Jorge Pardo, Carles Benavent, Levent Yüksel, Cenk Erdoğan ve İsmail Tunçbilek Paco DeLucia

Jorge Pardo, Carles Benavent, Levent Yüksel, Cenk Erdoğan ve İsmail Tunçbilek Paco DeLucia

24. İstanbul Caz Festivali, iki yıl önce hayata veda eden flamenkonun gelmiş geçmiş en önemli isimlerinden Paco de Lucia’ya bir saygı duruşu niteliğindeki “Paco De Lucia Anısına: Beyond The Memory” projesiyle 8 temmuz cumartesi 21.30’da Zorlu PSM Ana Sahne’de tüm müzikseverleri bir araya getirecek.

 

İstanbul Caz Festivali`nin mekân sponsoru Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleşecek gecede, sanatçının kariyerinin çeşitli evrelerinde birlikte çalıştığı Jorge Pardo, Carles Benavent, Jose Maria Bandera, Nino Josele, El Piranha, David de Jacoba gibi yıldız müzisyenler aynı sahnede buluşacak.

 

Festival tarafından gerçekleşen bu özel projeye hepsi kendi alanında ülkemizden önemli üç isim de katılıyor. Bir Paco de Lucia bestesi olan Palenque’nin “Tuana” yorumuyla Türkçe popun en parlak dönemi doksanlarda müzikseverlerin hayatına giren Levent Yüksel gecenin konuklarından biri olacak.

 

Gecede sahne alacak Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek ve Aytaç Doğan’ı bir araya getiren son yılların en dikkat çekici gruplarından Taksim Trio ise klarnet bağlama ve kanunla flamenkonun sıra dışı birlikteliğini gözler önüne serecek.

 

Türkiye’nin nadide perdesiz gitar virtüözlerinden, ödüllü film müzikleriyle tanıdığımız Cenk Erdoğan da bu eşsiz gecenin konukları arasında yer alacak.

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 20 yıldır Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen festival 4-20 Temmuz tarihleri arasında cazın önde gelen isimlerini ve güncel müziğin yıldızlarını İstanbul’un farklı mekânlarında ağırlayacak.

 

 

Projenin gerçekleşmesi için gece gündüz çalışan ekibin içinde yeralan arkadaşımız Hakan Akoğlu 8 temmuz gecesi sahnede buluşacak isimlere tek tek mikrofon uzattı ve müzikseverler için kısa sohbetler gerçekleştirdi.

 

Jorge Pardo

 

 

Hakan Akoğlu: Türk Müzisyenlerin de eşliği ile Türkiye’de "Paco De Lucia: Beyond The Memory" konserinde Paco De Lucia’yı anmak nasıl bir duygu?

 

Jorge Pardo: Hepimiz için özel ve sürpriz bir konser. Ben daha önce Türkiye’de bulunmuştum. Hatta Türkçe şarkılar da biliyorum. Bu konserle hem müzisyen arkadaşlarım hem de dinleyiciler olarak çok fazla şey paylaşabileceğimizi düşünüyorum.

 

Carles Benavent

 

 

Hakan Akoğlu: Paco De Lucia’yı tek cümleyle nasıl tanımlarsınız?

 

Carles Benavent: Bir müzik elçisiydi, bugün flamenko olarak bildiğimiz şey onun mirasına dayanıyor.

 

Hakan Akoğlu: Paco De Lucia ile uzun yıllar birlikte çalıştınız, sahne dışında nasıl bir insandı?

 

Carles Benavent: Çok adaletli, haksızlık yapmayan kendine ve karşısındakine saygıyla yaklaşan net biriydi. Ben de ondan kalbimin sesini dinlemeyi öğrendim.

 

Hakan Akoğlu: Konserde bizleri neler bekliyor?

 

Carles Benavent: Paco De Lucia’nın kariyerindeki en güzel şarkılarını dinleyeceksiniz. Bizde zaman içerisinde tabii ki müzikal anlamda daha fazla olgunlaştık. Paco De Lucia hayranlarının çok seveceği bir konser olacağını düşünüyorum.

 

Cenk Erdoğan

Hakan Akoğlu: Paco De Lucia size ilham veren isimlerden biri diyebilir miyiz?

 

Cenk Erdoğan: Evet, hatta Paco De Lucia için yaptığım “Bir Ucu Yanık” adında bir bestem var. Paco De Lucia’yı Açıkhava Tiyatrosunda canlı dinledikten sonra anladım ki flamenkoyu iyi çalmak için gerçekten hissetmek gerekiyor. Bunu farkedince en derinine gidebileceğim müziğe kendi müziğime yöneldim. Virtüöz olmak sadece iyi çalmak demek değil insanları peşinden sürüklemektir ve Paco De Lucia gerçek bir virtüözdü.

 

Hakan Akoğlu: “Bir Ucu Yanık” şarkısını Paco De Lucia’ya ithaf ettiniz. Şarkının hikâyesini dinleyebilir miyiz?

 

Cenk Erdoğan: Paco De Lucia için yaptığım bir besteydi. Bir yıl önce İspanya’da, mezarının başında bu besteyi çalma şansını da yakaladım. Benim için çok özel bir andı. Şimdi de bu konserle sahnede onunla birlikte çalışmış muhteşem müzisyenlerle birlikte Paco De Lucia’yı anacağım için çok mutluyum.

 

Levent Yüksel

 

 

Hakan Akoğlu: Paco De Lucia’nın bir bestesini “Tuana” olarak bizlerle buluşturmuştunuz. Paco De Lucia sizin için ne ifade ediyor? Tuana nasıl doğdu?

 

Levent Yüksel: Paco`nun "Live... One Summer Night" adlı Sextet World grubuyla yaptıkları muhteşem albümü dinliyordum. Sezen`e söyledim. Paco`nun yaptığı şarkılardan bahsettim, onların çok şahane olduğunu söyledim ama Türkçe söz yazılamaz, aynı hava yakalanamaz diye düşündüm. Hangi şarkı diye sordu, Palenque`nin bir bölümünü dinlettim. Bir şey söylemedi; meğer bilenmiş benim yakalanamaz dememe... Birkaç gün sonra yazdım dedi ve Tuana muhteşem olmuştu. Medarı iftiharımız sevgili Erdem Sökmen`e yazmasını ve çalmasını rica ettim. En az Paco kadar güzel oldu Tuana. Paco De Lucia`nın grubuyla sahnede Tuana`yı seslendirmekse benim için çok özel ve çok onurlandıcı. Paco De Lucia benim hayatımda tanıdığım, duyduğum en duygulu en hızlı ve en iyi flamenko gitaristlerinden biri. Öylesine çalar ki gözlerimin dolduğunu bilirim.

 

İsmail Tunçbilek (Taksim Trio)

 

 

Hakan Akoğlu: Paco De Lucia’nın en sevdiğiniz şarkısı hangisi? Hangi şarkısını yorumlamak isterdiniz?

 

İsmail Tunçbilek: Sanırım Solo Quiero Caminar. Enstrümanlarımızın ve eserin yapısı itibari ile zor bir icrası var. Çok çalışılması gereken bir eser.

 

Hakan Akoğlu

 

Cazkolik.com / 29 Haziran 2017, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.