Kurt Elling: Melodi her zaman önemlidir

Kurt Elling: Melodi her zaman önemlidir

Şiirsel şarkı sözleri ve “vocalese” söyleme tarzıyla tanınan, 9 defa Grammy’ye aday gösterilmiş ve 13 defa Downbeat Eleştirmenler listesine girmiş olan caz vokalisti Kurt Elling, bu yıl 25. İstanbul Caz Festivali’ni Marquis Hill’in trompeti eşliğinde zenginleştirecek. Sanatçının Branford Marsalis’in prodüksiyonunda çıkarttığı The Questions yüksek nitelikli bir albüm. Böyle bir çalışmayı 25. İstanbul Caz Festivali`nde izlemek çok önemli. Kurt Elling ile İstanbul konseri öncesi arkadaşımız Nazlı Toprak konuştu.

 

Cazkolik.com

 


 

Hayattaki tatminim müzikten geliyor

 

Nazlı Toprak: Sesinizi bir caz şarkıcısının yaptığından daha çok bir enstrüman olarak kullanıyorsunuz, aynı zamanda tüm zamanların en iyi vocalese (*) şarkıcılarından birisiniz. Ne tür bir vokal eğitim aldınız ve bu noktaya ulaşmak için ne kadar katı bir eğitim aldınız?

 

Kurt Elling: Öğrendiğim her şeyi deneyimlerden öğrendim; deneme yanılma hatalarından. Bir sanatçı, sanatın ne zaman iyi ya da iyi olmadığını bilir.

 

Nazlı Toprak: Örneğin John Coltrane`nin "Resolution" versiyonunuz olağanüstü.

 

Kurt Elling: Ben esnek bir sese sahip olduğum için şanslıyım ve onu bir kez eğittikten sonra istediğimi söyleyebilirim.

 

Nazlı Toprak: Peki sizi etkilemiş şarkıcı olmayan müzisyenler kimler sayabilirsiniz?

 

Kurt Elling: Wayne Shorter, Dexter Gordon, Ben Webster, Lester Young, Branford Marsalis

 

Nazlı Toprak: Hatırladığınız en erken müzikle ilgilenmeniz ne zamanlara dayanır?

 

Kurt Elling: Hatırladığım ilk hatıradan da önce şarkı söylüyordum ben! Mutluluk kavramının bilincinde olmadan mutluydum.

 

 

Nazlı Toprak: Peki ya enstrümanlarla aranız?

 

Kurt Elling: Okulda 3. - 4 sınıftayken enstrümanlar girmiştir hayatıma ama uzun sürmemiştir. Sesimle çıkarttığım sesleri enstrümanlardan hiç bir zaman çıkartamadım. Ama çalmanın çok üstünde çalışıp durduğumu da söyleyemem.

 

Nazlı Toprak: Ailenizin tüm fertleri her zaman müzikle ilgili miydiler?

 

Kurt Elling: Babam kilise müzisyeniydi ve hepimizin enstrümantal müzikle bir biçimde ilgilenmemizde ısrarcıydı ve ayrıca hepimiz de korodaydık. Kimse bu ısrara karşı gelemezdi. Hepimiz de bunu kabul etmiştik. Müzikal ve mutlu bir çocukluğum olduğu için kendimi hep şanslı sayarım.

 

Nazlı Toprak: 20 yıldan fazla bir süredir profesyonel müzik dünyası içindesiniz, müzik sektöründe ne gibi değişimler görüyorsunuz?

 

Kurt Elling: Kayıt altyapısında ve müzik endüstrisinde herşey değişti. Internet ve ona bağlı dönüm noktaları, müzikteki o zamana kadar olan tüm iş modellerini pencereden dışarıya attı.

 

 

Marquis Hill trompetiyle festival konserinde olacak

 

Müzik ve Şiir

 

Nazlı Toprak: Şarkılarınız, politik şiir ve sosyal konuları da içeriyor, bu kapsamda caz şarkıcılığına yaklaşımınız nasıl?

 

Kurt Elling: Her şey zamanla gelişir. Bununla birlikte, yaratıcı tezatın önemli olduğunu düşünüyorum - yani, şarkının karşıtlık yaratmak amacıyla bir araya getirilmiş kelimeler ile ister ayna tutarak, ister zıt şekilde olsun, o olay ile etkileşimde bulunması ve olayı canlı tutması gerekir.

 

Politikadan bahsetmek özellikle zordur, bazı seyirciler bir politikacı veya konu hakkında zıt görüşlere sahip olabilirler. Ben yine de onları da kucaklamak ve müzikal deneyimime onları da katabilmek için bir yol bulmak istiyorum. Ve, risk almak zorundayım. Eğer ahlaki olarak kötü, insanlık dışı, merhametsiz ya da cahillerse, müziği o zaman zihinlerini değiştirmeye çalışmak için kullanmalıyım - ya da eğer duruşlarında ısrarcıysalar, bu sefer de müziği, onları çevreden uzaklaştırmak için kullanmalıyım.

 

Nazlı Toprak: Sadece şiirlerden oluşan sözler söylemiyorsunuz, şiiri müziğe uyarlıyorsunuz. Şiiri her zaman sever miydiniz?

 

Kurt Elling: Her zaman dili yükseltmeyi severim. Dilerim hiç bir zaman ve bundan böyle “normal” bir şey söylemem.

 

Nazlı Toprak: Caz cover`larına dönüştürdüğünüz pop şarkılarını nasıl seçmiştiniz? Sözleri, melodisi, şarkının güzelliği mi?

 

Kurt Elling: Şarkıyla duygusal bir bağ kurmalıyım ve bir müzisyen olarak içimde, o şarkıya karşı caz dünyasına içtenlikle sunabileceğim bir şey yapabilirim şeklinde bir inancım olmalı.

 

Nazlı Toprak: Lirik şiirin en önemli isimlerinden Rainer Maria Rilke’nin müziğinize ilham kaynağı olduğunu belirtiyorsunuz. Rilke’nin Genç Şair’e Mektuplar kitabından bahsediyorsunuz.

 

Kurt Elling: Rilke, Genç Şair`e Mektuplar kitabında şöyle der: Büyük soruların cevaplarını aramayın. Bunun yerine, sonsuza dek kilitlenmiş bir odada büyük bir hazinelermiş gibi soruların kendilerini yaşamaya çalışın. Soruları yaşayın ve bir gün, eğer onlara yeterli özveriyi ve dikkati gösterirseniz, bir cevaba doğru belki yolunuzu yaşayabilirsiniz..

 

Nazlı Toprak: Rilke’nin Elegies Ağıtları da sizi de etkilemiştir.

 

Kurt Elling: Evet tabi.

 

Nazlı Toprak: Müziğin hayatınıza kattığı olumlu şeyler neler?

 

Kurt Elling: “Benim” olduğunu iddia ettiğim her güzel şeyin müzikten geldiğini düşünüyorum – eşim ve çocuklarım, evim, arkadaşlarım – hayatımdaki tatminim müzikten geliyor.

 

 

Yeni Albüm: The Questions

 

Nazlı Toprak: Yeni albümünüzden bahsetmek isteriz biraz da. Bu albüm, daha önceki kayıtlardan biraz farklı, biraz daha politik, biraz daha karanlık. Şarkıları nasıl seçtiniz?

 

Kurt Elling: Sürekli bir gruba sahip olmak gibi bir lüksüm var, dolayısıyla pek çok parça kayıt zamanından önce geliştirilmekteydi. Diğer besteler de co-prodüktörüm Brandford Marsalis tarafından önerildi.

 

Nazlı Toprak: Albümdeki güzel melodiler bilinçli bir seçim miydi?

 

Kurt Elling: Melodiler her zaman önemlidir. Seyircilere duyguyla dokunmak için örneğin matematik önemli değildir.

 

Nazlı Toprak: Istanbul konserinizde sadece bu albümden mi çalacaksınız?

 

Kurt Elling: Bizi yıllardır izleyen müzikseverlerin dinlemeyi umduğu bestelerden de bir seçki programımıza ekleyeceğim.

 

Nazlı Toprak: İstanbul`a tekrar gelmek nasıl bir duygu?

 

Kurt Elling: Grubum ve ben İstanbul’u çok seviyoruz. Dünyanın en müthiş şehirlerinden biri ve konserimizde elimizden gelen en iyiyi sunacağız..

 

Nazlı Toprak: Sizi bekleyen İstanbul seyircisine şimdiden bir dileğiniz, mesajınız var mı:

 

Kurt Elling: Ailemden size mesajımız var: sevgi, güven, besin ve Tanrı’nın huzurunu diliyoruz. Hayatı birlikte nezaket ve merhamet ile kutlayalım.

 

(*) Vocalese, solocunun doğaçlaması sırasında yarattığı melodilerdeki notalara notası notasına tam karşılık gelecek şekilde kelimelerle caz söylemek.

 

Nazlı Toprak

 

Cazkolik.com / 04 Temmuz 2018, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Nazlı Toprak

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.