Sırları ve tarifleriyle Bill Charlap

Sırları ve tarifleriyle Bill Charlap

8 Temmuz Pazartesi akşamı Bill Charlap Trio konseri, 26. İstanbul Caz Festivali`nin kaçırılmaması gereken konserlerinden biri olacak. Biz de, Phil Woods, Gerry Mulligan, Clark Terry, Tony Bennett ve Barbara Streisand gibi usta müzisyenlerle sahne paylaşan ve stüdyo kayıtlarına katılan, çağdaş cazın önde gelen piyanistlerinden Bill Charlap ile İstanbul’da ilk kez vereceği konser öncesinde röportaj yapma imkanı bulduk. Caz standartlarına (Songbooks) tutkusundan doğaçlamanın tanımlanmasına ve cazın geleceğine olan inancına kadar pek çok konuda düşüncelerini bizimle paylaştı.

 

Nazlı Toprak

 


 

Sevdiğim parçalara yeni yaklaşım yolları arıyorum

 

Nazlı Toprak: Caz dünyasının kabul ettiği ana akım cazın güçlü piyanistlerinden ve caz standartlarının en yetenekli yorumlayıcılarından birisiniz. Ana akım cazın sizin için anlamı nedir?

 

Bill Charlap: Müziğimi ana akım veya başka bir tanımla etiketlemiyorum. Bana göre, caz ve aslında tüm sanatsal ifadeler, kendileri için en doğru hikâyeyi anlatan sanatçısı ile ilgilidir. Caz, her sanatçının kişisel deneyiminin yüksek değeri ile ilgilidir. Ben, Songbook ile (Amerikan caz standartları), caz bestecileriyle, swing ve blues’un hissettirdikleriyle büyüdüm, bu yüzden kendimi ifade etmenin en doğal yolu bu.

 

Standart tutkusu

 

Nazlı Toprak: Ünlü Amerikan Songbooks melodilerini yeni melodi formlarına dönüştürüyorsunuz. Amerikan caz standartlarına olan tutkunuz nasıl başladı?

 

Bill Charlap: Babam başarılı bir tiyatro müzikalleri bestecisiydi ve annem popüler şarkılar yorumlayan tanınmış bir şarkıcıydı, bu yüzden doğal olarak bu müziğin içine çekildim.

 

Nazlı Toprak: Caz geleneklerini keşfetmeye devam etmek için daha derin ve yenilikçi yollar olduğuna inanıyor musunuz?

 

Bill Charlap: Her zaman yeni ifade biçimleri ve daha derin duygu nüansları için potansiyel vardır. Sanatın birçok katmanı vardır. İnsan ruhu, Tanrı ruhunu yansıtır. Tanrı sevgidir ve sevgi sınırsızdır.

 

Nazlı Toprak: Amerikan Songbooks’da daha fazla değerli mücevher bulmak için çok çalışıyorsunuzdur.

 

Bill Charlap: O müthiş şarkı sözü yazarlarında mücevher bulmak hiçbir zaman bitmez. Demek istediğim, George Gershwin, Jerome Kern, Richard Rodgers, Cole Porter, Duke Ellington, Harold Arlen, Irving Berlin ve birçok diğer büyük sanatçıların eserleri tabi ki çok zengin ve ben şimdiye dek sadece repertuvarlarının yüzeyinde çalışabildim. Sürekli olarak yeni parçalar keşfediyorum ve bunun için zaten sevdiğim parçalara yeni yaklaşım yolları araştırıyorum. Bu keşifler, albüm ve tiyatro kayıtları ve büyük caz sanatçılarının çalışmalarına dalarken doğal olarak ortaya çıkıyor. Bestecilerin ve aynı zamanda harika söz yazarlarının çalışmalarına aşığım ... ve aşık olmak için çalışmak da gerekmiyor.

 

Piyanonun hayatındaki rolü

 

Nazlı Toprak: Müzikal bir evde büyüdünüz. Üç yaşında piyano çalmaya başladınız. Ailenizin ve okullarınızın müzik kariyerinizin gelişimindeki rolü nedir? Müziğin hayatınızın işi olacağını fark ettiğinizde önemli bir an oldu mu, yoksa müzikte geleceğinizin kaçınılmaz olduğu hiç de şaşırtıcı değil miydi?

 

Bill Charlap: Piyano çalmadığım ve müziğin hayatımda merkezi öneme sahip olmadığı bir zamanı hiç hatırlamıyorum. Ailem, benim bu olduğumu fark etti. New York City Sahne Sanatları Lisesine gitmek benim için çok değerliydi çünkü benim, yaş grubumdaki olağanüstü yeteneklerle sayısız perspektifte bir araya gelmemi sağladı.

 

Başarı ve mutluluğun formülü

 

Nazlı Toprak: Müzik ve yaşam felsefeniz nedir? “Başarı”, “mutluluk” sizin için ne demektir?

 

Bill Charlap: Her gün daha iyisini yapmaya çalışmak. Her insanın özünü ve bireyselliklerini onurlandırmak ve saygı duymak için elimden gelenin en iyisini yapmak. Müzikle ilgilenme fırsatına sahip olduğum için…., sevdiğim müziği çalma fırsatım olduğu için... ve sanatsal evrende her geçen gün genişleme olasılığına sahip olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Bu, benim için başarıdır. Karımı, çocuklarımı, ailemi ve arkadaşlarımı seviyorum ... bu da mutluluktur.

 

Nazlı Toprak: Müzik dışında zamanınızın tadını nasıl çıkarırsınız?

 

Bill Charlap: New York’da yürümeyi, bisiklete binmeyi, pek çok şey yapmayı seviyorum ... özellikle MOMA ve The Guggenheim gibi harika sanat müzelerini.

Etkili müzisyenler

 

Nazlı Toprak: Phil Woods, Gerry Mulligan, Clark Terry, Tony Bennett ve Barbara Streisand gibi birçok büyük isimle çalıştınız. Birlikte çalıştığınız müthiş müzisyenlerin size nasıl katkıları oldu?

 

Bill Charlap: Birlikte çaldığım her büyük müzisyenin üzerimde kalıcı bir etkisi oldu, şanslıyım onlardan pek çok şey öğrendim. Birlikte büyümeye devam ettiğim dönem sanatçılarından ve sanatsal gelişimlerini geliştirmek için beni içeriye bakmaya zorlayan öğrencilerimden de aynı ölçüde pek çok şey öğreniyorum.

 

Uzun ömürlü bir trio olmanın sırrı

 

Nazlı Toprak: Geçmiş dönemlerdeki hangi piyano trio’larına hayranlığınız vardır? Bas gitarist Peter Washington ve davulcu Kenny Washington ile 20 yıldır bir aradasınız ve “Uptown, Downtown” dokuzuncu albümünüz. Uzun zamandır süren işbirliğinizin anahtarı nedir?

 

Bill Charlap: Ahmad Jamal, İsrail Crosby ve Vernel Fournier / Oscar Peterson, Ray Brown ve Ed Thigpen / Bill Evans, Scott LaFaro ve Paul Motian / Thelonious Monk, Sanat Blakey ve Oscar Pettiford / Wynton Kelly, Paul Chambers ve Jimmy Cobb, Teddy Wilson, Milt Hinton ve Jo Jones ... ve diğerleri ... trio olmasalar da, John Coltrane, Miles Davis, Louis Armstrong, Art Blakey gibi sanatçıların ritm bölümlerini ... ve tabii ki Cedar Walton`u seviyorum… Tommy Flanagan, Hank Jones, Sonny Clark, Bud Powell, Barry Harris, Horace Silver ... gerçekten söylenecek pek çok müzisyen var.

 

Trio’mun uzun ömürlü olmasının anahtarı, birlikte çalmayı sevmemiz... Bir grup olarak gelişmeye ve derinleşmeye devam etmemiz ve her çalışmamızda tazelenmemiz. Bu kadar basit.

 

Cazın bugünü ve geleceği

 

Nazlı Toprak: Özellikle genç nesillerde heyecan yaratmak açısından ve pek çok caz müzisyeninin pop, funk, hip hop, fusion-müziği kendi müziklerine entegre ettikleri, çevrimiçi müzik çağında cazın geleceği için düşünüyorsunuz?

 

Bill Charlap: Yine dediğim gibi... Her şey ruhunuzun özünden gelerek dürüstçe konuşmakla ilgili. Bir şey doğru ise geçerlidir. Bu büyük bir dünya ve sanatın hiç bir sınırı yok. Caz çok sağlıklı ve müziğin geleceği parlak.

 

Doğaçlamanın rolü

 

Nazlı Toprak: Pek çok şeyin standartlaştığı günümüzde doğaçlamanın geçmişten daha önemli olduğunu söyleyebilir miyiz? Cazda doğaçlamanın rolü sizce ne?

 

Bill Charlap: Doğaçlama cazın olmazsa olmazıdır. Yaşamın tüm alanlarında doğaçlama her zaman, tatmin eden bir yaşam tarzının merkezinde olmuştur ve bu her zaman böyle olacaktır… geçmişte olduğundan daha az ya da çok değil.

 

Nasıl doğaçlama yaptığım belki bu röportajın kapsamı dışında ama, trio’m ve ben birlikte, tüm deneyimlerimiz, tarihi geçmişimiz, sözcük hazinemiz, anlık kararlarımız, riskler, zevklerimiz, her birimizin enstrümanlarının teknik özellikleri bir araya geliyor ve hepsinden önemlisi, birbirimizi ve kendimizi dinlerken, güçlü bir doğaçlama yapıyoruz. Ve sonuçta, vokalistlerle ve trio’nuzla çalmanın arasında bir fark yok. Hepsi dinlemekle ilgili.

 

İlk İstanbul konseri

 

Nazlı Toprak: Üçünüzü İstanbul`da 26. İstanbul Caz Festivali`nde izlemeyi dört gözle bekliyoruz. Bu İstanbul`a ilk ziyaretiniz mi? İstanbul’da sizi izleyecek olan müzikseverlere buradan ne söylemek istersiniz?

 

Bill Charlap: Evet ilk konserimiz olacak. İstanbul’da müzikseverler özellikle Peter Washington ve Kenny Washington’un aralarındaki o eşsiz ritmin kimyasını duymaya hazır olsunlar ... ve ben de içinde gerçek ve güzellik olan şeyler çalmak için elimden gelenin en iyisini yapacağım. Ayrıca, Bill Charlap Trio’nun muhteşem İstanbul Caz Festivali`nde Türk izleyiciler için çalacağımız için mutlu olduğumuzu bilmenizi istiyoruz!

 

Nazlı Toprak: Teşekkür ederiz.

 

Nazlı Toprak

 

Cazkolik.com / 08 Temmuz 2019, Pazartesi

 


 

Kerem Görsev`e Bill Charlap Trio`yu sorduk?

 

Günümüzün en melodik,en şiirsel çalan piyanist Bill Charlap, kontrbas ve davul (Peter ve Kenny Washington) ile caz standartlarını muhteşem swing eden, balad parçalarda Kenny süpürgeleri, swing`de ise Peter yürüyüşleriyle bu trioyu eşsiz hale getiriyor.

 


 

Ferit Odman`a Kenny Washington`u sorduk?

 

Benim için çok özel bir insan olan ayaklı caz tarihi ve üç albümümde de çalan Peter Washington ve tez aşamamda da bana yardımcı olan Kenny Washington günümüzün Philly Joe Jones ve Paul Chambers`ıdır. Bill Charlap ile birliktelikleri çok eskiye dayanıyor ve bu grup piyano trio müziğinin günümüzdeki en iyi örneği.

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Nazlı Toprak

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.