Cenk Akyol, McLaughlin`i yazdı...

Cenk Akyol, McLaughlin`i yazdı...

İstanbul’un gözde konser salonlarının başında gelen İş Sanat yeni bir sezonun daha sonuna gelmek üzere. Mayıs sonunda 2009-2010 sezonunu kapatmış olacak. Tüm bir sonbahar-kış-ilkbahar ayları boyunca sanatın tüm alanlarında çok güçlü imzalar bırakan İş Sanat sahnesi sezon kapanışından hemen önceki konserlerinin de hafızalarda oldukça güçlü ve olumlu yer almasını arzuluyor kuşkusuz, bu nedenle cazseverleri 18 Mayısta etkileyici bir konser bekliyor.

Artık yetmişli yaşlarına merdiven dayayan günümüz müziğinin tartışmasız en etkileyici isimlerinden gitarist John McLaughlin son yıllarda oluşturduğu ekibi "4th Dimension" ile yeni müzikal yolculuklara çıkıyor. Kendi kuşağının pek çok önemli ismi gibi McLaughlin’de son yıllarda kurduğu veya sahne aldığı diğer müzisyenleri görece kendinden genç (Gary Husband dışında) ama oldukça yetenekli isimlerden oluşturuyor. 18 Mayıs günü izeyeceğimiz konserdeki müzisyenlerde öyle.

Cazla ilgili her konser için Cazkolik’te mutlaka konser öncesi bir yazı yazmaya çalıştık, umarız bu yazılardan müzikseverler faydanlanmışlardır. Bize gelen görüşlerde bunu bir nebze de olsa başarabildiğimizi gösteriyor ve bundan dolayı da mutluyuz. John McLaughlin konseri için ise ne yazacagımızı düşünmemize hiç gerek yoktu çünkü sevgili dostumuz ve yazarımız Cenk Akyol caz ile rock’ı buluşturan müziği ve isimleri ülkemizde en iyi bilenlerden kuşkusuz. Hemen kendisine sorduk "McLaughlin için neler yazmak istersin" diye ve aşağıda okuyacağınız yazı çıktı. Sınırlı bir yazım alanında hem McLaughlin’i hem yeni grubu ve hem de son albümü ile ilgili kısa sürede gerçekten doyurucu bir yazıya imza attı. Sevgili Cenk’e çok teşekkür ediyoruz ve tüm müzikseverleri sezonu kapatmaya hazırlanan İş Sanat’ın bu harika konserine davet ediyoruz.


İngiliz caz gitaristi John McLaughlin 18 Mayısta bir kere daha İstanbul’u ziyaret edecek. İş Sanat etkinliğinde son grubu 4th Dimension ile konser verecek gitarist, bu grup ile geçtiğimiz ay “To The One” isimli bir albüm yayınladı. Kariyerinde neredeyse yarım asrı deviren müzisyenin 60ların başında Graham Bond, Brian Auger arkasında eşlikçilikle başlayan kariyeri bildiğiniz gibi 60ların sonunda Miles Davis sayesinde Tony Williams, Herbie Hancock, Wayne Shorter ile kesişti. (Bitches Brew albümünde adını taşıyan bir parça da bulunmakta) sonrasında Tony Williams Lifetime, Carlos Santana ile albümler ve unutulmaz, eşsiz Mahavishnu Orchestra grubu ile çok yenilikçi işler yapıp, 70lerin ortasında Shakti ile Hint müziği& caz denemeleri, 80lerin sonu ile birlikte birkaç klasik müzik denemesi ve çoğunlukla akustik caz albümleri yaptıktan sonra, yeni binyılın özellikle ikinci yarısında tekrar elektrik caza dönüş yaptı.

Son on yılın en önemli elektrik caz firmalarından Abstract Logix etiketi ile yayınlanan ikinci albümü “To The One” bu tarzın en önemli müzisyenleri ile kaydedilmiş. Daha çok davulcu olarak bilinen Gary Husband yıllarca bir diğer gitar tanrısı Allan Holdsworth ile kaydetti ve turladı. Kariyerinde Level 42 gibi pop rock grupları, Jack Bruce, Gary Moore gibi blues ve rock asları olan bu meşgul davulcu albümde daha çok elektrik piyano çalıyor, sadece son iki parça da bagetlerini eline alan müzisyen bu işi son dönemin öne çıkan ismi Fransız Mark Mondesir’e bırakmış. Tony Williams’ı ve Dennis Chambers’ı kendine hayran bırakan bu usta davulcu kariyerinin başında geçtiğimiz Mart Babylon’da konser veren saksofoncu Courtney Pine ile çalıştıktan sonra daha çok gitaristlere eşlik etmeyi tercih etmiş. Bunların en önemlileri Kevin Eubanks ve Jeff Beck sayılabilir. Stüdyo müzisyeni olarak David Sylvian ve Bryan Ferry gibi pop müziğin uzak uçlarında da çalabilen 1. sınıf davulcuyu daha ilk parçada takdir edeceksiniz. Albümün tüm besteleri tabii ki 68 yaşındaki John McLaughlin’e ait ama eminim aranjelerde davulcu pardon klavyeci Gary Husband’ın büyük payı var. Böyle de olmak zorunda çünkü gitar ve klavyeden başka solo enstrüman bulunmayan bir ensemble ile yapılan modern elektrik caz albümü “To The One”. Kadrodaki Kamerunlu bas gitarist Etienne Mbappe 2000 – 2003 yılları arasında “yetenek avcısı” (bu yetenek avcılığı da ona Miles’dan mı geçmiştir acaba?) Viyanalı Joe Zawinul’un Zawinul Syndicate grubunda kendini duyurmuş, daha sonraları yine bir caz sirki (bir bakıma sirk !!) Steps Ahead ile çalışan Mpappe’nin iki de Afrika esintili solo albümü var.  Benim gibi rock kökenli cazseverler bu melodik albümü ve tabii ki konseri fazlası ile beğeneceklerdir.

Albümün girişine koyulan “Discovery” adı ile tezat olan alışıldık ama bir o kadar etkileyici, harika bir fusion gösterisi. Albümdeki bir diğer favorim 4. parça Lost and Found yine modern klavye tonunun süslediği bir caz baladı. McLaughlin’in albümün içindeki notlarına göre Coltrane’nin A Love Supreme’i ile Mahavishnu Orchestra’nın buluşması diye tanımladığı albüm için bir de şunları ekliyor.

“Bu yeni müzik beni duygu ve tarz olarak 1965’e geri götürüyor, A Love Supreme’i ilk dinlediğimde 23 yaşımdaydım ve hepimizin eninde sonunda yüzleştiği varoluş problemleri ile boğuşuyordum. Bazılarımız bu işi pek derinleştirmez ve görmezden gelir  ki bu benim doğama uygun değildi.

O sıralarda kendime büyük büyük sorular soruyordum, Hayatın anlamı nedir ? “Tanrı” denen kelime ne demek? Bu ruh dedikleri ne ola? Tam bu sırada Coltrane çıkageldi ve müziğe ruhani ve manevi bir boyut getirdi ve bu benim için bir dönüm noktası oldu. Hem müzikal hem de manevi olarak beni yüreklendirdi.

“To the one” albümü Coltrane’nin bu kaydından aldığım ilham  sayesinde hayatımın müzikal ve tinsel yönlerini belirginleştirmiştir diyebilirim. A Love Supreme bununla birlikte benim hayatın manasını bulmaya çalışmam ile de çakışmaktadır...

Daha önce Carlos Santana ile de John Coltrane’e saygı albümü yapan gitarist 1995 yılındaki albümü After The Rain ile de ona teşekkürlerini sunmuştu. Hem de Coltrane’in efsanevi davulcusu Elvin Jones ile birlikte.

Amplifikatörden çıkacak gürültülü incelikler için 18 Mayıs’ta iş çıkışı İş kulelerine uğrayınız. Konseri nasıl bir şeye benzeyeceğini merak ediyorsanız Aynı kadro ile kaydedilen (bas’ta Dominique Di Piazza dışında) Live In Belgrade DVD’si en iyi çözüm...

Cenk Akyol

Cazkolik.com / 13 Mayıs 2010, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cenk Akyol

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.