşmak benim için büyük mutluluk.

 

Leyla Diana

 

Cazkolik.com / 10 Aralık 2016, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Leyla Diana Gücük

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.