X Jazz Festival`i Sebastian Studnitzky ile konuştuk.

X Jazz Festival`i Sebastian Studnitzky ile konuştuk.

XJazz Festival tıpkı Sebastian Studnitzky`nin altını çizdiği gibi klasik eğilimli bir caz festivali olmaktan öte açık fikirli bir festival. Tarzlara ve türlere açık. Müziği sınırlayan değil birbirini besleyen kaynaklar olarak görüyorlar. Berlin merkezli festival iki senedir eş zamanlı İstanbul`da da gerçekleşiyordu, bu yıl programa Ankara`da dahil edildi. İstanbul`da izlenecek ne varsa Ankara`da sahne alacak... Festivalde üç ayrı konserde yer alacak, aynı zamanda festivalin yöneticilerinden Sebastian Studnitzky ile hem XJAZZ Festivali hem kendi müziğini konuştuk. Festivalin önü açık, kısa sürede orijinal kulvarını Türkiye`de de yaratmayı başardı. Berlin`de edindiği tecrübeyi önce İstanbul`a, şimdi Ankara`ya taşıyor. Böyle projeler sayesinde Türkiyeli sanatçılar yeni ifade alanları, yeni platformlar buluyor. Söyleyecek sözü olan her proje dinleyicisiyle buluşabiliyor ve biz de Cazkolik olarak takip ediyoruz. Söyleşilerin yanında konser izlenimlerimizle de yayında olacağız.

 

Cazkolik.com

 


 

İşbirlikleri ve dostluklar festivalin kalbini ve ruhunu oluşturuyor

 

Cazkolik: XJazz Festival İstanbul için yeni bir festival, iki yıldır İstanbul`da, bu yıl ayrıca Ankara`da gerçekleşiyor, kendi felsefesi olan bir festival olmakla birlikte henüz yeterince tanınmadığını sanıyoruz, XJazz Festival`in özellikleri ve getirdiği yenilikleri sizden öğrenebilir miyiz?

 

Sebastian Studnitzky: Caz bizim için sadece bir stil değil, aynı zamanda bir tavır. Açık ve meraklıyız, ayrıca, cazdan etkilenen veya çağdaş cazı etkileyen elektronika, deneysel pop gibi türlere de ilgi gösteriyoruz.

 

Cazkolik: Geçen yıl festivale Avrupadan daha fazla müzisyen gelmişti, bu yıl sanırım sayı daha az, bunun bir nedeni var mı?

 

Sebastian Studnitzky: Yerel sahneye odaklanmak XJazz felsefesinin bir parçası. Olabildiğince çok sayıda yerel sanatçıyı festivale dahil etmeye çalışıyoruz, festival büyüyor ve artık Türkiye caz ortamının pekçok bağlantısı var, Türkiye`de caz oldukça renkli ve harika bir kaliteye sahip.

 

Cazkolik: Sanırım Berlin`deki festivalle buradaki festival aynı dönemde gerçekleşiyor, Berlin programı nasıl?

 

Sebastian Studnitzky: Berlin XJazz Festivali mayısta yapılacak. Berlin`in en büyük festivali. Beş günde yaklaşık 70 konser gerçekleşecek. Konser mekanları temelde Kreuzberg`de yer alıyor ve genellikle caz mekanları olarak bilinen yerler değil. Berlin, elektronik müzik için uluslararası bir merkez konumunda olduğundan odağımız daha çok elektronik olabilir.

 

 

Cazkolik: Bu yıl sizi XJazz Festival`de üç farklı konserde izleyeceğiz. Türkiye caz ortamını yeterince gözleyebildiniz mi? ve ek bir soru, birlikte çalacağınız müzisyenleri daha önce dinleme, tanıma fırsatınız oldu mu?

 

Sebastian Studnitzky: Elbette... Son yıllarda Türkiye`de sık çaldım. Türkiye geçen sene XJazz Berlin`in ortak ülkesiydi. Sarp Maden, Erkan Oğur, İlhan Erşahin, Selen Gülün, Ferhan ve Ferzan Önder, Ercüment Orkut, Tolga Tüzün ve benzeri birçok sanatçıyı Berlin`e çalmaya davet ettik. Bu yıl da Esra Kayıkçı ve Önder Focan`la "Funkbook" projesinde sahne alacağım ve onlarla çalmayı dört gözle bekliyorum. Yerel caz sahnesine bağlanmak XJazz Festivalin kalbidir. Pozitif yanı güçlü ve istekli, imkanları değerlendirmeyi seven biri olduğum için insanlarla açık ve yoğun iletişim kurabiliyorum.

 

Cazkolik: Sizi biraz daha yakından tanısak... 2010`da "Trio" ve "Egis", 2012`de "Ky do Mar", bir yıl sonra "The String Project" ve sanırım son albüm "Memento" 2015`de yayınlandı. Benim zevkime göre "Memento" son derece güzel bir albüm. Hazır sizi bulmuşken bu albüm hakkında biraz daha ayrıntı alabilir miyiz?

 

Sebastian Studnitzky: Memento benim birkaç yıldır caz trio ve klasik ensembllar için yazdığım müziklerden oluşan hem caz, hem klasik etkileşimli çalışmam. Albüm bir yaylı oda orkestrasıyla kaydedildi ama yaylı dörtlüler ve orkestralarla canlı performanslarım olmuştu, hem bestelenmiş, hem doğaçlama müziğin karışımını, türler arası çalmayı, akustik enstrümanların saf güzelliğini sevlyorum.

 

Cazkolik: "Memento" beni bir sonraki albümli ilgili heyecanlandırıyor, sıradaki çalışma nedir?

 

Sebastian Studnitzky: Aslında, yakında KY organik olarak adlandırılan yeni quartet albümümü yayınlamaya hazırlanıyorum. Sound kulağa oldukça elektronik gelse de tümü akustik olarak kaydedildi. Bence, bu albümde kibirli bir minimalizmle enerjik, özgür doğaçlama biçimler arasındaki çizgiyi buluyoruz.

 

Cazkolik: Festivalin merakla beklenen konserlerinden İstanbul - Berlin Ensemble hakkında bilgi alabilir miyim? Bizi nasıl bir konser bekliyor?

 

Sebastian Studnitzky: Bu ensembl fikri tüm XJazz faaliyetleri bakımından önemli bir proje. Her zaman farklı sanatçıları buluşturan bir konser mutlaka yaparız. Herkes bu müziğe katkıda bulunur. Bu projede iletişimin hemen başladığı cazın evrensel dilini bulabilirsiniz. Geçen sene Hüsnü Şenlendirici, Ediz Hafızoğlu ve Cenk Erdoğan`la harika bir konser vermiştik. Bu işbirlikleri dostluklar yaratıyor ve festivalin kalbini ve ruhunu oluşturuyor.

 

Cazkolik.com / 12 Nisan 2017, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.