Alexei Kozlov, Arsenal Jazz Rock Ensemble...

Alexei Kozlov, Arsenal Jazz Rock Ensemble...

(Bu yazıya ait okunma rakamları 14 Şubat 2011 tarihinden sonrasına aittir.)

Tüm dünyanın cazcıları, birleşin!!!

Yeniden merhaba, 2 hafta önce Feridun Ağabey Cazkolik e-mail bülteninde bu köşeyi duyururken benden etnik müzik uzmanı diye bahsetti sağolsun ama ne yazık ki, belki de en az bildiğim müzik türü etnik müzikler. Değil dünyadaki yerel müzikler, ülkemizdekileri de pek bilmem ne yazık ki. Madagaskarlı rock grupları, Korsikalı progressive rock grupları daha çok ilgimi çekiyor. Bu yüzden Açık Radyo’da neredeyse üç senedir buradaki köşemle aynı isimde bir rock programı hazırlıyorum. Bilinmeyen topraklar anlamındaki bu tanım orta çağda haritalarda keşfedilmemiş, bilgi sahibi olunmayan toprakları gösteren bir ibare. Batılılar dünyayı karış karış fethettikten sonra 19. yüzyıldan itibaren haritalardan kalkıyor. Bende en azından nispeten bilinmeyen ülkelerden (Avrupadaki bir çok ülke bile müzikseverler için internetin, iletişimin bu kadar el altında olmasına rağmen bir çok bilinmeyen hazine içeriyor) rock ekseninde ve bir çok kez jazz-rock tarzında olabildiğince özgün örneklerini çalmaya ve sunmaya çalışıyorum. Artık isteyene pek bir bilinmeyenliği kalmasa da yine de çok ilgili değilseniz gizli saklı hazineleri keşfetmek çok da kolay değil sanırım. Tabii ki bir çok kişisel seçimlerden dolayı rock ve cazdan uzaklaşabiliyorum. 37 yaşındayım ve yaklaşık 25 yıldır neredeyse giderek artan bir biçimde müzik dinleyip, müzik okuyorum. Sıkıcı kişisel müzikal yolculuğumdan arada bir bahsedecek ilginç şeyler bulabilirim umuduyla (tabii ki en çok konser anıları ve bir zamanların meşhur plakçıları, kasetçileri ile olan mesailerim) bunları daha sonraki yazılara saklıyorum.

Özellikle son on senedir internetin nimeti olarak bende önceki neslin hiç bir zaman haberi olmayan nice grup keşfettim. Bu keşiflerimden biri de Kiril alfabesinin zorluklarına rağmen Alexei Kozlov ve kurduğu jazz-rock ensemble olan Arsenal.

Şu anda 74 yaşında olan (10 Ekim 1935) saksofoncu, besteci ve grup lideri olan Alexei Kozlov Sovyet döneminde caz daha da doğrusu jazz-rock denince ilk akla gelen isimlerden. 1973 yılında kurduğu Arsenal grubu ile birlikte bir çok kez o zamanki doğu avrupa ülkelerinde konserler verip, festivallere katılmış. Açık Radyo’daki programda çaldığım ilk albümlerini Cazkolik’te de günün albümü olarak seçmek istedim. Bu ilk albüm grubun 1977 yılındaki Letonya turnesi sırasında Riga’da kaydedilmiş. Fakat sovyetlerin popüler müzik plakları yayınlayan Melodiya firması albümü 1980’de yayınlamış. Plak her iki yüzde ( CD çağı insanları için "her iki yüzü" gibi laflar bir garip geliyordur eminim) 2 kompozisyon olmak üzere toplam 4 uzun parçadan oluşuyor. Albümü dinlediğinizde Average White Band’i de hatırlayabilirsiniz, 20. yy klasik formlarına da. Ama albümün ana ekseni 60ların sonu, 70lerin başında Chicago, Chase gibi Amerikalı grupların ortaya koyduğu "Brass Rock" diye anılan pirinç üflemelilerin ön planda olduğu zengin bir ensemble tarafından icra edilen bir çeşit modern big band. Trees’de Hot Rats dönemindeki Zappa’yı bile hissedebilirsiniz. Ama bütün bu referanslar nacizane bendeki esinlenmeler, grup üyelerinin icradaki yetkinliklerinin yanı sıra bestelere olan katkısını parçalardaki tema değişimlerinden anlayabiliyorsunuz.

Arsenal - 1980 - Arsenal - A1 - Dangerous Games (A. Kozlov)
Arsenal - 1980 - Arsenal - A2 - Tree (Yu Saulsky)
Arsenal - 1980 - Arsenal - B1 - Suite F flat major (A. Kozlov & Sözler Resul Gamzatov)
Arsenal - 1980 - Arsenal - B2 - The Ivory Tower (A. Kozlov)

Kadro kalabalık ve kayıt tarihlerine göre bazı müzisyenler birbirlerinin yerini alıyorlar.

Alexei Kozlov - alto ve soprano saksofon
Igor Saulsky - piyano, org
Vyatcheslav Gorsky - piyano, tuşlu çalgılar
Vitaliy Rosenburgh - Elektrikli gitar
Victor Zaikin - bas gitar
Anatoli Sizonov - trompet
Eugeny Pan - trompet
Boris Kuznetsov - trompet
Vadim Akhmetgareyev - trombon
Valery Taushan - trombon
Alexander Gorobetz - trombone
Stanislav Korosteliov - davul
Vasily Izyumtchenko - davul

Mehrdad Badi and Tamara Kvirkvelia - Vokal (B2 - Suite F flat major)                                                                                                                     

Bu albüm 2000 yılında sovyet dönemindeki eski Melodiya yapımlarını elden geçirip CD olarak piyasaya veren Boheme Music tarafından grubun 1978 -1979 yıllarındaki Moskova’daki kayıtlarını da içeren şekliyle 77 dakika uzunluğunda bir CD olarak tekrar yayınlanmış. Bu CD de Gavotte And March isminde Prokofiev bestesi Alexei Kozlov düzenlemesi ile yeralıyor.

Alexei Kozlov’un 1989 yılında Moskova’da yayınladığı "Rock Müzik: Kökleri ve Gelişimi" adındaki kitap Rusya’da rock müzik hakkında kitap yayınlayan ilk kitap özelliğini taşıyor. Rusya’da 1986 yılından beri caz ve rock müzik tarihi üzerine bir çok televizyon programı yapan müzisyen 90lardan beri özellikle Amerika’da bir çok müzik festivalinde sahne alıp, caz müzik atölyelerine katılıp, ders veriyor.

Daha sonraki albümleri zaman zaman belki de dans müziği, pop gibi daha ticari türleri de içerse de özellikle 1970’ler ve 80’lerin ilk yarısında yaptıkları gerçekten etkileyici.

Halen Moskova’daki klüplerde çeşitli kadrolarla çalıyor. Bu linkte geçen seneki performanslarından birini izleyebilirsiniz.

Geçen ay Arsenal grubu kuruluşlarının 35. yıldönümü sebebiyle bir kutlama konseri verdi.

http://www.youtube.com/watch?v=cD3UVJ2in04

Bu arada 4 aydır güncelleyemediğim blog sayfamı, Facebook’taki sayfamı paylaşmak isterim. Ayrıca müzikal paylaşımlarınız için akyolcenk@gmail.com adresime mesaj atabilirsiniz.

http://www.terraborboletta.blogspot.com

http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=39047366924&ref=ts

Bu arada, gittiğiniz en etkileyici caz konseri veya konser hangisiydi? Lütfen yazın...

Cenk "Borboletta" Akyol

Cazkolik.com / 22 Temmuz 2009

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Akyol

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Ergin Tunuslu
    20 Temmuz 2009 Pazartesi 09:01

    Yeni yaziniz girmis bekliyorduk, elinize sağlık CEnk Bey parçaları dinledim batının gruplarına gore daha klasik-kalıpçı buldum ama sevimli parçalar duygusu naif geldi. buradan sadece dinliyoruz diil mi? indirme vermiyorsunuz!!!

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Ece Perkan
    01 Ağustos 2009 Cumartesi 07:35

    Müziğini sevmedim ama konu güzel. Cenk Beyi tebrik ediorum. Ece.

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.